• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Sound Blaster Z / Zx / ZxR Modded Driver for Windows 10

Joined
Jul 5, 2013
Messages
11,244 (4.16/day)
Location
USA
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
FYI, DanielK has released some new drivers for the series of cards subject in this thread;
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
11,244 (4.16/day)
Location
USA
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
Thanks, @lexluthermiester

Tried daniel_k's pack and it works just fine.
It's been a while since he updated his blog.
You're welcome. I'm glad he's still doing his thing! Was kinda hoping that he would give the PCI XFi's and Audigy's one last hurrah but alas... Maybe sometime soon?
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
5,560 (1.00/day)
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni The HaYaBuZa Dragon :x
Processor AMD Ryzen 9 3900X "ZEN2"
Motherboard Asus ROG Strix B550-A Gaming
Cooling Fractal Design Celsius S24
Memory Geil Dragon 4x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC)
Video Card(s) Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse 8GB OC / Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ Special Edition 8GB
Storage OS/Games:Samsung 970 EVO 1TB |Sabrent Rocket 2TB |Data: 850EVO 1TB, 2xWD 4TB, 1xWD 10TB & WD 1TB
Display(s) Asus ROG Strix XG27UQ 4K@144hz | LG 55UK6100PLB IPS 4K HDR
Case Cougar Conquer "HaYaBuZa style"
Audio Device(s) Steelseries Arctis Pro Wireless
Power Supply Seasonic Prime 1200 watt 80Plus Platinum
Mouse Logitech G305 Lightspeedy Wireless
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
Software Win10 Pro UK x64 (20H2)
Benchmark Scores Time Spy: https://www.3dmark.com/3dm/33868867?
I will try it on my Z card this weekend and see if it changes anyting.

I don't have any problems at the moment but always nice to get the driver updated
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
11,244 (4.16/day)
Location
USA
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
I don't have any problems at the moment but always nice to get the driver updated
I would caution you, if you're not having any issues, keep what you have. The new versions only fix problems Microsoft created with updates to Windows 10, they otherwise don't bring anything new to the table.
 

INSTG8R

Vanguard Beta Tester
Joined
Nov 26, 2004
Messages
6,483 (1.11/day)
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 4.0(same case new guts)
Processor Ryzen 7 3700X
Motherboard Gigabyte Auros X570 Pro
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)EK Velocity CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengeance RGB Pro 3600@CL16
Video Card(s) Sapphire 5700XT Nitro+
Storage 970 Evo Plus 500GB WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID1 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) Samsung CGH70 27” 1440 144hz Freesync 2 HDR
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
I would caution you, if you're not having any issues, keep what you have. The new versions only fix problems Microsoft created with updates to Windows 10, they otherwise don't bring anything new to the table.
Exactly I had absolutely ZERO issues with my ZX on my previous Intel setup, Bought a new AM4 rig last month and BANG I had all the problems reported by other users....
 

Fonolax

New Member
Joined
Dec 9, 2019
Messages
10 (0.03/day)
I am still using windows10 1909 update, haven't updated anything. The cutoff/distortion problem that is caused by buffer size, suddenly returned this weekend . Did exactly all the steps for the installation, uninstall, DDU Creative drivers/stuff and disable Forced Signature . Mostly I use DTS connect and only use headphones mode to rehearse drums.

Any advice ?
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
11,244 (4.16/day)
Location
USA
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
I am still using windows10 1909 update, haven't updated anything. The cutoff/distortion problem that is caused by buffer size, suddenly returned this weekend . Did exactly all the steps for the installation, uninstall, DDU Creative drivers/stuff and disable Forced Signature . Mostly I use DTS connect and only use headphones mode to rehearse drums.

Any advice ?
Have you tried both these new modded drivers and DanielK's set? If not, give his a try.
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
11,244 (4.16/day)
Location
USA
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
Yes, i am testing the non beta version, same problem :( , will test the beta version tomorrow. thanks for the heads up
No I meant DanialK's reworked versions of the drivers, found here;
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
11,244 (4.16/day)
Location
USA
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
Was kinda hoping that he would give the PCI XFi's and Audigy's one last hurrah but alas... Maybe sometime soon?
Folks, as if he heard the request, on August 2nd it would seem DanielK has grated the wish for new driver sets for X-Fi and Audigy cards that seems to solve the latest issues introduced by Windows 10 updates!

