• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Only single ram channel works...

Jaisunny

New Member
Joined
Nov 19, 2023
Messages
25 (0.26/day)
So, short story is.. I needed to build my son a system so had to use used parts (apart from ssd, ram, case) and I have run into a problem that I'm stuck in diagnosing.

Both my new and QVL confirmed ram sticks only work when ONE is in A1 or A2. The B channel does not work at all. I will get no display when I insert the second ram stick (in any combo).

I have tried to update bios, reset bios, removed cpu, inspected pins, loosen cpu fan, turned on xmp before and after cmos reset, boot system up with only 24 pin connected and ram. I've spent 2 days on it now so, probably done some other things but can't remember. My mind is boggled. Because parts are bought used, other than ram, it's difficult for me to determine what is the problem.

Specs:
Ryzen 5600x
Klevv 8gb 3600mhz (x2 sticks, same spec)
Gigabyte Aorus elite v2
Cv550 psu
Radeon 6650xt
 
Joined
Sep 25, 2023
Messages
292 (1.91/day)
Location
Detroit, Michigan
System Name Desktop/HTPC
Processor Ryzen 7 5800X3D
Motherboard Gigabyte X570 I Aorus Pro WiFi ITX
Cooling ID Cooling DashFlow 240mm AIO
Memory 64GB (2x32) G.Skill Trident Z RGB DDR4-3600 CL18
Video Card(s) Sapphire Pulse Radeon RX 7900 XTX 24GB
Storage 4TB WD SN850X NVMe, 2TB WD SN850X NVMe
Display(s) LG OLED65B9PUA 65" 4K OLED TV
Case Lian Li x Dan A4-H20
Audio Device(s) USB to MiniDSP DDRC24 DAC, RCA to SUMO Andromeda amp, wired to Wharfedale SP88 speakers
Power Supply Silverstone SX1000R SFX-L Platinum ATX 3.0
Mouse Corsair M65 RGB Elite
Keyboard Corsair K65 RGB Mini
VR HMD Oculus Rift / PSVR / PSVR2 / Lenovo Explorer
Software Windows 11 Pro
Do you have other RAM to test in the board / another board to test that RAM in? Because that's really the only way forward at this point.
 

Jaisunny

New Member
Joined
Nov 19, 2023
Messages
25 (0.26/day)
Do you have other RAM to test in the board / another board to test that RAM in? Because that's really the only way forward at this point.
Nope, sadly. I could order a new board off amazon.. Worse case scenario I can return it.

Problem is, if it does work.. We known it was the board. If it doesn't work it could still be the cpu, ram or... Dare I guess.. Psu.
 
Joined
Jul 25, 2006
Messages
11,863 (1.85/day)
Location
Nebraska, USA
System Name Brightworks Systems BWS-6 E-IV
Processor Intel Core i5-6600 @ 3.9GHz
Motherboard Gigabyte GA-Z170-HD3 Rev 1.0
Cooling Quality case, 2 x Fractal Design 140mm fans, stock CPU HSF
Memory 32GB (4 x 8GB) DDR4 3000 Corsair Vengeance
Video Card(s) EVGA GEForce GTX 1050Ti 4Gb GDDR5
Storage Samsung 850 Pro 256GB SSD, Samsung 860 Evo 500GB SSD
Display(s) Samsung S24E650BW LED x 2
Case Fractal Design Define R4
Power Supply EVGA Supernova 550W G2 Gold
Mouse Logitech M190
Keyboard Microsoft Wireless Comfort 5050
Software W10 Pro 64-bit
Are you saying when you install 2 x 8Gb sticks in any slot, you only see 8GB? You never see the full 16GB regardless which slots you use?

If only 8GB, are you sure both sticks work?

Are you being careful to observe ESD precautions? That is, are you ALWAYS unplugging from the wall and ALWAYS touching bare metal of the case interior BEFORE reaching for the RAM when pulling or inserting?
 
