• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Radeon 9550 to 9600 Bios Mod

ScHuLtZ

New Member
Joined
Sep 28, 2004
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
#51
batteryone said:
Use this bios ( core/mem 405/255 ) flash by Gigabyte flash tool in include CD : 9550 --> 9600xt . You can re-edit core/mem to make you card into the best . ( after download bios Please change file type from .txt to .rom ) . Good luck .
I seem to not be able to flash my bios because it says that there is an error deleting the memory so i checked the card with atiflash and it said it was locked, so, my question is how did you unlock your card if at all you did?
 

ScHuLtZ

New Member
Joined
Sep 28, 2004
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
#53
Nope, tried all that, didnt work.. tried diffrent mobo settings, even tried a diffrent mobo and it still says that it cant clear the mem..
 
V

Vader

Guest
#54
Sorry my english

Please, I need answers urgently

I considering to buy GeCube Radeon R9550 Exreme (it should have GPU core 400 MHz, mem. clock 500 MHz), but I would like to know about this card noise from its large fan, cooler

I read some reviews:

on http://www.digit-life.com/articles2/radeon/gecube-1.html they wrote
A real quality product, it offers good stability in work and a low-noise cooler (no joking, with this configuration the cooler is completely quiet).


on http://bit-tech.net/review/331/2 they wrote
I must add that although it looks nice, the fan is rather loud, louder than your average graphics


Does anyone here have experience with GeCube Radeon 9550 Extreme and can give me a answer about noise on this card? Is it loud?

And what about this cards stability, drivers? What Catalyst is the best for this card?


eudea said:
i am newbie here. yesterday i bought gecube 9550 extreme edition. and i have tried the catalyst 4.8 for this card. and it was known as 9600series. when i run everest, it known as 9600xt. but the clock is still standar 9550 (core 250 mem 230).
How can this be?!? GeCube Radeon 9550 eXTreme should have GPU core 400 MHz, mem. clock 500 MHz)!!

Does this mean that I can buy this GeCube eXTreme and that it works only at core 250 mem 230 like simple Radeon 9550?!


Please, I need answers urgently
 

ati.bob

New Member
Joined
Sep 17, 2004
Messages
352 (0.07/day)
Likes
1
Location
3rd Rock from the Sun
#55
I'll try to answer your problems step by step..

Cooler problems..
Probably one of the cooler from the review is faulty or maybe it maybe loose when they are doing the actual review.. my Sapphire card also kinda have this problem.. just recently the fan is humming a little loud.. when I tried to apply a little pressure to the fan blades, the noise was gone and it's humming silently again.. But if it's really loud, you can get a silent aftermarket cooler like Vantec Iceberq copper.. or Zalman ZM80D-HP.. :D

Experience with the card..
I only had experience with Sapphire 9550 cards.. not the XT version of course.. however, I must make myself clear that there are no "official" version of 9550XT as the 9550XT is set to run at a higher clock speed compared to normal 9550s...

Stability?
that should be no problem... as most GeCube cards are quite good..

The problem with the "under-clocked" 9550"XT"
That is probably an overclocked 9550 that are flashed with 9600 BIOS.. and probably that card has the BIOS lock implemented (not really sure).. the plain vanilla 9550 can actually reach that kind of speed.. as long as you get a card with fast mtmory chips (less than 4ns.. get a card with 3.3 or 2.8ns memory chips if you can).. you can clock it up to a "9550XT" standard.. :D
 
B

bladehell

Guest
#56
Radeon 9550 to 9800se ?? is it possiblle?