Thank You DanielK! You're a total bad-ass!! :toast::rockout::clap:
 
Joined
Nov 18, 2010
Messages
5,135 (1.40/day)
Location
Rīga, Latvia
System Name HELLSTAR
Processor Intel 5960X @ 4.4GHz
Motherboard Gigabyte GA-X99-UD3
Cooling Custom Loop. Two 360+280 rads. 8x Nidec Servo Gentle Typhoons. AC CUPLEX KRYOS NEXT.
Memory 4x8GB Corsair Vengeance LPX 3000MHz 15-17-17-36 CR1
Video Card(s) ASUS 1080 Ti FE + water block
Storage Optane 900P + Samsung PM981 NVMe 1TB + 750 EVO 500GB
Display(s) Philips PHL BDM3270
Case Phanteks Enthoo Evolv ATX Tempered Glass
Audio Device(s) Sound Blaster ZxR
Power Supply Fractal Design Newton R3 1000W
Mouse Razer Basilisk
Keyboard Razer Deathstalker
Software Windows 10 insider
As for insider guys, I can tell that Microsoft removed nlsdl.dll library and depreciated it. You have to manually copy back from the last working build. Without that dll creative control panel does not work and you cannot control anything on the Z series card.

It is the usual Cat and Mouse play there.
 

Mariocorn

New Member
Joined
Aug 14, 2020
Messages
2 (0.02/day)
Hi @Regeneration. So I have done everything right according to your tutorial. But during driver installation (Soundblaster Z) it gives me "Insert Sound Blaster Z-Series disk to CD-ROM and click OK". No matter which source I use to insert "Sound Blaster Z-Series.msi" it does not work.
When I cancel the installation I've got sound but on device list it shows "High Definition Audio Device". No Creative folders are installed. No extra software. Nothing.
I'm on Windows 10 Pro 2004
Any ideas how to fix it ? Or how to install modded drivers?

Sound Blaster Z.png
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
11,244 (4.16/day)
Location
USA
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
Hi @Regeneration. So I have done everything right according to your tutorial. But during driver installation (Soundblaster Z) it gives me "Insert Sound Blaster Z-Series disk to CD-ROM and click OK". No matter which source I use to insert "Sound Blaster Z-Series.msi" it does not work.
When I cancel the installation I've got sound but on device list it shows "High Definition Audio Device". No Creative folders are installed. No extra software. Nothing.
I'm on Windows 10 Pro 2004
Any ideas how to fix it ? Or how to install modded drivers?

View attachment 165532
Are you running the .msi file directly or are you running the setup.exe(which unpacks the msi file)? If you are trying to run the msi file directly, that is your problem. Run the setup.exe to install the drivers & software.

BTW, Welcome to TPU!
 

Mariocorn

New Member
Joined
Aug 14, 2020
Messages
2 (0.02/day)
Are you running the .msi file directly or are you running the setup.exe(which unpacks the msi file)? If you are trying to run the msi file directly, that is your problem. Run the setup.exe to install the drivers & software.

BTW, Welcome to TPU!
I ran setup.exe as admin. I tried every solution from this forum and from other ones too. Everytime it ends with this error. I wonder how does it work as High definition Audio if I removed all audio drivers before installing modded ones. Somehow card works with drivers taken out of nowhere, because I blocked windows from updating audio drivers.
I was on modded drivers before i decided to update Windows. I wonder if they would work if I revert Win 10 from 2004 version back to 1909.
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
11,244 (4.16/day)
Location
USA
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
I ran setup.exe as admin. I tried every solution from this forum and from other ones too. Everytime it ends with this error. I wonder how does it work as High definition Audio if I removed all audio drivers before installing modded ones. Somehow card works with drivers taken out of nowhere, because I blocked windows from updating audio drivers.
Ok, that's weird then. This could be yet another example of Microsoft's latest humbuggery.
I was on modded drivers before i decided to update Windows. I wonder if they would work if I revert Win 10 from 2004 version back to 1909.
My guess is a strong yes. Might be worth a try.
 