Joined
Feb 24, 2023
Messages
2,007 (5.50/day)
Location
Aston Martin DB7's boot
System Name DLSS / YOLO-PC
Processor i5-12400F / 10600KF
Motherboard Gigabyte B760M DS3H / Z490 Vision D
Cooling Laminar RM1 / Gammaxx 400
Memory 32 GB DDR4-3200 / 16 GB DDR4-3333
Video Card(s) RX 6700 XT / RX 480 8 GB
Storage A couple SSDs, m.2 NVMe included / 240 GB CX1 + 1 TB WD HDD
Display(s) Compit HA2704 / Viewsonic VX3276-MHD-2
Case Matrexx 55 / Junkyard special
Audio Device(s) Want loud, use headphones. Want quiet, use satellites.
Power Supply Thermaltake 1000 W / FSP Epsilon 700 W / Corsair CX650M [backup]
Mouse Don't disturb, cheese eating in progress...
Keyboard Makes some noise. Probably onto something.
VR HMD I live in real reality and don't need a virtual one.
Software Windows 10 and 11
Since Ryzen 1st gen CPUs are in high supply and low demand just grab one for testing and see if it changes anything. Yes? Dead CPU. No? Dead motherboard.
 

Jaisunny

New Member
Joined
Nov 19, 2023
Messages
25 (0.26/day)
Are you saying when you install 2 x 8Gb sticks in any slot, you only see 8GB? You never see the full 16GB regardless which slots you use?

If only 8GB, are you sure both sticks work?

Are you being careful to observe ESD precautions? That is, are you ALWAYS unplugging from the wall and ALWAYS touching bare metal of the case interior BEFORE reaching for the RAM when pulling or inserting?
Nope, if I install both 8gb sticks then the system will have no display at all but everything lights up and powers up as it would normally (apart from led strip on the system board and display)

It only boots with one ram stick.

Best practices always followed...


Since Ryzen 1st gen CPUs..
Ryzen 5 1600?
 
Joined
Feb 24, 2023
Messages
2,007 (5.50/day)
Location
Aston Martin DB7's boot
System Name DLSS / YOLO-PC
Processor i5-12400F / 10600KF
Motherboard Gigabyte B760M DS3H / Z490 Vision D
Cooling Laminar RM1 / Gammaxx 400
Memory 32 GB DDR4-3200 / 16 GB DDR4-3333
Video Card(s) RX 6700 XT / RX 480 8 GB
Storage A couple SSDs, m.2 NVMe included / 240 GB CX1 + 1 TB WD HDD
Display(s) Compit HA2704 / Viewsonic VX3276-MHD-2
Case Matrexx 55 / Junkyard special
Audio Device(s) Want loud, use headphones. Want quiet, use satellites.
Power Supply Thermaltake 1000 W / FSP Epsilon 700 W / Corsair CX650M [backup]
Mouse Don't disturb, cheese eating in progress...
Keyboard Makes some noise. Probably onto something.
VR HMD I live in real reality and don't need a virtual one.
Software Windows 10 and 11
Ryzen 5 1600?
As an option, yep. You can go as low as Ryzen 1200, I saw them selling on the aftermarket for as low as $20 where I live. YMMV.

Just make sure it works properly before actually paying for it.
 

Jaisunny

New Member
Joined
Nov 19, 2023
Messages
25 (0.26/day)
As an option, yep. You can go as low as Ryzen 1200, I saw them selling on the aftermarket for as low as $20 where I live. YMMV.

Just make sure it works properly before actually paying for it.
Costs about 35$ in the UK that I can see. But, at least I could resell it on once I'm done with it.

Amazon have the same mobo on offer on black Friday deal which in tempted by as well. I'm not 100% confident in this mobo as the guy listed is as faulty but said the only issue with it is the USB 3.0 plastic shield had come off, said everything else works. But, I suspect he knew about the second channel.

