• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Microsoft Investigating Bug that Deactivates Windows 10 Pro Licenses

VSG

Editor, Reviews & News
Staff member
Joined
Jul 1, 2014
Messages
1,223 (0.61/day)
As if the missing files bug with Windows 10 version 1809 was not enough, Microsoft has more on their plate to tackle with some reports coming from consumers that their Windows 10 Pro digital license was suddenly showing up as deactivated. This was reported by multiple Reddit users first, in an account that seemed to not be restricted to any specific region either. Indeed, many of the affected got further notices by the OS that the license was for Windows 10 Home instead, and that they had to now install that specific variant.

To their credit, Microsoft were quick to take notice of this obvious bug and one of their support team members went on to say that "Microsoft has just released an Emerging issue announcement about current activation issue related to Pro edition recently. This happens in Japan, Korea, American and many other countries. I am very sorry to inform you that there is a temporary issue with Microsoft's activation server at the moment and some customers might experience this issue where Windows is displayed as not activated. Our engineers are working tirelessly to resolve this issue and it is expected to be corrected within one to two business days." This was followed up by a statement from Jeff Jones, a senior director at the company, who went on to say "A limited number of customers experienced an activation issue that our engineers have now addressed. Affected customers will see resolution over the next 24 hours as the solution is applied automatically. In the meantime, they can continue to use Windows 10 Pro as usual."

If you happen to have this issue, try out the activation troubleshooter to see if the update was applied, and that should help resolve the bug.



View at TechPowerUp Main Site
 
Joined
Mar 6, 2017
Messages
1,743 (1.72/day)
Location
North East Ohio, USA
System Name My Super Computer
Processor Intel Core i7 8700K
Motherboard Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Cooling Corsair H55 AIO
Memory 2x8GB Crucial/Micron Ballistix Sport DDR4-2400
Video Card(s) ASUS GeForce GTX1060 6GB
Storage Samsung 970 EVO 500 GB NVMe SSD (System Drive), Samsung 860 EVO 500 GB SATA SSD (Game Drive)
Display(s) HP 2311x and Acer G206HQL
Case CoolerMaster MasterBox Lite 5 RGB
Audio Device(s) On-Board Sound
Power Supply EVGA Supernova 650 G3 Gold
Mouse Logitech M705
Keyboard Logitech Wave K350
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores https://valid.x86.fr/liwjs3
Did someone let the inmates run the asylum? It sure does seem like it, Microsoft has been putting out a lot of fires lately.
 

rtwjunkie

PC Gaming Enthusiast
Supporter
Joined
Jul 25, 2008
Messages
12,574 (3.02/day)
Location
Louisiana -Laissez les bons temps rouler!
System Name Bayou Devil
Processor Core i7-4790k 4.4Ghz @ 1.18v
Motherboard ASUS Z97 Deluxe
Cooling All air: 2x140mm Fractal exhaust; 3x 140mm Cougar Intake; Enermax T40F CPU cooler
Memory 2x 8GB Mushkin Redline DDR-3 1866
Video Card(s) MSI GTX 1080Ti Gaming X
Storage 1x 500 MX500 SSD; 1x 2TB WD Black; 2x 4TB WD Black;1x 2TB WD Green (eSATA)
Display(s) HP 27q 27" IPS @ 2560 x 1440
Case Fractal Design Define R4 Black w/Titanium front -windowed
Audio Device(s) Soundblaster Z
Power Supply Seasonic X-850
Mouse Coolermaster Sentinel III
Keyboard Logitech G610 Orion mechanical (Cherry Brown switches)
Software Windows 10 Pro 64-bit (Start10 & Fences 3.0 installed)
I haven’t turned my rig on in two days. I think before I turn it on and get back to gaming I will give MS a few more days to sort out the brokenness they added to what already was working.
 
Joined
Apr 15, 2009
Messages
753 (0.19/day)
Processor Ryzen 9 3900X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Master
Cooling Noctua NH-D15S
Memory 32 GB Ballistix Elite DDR4-3600 CL16
Video Card(s) Sapphire Nitro+ RX 590 OC Special Edition
Storage Sabrent Rocket NVMe 4.0 1TB
Display(s) ASUS MG278Q
Case Corsair Carbide 600Q
Power Supply Seasonic Prime 750W Titanium
Software Windows 10 Pro 64
Windows as a mis-service.
 