So i see the features of 9800se. 9800se have very nearly features of 9550 .so I think it is possible to mod 9550 to 9800s


9550 core 250/400 128bits 4*1 pipelines
9800se core 325/580 128bits 4*1 pipelines
 

ReconCX

New Member
Joined
Oct 21, 2004
Messages
400 (0.08/day)
Likes
1
Location
California
Processor AMD Phenom II X6 1100T
Motherboard ASUS Crosshair V Formula
Memory G.SKILL Ripjaws 16GB (4x4GB) 1600 DDR3
Video Card(s) NVIDIA GTX 480
Storage Intel 330 Series 180GB SSD x2
Display(s) ASUS VH242H 23.6"
Case COOLER MASTER Storm Trooper
Power Supply COOLER MASTER Silent Pro 700W
Software Microsoft® Windows 8 Professional
#57
the gpu's aren't the same, one's a rv350/360 the other is r350
 

ati.bob

New Member
Joined
Sep 17, 2004
Messages
352 (0.07/day)
Likes
1
Location
3rd Rock from the Sun
#58
That's right.. you might ended up with a card in coma again.. :D:D

And one thing.. many 9550 cards (except the special "XT" versions) have slow 5ns chips.. for example.. my Sapphire 9550 card also has 5ns Samsung RAMs that is specifically designed to work not more than 200MHz.. but I can only tweak it to a stable speed of 230MHz.. :( Any suggestions to increase its speed??
 
B

bladehell

Guest
#59
mod 9550 to 9800se

So i can see to tom's hardware that 9800se is rv350

So i see the features of 9800se. 9800se have very nearly features of 9550 .so I think it is possible to mod 9550 to 9800s


9550 core 250/400 128bits 4*1 pipelines
9800se core 325/580 128bits 4*1 pipelines

And so many card radeon 9xxx XT is a rv360 and not many 9xxx is rv360.
what do you think that?
is it possible?
 

ReconCX

New Member
Joined
Oct 21, 2004
Messages
400 (0.08/day)
Likes
1
Location
California
Processor AMD Phenom II X6 1100T
Motherboard ASUS Crosshair V Formula
Memory G.SKILL Ripjaws 16GB (4x4GB) 1600 DDR3
Video Card(s) NVIDIA GTX 480
Storage Intel 330 Series 180GB SSD x2
Display(s) ASUS VH242H 23.6"
Case COOLER MASTER Storm Trooper
Power Supply COOLER MASTER Silent Pro 700W
Software Microsoft® Windows 8 Professional
#60

ati.bob

New Member
Joined
Sep 17, 2004
Messages
352 (0.07/day)
Likes
1
Location
3rd Rock from the Sun
#61
Extracted from tPU! GPU Database..

Card: 9800 SE (128-bit)
Chip: R350 / R360
Interface: AGP
Memory: 128MB DDR
Core clock: 325Mhz
Memory clock: 290Mhz
Bus width: 128 Bits
Vertex Pixel pipelines: 4 / 4
Features: DX9.0, PS2.0, VS2.0

Card: 9550
Chip: RV350
Interface: AGP
Memory: 128/256MB DDR
Core clock: 250Mhz
Memory clock: 200Mhz
Bus width: 128 Bits
Vertex/Pixel pipelines: 2 / 4
Features: DX9.0, PS2.0, VS2.0

Nope.. you can't flash it.. 9800/SE/Pro/XT have R350 or R360 core while the 9550/XT have the RV350 core.. the vertex pipelines between the two is also different.. :D
 

ati.bob

New Member
Joined
Sep 17, 2004
Messages
352 (0.07/day)
Likes
1
Location
3rd Rock from the Sun
#63
Ok.. another improvement.. now I can OC the memory to 250MHz x 2 but it will be most stable with 240MHz x 2.. I did that with several memory timing tweaks and a BIOS flash.. :D
 
R

Rene

Guest
#64
Problem with flashing Gigabyte 9550

When im will flashing the bios on screen blink ERROR: block protect not disablet status=E0 ! Please help my! im use flashrom -f -p 9600.bin! As unlock this for write new bios in eprom!

Sorry for my english im from poland
 

ati.bob

New Member
Joined
Sep 17, 2004
Messages
352 (0.07/day)
Likes
1
Location
3rd Rock from the Sun
#65
Erm.. if you read around this thread and some of the 9550 thread, you'll find that you are not the only one experiencing this problem.. my guess is that most Gigabyte 9550 cards are locked so it can't be flashed.. maybe you need to use the BIOS flash utility from Gigabyte to flash it..?
 