Don't buy used parts peeps lol
 
Joined
Feb 24, 2023
Messages
2,007 (5.50/day)
Location
Aston Martin DB7's boot
System Name DLSS / YOLO-PC
Processor i5-12400F / 10600KF
Motherboard Gigabyte B760M DS3H / Z490 Vision D
Cooling Laminar RM1 / Gammaxx 400
Memory 32 GB DDR4-3200 / 16 GB DDR4-3333
Video Card(s) RX 6700 XT / RX 480 8 GB
Storage A couple SSDs, m.2 NVMe included / 240 GB CX1 + 1 TB WD HDD
Display(s) Compit HA2704 / Viewsonic VX3276-MHD-2
Case Matrexx 55 / Junkyard special
Audio Device(s) Want loud, use headphones. Want quiet, use satellites.
Power Supply Thermaltake 1000 W / FSP Epsilon 700 W / Corsair CX650M [backup]
Mouse Don't disturb, cheese eating in progress...
Keyboard Makes some noise. Probably onto something.
VR HMD I live in real reality and don't need a virtual one.
Software Windows 10 and 11
Don't buy used parts peeps lol
I do it for the last couple decades and never regretted doing so. Insisting on thorough testing before buying is a key.
 

Jaisunny

New Member
Joined
Nov 19, 2023
Messages
25 (0.26/day)
I do it for the last couple decades and never regretted doing so. Insisting on thorough testing before buying is a key.
I've not had much luck. Are you US based? My friend from DC buys used parts all the time on ebay and rarely gets any problems. In the UK it seems way more people are less honest.
 
Joined
Jul 25, 2006
Messages
11,863 (1.85/day)
Location
Nebraska, USA
System Name Brightworks Systems BWS-6 E-IV
Processor Intel Core i5-6600 @ 3.9GHz
Motherboard Gigabyte GA-Z170-HD3 Rev 1.0
Cooling Quality case, 2 x Fractal Design 140mm fans, stock CPU HSF
Memory 32GB (4 x 8GB) DDR4 3000 Corsair Vengeance
Video Card(s) EVGA GEForce GTX 1050Ti 4Gb GDDR5
Storage Samsung 850 Pro 256GB SSD, Samsung 860 Evo 500GB SSD
Display(s) Samsung S24E650BW LED x 2
Case Fractal Design Define R4
Power Supply EVGA Supernova 550W G2 Gold
Mouse Logitech M190
Keyboard Microsoft Wireless Comfort 5050
Software W10 Pro 64-bit
It only boots with one ram stick.
With either one? I am trying to determine if one stick is bad. If it boot with either stick inserted (understanding you mean one at a time), that still suggests both sticks are good. And in that case, points to the motherboard.
 
Joined
Jan 25, 2020
Messages
1,943 (1.30/day)
System Name DadsBadAss
Processor I7 13700k w/ HEATKILLER IV PRO Copper Nickel
Motherboard MSI Z790 Tomahawk Wifi DDR4
Cooling BarrowCH Boxfish 200mm-HWLabs SR2 420/GTX&GTS 360-BP Dual D5 MOD TOP- 2x Koolance PMP 450S
Memory 4x8gb HyperX Predator RGB DDR4 4000
Video Card(s) Asrock 6800xt PG D w/ Byski A-AR6900XT-X
Storage WD SN850x 1TB NVME M.2/Adata XPG SX8200 PRO 1TB NVMe M.2
Display(s) Acer XG270HU
Case ThermalTake X71 w/5 Noctua NF-A14 2000 IP67 PWM/3 Noctua NF-F12 2000 IP67 PWM/3 CorsairML120 Pro RGB
Audio Device(s) Klipsch Promedia 2.1
Power Supply Seasonic Focus PX-850 w/CableMod PRO ModMesh RT-Series Black/Blue
Mouse Logitech G502
Keyboard Black Aluminun Mechanical Clicky Thing With Blue LEDs, hows that for a name?!
Software Win11pro
I suspect he knew about the second channel.
Id say you're right on the money there. And if you try to return it he will undoubtedly say, "but I told you it was faulty".
 