Joined
Feb 11, 2008
Messages
566 (0.13/day)
Location
Lincoln, Nebraska, USA
System Name Built By Me
Processor Intel Core i9 9900K @ 5.0 GHz
Motherboard Gigabyte Z390 Aorus Ultra
Cooling Custom Water Cooling - CPU Only
Memory 32GB (2 x 16) GSkill Ripjaws V DDR4
Video Card(s) GTX 1080 TI - EVGA FTW3 - Slave BIOS
Storage 1TB Samsung 970 Evo NVMe
Display(s) AOC AGON AG271QG @ 165 Hz
Case Fractal Design Define S2
Audio Device(s) HyperX Cloud Alpha
Power Supply 850W Seasonic Platinum
Mouse Logitech G Pro Wireless
Keyboard Logitech G413 - RomerG Switches
Software Windows 10 Pro x64
I got hit with this "bug" last night while playing a match of CS:GO. I was one of the people that purchased a copy of Windows 8 Pro when it came out, so I was allowed to upgrade to Windows 10 Pro for free when Windows 10 came out.

Anyways, I ended up getting on the Microsoft Tech Support chat and went through this hour long process where the guy remoted in and did his thing and the issue was never fixed. I was basically told that I had two options, I could reinstall Windows 8 and then follow a special URL link he gave me to upgrade to Windows 10 for free, or I could purchase a copy of Windows 10 again. I was like, yeah right, I will deal with that tomorrow.

I am glad that Microsoft recognized this as a bug. I just went in and checked, and magically, my copy of Windows 10 Pro is activated and I didn't have to do anything.
 
Joined
Dec 16, 2017
Messages
545 (0.75/day)
Location
Argentina
System Name Desktop5
Processor AMD Ryzen 5 3600
Motherboard Asus Prime X570-P
Cooling AMD Wraith Stealth
Memory 2x8GB Ballistix Sport LT 3200 MHz (BLS8G4D32AESCK.M8FE) (CL16-18-18-36)
Video Card(s) Gigabyte AORUS Radeon RX 580 8 GB
Storage Kingston HyperX Fury 240 GB // Toshiba 2 TB HDD // WD 2 TB HDD // Mushkin Triactor 3DL 256 GB
Display(s) LG 22MP55 IPS Display
Case Corsair Carbide 100R
Audio Device(s) Logitech G430 Headset
Power Supply Corsair CX650M
Mouse Logitech Wireless Mouse M280 // Microsoft Trackball Optical 1.0
Keyboard HP Vectra VE keyboard (Part # D4950-63004)
Software Windows 10
Last edited:
Joined
Sep 15, 2007
Messages
3,713 (0.83/day)
Location
Police/Nanny State of America
System Name More hardware than I use :|
Processor 4.7 8350 - 4.2 4560K - 4.4 4690K
Motherboard Sabertooth R2.0 - Gigabyte Z87X-UD4H-CF - AsRock Z97M KIller
Cooling Mugen 2 rev B push/pull - Hyper 212+ push/pull - Hyper 212+
Memory 16GB Gskill - 8GB Gskill - 16GB Ballistix 1.35v
Video Card(s) Xfire OCed 7950s - Powercolor 290x - Oced Zotac 980Ti AMP! (also have two 7870s)
Storage Crucial 250GB SSD, Kingston 3K 120GB, Sammy 1TB, various WDs, 13TB (actual capactity) NAS with WDs
Display(s) X-star 27" 1440 - Auria 27" 1440 - BenQ 24" 1080 - Acer 23" 1080
Case Lian Li open bench - Fractal Design ARC - Thermaltake Cube (still have HAF 932 and more ARCs)
Audio Device(s) Titanium HD - Onkyo HT-RC360 Receiver - BIC America custom 5.1 set up (and extra Klipsch sub)
Power Supply Corsair 850W V2 - EVGA 1000 G2 - Seasonic 500 and 600W units (dead 750W needs RMA lol)
Mouse Logitech G5 - Sentey Revolution Pro - Sentey Lumenata Pro - multiple wireless logitechs
Keyboard Logitech G11s - Thermaltake Challenger
Software I wish I could kill myself instead of using windows (OSX can suck it too).
Hmmm, no issue here...oh, right, activators don't have this problem XD XD XD
 
