• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

TechPowerUp NVCleanstall v1.15.0 Released

btarunr

Editor & Senior Moderator
Staff member
Joined
Oct 9, 2007
Messages
44,366 (7.92/day)
Location
Hyderabad, India
System Name RBMK-1000
Processor AMD Ryzen 7 5700G
Motherboard ASUS ROG Strix B450-E Gaming
Cooling DeepCool Gammax L240 V2
Memory 2x 8GB G.Skill Sniper X
Video Card(s) Palit GeForce RTX 2080 SUPER GameRock
Storage Western Digital Black NVMe 512GB
Display(s) BenQ 1440p 60 Hz 27-inch
Case Corsair Carbide 100R
Audio Device(s) ASUS SupremeFX S1220A
Power Supply Cooler Master MWE Gold 650W
Mouse ASUS ROG Strix Impact
Keyboard Gamdias Hermes E2
Software Windows 11 Pro
TechPowerUp today released the latest version of TechPowerUp NVCleanstall, a handy utility that lets you take greater control over your NVIDIA GeForce software installation. NVCleanstall lets you disable stuff you probably don't need, such as Telemetry, or legacy components, giving your PC a leaner set of system software from NVIDIA. Version 1.15.0 introduces several handy changes. To begin with, the title screen shows whether the currently installed driver is a Studio driver (optimized for creators). A crash during the background update check for new NVIDIA drivers has been fixed.

We've added two more installer tweaks with this release. The first one lets you disable Multiplane Overlay (MPO)—doing so is known to fix certain rare system stuttering issues. Another tweak lets you disable the NVENC concurrent session encoding limits, so you can encode more than two streams in parallel. This tweak uses keylase's patch scripts from GitHub. The "build package" option has been improved to ensure it runs well on systems with more than 20 CPU cores, and better error reporting has been added. Grab TechPowerUp NVCleanstall v1.15.0 from the link below.

DOWNLOAD: TechPowerUp NVCleanstall 1.15.0


  • Title screen now shows whether the installed driver is a Studio Driver
  • Fixed crash during background driver update check
  • Added tweaks option to disable Multiplane Overlay (MPO)
  • Added tweaks option to remove NVENC concurrent session encoding limit (github.com/keylase/nvidia-patch)
  • Improved error reporting for "Build Package" option
  • Build Package compression is now limited to 20 threads, to avoid out of memory errors
  • Build Package now displays its output while running

Update 23:29 UTC: Updated the download to 1.15.1, to fix an issue with MPO and NVENC patch

View at TechPowerUp Main Site
 
Joined
Apr 7, 2016
Messages
15 (0.01/day)
Is this different than the widely know method of deleting all unnecessary stuff from extracted driver package (and removing EULA lines in inf file) then installing?
 
Joined
Jan 29, 2012
Messages
5,882 (1.46/day)
Location
Florida
System Name natr0n-PC
Processor Ryzen 5950x - smt off - max boost 5250 MHz
Motherboard B450 AORUS M
Cooling EK AIO - 6 fan action
Memory TEAM VULCAN 32GB DDR4 4000 @ 3800
Video Card(s) EVGA 3070ti ftw
Storage Various
Display(s) PIXIO IPS 240Hz
Case Thermaltake Level 20 VT
Audio Device(s) LOXJIE D10 + Kinter Amp + 4 Bookshelf Speakers Sony+JVC
Power Supply Super Flower Leadex III ARGB 80+ Gold 650W
Software XP/7/8.1/10
Benchmark Scores http://valid.x86.fr/79kuh6
Great handy tool.
 
Joined
Aug 21, 2013
Messages
1,353 (0.39/day)
Is this different than the widely know method of deleting all unnecessary stuff from extracted driver package (and removing EULA lines in inf file) then installing?
Yes. This has options that deleting and modifying existing installer files wont offer.
 

Tremolo4

New Member
Joined
Dec 1, 2022
Messages
2 (0.03/day)
I got an error message box after the installation finished. Something like "Failed to set Multipane status". I forgot to take a screenshot. Laptop with GTX 1060 and Optimus. I have not enabled any of the tweaks IIRC. Just installing the "Recommended" variant.
 