Jaisunny

New Member
Joined
Nov 19, 2023
Messages
25 (0.26/day)
Id say you're right on the money there. And if you try to return it he will undoubtedly say, "but I told you it was faulty".
Its ebay, so I'll be OK. I'll say it was further damaged as he threw the cpu rear mounting plate ONTOP of the mobo and not in a compartment under it in the box.(which is true)

With either one? I am trying to determine if one stick is bad. If it boot with either stick inserted (understanding you mean one at a time), that still suggests both sticks are good. And in that case, points to the motherboard.
Each stick works when inserted and booted one at a time. Which should lead us to assume both sticks are good?
 
Joined
Jan 8, 2017
Messages
8,749 (3.36/day)
System Name Good enough
Processor AMD Ryzen R9 7900 - Alphacool Eisblock XPX Aurora Edge
Motherboard ASRock B650 Pro RS
Cooling 2x 360mm NexXxoS ST30 X-Flow, 1x 360mm NexXxoS ST30, 1x 240mm NexXxoS ST30
Memory 32GB - FURY Beast RGB 5600 Mhz
Video Card(s) Sapphire RX 7900 XT - Alphacool Eisblock Aurora
Storage 1x Kingston KC3000 1TB 1x Kingston A2000 1TB, 1x Samsung 850 EVO 250GB , 1x Samsung 860 EVO 500GB
Display(s) LG UltraGear 32GN650-B + 4K Samsung TV
Case Phanteks NV7
Power Supply GPS-750C
Most likely : B channel is busted on the motherboard
A lot less likely : damaged memory controller on the CPU
 

Jaisunny

New Member
Joined
Nov 19, 2023
Messages
25 (0.26/day)
Appreciate all comments. Will give an update on what it was in the end.
 
Joined
Jul 25, 2006
Messages
11,863 (1.85/day)
Location
Nebraska, USA
System Name Brightworks Systems BWS-6 E-IV
Processor Intel Core i5-6600 @ 3.9GHz
Motherboard Gigabyte GA-Z170-HD3 Rev 1.0
Cooling Quality case, 2 x Fractal Design 140mm fans, stock CPU HSF
Memory 32GB (4 x 8GB) DDR4 3000 Corsair Vengeance
Video Card(s) EVGA GEForce GTX 1050Ti 4Gb GDDR5
Storage Samsung 850 Pro 256GB SSD, Samsung 860 Evo 500GB SSD
Display(s) Samsung S24E650BW LED x 2
Case Fractal Design Define R4
Power Supply EVGA Supernova 550W G2 Gold
Mouse Logitech M190
Keyboard Microsoft Wireless Comfort 5050
Software W10 Pro 64-bit
Which should lead us to assume both sticks are good?
"Should" is the operative word. "In theory" and "reality" don't always see eye to eye.

To conclusively test your RAM, you need to use sophisticated and very expensive test equipment, like this $2,495 Memory Tester (and that's for the cheap model)!

So it is usually easier (and cheaper!) to try those same two sticks in a different board and/or try two different sticks in this board.
 
Joined
May 7, 2023
Messages
258 (0.88/day)
Processor Ryzen 5700x
Motherboard Gigabyte Auros Elite AX V2
Cooling Thermalright Peerless Assassin SE White
Memory TeamGroup T-Force Delta RGB 32GB 3600Mhz
Video Card(s) PowerColor Red Dragon Rx 6800
Storage 1TB WD PCIE3 NVME, 500GB SSD, 2TB Seagate HDD
Case Corsair 4000D White
Power Supply Corsair RM750x SHIFT
Found a "good deal" on a used motherboard myself on eBay and it was in more of a state than the seller let on, wouldn't post even though the CPU, ram, PSU etc was taken out of my old rig and working when I transferred the parts over, after a few hours of troubleshooting I bit the bullet and ordered the same board from Amazon, new, swapped it out and it worked straight away with 0 issues, went through eBay and got my money back, I would suggest you do the same
 
