• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Power Supply Question - How Much Power Needed?

marcbkk

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
26 (0.01/day)
Likes
0
#1
I am running an Asus P5K MB with an Intel Quad CPU, an Asus GE Force 8600 GT graphics card, 1 DVD Drive, and with 8GB of RAM. I was running 2 hard disks before and just added a 3rd one into the system. According to things I have read, I should be running a 600 Watt PSU with this kind of hardware. Presently I have an Enermax 450 Watt PSU in there and according to all the voltage meters on the Asus PC Probe Program that came with the MB, I am not getting into any danger zones on voltage. So I am wondering if I really need to spend another $75 to upgrade my power supply or if I can continue using the one I have? I rather not spend the money if it is not needed and is there any other way to find out if I am really exceeding the limitations of the current PSU in terms of power consumption?

Many thanks…
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.35/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#2
I would say your fine as long as you don't overclock your CPU you may even be able to overclock the CPU and still not have problems considering your running a midrange video card
 
Joined
Sep 8, 2005
Messages
802 (0.18/day)
Likes
462
Location
Romania
Processor i5-2500K
Motherboard ASRock P67 Extreme4
Cooling Ninja 3 fanless
Memory Corsair 4GB DDR3 1600MHz CL9 XMS3 rev. A
Video Card(s) MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Storage Intel 535 Series 120GB + WD 6400AAKS
Display(s) Benq EW2420
Case Antec P182
Audio Device(s) Xonar D1
Power Supply Antec Signature 650
Software Win 10
#3
You're fine but reading voltages with software is crap. measure with a DMM to be sure.
Your PSU is EG465P-VE (FMA)? If yes you can think to change it, it's an ATX12V v1.3 PSU with heavy load on +3.3V and +5V and you have a system with heavy load on +12V thus you need an ATX 12V v2.xx PSU.
 

marcbkk

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
26 (0.01/day)
Likes
0
#4
Cheers for that mate. With a system like this I see no need for Overclocking really since I am not gaming anyway. So hopefully I will be all set with the PSU I have.

Also, glad to hear my video card is only mid range. I am only doing mainly Photoshop with it and it is fine for that. So I am glad to hear I didn't buy one of the bigger ones without knowing it that would use more power.
 

marcbkk

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
26 (0.01/day)
Likes
0
#5
You're fine but reading voltages with software is crap. measure with a DMM to be sure.
Your PSU is EG465P-VE (FMA)? If yes you can think to change it, it's an ATX12V v1.3 PSU with heavy load on +3.3V and +5V and you have a system with heavy load on +12V thus you need an ATX 12V v2.xx PSU.
Yes, that is the model PSU I am running. I am not sure what FMA is, but it is ATX12V v1.2 only. Assuming I wanted to upgrade, but didn't want to spend the money for Enermax again the 2nd time around, is there a cheaper brand which offers a similar level of quality and realiabilty for a higher capacity PSU than what I have?
 

p_o_s_pc

F@H&WCG addict
Joined
May 2, 2007
Messages
13,002 (3.35/day)
Likes
2,156
Location
Newark ohio
System Name el'lappy|Cruncher | Cruncher 2
Processor intel C2D T6400 | i7 3770k @4.2ghz | AII X2 220 @3.4ghz
Motherboard some Acer | Asus P8Z77-V Pro |Gigabyter GA-M61p-S3
Cooling dual 80mm cooling fan | WC'ing ) |cheapo
Memory 2x2gb ddr3 | 2x2gb Ripjaws 1600 |4x512mb D9s
Video Card(s) onboard | 60 1GB(hd7770 ) |8800GTS
Storage Momuntus xt 320gb |Kingston Hyper X 120gb SATA III|500gb WD
Display(s) 17in | 42" 1080P HD 3D TV
Case lappy case | CM HAF XB |none yet
Audio Device(s) onboard | onboard | onboard
Power Supply Dell brick w/ acer end end | Antec EW 650w |Antec SP 350w(upg.soon)
Software Windows 7 Ult. 64bit---->------->
#6
is your system stable under stress? no BSOD no hangs,etc? if you don't have any of those then i would think your fine.. also how hot is the air coming out of the psu?
 
Joined
Sep 8, 2005
Messages
802 (0.18/day)
Likes
462
Location
Romania
Processor i5-2500K
Motherboard ASRock P67 Extreme4
Cooling Ninja 3 fanless
Memory Corsair 4GB DDR3 1600MHz CL9 XMS3 rev. A
Video Card(s) MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Storage Intel 535 Series 120GB + WD 6400AAKS
Display(s) Benq EW2420
Case Antec P182
Audio Device(s) Xonar D1
Power Supply Antec Signature 650
Software Win 10
#7
OK, as long as you don't OC nothing and don't change your VGA with some monster you'll be fine.
 

marcbkk

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
26 (0.01/day)
Likes
0
#8
By the way, my voltage levels at the moment are showing as 3.18v, 4.87v, and 11.82v
 
Joined
Sep 8, 2005
Messages
802 (0.18/day)
Likes
462
Location
Romania
Processor i5-2500K
Motherboard ASRock P67 Extreme4
Cooling Ninja 3 fanless
Memory Corsair 4GB DDR3 1600MHz CL9 XMS3 rev. A
Video Card(s) MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Storage Intel 535 Series 120GB + WD 6400AAKS
Display(s) Benq EW2420
Case Antec P182
Audio Device(s) Xonar D1
Power Supply Antec Signature 650
Software Win 10
#9
They don't mean anything until you measure with a DMM. :)