• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

New CPU and Mobo, continuously running hot and slow

BilboTBaggins

New Member
Joined
Sep 18, 2020
Messages
10 (0.23/day)
Hey guys I have an issue that i'm running into and I have no idea why its happening, I feel like I must be crazy.

Parts list:
1. CPU = i7-9700k
2. MOBO = Asus Prime z390-A
3. Cooling = Corsair H100i RGB Platinum SE
4. GPU = Asus 1080Ti
5. RAM = GSKILL Trident RGB 32gb


I just upgraded from an i7-6700K I have had for years and a Gigabyte gaming 7 a couple days ago. I bought a new CPU and mobo (above) and when i set it all up, I noticed that in BIOS the temperature would steadily and slowly go up to 90 degrees Celsius. The red CPU light on the mobo would also be steady on. So i go "maybe my cooler is shot and taking it all apart killed it" so I went and bought a new cooler too (above) and installed it with the stock paste. Still steadily going up to 90C in BIOS. I'm like "screw it I'll return the mobo and CPU both to the store" (thank you Microcenter Denver I :love: you). I go back and return them for two brand new copies of the exact same stuff because I really do trust both brands. I tear everything back apart and build it back from scratch. Finally get it all back together and turn it on and it does the exact same thing. I go past BIOS and its running at only 800mgz and really really sluggishly (unusable). CPU-Z test it and i get in the 40s on multi threading. This is over a period of about 10 minutes, I even went straight to intel's website and downloaded the latest driver. I am seriously so stumped. I am sorry if i broke any forum rules but I am brand new here and really need this computer for work come Monday. Any ideas? I will post some points below.

1. I am tightening everything down with a screwdriver.
2. I am using brand new noctis thermal paste with no change.
3. When i Unseat the cooler from the CPU, there is an even disbursement of paste across the entire thing.


I feel like i must be missing something obvious, I have rewired the entire thing (with guides) twice and i have replaced almost everything in the PC except my PSU and GPU. Even have gone through two brand new CPUs and Mobos.

Thank you,
Bilbo
 

Toothless

Tech, Games, and TPU!
Supporter
Joined
Mar 26, 2014
Messages
6,547 (2.72/day)
Location
Washington, USA
System Name Veraltet
Processor 3700x
Motherboard AsRock Taichi Ultimate x470
Cooling NH-D15 Chromax
Memory G.Skill 2x16GB 3200mhz
Video Card(s) MSI GTX1080 Ti Gaming X
Storage 2 NVME + 4 HDD
Display(s) LG 34UB88-P + 2x AOC 2425W
Case CoolerMaster NR600
Audio Device(s) SteelSeries Arctis 5
Power Supply Rosewill Fortress 750w
Mouse Corsair Scimitar Pro
Keyboard Corsair K57
Software Windows 10 Professional
Benchmark Scores Brrrrrrr
You take the plastic off the cooler? Like, that little thing where it goes onto the cpu?
 

Toothless

Tech, Games, and TPU!
Supporter
Joined
Mar 26, 2014
Messages
6,547 (2.72/day)
Location
Washington, USA
System Name Veraltet
Processor 3700x
Motherboard AsRock Taichi Ultimate x470
Cooling NH-D15 Chromax
Memory G.Skill 2x16GB 3200mhz
Video Card(s) MSI GTX1080 Ti Gaming X
Storage 2 NVME + 4 HDD
Display(s) LG 34UB88-P + 2x AOC 2425W
Case CoolerMaster NR600
Audio Device(s) SteelSeries Arctis 5
Power Supply Rosewill Fortress 750w
Mouse Corsair Scimitar Pro
Keyboard Corsair K57
Software Windows 10 Professional
Benchmark Scores Brrrrrrr
Noo there might be a plastic-like film that you peel off the cooler base.
 

