• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Realtek R2.16 X-Fi mod driver

Status
Not open for further replies.

andreidi

New Member
Joined
Apr 16, 2009
Messages
2 (0.00/day)
Problem here

Hi !

First of all, I want to thank you for the driver, it sounds much better on my HP dv9500 notebook.

I also downloaded X-Fi Software using the link provided in the first post, I have installed all the applications using SETUP.EXE (I couldn't find any APPSETUP.EXE in there) but it doesn't see my card. When I start Audio Console, I choose "RUN TRIAL" when asked, but then I get "The audio device supported by this application is not detected". I also get low-pitched sound. I tried both versions of the drivers from the first post. R2.21 Driver installed ok, but when I restarted, I had no sound and yellow exclamation mark in Device Manager over Realtek X-fi Device. I have ALC268 CODEC and I'm using Windows XP SP3.
 

Ketxxx

Heedless Psychic
Joined
Mar 4, 2006
Messages
11,507 (1.90/day)
Location
Kingdom of gods
System Name Prowler. V9.
Processor Intel i5 3570k @ 4.6GHz 1.2v
Motherboard Asrock Z77 Extreme6
Cooling Modded CoolIT ECO ALC, 3x 120mm Coolermaster Sickleflow fans
Memory 2x4GB G.Skill Ripjaws @ 2133MHz 10-10-10-25 1N (T)
Video Card(s) HD7950 Vapor-X @ 1.25GHz 1.05v, 6GHz 1.5v
Storage WD Caviar Black 640GB, 32MB cache, SATA
Display(s) 22" LG Flatron W2242S
Case NZXT Apollo
Audio Device(s) Asus Xonar DX 7.1 PCI-E
Power Supply Corsair HX850w modular
Software Windows 7 x64
Again... I refer to the first post. Make sure your Codec is a HDA chip, the driver will not work with a AC97 chip.
 

BuzMack

New Member
Joined
Apr 17, 2009
Messages
10 (0.00/day)
Will this combo (modded drivers + creative's console) give me 5.1 audio output over S/PDIF (from Vista apps other than a DVD already encoded with DD audio)?
 
Joined
Mar 16, 2005
Messages
721 (0.11/day)
Location
Scotland
Processor AMD 3700X
Motherboard MSI P55-GD80
Cooling Fractal Design Celsius S24
Memory 2x16gb Crucial e-die 3000MHZ
Video Card(s) MSI 3070 Trio
Display(s) Lenovo G27Q-20
Case Phantec P400
Audio Device(s) GSP370
Power Supply EVGA G3 750W
Mouse Corsair Harpoon Pro
VR HMD Rift
Nope.
A) creative console doesn't work (very well or at all) on vista.
B) Realtek onboard solutions only do what they say on the tin. In other words, unless it's high end it won't be able to do 5.1 encoding on it's own.
 

BuzMack

New Member
Joined
Apr 17, 2009
Messages
10 (0.00/day)
Joy. Not. :(

Guess that moves me towards a software solution then (AC3Filter). Not exactly optimal but I'm too cheapskate to even get a $60 sound card (and also have no expansion slots other than USB on my system).
 
Joined
Mar 16, 2005
Messages
721 (0.11/day)
Location
Scotland
Processor AMD 3700X
Motherboard MSI P55-GD80
Cooling Fractal Design Celsius S24
Memory 2x16gb Crucial e-die 3000MHZ
Video Card(s) MSI 3070 Trio
Display(s) Lenovo G27Q-20
Case Phantec P400
Audio Device(s) GSP370
Power Supply EVGA G3 750W
Mouse Corsair Harpoon Pro
VR HMD Rift
Depends on your setup. I have my onboard pass through ac3 into amp with dts/dd decoder. Works rather well for me.
 

BuzMack

New Member
Joined
Apr 17, 2009
Messages
10 (0.00/day)
Setup: RealTek ALC888 (dualbooting Win7/Vista)

Only audio output is via toslink (S/PDIF) to a 5.1 receiver (which handles DD/DTS among others).

Using VMC/7MC playback of DVD gives me 5.1 audio (expected... since audio is already encoded as DD/DTS and no decoding done, simple passthrough)

Anything else: stereo. (WMP, system sounds, etc.) And this is the problem I'm trying to solve... thought the modded drivers + console could help... now about to try AC3Filter to see if that sorts me out.

Thanks for the replies.
 