Joined
Feb 24, 2023
Messages
2,007 (5.50/day)
Location
Aston Martin DB7's boot
System Name DLSS / YOLO-PC
Processor i5-12400F / 10600KF
Motherboard Gigabyte B760M DS3H / Z490 Vision D
Cooling Laminar RM1 / Gammaxx 400
Memory 32 GB DDR4-3200 / 16 GB DDR4-3333
Video Card(s) RX 6700 XT / RX 480 8 GB
Storage A couple SSDs, m.2 NVMe included / 240 GB CX1 + 1 TB WD HDD
Display(s) Compit HA2704 / Viewsonic VX3276-MHD-2
Case Matrexx 55 / Junkyard special
Audio Device(s) Want loud, use headphones. Want quiet, use satellites.
Power Supply Thermaltake 1000 W / FSP Epsilon 700 W / Corsair CX650M [backup]
Mouse Don't disturb, cheese eating in progress...
Keyboard Makes some noise. Probably onto something.
VR HMD I live in real reality and don't need a virtual one.
Software Windows 10 and 11

Jaisunny

New Member
Joined
Nov 19, 2023
Messages
25 (0.26/day)
Update..

Just got myself a ryzen 5 2400g with a wraith prism cooler for 30$...so I plan to keep that cooler instead of the stock cooler.. Anyway, 2400g installed, one ram stick in... Zero display. Mobo doesn't have the amber led on to indicate its operating properly.

Pulled bios battery, same issue.

Should I try a bios flash again? Or?
 
Joined
Sep 26, 2022
Messages
1,305 (2.53/day)
Location
Brazil
System Name G-Station 1.16 FINAL
Processor AMD Ryzen 7 5700X3D
Motherboard Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wi-Fi
Cooling DeepCool AK620 Digital
Memory Asgard Bragi DDR4-3600CL14 2x16GB
Video Card(s) Sapphire Pulse RX 7900 XTX
Storage 240GB Samsung 840 Evo, 1TB Asgard AN2, 2TB Hiksemi FUTURE-LITE, 320GB+1TB 7200RPM HDD
Display(s) Aorus CV27Q
Case Thermaltake Level 20 MT
Audio Device(s) Astro A40 TR + MixAmp
Power Supply EVGA 750 GQ
Mouse Razer Viper Ultimate
Keyboard Razer Huntsman Elite (Red)
Software Windows 11 Pro
Update..

Just got myself a ryzen 5 2400g with a wraith prism cooler for 30$...so I plan to keep that cooler instead of the stock cooler.. Anyway, 2400g installed, one ram stick in... Zero display. Mobo doesn't have the amber led on to indicate its operating properly.

Pulled bios battery, same issue.

Should I try a bios flash again? Or?
Hold on: if this Aorus motherboard you're using is capable of running a 5600X, chances are it won't run a 1st-gen Ryzen (2400G is Zen 1, not Zen 1+) no matter what as it stands due to BIOS restrictions (to add support to newer CPUs support for earlier was dropped). In this case, your best bet would be getting an Athlon 3000G for as cheap as you can get it.
 

Jaisunny

New Member
Joined
Nov 19, 2023
Messages
25 (0.26/day)
Hold on: if this Aorus motherboard you're using is capable of running a 5600X, chances are it won't run a 1st-gen Ryzen (2000G is Zen 1, not Zen 1+) no matter what due to BIOS restrictions (to add support to newer CPUs support for earlier was dropped). In this case, your best bet would be getting an Athlon 3000G for as cheap as you can get it.
You're joking?
 
Joined
Jul 25, 2006
Messages
11,863 (1.85/day)
Location
Nebraska, USA
System Name Brightworks Systems BWS-6 E-IV
Processor Intel Core i5-6600 @ 3.9GHz
Motherboard Gigabyte GA-Z170-HD3 Rev 1.0
Cooling Quality case, 2 x Fractal Design 140mm fans, stock CPU HSF
Memory 32GB (4 x 8GB) DDR4 3000 Corsair Vengeance
Video Card(s) EVGA GEForce GTX 1050Ti 4Gb GDDR5
Storage Samsung 850 Pro 256GB SSD, Samsung 860 Evo 500GB SSD
Display(s) Samsung S24E650BW LED x 2
Case Fractal Design Define R4
Power Supply EVGA Supernova 550W G2 Gold
Mouse Logitech M190
Keyboard Microsoft Wireless Comfort 5050
Software W10 Pro 64-bit
I sure don't understand what you are doing here. Your CPU was working before. The fact the computer did not boot with two sticks installed points to the motherboard. So I fail to see why you think a different CPU is going to change things.
 