Toothless

Tech, Games, and TPU!
Supporter
Joined
Mar 26, 2014
Messages
6,547 (2.72/day)
Location
Washington, USA
System Name Veraltet
Processor 3700x
Motherboard AsRock Taichi Ultimate x470
Cooling NH-D15 Chromax
Memory G.Skill 2x16GB 3200mhz
Video Card(s) MSI GTX1080 Ti Gaming X
Storage 2 NVME + 4 HDD
Display(s) LG 34UB88-P + 2x AOC 2425W
Case CoolerMaster NR600
Audio Device(s) SteelSeries Arctis 5
Power Supply Rosewill Fortress 750w
Mouse Corsair Scimitar Pro
Keyboard Corsair K57
Software Windows 10 Professional
Benchmark Scores Brrrrrrr
Okay. If there is no plastic there (you wouldn't be able to feel copper) and you're 110% sure your mounting is good, pump power is plugged in yes?
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
1,444 (0.35/day)
Location
Heart of Europia what!
System Name ibuytheusedstuff
Processor 5960x
Motherboard x99 sabertooth
Cooling old socket775 cooler
Memory 32 Viper
Video Card(s) 1080ti on morpheus 1
Storage raptors+ssd
Display(s) acer 120hz
Case open bench
Audio Device(s) onb
Power Supply antec 1200 moar power
Mouse mx 518
Keyboard roccat arvo
with my now kaputt corsair aio because of cheap alu screws that wore out i had same prob because pump was running very low rpm.
after installing corsair software i could give it full speed and after that it had ok temps

and don´t over tighten screws and not too much paste maybe
 

BilboTBaggins

New Member
Joined
Sep 18, 2020
Messages
10 (0.23/day)
Yeah I have it plugged in the pump lights up and everything. Sata power straight into my psu and then a 3 pin into the cpu_fan header

with my now kaputt corsair aio because of cheap alu screws that wore out i had same prob because pump was running very low rpm.
after installing corsair software i could give it full speed and after that it had ok temps
OK I can try that again. Just sucks because it's running so shit it's hard to even get software downloaded
 

Toothless

Tech, Games, and TPU!
Supporter
Joined
Mar 26, 2014
Messages
6,547 (2.72/day)
Location
Washington, USA
System Name Veraltet
Processor 3700x
Motherboard AsRock Taichi Ultimate x470
Cooling NH-D15 Chromax
Memory G.Skill 2x16GB 3200mhz
Video Card(s) MSI GTX1080 Ti Gaming X
Storage 2 NVME + 4 HDD
Display(s) LG 34UB88-P + 2x AOC 2425W
Case CoolerMaster NR600
Audio Device(s) SteelSeries Arctis 5
Power Supply Rosewill Fortress 750w
Mouse Corsair Scimitar Pro
Keyboard Corsair K57
Software Windows 10 Professional
Benchmark Scores Brrrrrrr
See if installing the software like @basco mentioned helps.
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
1,444 (0.35/day)
Location
Heart of Europia what!
System Name ibuytheusedstuff
Processor 5960x
Motherboard x99 sabertooth
Cooling old socket775 cooler
Memory 32 Viper
Video Card(s) 1080ti on morpheus 1
Storage raptors+ssd
Display(s) acer 120hz
Case open bench
Audio Device(s) onb
Power Supply antec 1200 moar power
Mouse mx 518
Keyboard roccat arvo
the 800mhz bug i only had on socket 1366 if ya overtighten the cooler.

its a long shot but what power supply ya have?

and missed another one: did ya install the spacers?

ah missed it Welcome to TPU ! Mr. schwaggins
 
Last edited:

Toothless

Tech, Games, and TPU!
Supporter
Joined
Mar 26, 2014
Messages
6,547 (2.72/day)
Location
Washington, USA
System Name Veraltet
Processor 3700x
Motherboard AsRock Taichi Ultimate x470
Cooling NH-D15 Chromax
Memory G.Skill 2x16GB 3200mhz
Video Card(s) MSI GTX1080 Ti Gaming X
Storage 2 NVME + 4 HDD
Display(s) LG 34UB88-P + 2x AOC 2425W
Case CoolerMaster NR600
Audio Device(s) SteelSeries Arctis 5
Power Supply Rosewill Fortress 750w
Mouse Corsair Scimitar Pro
Keyboard Corsair K57
Software Windows 10 Professional
Benchmark Scores Brrrrrrr
the 800mhz bug i only had on socket 1366 if ya overtighten the cooler
I just have ram banks missing with my 1366. :roll:
 

BilboTBaggins

New Member
Joined
Sep 18, 2020
Messages
10 (0.23/day)
Ok so I just downloaded the link software and core temp. I took a pic with my phone so sorry for quality but the pc is barely running so a screenshot wasn't in the cards.

Corsair software shows 22c, while core temp and bios shows serious heat.