Joined
Mar 16, 2005
Messages
721 (0.11/day)
Location
Scotland
Processor AMD 3700X
Motherboard MSI P55-GD80
Cooling Fractal Design Celsius S24
Memory 2x16gb Crucial e-die 3000MHZ
Video Card(s) MSI 3070 Trio
Display(s) Lenovo G27Q-20
Case Phantec P400
Audio Device(s) GSP370
Power Supply EVGA G3 750W
Mouse Corsair Harpoon Pro
VR HMD Rift
Yeah, I don't think for anything else than the already encoded in 5.1 is going to output in 5.1

I just let games/normal media output in stereo, then use pro logic on my amp to upscale it to 5.1

I've seen the x-fi do 5.1 in games on vista, but I don't think the Realtek is capable.
 
Last edited:

Ketxxx

Heedless Psychic
Joined
Mar 4, 2006
Messages
11,507 (1.90/day)
Location
Kingdom of gods
System Name Prowler. V9.
Processor Intel i5 3570k @ 4.6GHz 1.2v
Motherboard Asrock Z77 Extreme6
Cooling Modded CoolIT ECO ALC, 3x 120mm Coolermaster Sickleflow fans
Memory 2x4GB G.Skill Ripjaws @ 2133MHz 10-10-10-25 1N (T)
Video Card(s) HD7950 Vapor-X @ 1.25GHz 1.05v, 6GHz 1.5v
Storage WD Caviar Black 640GB, 32MB cache, SATA
Display(s) 22" LG Flatron W2242S
Case NZXT Apollo
Audio Device(s) Asus Xonar DX 7.1 PCI-E
Power Supply Corsair HX850w modular
Software Windows 7 x64
Don't expect miracles and breathtaking audio from a on-board Realtek chip of all codecs, they suck. The point in the modded driver is just to squeeze every possible bit of quality out of the chip. If you want true stunning sound buy a Asus Xonar DX.
 

BuzMack

New Member
Joined
Apr 17, 2009
Messages
10 (0.00/day)
Wasn't expecting breathtaking audio (If I wanted that I'd get a stand-alone card, not onboard)... but was hoping for at least 5.1 via S/PDIF. Ah well.

Thanks for the help though... at least I have a better understanding of the entire process now.
 

bluemana

New Member
Joined
Apr 17, 2009
Messages
2 (0.00/day)
I already have a audigy-se converted to x-fi here. Is there any way to use the same audio console to control both the off-board sound card and the onboard card??? I tried to install using the footsteps reported here, but then it doesn't recongnize the audigy-se...
After i undid everything i could see that the program is the very same!!! For the x-fi MB, real x-fi and x-fi audio... Then i guess i could just add a line to wherever it is at the register or the ini file.

Any help here?????
 
Joined
Sep 25, 2007
Messages
5,961 (1.09/day)
Location
New York
Processor AMD Ryzen 7 5950x
Motherboard MSI X570 Tomahawk
Cooling Be Quiet Dark Rock Pro 4(With Noctua Fans)
Memory 32Gb Crucial 3600 Ballistix
Video Card(s) Gigabyte RTX 3080(Deshrouded with Noctua Redux 90mm)
Storage Adata SX8200 1TB NVME/WD Black 1TB NVME
Display(s) Dell 27 Inch 165Hz
Case Phanteks P500A
Audio Device(s) IFI Zen Dac/JDS Labs Atom+/SMSL Amp+Rivers Audio
Power Supply Corsair RM850x
Mouse Logitech G502 SE Hero
Keyboard Corsair K70 RGB Mk.2
VR HMD Samsung Odyssey Plus
Software Windows 10
I already have a audigy-se converted to x-fi here. Is there any way to use the same audio console to control both the off-board sound card and the onboard card??? I tried to install using the footsteps reported here, but then it doesn't recongnize the audigy-se...
After i undid everything i could see that the program is the very same!!! For the x-fi MB, real x-fi and x-fi audio... Then i guess i could just add a line to wherever it is at the register or the ini file.

Any help here?????

creative patched the X-Fi software a little while after the audigy SE to X-fi drivers were made so it dosen't detect it
 

bluemana

New Member
Joined
Apr 17, 2009
Messages
2 (0.00/day)
I ran the CTAudCS that was in the "x-fi MB" folder and it detected the audigy-se as x-fi xtreme audio and worked without problems, unless when i reinstalled everything it also replaced the other exes...
So is there any way to use the old audio console to detect the realtek x-fi too???
 
