• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Thanks to Windows 11, Scalpers Buy Out Add-on TPM 2.0 Modules

Bomby569

New Member
Joined
May 17, 2021
Messages
21 (0.26/day)
Hillarious:
Microsoft asking for TPM 2.0 and then backtracking to 1.2 but in off channels and keeping the confusion up
People scalping the modules
Calling W11 to a update to W10 and calling it a day

What a show this is going to be
 
Joined
Feb 21, 2006
Messages
1,171 (0.21/day)
Location
Toronto, Ontario
System Name The Expanse
Processor AMD Ryzen 7 5800X
Motherboard Asus Prime X570-Pro BIOS 4002 AM4 AGESA V2 PI 1.2.0.3 Patch A
Cooling Corsair H150i Pro
Memory 16GB Gskill Trident RGB DDR4-3200 14-14-14-34-1T
Video Card(s) GIGABYTE Radeon RX 580 GAMING 8GB
Storage Corsair MP600 1TB PCIe 4 / Samsung 860Evo 1TB x2 Raid 0 / Asus NAS AS1004T V2 14TB
Display(s) HP ZR24w + LG 24MB35 on Neo-Flex® Dual Monitor Lift Stand
Case Fractal Design Meshify S2
Audio Device(s) Creative X-Fi + Logitech Z-5500
Power Supply Corsair AX850 Titanium
Mouse Corsair Dark Core RGB
Keyboard Logitech G810
Software Windows 10 Pro x64 21H1
Benchmark Scores 3800X https://valid.x86.fr/1zr4a5 5800X https://valid.x86.fr/1bigrn
Well the TPM requirement was downgraded to 1.2 already.

Sooner or later it won't be needed at all.
Where was that officially posted?
 
Joined
Jul 19, 2006
Messages
43,191 (7.86/day)
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Deepcool 360 AIO
Memory 32GB G.Skill 3200Mhz CL14
Video Card(s) Zotac RTX 3070
Storage SSD's
Display(s) MSI MAG322CQR
Case Lian Li PC 011 Dynamic
Audio Device(s) Yamaha AG03, Beyerdynamic DT990 Pro, ModMic
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Model O
Keyboard GMMK
Software Windows 10 Enterprise
These scalpers are just wannabe future pharma CEO's.
 

Mac the Geek

New Member
Joined
Jun 25, 2021
Messages
4 (0.10/day)
What does the TPM thing do anyway? I have never ever heard it mentioned as being useful for anything.

It's an encryption module, whose function is to protect your data. Works hand-in-hand with stuff like BitLocker to encrypt your hard drive, so that if your drive is stolen, the thief can't read your tax returns and passwords.
 
Joined
May 5, 2020
Messages
61 (0.13/day)
Location
Sweden
Nobody really wants to support legacy hardware. But then I remember that white/blacklists where yeeted from the linux kernel because muh racism. Same with everywhere else i.e github.
 
Joined
Jun 22, 2021
Messages
102 (2.32/day)
People will figure out something to crack it, it's Windows :p But damn, people were on the ball right after the announcement, A-holes. Imagine people walking into a store to get their PC updated and being told to pay another 50-150 besides the labour, that really sucks. Oh, and great eco friendly move from Microsoft now that I think of it. Wouldn't surprise me if people just bought a new laptop because their old one wasn't supported. Most older laptops can run Windows 10 just fine (2nd gen Intel and above, first gen Ryzen and above) provided that they have an SSD. I have no doubt that those machines can run Windows 11 just fine too. Thanks Microsoft! /s


Labor?

Seating one of these on a motherboard qualifies as labor?
(downsized pic)
1624648893190.png
 
Last edited:

Easy Rhino

Linux Advocate
Staff member
Joined
Nov 13, 2006
Messages
14,997 (2.79/day)
Location
Mid-Atlantic
System Name Desktop
Processor i5 7500 Kaby Lake
Motherboard AsRock MicroATX Z170M Extreme4
Cooling Stock
Memory 2x 16 Gb Gskill Ripjaws 2400
Video Card(s) AMD Radeon 5700
Storage Samsung 970 EVO 1 TB m.2 NVMe + Samsung 860 EVO 2 TB SATA3 SSD
Display(s) LG 34GK950F-B 34" 21:9 Ultragear WQHD Nano IPS Curved Gaming Monitor with Radeon FreeSync 2
Case Corsair Carbide 400C
Audio Device(s) On Board
Power Supply Seasonic SSR-650GD Flagship Prime Series 650W Gold
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Corsair K63 Wireless
Software Windows 10
I have a 7th gen intel CPU so my PC is not compatible but I run Linux anyway. Feels good to be free. Windows 11 will probably upload all of your computing history to the NSA. Just saying.
 