LUKASart

New Member
Joined
Aug 27, 2020
Messages
1 (0.01/day)
Hi,
Installation of the modified driver in the 2004 release requires disabling the digital signature verification of the driver :)
After disabling the verification, the installation was successful and I have been enjoying crystal clear and undisturbed sound for 9 hours.
I hope this trick will help you too :)
:)
 
Joined
Sep 13, 2020
Messages
2 (0.03/day)
Location
In your attic
System Name The 2012 fever dream
Processor Intel Core i7 3960X 3.5Ghz-5Ghz
Motherboard Asus Rampage IV Extreme
Cooling Raijintek Tisis
Memory 16GB DDR3 1600Mhz
Video Card(s) Zotac GTX 1070 Mini
Storage Samsung 850 Evo 250GB
Display(s) BenQ GW2255 @67Hz
Case NZXT H440 White
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Z
Power Supply Corsair RM750X
Keyboard Motospeed CK104
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores CB R15: 1301CB | 174CB @ 4947Mhz 1866Mhz
Hello hello! I'm in need of some insight on a problem I've been facing with my Z after a recent Windows Update that happened a few days ago.

For some context, unfortunately, I think Forza Horizon 4 dislikes the software Creative shipped with the Z series, and as such, it fails to open very frequently, so I am forced to run my computer without the suite. All is fine and good with this, I didn't notice any big changes from the official install to the Drivers automatically fetched by Windows, however, after said update, it feels like the sound clips? Particularly in the bass tones. I've had a look around and didn't seem to get anywhere with this, so I wonder if this Windows thing could be the problem? It sounds like a pop, almost like mechanical noise from a speaker popping or something but, I've tried on both my HD 668Bs and my Logitech X530 speakers, both have the same problem even after messing with sample rate and turning off "enhancements". Windows Sonic is also set to off.

Any help on this would be appreciated, I've been chasing ghosts for the past few days and I can't seem to think of anything but that "Windows Update" that happened. This update also broke my sound output on the first restart, I had to restart to be able to have sound again.

Technical details if it helps at all
Driver version: 6.0.102.56
Driver date: 8/13/2019
Provider: CREATIVE

Thank you!
 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
21,003 (4.22/day)
Location
London,UK
System Name Codename: Icarus Mk.V
Processor Intel 8600k@4.8Ghz
Motherboard Asus ROG Strixx Z370-F
Cooling CPU: BeQuiet! Dark Rock Pro 4 {1xCorsair ML120 Pro|5xML140 Pro}
Memory 16 Corsair Vengeance White LED DDR4 3200Mhz {2x8GB}
Video Card(s) Gigabyte 1080Ti Gaming OC|Accelero Xtreme IV
Storage Samsung 970Evo 512GB SSD (Boot)|WD Blue 1TB SSD|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White)
Audio Device(s) Yamaha RX-V573|Speakers: JBL Control One|Auna 300-CN|Wharfedale Diamond SW150
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900/G502
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores (ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻
@MekiFoxx

Hit Win+R and type in services.msc and look for all the creative stuff to make sure they are set to autostart or delayed start.

Alternatively, I do think there is a newer creative driver for your card available. I would give that a try
 
Last edited:
Joined
Sep 13, 2020
Messages
2 (0.03/day)
Location
In your attic
System Name The 2012 fever dream
Processor Intel Core i7 3960X 3.5Ghz-5Ghz
Motherboard Asus Rampage IV Extreme
Cooling Raijintek Tisis
Memory 16GB DDR3 1600Mhz
Video Card(s) Zotac GTX 1070 Mini
Storage Samsung 850 Evo 250GB
Display(s) BenQ GW2255 @67Hz
Case NZXT H440 White
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Z
Power Supply Corsair RM750X
Keyboard Motospeed CK104
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores CB R15: 1301CB | 174CB @ 4947Mhz 1866Mhz
@MekiFoxx

Hit Win+R and type in services.msc and look for all the creative stuff to make sure they are set to autostart or delayed start.

Alternatively, I do think there is a newer creative driver for your card available. I would give that a try
Thank you! I didn't get to give this a try and, the notification for this reply was buried in my email, sorry!

However, I have found the solution to my problem. For some odd reason? Either because of the Windows Update or a driver update? Sound Blaster's software enabled "SBX studio" even though I didn't have the SBX sound panel installed? Very bizarre.