Joined
Sep 25, 2007
Messages
5,961 (1.09/day)
Location
New York
Processor AMD Ryzen 7 5950x
Motherboard MSI X570 Tomahawk
Cooling Be Quiet Dark Rock Pro 4(With Noctua Fans)
Memory 32Gb Crucial 3600 Ballistix
Video Card(s) Gigabyte RTX 3080(Deshrouded with Noctua Redux 90mm)
Storage Adata SX8200 1TB NVME/WD Black 1TB NVME
Display(s) Dell 27 Inch 165Hz
Case Phanteks P500A
Audio Device(s) IFI Zen Dac/JDS Labs Atom+/SMSL Amp+Rivers Audio
Power Supply Corsair RM850x
Mouse Logitech G502 SE Hero
Keyboard Corsair K70 RGB Mk.2
VR HMD Samsung Odyssey Plus
Software Windows 10
I ran the CTAudCS that was in the "x-fi MB" folder and it detected the audigy-se as x-fi xtreme audio and worked without problems, unless when i reinstalled everything it also replaced the other exes...
So is there any way to use the old audio console to detect the realtek x-fi too???

the dll's aren't there, and the other software dosen't install the driver component, but hey, give it a shot:)
 

andreidi

New Member
Joined
Apr 16, 2009
Messages
2 (0.00/day)
Again... I refer to the first post. Make sure your Codec is a HDA chip, the driver will not work with a AC97 chip.

It is HDA. When I uninstall the original driver named REALTEK HD AUDIO, the device is shown up as Audio Device on HD Audio Bus. So it is HDA. What should I try ?
 

Ketxxx

Heedless Psychic
Joined
Mar 4, 2006
Messages
11,507 (1.90/day)
Location
Kingdom of gods
System Name Prowler. V9.
Processor Intel i5 3570k @ 4.6GHz 1.2v
Motherboard Asrock Z77 Extreme6
Cooling Modded CoolIT ECO ALC, 3x 120mm Coolermaster Sickleflow fans
Memory 2x4GB G.Skill Ripjaws @ 2133MHz 10-10-10-25 1N (T)
Video Card(s) HD7950 Vapor-X @ 1.25GHz 1.05v, 6GHz 1.5v
Storage WD Caviar Black 640GB, 32MB cache, SATA
Display(s) 22" LG Flatron W2242S
Case NZXT Apollo
Audio Device(s) Asus Xonar DX 7.1 PCI-E
Power Supply Corsair HX850w modular
Software Windows 7 x64
Standard install procedure. Remove drivers via add/remove programs, clean up any remnants with driver cleaner pro, run the installer the modded drivers come with. Do NOT use the crapative software if you are running Vista, I'm getting seriously fed up of saying this in this thread but, IT DOES NOT WORK ON VISTA, it is creatives fault, not mine, nothing you can do about it.
 

Studabaker

New Member
Joined
Mar 25, 2009
Messages
1,116 (0.23/day)
Location
Somewhere in the underground
System Name Built Entirely With Parts From CompUSA
Processor E7400 2.8 @ 3.6 [9.0*400/1.31v]
Motherboard Gigabyte EP45-UD3R
Cooling Masscool 8WA741
Memory 2x1GB Corsair XMS2 800 4-4-4-12
Video Card(s) BFG 9800GTX+OC; GTS250 BIOS
Storage 2x WD 250GB AAKS in RAID0!
Display(s) 19" I-Inc LCD @ 1440x900
Case Ultra X-Blaster Clear Side
Audio Device(s) Audigy with X-Fi drivers; Logitech X-540s
Power Supply Corsair TX750
Software Vista 32-Bit
Ketxx does the Realtek software work for doing EQ, per-speaker volume controls and all that when the X-Fi drivers are installed?

I haven't used a Realtek HD chip yet, so I don't even know what the software is like.
 

Wetbehindtheears

New Member
Joined
Sep 8, 2006
Messages
270 (0.05/day)
Location
Salisbury UK
System Name Still ongoing
Processor i7 920 D0 @ 4.2GHz
Motherboard Gigabyte EX58-UD5
Cooling CoolerMaster V8 @ present
Memory 6Gb Crucial DDR3 PC3-8500 CL7
Video Card(s) 2xXFX 5770 in Crossfire
Storage 4x1Tb Sata
Display(s) 2407WFP
Case Modded Lian Li PC G70
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec Quattro 1000
Software Win 7 x86 and x64
Benchmark Scores SuperPi 1M - 8.83s Fastest - 4.66GHz on Air!
oooooh.... does that mean you're not impressed with

a) someone else's efforts or

b) your own inabilities of getting your soundcard to work correctly?

Diff strokes for diff peeps.....
 