Joined
Jul 13, 2016
Messages
1,653 (0.69/day)
Processor Ryzen 7700X
Motherboard ASRock X670E Taichi
Cooling Noctua NH-D15 Chromax
Memory 32GB DDR5 6000 CL30
Video Card(s) EVGA 1080 Ti
Storage Too much
Display(s) Acer Predator XB3 27" 240 Hz
Case Thermaltake Core X9
Audio Device(s) Topping DX5, DCA Aeon II
Power Supply Seasonic Prime Titanium 850w
Mouse G305
Keyboard Wooting HE60
VR HMD Valve Index
Software Win 10
I got an error message box after the installation finished. Something like "Failed to set Multipane status". I forgot to take a screenshot. Laptop with GTX 1060 and Optimus. I have not enabled any of the tweaks IIRC. Just installing the "Recommended" variant.

Same. It's for MPO. I get this message even when I don't touch the advanced disable MPO setting.
 
Joined
Nov 21, 2022
Messages
20 (0.25/day)
System Name Speed Demon 2.0
Processor i7 13700k
Motherboard ASUS ROG Strix Z690-E Gaming WiFi 6E
Cooling EK Supremacy Nickle, 2 x Magicool Elegant 360mm Copper Radiators
Memory Team T-Force Delta RGB 32GB DDR5 7200 (PC5 57600)
Video Card(s) MSI 3080-TI Air Cooled
Storage Corsair Gen4 MP600 + Multiple Samsung Gen 3
Display(s) Dell 32 Inch - S3222DGM & Dell G2422HS 23.8" Portrait
Case CaseLabs Mercury S8
Audio Device(s) SONOS
Power Supply Seasonic Focus PX-850 850W 80+ Platinum
Mouse MADCATZ R.A.T. 8+
Keyboard Logitech ‑ MX Mechanical
I never saw an option to lets you disable Multiplane Overlay (MPO)?
 
Joined
Jul 13, 2016
Messages
1,653 (0.69/day)
Processor Ryzen 7700X
Motherboard ASRock X670E Taichi
Cooling Noctua NH-D15 Chromax
Memory 32GB DDR5 6000 CL30
Video Card(s) EVGA 1080 Ti
Storage Too much
Display(s) Acer Predator XB3 27" 240 Hz
Case Thermaltake Core X9
Audio Device(s) Topping DX5, DCA Aeon II
Power Supply Seasonic Prime Titanium 850w
Mouse G305
Keyboard Wooting HE60
VR HMD Valve Index
Software Win 10

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
25,186 (3.68/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit

Solaris17

Super Dainty Moderator
Staff member
Joined
Aug 16, 2005
Messages
23,842 (3.73/day)
Location
Washington
System Name Venslar
Processor I9 13900ks
Motherboard EVGA z690 Dark KINGPIN
Cooling EK-AIO Elite 360 D-RGB
Memory 64GB Gskill Trident Z5 DDR5 6000 @6400
Video Card(s) MSI SUPRIM Liquid X 4090
Storage 1x 500GB 980 Pro | 1x 1TB 980 Pro | 1x 8TB Corsair MP400
Display(s) 3x Gigabyte M28U (4k IPS)
Case Lian Li o11 Evo Dynamic White
Audio Device(s) Schiit Hel 2 on ATH-R70x's
Power Supply Bequiet! Power Pro 12 1500w
Mouse Roccat Kone AIMO (White)
Keyboard Ducky One 3 Pure White
VR HMD HTC VIVE
Software Windows 11 x64 Pro
1674603800488.png


So it checks in the background using the nvidia servers? or it can only check in the background and NOT contact nvidia?
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
25,186 (3.68/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
Thanks! Did this bug leave any leftovers on my system that I should undo?
No

View attachment 280744

So it checks in the background using the nvidia servers? or it can only check in the background and NOT contact nvidia?
How is "without contacting NVIDIA servers" ambiguous ? It contacts our servers only. Suggestions how to reword? "does not contact NVIDIA servers" ?
 

Solaris17

Super Dainty Moderator
Staff member
Joined
Aug 16, 2005
Messages
23,842 (3.73/day)
Location
Washington
System Name Venslar
Processor I9 13900ks
Motherboard EVGA z690 Dark KINGPIN
Cooling EK-AIO Elite 360 D-RGB
Memory 64GB Gskill Trident Z5 DDR5 6000 @6400
Video Card(s) MSI SUPRIM Liquid X 4090
Storage 1x 500GB 980 Pro | 1x 1TB 980 Pro | 1x 8TB Corsair MP400
Display(s) 3x Gigabyte M28U (4k IPS)
Case Lian Li o11 Evo Dynamic White
Audio Device(s) Schiit Hel 2 on ATH-R70x's
Power Supply Bequiet! Power Pro 12 1500w
Mouse Roccat Kone AIMO (White)
Keyboard Ducky One 3 Pure White
VR HMD HTC VIVE
Software Windows 11 x64 Pro
How is "without contacting NVIDIA servers" ambiguous ? It contacts our servers only. Suggestions how to reword? "does not contact NVIDIA servers" ?
I think it was just context. When I checked the box for installation it did not auto check the box shown. I may have simply confused myself under the assumption that if it was installed it would update without the need for me to interface in that manner.