Joined
Mar 16, 2017
Messages
709 (0.71/day)
Location
Tanagra
Processor AMD 2700X
Motherboard Gigabyte B450M DS3H
Cooling Wraith Prism
Memory 16GB DDR4 3000
Video Card(s) Sapphire Pulse RX 570 4GB
Storage Inland 512GB NVMe
Display(s) LG 27UL500-W
Case NZXT H510
Audio Device(s) My ears
Power Supply EVGA 500W
Software Windows 10
Maybe the fix will be in the much anticipated 1809 update!
 
Joined
Sep 15, 2011
Messages
5,322 (1.77/day)
Processor Intel Core i7 3770k @ 4.3GHz
Motherboard Asus P8Z77-V LK
Memory 16GB(2x8) DDR3@2133MHz 1.5v Patriot
Video Card(s) MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8G
Storage 59.63GB Samsung SSD 830 + 465.76 GB Samsung SSD 840 EVO + 2TB Hitachi + 300GB Velociraptor HDD
Display(s) Acer Predator X34 3440x1440@100Hz G-Sync
Case NZXT PHANTOM410-BK
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium PCIe
Power Supply Corsair 850W
Mouse Anker
Software Win 10 Pro - 64bit
Benchmark Scores 30FPS in NFS:Rivals
M$ really dropped the ball recently.... Unacceptable for a trillion USD company...
 

INSTG8R

My Custom Title
Joined
Nov 26, 2004
Messages
5,801 (1.06/day)
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K 4.6
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Vega 64
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) Samsung CGH70 27” 1440 144hz Freesync 2 HDR
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
Mine did it last night while I was playing FC5 with a friend. I just did the Activate>Troubleshoot and it came right back. Was certainly a surprise.
 

Jozsef Dornyei

New Member
Joined
Jun 28, 2017
Messages
28 (0.03/day)
One more bug feature:
If you use MS live and have setup account with password the new update overwrites the local password to the cloud password.
And your local password doesn't work anymore.
If you have multiple windows licenses registered to your cloud user than all windows will have the same password suddenly.

Don't be surprised if this happens to you. Cloud is the future - different passwords are the past. :)
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
15,925 (3.63/day)
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
It's funny, I didn't notice anything, read an article about it, checked the activation and sure enough it wasn't activated. Checked this morning and it was activated again.

Don'tcha just love how Microsoft can just reach into your computer from afar and fiddle around with it at will?

I haven’t turned my rig on in two days. I think before I turn it on and get back to gaming I will give MS a few more days to sort out the brokenness they added to what already was working.
Or just pull the network cable out of it. :D But then you have no internet. :eek:
 
Joined
Feb 19, 2009
Messages
1,002 (0.25/day)
Location
I live in Norway, in the province Buskerud.
System Name 3 sys spec seperated by "|"
Processor R9 3900| R7 1700 3.75 | Xeon 2680v2
Motherboard Asrock X570M | AB350M Pro 4 | HP Z620
Cooling Water1x360,1x240 | Air | air
Memory 64gb G.skill SniperX 3466mhz CL16 | 64gb | 128 gb
Video Card(s) EK-FC - RX Vega 64 | server | GTX970
Storage 960 Evo 500gb, 860 evo 1tb, Intel 660P 1tb PM871 256gb | various intel ssd's.
Display(s) AOC 28" 4K something + 1440p 144hz something.
Case Phanteks EvolvX M-Atx
Power Supply Corsair RM850
Mouse G402
Keyboard TT Meka G1
I got "activate windows" watermark, tried to reactivate and it told me I didn't have a pro license = auto annoyed thinking they downgraded it.

next day(today) still not activated but I could press activate and fixed.
 