I came to this conclusion by using line-in and a program called Visual Analyzer, I ran various tests on the output of my SB Z and indeed there was distortion in the bass tones, tried installing the modded drivers on the post (which worked first try, wonderfully, thank you so much!) and that did not solve my problem, however I went looking through the control panel to try Stereo Direct mode, and noticed SBX enhancements were on, I was thinking I made a goof with the tests after installing the modded driver, so I ran the test again as a sanity check, and what do you know, the bass distortion was gone and so were the weird frequency responses causing other types of audio clipping at the high end. I wish I could make this up!

I'm not sure if this is the place to post about this but, I figured I might as well follow up with a fix in case anyone runs into this very bizarre and unique situation.

Thank you for the help anyways, I'm very pleased and happy to hear there is a community still behind this product!
 
Joined
Apr 17, 2011
Messages
113 (0.03/day)
First, thanks @Regeneration for a fresh thread on the SB-Z family on win10 driver madness issue. And @lexluthermiester for spotting the DanielK update.
Side note - seriously if you haven't heard of DanielK, they are one of those people who should have been hired by a audio card company years ago and given their own friggin' BRAND cause they're cursed with a passion for brutalizing audio drivers and the ever broken Windows audio subsystem to do amazing things - and ironically with win10 amazing things includes working as intended. You know it's a "passion" 'cause Creative even SUED him (stupidly) and he quit and swore off driver modding... sure Creative eventually dropped the suit but - it really did put the coals to DanK for something he did as a hobby and nobody would have blamed him for disappearing forever. But yet DanK came back like a few (!) years later modding Asus Zonar drivers. And then even more amazingly out of the blue there were some patches for Creative cards. Like after the PTSD from Creative threatening his very livehood before I really do think it's an obsession for him and we're lucky to have peeps like DanielK.

So I'm posting because I'm in the position of wanting to "upgrade" from Windows 8.1 to Windows 10 with this system that has a SoundBlaster Zx in it. Mostly since I anticipate wanting DX12 support in CyberPunk 2077 for raytracing support.

What might be unique and/or interesting or useful for the thread though is... this system is a Ryzen 3800x running on an AsRock X570 Phantom Gaming 4 - using zeffy's wufuc utility to ignore the win8.1 blacklist so I still get windows updates.

Basically I'm running win 8.1 on hardware that under win10 is known to be a complete clusterf* for the SoundBlasterZ family.
And guess what - it has worked perfectly fine over multiple BIOS/uefi updates on this x570 board too.

That's somewhat damning since that kinda proves that there's no issue with the fundemental hardware, it's a win10 jacking around with timers, extended ticks, and being mobile first problem.

Anyways, on the assumption that this is not a common config people run, are there any utils and/or metrics I can run that might be of use for people in trying to triage problems?
 

stinger608

Dedicated TPU Cruncher & Folder
Joined
Nov 11, 2008
Messages
10,108 (2.30/day)
Location
Wyoming
System Name Dean Machine/2020 Ryzenfall
Processor Intel 4790K/AMD Ryzen 3700X
Motherboard MSI 1150 Gaming mATX/Gigabyte AORUS ELITE B550
Cooling Cooler Master Hyper 212 LED/SilverStone AH240 AIO
Memory 16 gigs Crucial Ballistix Tactical Tracer/16 gigs G.Skill TridentZ NEO DDR4
Video Card(s) R9-290X/Gigabyte GTX 1660
Storage Crucial SSD 256 and 2TB spinner/Dual Samsung 980 Pro M2 NVME 4.0
Display(s) Overlord 27" 2560 x 1440
Case Corsair Air 540
Audio Device(s) On board
Power Supply Seasonic modular 850 watt Platinum/EVGA T2-850 Titanium
Software Windows 10 Pro/Windows 10 Pro
I know since I downloaded and installed the Daniel K driver and reg fix I haven't had any issues!!!!!!!
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
11,244 (4.16/day)
Location
USA
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
Mostly since I anticipate wanting DX12 support in CyberPunk 2077 for raytracing support.
That game is going to have RT support for Win7/8/8.1 users. No need to "upgrade" just for that..
 
Top