That drove me to then question the function. I wasn’t understanding why you would install without the ability to pull updates to begin with which confused my understanding of the option.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
25,186 (3.68/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
I think it was just context. When I checked the box for installation it did not auto check the box shown. I may have simply confused myself under the assumption that if it was installed it would update without the need for me to interface in that manner.

That drove me to then question the function. I wasn’t understanding why you would install without the ability to pull updates to begin with which confused my understanding of the option.
If you get confused, others get confused, too. How would you reword it? I guess I could add a sentence or two if that helps
 

nRag3

New Member
Joined
Jan 25, 2023
Messages
1 (0.07/day)
I use this tool religiously and just wanted to thank the developer(s). :)
 
Joined
Feb 20, 2020
Messages
6,835 (6.30/day)
Location
Texas
System Name Ghetto Rigs x299 & z490 & x99
Processor 9940x w/Optimus Foundation & 10900k w/Black Noctua D15 & 5930k w/Reg-Noctua D15
Motherboard X299 Rampage VI Apex & z490 Maximus XII Apex & x99 Sabertooth
Cooling D5 combo/280 GTX/ VRM copper water block/280 GTX/ Optimus Foundation/ 1080ti FTW3
Memory Trident-Z 3600C16 4x8gb & Trident-Z Royal 4000c16 2x16gb & Trident-Z 3200c14 4x8gb
Video Card(s) 1080ti FTW3-On Loop & Titan Xp-w/ Only GPU loop & evga 980ti gaming-w/ air
Storage 970 evo plus 500gb & 970 evo 500gb many sammy 2.5" ssd's and WD BLK hdd's
Display(s) 1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
Case D450 second floor for 2nd rad x2/ Cherry Entertainment center on Test bench
Audio Device(s) Built in Realtek x2 with 2-Insignia 2.0 sound bars & 1-LG sound bar
Power Supply EVGA 1200P2 & 1000P2 with APC AX1500 & 850P2 with CyberPower-GX1325U & 750P2
Mouse Redragon Perdition x3
Keyboard G710+x3
Software Win-7 pro x3 and Linux Cinnamon 20.2x2 & win-10 & 11pro x3
Benchmark Scores Are in the benchmark section
Hi,
Yeah I thought the driver update function was pretty clear :eek:
 

Solaris17

Super Dainty Moderator
Staff member
Joined
Aug 16, 2005
Messages
23,842 (3.73/day)
Location
Washington
System Name Venslar
Processor I9 13900ks
Motherboard EVGA z690 Dark KINGPIN
Cooling EK-AIO Elite 360 D-RGB
Memory 64GB Gskill Trident Z5 DDR5 6000 @6400
Video Card(s) MSI SUPRIM Liquid X 4090
Storage 1x 500GB 980 Pro | 1x 1TB 980 Pro | 1x 8TB Corsair MP400
Display(s) 3x Gigabyte M28U (4k IPS)
Case Lian Li o11 Evo Dynamic White
Audio Device(s) Schiit Hel 2 on ATH-R70x's
Power Supply Bequiet! Power Pro 12 1500w
Mouse Roccat Kone AIMO (White)
Keyboard Ducky One 3 Pure White
VR HMD HTC VIVE
Software Windows 11 x64 Pro
If you get confused, others get confused, too. How would you reword it? I guess I could add a sentence or two if that helps

Changing it to "Will not contact" from "without contacting" in my case would remove my illusion of two different scenarios.

The "without" is probably what confused me, as I would read that as "If I dont check this box it will check for updates anyway, it will just contact nvidia. This box only toggles the upstream provider."

Changing it to "Will not contact" to me then reads "This box enables updates but it wont check nvidia servers."

Thats how I would automatically interpret the context. In my mind its clear only if you already know how it works, if you dont then the current working to me leaves an interpretation of two possibilities.

In my case I have never used nvcleaninstall so I am not aware of when or was part of the thread in which this option was implemented. So I had no idea what I was looking at.

If any of that makes sense.
 
Last edited:
Top