Joined
Sep 17, 2014
Messages
10,453 (5.46/day)
Location
Mars
Processor i7 8700k 4.7Ghz @ 1.26v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
Apparently it is fixed now.
 
Joined
Jul 10, 2012
Messages
5,385 (1.99/day)
Location
Memphis, TN
System Name Black Prometheus
Motherboard ASRock B350 Pro4
Storage Sandisk X300 512GB + Seagate 2TB
Display(s) 4K Display
Case DeepCool Matrexx 55 w/ 3x120mm Intake + 4x120mm Exhaust
Audio Device(s) Samsung 5.1 Setup
Mouse Logitech Trackman
Keyboard Dell OEM
Software Windows 10 EDU x64
So does/did this only affect people that upgraded or both who upgraded and paid

I have a paid version but I haven’t booted it in weeks
 

INSTG8R

My Custom Title
Joined
Nov 26, 2004
Messages
5,801 (1.06/day)
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K 4.6
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Vega 64
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) Samsung CGH70 27” 1440 144hz Freesync 2 HDR
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
I’m still on 1803 and it happened to me last night in the middle of gaming I just hit the Troubleshooting and it came right back.
 
Joined
Jul 22, 2009
Messages
131 (0.03/day)
Got the watermark about not being activated, got bored with it the 2nd day and I bought a software bundle with Windows, Office and an anti-virus software. Changing the key and the activation went easy, so far I am activated.

It's hilarious that Microsoft needed a bug to undo the work of pirates, I was thinking that finally one of their updates could check if the activation was genuine or not.
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
7,691 (3.27/day)
This could have been a lot worse. Activation schemes are a wasted effort though. It's not stopping pirates and has always made headaches for legitimate users.
 
Joined
Aug 8, 2015
Messages
81 (0.05/day)
Location
Finland
System Name Gaming rig
Processor AMD Ryzen 5 3600
Motherboard Asus X570-Plus TUF
Cooling Noctua NH-D15S /w dual fans
Memory Crucial Ballistix Sport LT 2x16GB 3200C16 @3733
Video Card(s) Sapphire RX Vega 56 Pulse
Storage Samsung 970 Pro 1TB, Crucial MX500 2TB, Samsung 860 QVO 4TB
Display(s) Samsung C32HG7x
Case Fractal Design Define R5
Audio Device(s) Asus Xonar Essence STX
Power Supply Corsair RM850i 850W
Mouse Logitech G402
Keyboard Logitech G710+
Software Windows 10 Pro
So does/did this only affect people that upgraded or both who upgraded and paid

I have a paid version but I haven’t booted it in weeks
Seems that it only affected upgrades from earlier versions of Windows. My PC, which was upgraded from Windows 8 pro, had this issue (actually got a new license code from MS support which fixed the problem).
 
Joined
Dec 28, 2012
Messages
1,255 (0.49/day)
Meanwhile my "activated" version is running just hunky dory. In fact, very few of the bugs that affect customers seem to affect me.

Just another black mark against DRMed black box software, and another instance where the warez version works better then the official version.
 
Joined
Jan 6, 2013
Messages
130 (0.05/day)
The best fix for this is to download microsoft toolkit, press ez-activator button and forget about it.
 

INSTG8R

My Custom Title
Joined
Nov 26, 2004
Messages
5,801 (1.06/day)
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K 4.6
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Vega 64
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) Samsung CGH70 27” 1440 144hz Freesync 2 HDR
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
Meanwhile my "activated" version is running just hunky dory. In fact, very few of the bugs that affect customers seem to affect me.

Just another black mark against DRMed black box software, and another instance where the warez version works better then the official version.
How do you figure? The majority of users got their key free from Win7-8. You’d have a legit argument if it were those 2 but Win10 was pretty much free for the majority of users no need for shady deals. I’ve activated my Win10 once and every subsequent format it just activated again. Unlike Win 7 where I purchased at least 4 copies over its lifetime.
 
Joined
Feb 2, 2015
Messages
2,707 (1.52/day)
Location
On The Highway To Hell \m/
Just had this happen to me this morning. Fixed itself before I had the chance to.
 
Top