Jaisunny

New Member
Joined
Nov 19, 2023
Messages
25 (0.26/day)
I sure don't understand what you are doing here. Your CPU was working before. The fact the computer did not boot with two sticks installed points to the motherboard. So I fail to see why you think a different CPU is going to change things.
Because everyone was saying that either the dual channel on the cpu is at fault. Or the motherboard. Someone advised that I should get another ryzen cpu to rule out cpu problem and so I did.
 
Joined
Sep 26, 2022
Messages
1,305 (2.53/day)
Location
Brazil
System Name G-Station 1.16 FINAL
Processor AMD Ryzen 7 5700X3D
Motherboard Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wi-Fi
Cooling DeepCool AK620 Digital
Memory Asgard Bragi DDR4-3600CL14 2x16GB
Video Card(s) Sapphire Pulse RX 7900 XTX
Storage 240GB Samsung 840 Evo, 1TB Asgard AN2, 2TB Hiksemi FUTURE-LITE, 320GB+1TB 7200RPM HDD
Display(s) Aorus CV27Q
Case Thermaltake Level 20 MT
Audio Device(s) Astro A40 TR + MixAmp
Power Supply EVGA 750 GQ
Mouse Razer Viper Ultimate
Keyboard Razer Huntsman Elite (Red)
Software Windows 11 Pro
I sure don't understand what you are doing here. Your CPU was working before. The fact the computer did not boot with two sticks installed points to the motherboard. So I fail to see why you think a different CPU is going to change things.
In the event the computer worked with two memory sticks bolted in using another CPU, it would condemn his 5600X memory controller.

You're joking?
No, I'm not. If your motherboard is a B550 Aorus Elite V2, it never supported the 2400G. If it is a B450, it probably dropped support for it with BIOS F61 (which enabled using Zen 3 processors).
 
Joined
Oct 2, 2020
Messages
572 (0.46/day)
System Name ASUS TUF F15
Processor Intel Core i5-10300H
Motherboard ASUS FX506LHB
Cooling Laptop built-in cooling lol
Memory 24GB @ 2933 Dual Channel
Video Card(s) Intel UHD & Nvidia GTX 1650 Mobile
Storage WD Black SN770 NVMe 1TB PCIe 4.0
Display(s) Dell 27 4K Monitor S2721QS; Samsung Odyssey G55 Curved 2K 144 Hz LC27G55TQWRXEN
Audio Device(s) LOGITECH 2.1-channel
Power Supply ASUS 180W PSU (from more powerful ASUS TUF DASH F15 lol)
Mouse Logitech G604
Keyboard SteelSeries Apex 7 TKL
Software Windows 11 Pro
So, short story is.. I needed to build my son a system so had to use used parts (apart from ssd, ram, case) and I have run into a problem that I'm stuck in diagnosing.

Both my new and QVL confirmed ram sticks only work when ONE is in A1 or A2. The B channel does not work at all. I will get no display when I insert the second ram stick (in any combo).

I have tried to update bios, reset bios, removed cpu, inspected pins, loosen cpu fan, turned on xmp before and after cmos reset, boot system up with only 24 pin connected and ram. I've spent 2 days on it now so, probably done some other things but can't remember. My mind is boggled. Because parts are bought used, other than ram, it's difficult for me to determine what is the problem.

Specs:
Ryzen 5600x
Klevv 8gb 3600mhz (x2 sticks, same spec)
Gigabyte Aorus elite v2
Cv550 psu
Radeon 6650xt
lol, get some REAL RAM. Klevv? You got it on sale from Aliexpress?
 
Top