Pics attached got cpuz as well
 

Attachments

Joined
Jun 29, 2009
Messages
1,444 (0.35/day)
Location
Heart of Europia what!
System Name ibuytheusedstuff
Processor 5960x
Motherboard x99 sabertooth
Cooling old socket775 cooler
Memory 32 Viper
Video Card(s) 1080ti on morpheus 1
Storage raptors+ssd
Display(s) acer 120hz
Case open bench
Audio Device(s) onb
Power Supply antec 1200 moar power
Mouse mx 518
Keyboard roccat arvo
can ya feel vibration on the pump?
does the software tell ya at what rpm its running or quiet mode or performance?
and the cpu downclocking is protecting itself from overheating-so thats a good sign it´s working as it should.

maybe ya missed it but did ya install the spacers?

and the usb cable coming from the pump
 

BilboTBaggins

New Member
Joined
Sep 18, 2020
Messages
10 (0.23/day)
can ya feel vibration on the pump?
does the software tell ya at what rpm its running or quiet mode or performance?
and the cpu downclocking is protecting itself from overheating-so thats a good sign it´s working as it should.

maybe ya missed it but did ya install the spacers?

and the usb cable coming from the pump
Yeah I can feel vibration in the pump and it doesn't feel hot, I double checked the standoffs on the cooler too.

Id post a video but it's over this forums limit
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
1,444 (0.35/day)
Location
Heart of Europia what!
System Name ibuytheusedstuff
Processor 5960x
Motherboard x99 sabertooth
Cooling old socket775 cooler
Memory 32 Viper
Video Card(s) 1080ti on morpheus 1
Storage raptors+ssd
Display(s) acer 120hz
Case open bench
Audio Device(s) onb
Power Supply antec 1200 moar power
Mouse mx 518
Keyboard roccat arvo
usb cable installed?
and what software ? icue or corsair link

1x AIO-Pumpe 4-Pin should be connected to that one

asus pump connect.png


look in hardware manager if pump is properly detected or unkown usb device

ahhh one moar- did ya look in bios if the fan settings are on quiet or slow- your motherboard has an Extreme-Quiet-Modus


sorry for editing so much
 
Last edited:

BilboTBaggins

New Member
Joined
Sep 18, 2020
Messages
10 (0.23/day)
Yeah I have it going from the side down to a USB 2 and icue detects it fine. I checked the bios fan settings and they all scale up to 100%.

The pump itself seems completely fine, other than my cpu is cooking in there.
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
1,444 (0.35/day)
Location
Heart of Europia what!
System Name ibuytheusedstuff
Processor 5960x
Motherboard x99 sabertooth
Cooling old socket775 cooler
Memory 32 Viper
Video Card(s) 1080ti on morpheus 1
Storage raptors+ssd
Display(s) acer 120hz
Case open bench
Audio Device(s) onb
Power Supply antec 1200 moar power
Mouse mx 518
Keyboard roccat arvo
sorry i am going out of ideas:
the only thing left is too much paste or too tight screws or water not flowing inside but that would ruin the pump in few minutes
 

BilboTBaggins

New Member
Joined
Sep 18, 2020
Messages
10 (0.23/day)
sorry i am going out of ideas:
the only thing left is too much paste or too tight screws or water not flowing inside but that would ruin the pump in few minutes
I appreciate you giving it a shot and I'll update if I figure it out but I'm about to just put in my old hardware, return everything, and pre order a ps5 instead lol
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
1,444 (0.35/day)
Location
Heart of Europia what!
System Name ibuytheusedstuff
Processor 5960x
Motherboard x99 sabertooth
Cooling old socket775 cooler
Memory 32 Viper
Video Card(s) 1080ti on morpheus 1
Storage raptors+ssd
Display(s) acer 120hz
Case open bench
Audio Device(s) onb
Power Supply antec 1200 moar power
Mouse mx 518
Keyboard roccat arvo
do ya have an old air cooler lying around doesn´t matter if it´s without the right mounting hardware
 

AsRock

TPU addict
Joined
Jun 23, 2007
Messages
16,752 (3.43/day)
Location
UK\US
Processor 2500k \ AMD 3900X+NH-D15
Motherboard ASRock Z68 \ ASRock AM4 Pro 4
Memory Samsung low profile 1600 \ Patriot 2x16GB PVS432G320C6K
Video Card(s) eVga GTX1060 SSC \ XFX R9 390X
Storage 2xIntel 80Gb (SATA2) Crucial MX500 \ Samsung 860 1TB +Samsung Evo 250GB+500GB+ 2xCorsair Force 120GB
Display(s) Samsung 1080P \ Toshiba HDTV 1080P
Case HTPC400 \ Thermaltake Armor case ( VE2000BWS ), With Zalman fan controller ( wattage usage ).
Audio Device(s) Yamaha RX-A820 \ Yamaha CX-830+Yamaha MX-630 Infinity RS4000 Paradigm 5SE + Tannoy Mercury F4
Power Supply PC&Power 750w \ Seasonic 750w MKII
Mouse Steelseries Sensei wireless \ Steelseries Sensei wireless
Keyboard Logitech K120 \ ROCCAT MK Pro ( modded amber leds )
Benchmark Scores Meh benchmarks.
Your tightening each opposite screw a little a time ?.
 