U

Unregistered

Guest
#67
Hey ati.bob... PLEASE send me a rom of your bios sometime.. I really need a 128-bit bios flash.
 
U

Unregistered

Guest
#68
Gigabyte 9550

Did anyone ever figure out how to flash this card? I get the same "block protect not disabled" error that everyone else seems to be getting. Did the mfg actually lock the chip? I've never heard of this being done on a gfx card before.
 
U

Unregistered

Guest
#69
W1zzard said:
use atitool - available from this site as well
or use rivatuner - this one works in windows 98 too.
got 470/230 on my card - HIS radeon 9550 (256 MB)
 

ati.bob

New Member
Joined
Sep 17, 2004
Messages
352 (0.07/day)
Likes
1
Location
3rd Rock from the Sun
#70
Unregistered said:
Hey ati.bob... PLEASE send me a rom of your bios sometime.. I really need a 128-bit bios flash.
I'll post it right here then.. :D By the way.. you need the original BIOS or the modified version?? The attached ZIP file is the original Sapphire 9550 128-bit 128MB BIOS...
 

Attachments

U

Unregistered

Guest
#71
Nobru_rv said:
No problem mate. Im just telling you what can you do BEST for your card. flashing 9550 to 9600 has no sense to me.
Do this:
1. Run atitool and find MAX core (-10mhz) run about 3600 sec
2. Run atitool and find MAX mem (-10mhz) run about 3600 sec
3. Dump your bios with atitool


as atitool runs only on win2k up, U can use rivatuner for other Win versions.
for flashing you can use flashrom instead of atitool.

HIS Radeon 9550 (250/200) overclocked to 470/220. runs like charm.
Aquamark 3 test 24900.
 

VirpZ

New Member
Joined
Dec 4, 2004
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
#72
For Sapphire 9550 256MB samsung 5ns owners

If u have 256MB samsung 5ns sapphire go to bios collection and download 9600 Pro 256MB Samsung 4ns The secret is: If u want to change something DONT USE Rabit cuz it looks better with more options but that program sucks since u do allright and got BLANK... Use RadEdit to change clocks and thats all cuz mem configs on that BIOS file are the same that u have on ur Sapphire 9550 256MB w/ Samsung 5ns

Before flash I cant reach 415/215Mhz without artifacts now i can go 425/255MHz :D very stable

Sry for my terrible english & gl to u all
 
Joined
Dec 7, 2004
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
#73
To all Gecube 9550 extreme users

Hi, i would like to know what 9600pro or xt bios you all are using for yr gecube 9550 extreme edition card. My have 3.3BGA memory, i know some come with 2.5.
 
U

Unregistered

Guest
#74
Gigabyte GV-R955128D

Just thought i'd let you all know that i have tried to flash my card several times with different matching bios's with no luck,it has the error 0FL01 that the bios does not match the current,that was even using -f to force it ..


Regards
NuTTa
 
Joined
Nov 5, 2004
Messages
381 (0.08/day)
Likes
100
Location
Belgium, Leuven
Processor I7-6700
Motherboard ASRock Z170 Pro4S
Cooling 2*120mm
Memory G.Skill D416GB 3200-14 Trident Z K2 GSK
Video Card(s) Rx480 Sapphire
Storage SSD Samsung 256GB 850 pro + bunch of TB
Case Antec
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Z
Power Supply be quit 900W
Mouse Logitech G5
Keyboard Logitech G11
#75
My brother has an ASUS 9550Gamers edition(128MB with 5.0hynix)

I read somewhere here that gigabyte & ASUS can't use other bioses?
I now got the "GeCube 9600 Pro 128 MB " bios moded and ready to try it.
However, if there is an 100% affermitive that it won't work, I'll take the 9600SE from ASUS.