Wetbehindtheears

New Member
Joined
Sep 8, 2006
Messages
270 (0.05/day)
Location
Salisbury UK
System Name Still ongoing
Processor i7 920 D0 @ 4.2GHz
Motherboard Gigabyte EX58-UD5
Cooling CoolerMaster V8 @ present
Memory 6Gb Crucial DDR3 PC3-8500 CL7
Video Card(s) 2xXFX 5770 in Crossfire
Storage 4x1Tb Sata
Display(s) 2407WFP
Case Modded Lian Li PC G70
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec Quattro 1000
Software Win 7 x86 and x64
Benchmark Scores SuperPi 1M - 8.83s Fastest - 4.66GHz on Air!
Well it worked for me (onboard) therefore I can't knock it and my sound output is louder! so thumbs up from me!

Suppose it won't work for everyone I guess! (bit like most things...)
 

Ketxxx

Heedless Psychic
Joined
Mar 4, 2006
Messages
11,507 (1.90/day)
Location
Kingdom of gods
System Name Prowler. V9.
Processor Intel i5 3570k @ 4.6GHz 1.2v
Motherboard Asrock Z77 Extreme6
Cooling Modded CoolIT ECO ALC, 3x 120mm Coolermaster Sickleflow fans
Memory 2x4GB G.Skill Ripjaws @ 2133MHz 10-10-10-25 1N (T)
Video Card(s) HD7950 Vapor-X @ 1.25GHz 1.05v, 6GHz 1.5v
Storage WD Caviar Black 640GB, 32MB cache, SATA
Display(s) 22" LG Flatron W2242S
Case NZXT Apollo
Audio Device(s) Asus Xonar DX 7.1 PCI-E
Power Supply Corsair HX850w modular
Software Windows 7 x64
realtek's own CP lets you change per speeker volume as well as the whole gambit of other options one would expect from a modern audio solution.

and ket, how would you know its all creatives fault? you dont got vista, and refuse to install anything vista based to try and debug your driver mods(ooo a name change and low level EQ tweak.....*yawn*)

I tryed 3 versions of your drivers, and havent been impressed, was kinda novel seeing it say realtek x-fi for device name, but other then that......i get the same result from tweaking my EQ, without the risk of stability issues and without the hassle of having to tell windows that i really do want to install unsigned drivers.

Your a bit of a twat, aren't you? Obviously you missed the RMAA results that were done that undeniably prove the tweaks improve audio. As I said, the driver does not perform miracles, it does however eek every last bit out of a on-board codec, which is its purpose and a purpose it does well. I have also said I used Vista, I do not like it. Huge pain in the arse. Nobody is complaining about the audio once people realise they need to disable driver signing and their happy. Its also very easy for any idiot to realise the crapative EQ won't work in Vista down to issues it has with that OS. Go on, go nuts with the software, install any plethora of drivers you want, it won't make a difference. Feel free to look at the installer files as well as clearly you have no comprehension of whats what. You sound very much like your narked because your envious of something you can't do, regardless of how simple it is. Thats just sad.
 
Joined
Aug 16, 2007
Messages
7,180 (1.30/day)
they are just playa hating, im a supporter and user of these drivers they make my speakers a slightly bit better overall from bass to volume, slight but noticeable

as for the headphones i can say that with my new motherboard and the drivers its crisp and clear compared to vanilla and ac97 on my back up pc
 

Ketxxx

Heedless Psychic
Joined
Mar 4, 2006
Messages
11,507 (1.90/day)
Location
Kingdom of gods
System Name Prowler. V9.
Processor Intel i5 3570k @ 4.6GHz 1.2v
Motherboard Asrock Z77 Extreme6
Cooling Modded CoolIT ECO ALC, 3x 120mm Coolermaster Sickleflow fans
Memory 2x4GB G.Skill Ripjaws @ 2133MHz 10-10-10-25 1N (T)
Video Card(s) HD7950 Vapor-X @ 1.25GHz 1.05v, 6GHz 1.5v
Storage WD Caviar Black 640GB, 32MB cache, SATA
Display(s) 22" LG Flatron W2242S
Case NZXT Apollo
Audio Device(s) Asus Xonar DX 7.1 PCI-E
Power Supply Corsair HX850w modular
Software Windows 7 x64
I know, but people like weesel are pathetic. They run their keyboard without even knowing the full facts, nevermind understanding them.
 