Joined
Jan 8, 2017
Messages
5,916 (4.25/day)
System Name Good enough
Processor AMD Ryzen R7 1700X - 4.0 Ghz / 1.350V
Motherboard ASRock B450M Pro4
Cooling Deepcool Gammaxx L240 V2
Memory 16GB - Corsair Vengeance LPX - 3333 Mhz CL16
Video Card(s) OEM Dell GTX 1080 with Kraken G12 + Water 3.0 Performer C
Storage 1x Samsung 850 EVO 250GB , 1x Samsung 860 EVO 500GB
Display(s) 4K Samsung TV
Case Deepcool Matrexx 70
Power Supply GPS-750C
Yeah I can feel vibration in the pump and it doesn't feel hot, I double checked the standoffs on the cooler too.
The base plate of the block is not making proper contact with the CPU, the pump assembly should feel warm to the touch at least in some places. You returned the cooler, motherboard and CPU, that only leaves improper mounting as the cause.
 

BilboTBaggins

New Member
Joined
Sep 18, 2020
Messages
10 (0.23/day)
do ya have an old air cooler lying around doesn´t matter if it´s without the right mounting hardware
No unfortunately not but maybe I could get one. I'm also half considering taking it to the local microcenter for help with it. I bought most of the parts in the current setup within the past couple days
The base plate of the block is not making proper contact with the CPU, the pump assembly should feel warm to the touch at least in some places. You returned the cooler, motherboard and CPU, that only leaves improper mounting as the cause.
You're abilutely right but the screws are tight so maybe I'm using incorrect standoffs? Two came with the block and the instructions don't differentiate the two very well.

Hey so I'm using the standoffs on the right. Are they the AMD ones? The corsair doc legit makes them look the exact same.

20200918_020238.jpg
 
Joined
Jan 8, 2017
Messages
5,916 (4.25/day)
System Name Good enough
Processor AMD Ryzen R7 1700X - 4.0 Ghz / 1.350V
Motherboard ASRock B450M Pro4
Cooling Deepcool Gammaxx L240 V2
Memory 16GB - Corsair Vengeance LPX - 3333 Mhz CL16
Video Card(s) OEM Dell GTX 1080 with Kraken G12 + Water 3.0 Performer C
Storage 1x Samsung 850 EVO 250GB , 1x Samsung 860 EVO 500GB
Display(s) 4K Samsung TV
Case Deepcool Matrexx 70
Power Supply GPS-750C
Hey so I'm using the standoffs on the right. Are they the AMD ones? The corsair doc legit makes them look the exact same.
They do look kind of the same. I doubt you could have screwed them in if they weren't the right ones.

I'm also half considering taking it to the local microcenter for help with it.
I think that's the best course of action.
 

BilboTBaggins

New Member
Joined
Sep 18, 2020
Messages
10 (0.23/day)
They do look kind of the same. I doubt you could have screwed them in if they weren't the right ones.



I think that's the best course of action.
Dude you solved it I think. Its just enough pressure to smear the paste but not connect well enough.

Im gonna test now but I'm pretty sure that is it
 
Joined
Jun 29, 2009
Messages
1,444 (0.35/day)
Location
Heart of Europia what!
System Name ibuytheusedstuff
Processor 5960x
Motherboard x99 sabertooth
Cooling old socket775 cooler
Memory 32 Viper
Video Card(s) 1080ti on morpheus 1
Storage raptors+ssd
Display(s) acer 120hz
Case open bench
Audio Device(s) onb
Power Supply antec 1200 moar power
Mouse mx 518
Keyboard roccat arvo
use the big ones sorry
and ya used the backplate?

file:///C:/Users/INTEL3~1/AppData/Local/Temp/WW_H100i_RGB_PLATINUM_SE_QSG_revAE.pdf
 
Last edited:
Top