Mussels

Freshwater Moderator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
54,845 (8.35/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles (Power efficient, <350W gaming load)
Processor Ryzen R7 5800X (PBO tweaked, 4.4-5.05GHz)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Alphacool Apex UV - EK Quantum Velocity AM4 + EK Quantum ARGB 3090 w/ active backplate
Memory 2x32GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @3800 C18-22-22-22-42 TRFC704 (1.4V, SoC 1.15V Hynix MJR)
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB: Underclocked to either 1500Mhz 0.737v | 1700Mhz 0.75v | 1900Mhz 0.9v
Storage 2TB WD SN850 NVME + 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + WD AN1500 1TB + 1TB Intel 6000P NVME USB 3.2
Display(s) Kogan 32" 4K 72Hz + Gigabyte G32QC (1440p 165Hz) + Phillips 328m6fjrmb (1440p 144Hz)
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Logitech G560 | Corsair Void pro RGB |Blue Yeti mic
Power Supply Fractal Ion+ 2 860W (Platinum) (This thing is God-tier. Silent and TINY)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE (custom white and steel keycaps)
VR HMD Oculus Rift S
Software Windows 11 pro x64 (Yes, it's genuinely a good OS)
Benchmark Scores I don't quite know how i managed to get such a top tier PC, I am not rich.
it is creatives fault it doesnt work in vista. I dont believe it even works with the intended onboard soundcard this software was made for.

Frying: just stop. ket's drivers have had positive feedback from a lot of users, so he's not just making things up here. Sure anyone can do it with some copypasta skills, but ket got in there first, and uploaded his work to help others.

Ket: Try not to call people names. Just think them really loudly or something.
 

Mussels

Freshwater Moderator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
54,845 (8.35/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles (Power efficient, <350W gaming load)
Processor Ryzen R7 5800X (PBO tweaked, 4.4-5.05GHz)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Alphacool Apex UV - EK Quantum Velocity AM4 + EK Quantum ARGB 3090 w/ active backplate
Memory 2x32GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @3800 C18-22-22-22-42 TRFC704 (1.4V, SoC 1.15V Hynix MJR)
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB: Underclocked to either 1500Mhz 0.737v | 1700Mhz 0.75v | 1900Mhz 0.9v
Storage 2TB WD SN850 NVME + 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + WD AN1500 1TB + 1TB Intel 6000P NVME USB 3.2
Display(s) Kogan 32" 4K 72Hz + Gigabyte G32QC (1440p 165Hz) + Phillips 328m6fjrmb (1440p 144Hz)
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Logitech G560 | Corsair Void pro RGB |Blue Yeti mic
Power Supply Fractal Ion+ 2 860W (Platinum) (This thing is God-tier. Silent and TINY)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE (custom white and steel keycaps)
VR HMD Oculus Rift S
Software Windows 11 pro x64 (Yes, it's genuinely a good OS)
Benchmark Scores I don't quite know how i managed to get such a top tier PC, I am not rich.
Ok, but when using his drivers he has had crashes, even if he refuses to relate the crashes to said drivers, the fact that they happen and he refuses to do anything to exclude them, well i think people should be warrned.

Thats not what you've been talking about. You've been bashing ket personally, and not warning people about the fact the modded drivers "may" cause issues.
 
Joined
Apr 28, 2007
Messages
1,192 (0.21/day)
Location
Bellevue, WA
System Name NORMANDY
Processor Intel Core i7 11700K @ 5GHz all-core turbo
Motherboard Gigabyte z490 Vision G (F20 BIOS) + GC-Titan Ridge 2.0 AIC + GC-WBAX210 WiFi 6E AIC
Cooling EK-AIO 360 D-RGB (with stock EK Vardar S fans), 12x Pccooler Moonlight Series ARGB 120mm fans
Memory (4x8GB) 32GB Corsair Vengeance LPX 3200
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 3080 Ti XC3 Ultra Hybrid Gaming 12GB GDDR6X (12G-P5-3958-KR) (not using stock fans)
Storage SK Hynix P41 Platinum 2TB Gen4 NVMe, 4x 2TB Phison E12 Gen3 NVMe in Software Raid 0
Display(s) 1x Sceptre 35" 1440p 100Hz Ultrawide (C355W-3440UN, G-Sync works!), 2x Dell SE2717H (1080p 75Hz)
Case Phanteks Enthoo 719 Anthracite Grey
Audio Device(s) Schiit Modius + Drop THX AAA 789 + Custom Planar Magnetic Headphones
Power Supply Seasonic X-760 Gold
Mouse Logitech G502 Lightspeed
Keyboard Too many custom mechanical builds to list...
VR HMD HTC Vive
Software Windows 10 Pro 21H2
Benchmark Scores Time Spy: 17,430 (Graphics Score :19,030 / CPU Score: 11,808)
Weesel, stop trolling.

I think Ket is doing some cool stuff here. Vista has some issues to be sure, but I just chose to buy an alternative branded card for my machine.

But for people who have Realtek stuff and use XP this is like a goldmine.
 
Status
Not open for further replies.
Top