Joined
Nov 13, 2007
Messages
8,469 (1.69/day)
Location
Austin Texas
System Name Chernobyl
Processor 10850K @ 5.0
Motherboard MSI 490-A PRO
Cooling 280MM water Loop
Memory 32 GB 4133 Mhz DDR4 18-18-18-38-440 trfc - 2T
Video Card(s) MSI Ventus RTX 3080
Storage 3x1TB SSDs, 2TB SSD
Display(s) LG CX OLED 48"
Case Lian Li O11 Dynamic Mini
Audio Device(s) Bose Solo
Power Supply Corsair SF750
Mouse Logitech GPro Wired
Keyboard tecware phantom w/ pudding keycaps
Software Windows 10 64 Bit
I have a 7th gen intel CPU so my PC is not compatible but I run Linux anyway. Feels good to be free. Windows 11 will probably upload all of your computing history to the NSA. Just saying.

Your ISP and Cellphone already do it - M$ can't be left behind.

Also M$ will backtrack -- they're giving away the OS for marketshare, would make no sense to make a barrier to entry like this and stick to it. They need as much data as they can sell get.
 
Last edited:
Joined
Aug 6, 2020
Messages
100 (0.28/day)
My Sklake quad-core sytem with tpm 1.2 plus secure boot enabledin the bios, the tool still says no go.

This is a CLUNKY REQUIREMENT FOR CONSUMER DEVICES (REALLY, WHO RUNS BITLOCKER ON HOME DEVICES?)

Thy can just change it for Enterprise, and nobody would be bitching about the issues this will bring,

The worst part about the TPM spec: its motherboard-specific (so theres no no healthy market of third-party TPM modules available to handle this spike)
 
Last edited:
Joined
Aug 2, 2012
Messages
855 (0.26/day)
Location
Netherlands
System Name TheDeeGee's PC
Processor Intel Core i7 11700
Motherboard ASRock Z590 Steel Legend
Cooling Noctua NH-D15
Memory Crucial Ballistix RGB 3200/C16 32GB
Video Card(s) MSI GTX 1070 AERO OC
Storage Crucial P5 1TB, Crucial BX500 1TB, Crucial BX500 2TB
Display(s) EIZO CX240
Case Fractal Design Define 7
Audio Device(s) Creative SoundBlaster ZxR
Power Supply Seasonic Fanless TX-700
Mouse Logitech G500s
Keyboard Logitech G710+
Software Windows 10 Pro 64-Bit
Benchmark Scores None, don't care. As long as my games runs smooth.
I have a 7th gen intel CPU so my PC is not compatible but I run Linux anyway. Feels good to be free. Windows 11 will probably upload all of your computing history to the NSA. Just saying.
But you're using the Internet?
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
31,188 (6.06/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
I see ms facing antitrust suit again
 
Joined
Feb 21, 2006
Messages
1,171 (0.21/day)
Location
Toronto, Ontario
System Name The Expanse
Processor AMD Ryzen 7 5800X
Motherboard Asus Prime X570-Pro BIOS 4002 AM4 AGESA V2 PI 1.2.0.3 Patch A
Cooling Corsair H150i Pro
Memory 16GB Gskill Trident RGB DDR4-3200 14-14-14-34-1T
Video Card(s) GIGABYTE Radeon RX 580 GAMING 8GB
Storage Corsair MP600 1TB PCIe 4 / Samsung 860Evo 1TB x2 Raid 0 / Asus NAS AS1004T V2 14TB
Display(s) HP ZR24w + LG 24MB35 on Neo-Flex® Dual Monitor Lift Stand
Case Fractal Design Meshify S2
Audio Device(s) Creative X-Fi + Logitech Z-5500
Power Supply Corsair AX850 Titanium
Mouse Corsair Dark Core RGB
Keyboard Logitech G810
Software Windows 10 Pro x64 21H1
Benchmark Scores 3800X https://valid.x86.fr/1zr4a5 5800X https://valid.x86.fr/1bigrn
Joined
Jul 5, 2013
Messages
14,359 (4.86/day)
Location
USA
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
Are you f**kin' kidding me? Seriously, these scalpers need to burn in hell already.
Right there with you.
Thankfully, I don't need a TPM chip; it's built into my processor.
Wait, on chip? Are they doing that now? Last time I checked TPM was a motherboard bound thing...
 
Joined
Feb 21, 2006
Messages
1,171 (0.21/day)
Location
Toronto, Ontario
System Name The Expanse
Processor AMD Ryzen 7 5800X
Motherboard Asus Prime X570-Pro BIOS 4002 AM4 AGESA V2 PI 1.2.0.3 Patch A
Cooling Corsair H150i Pro
Memory 16GB Gskill Trident RGB DDR4-3200 14-14-14-34-1T
Video Card(s) GIGABYTE Radeon RX 580 GAMING 8GB
Storage Corsair MP600 1TB PCIe 4 / Samsung 860Evo 1TB x2 Raid 0 / Asus NAS AS1004T V2 14TB
Display(s) HP ZR24w + LG 24MB35 on Neo-Flex® Dual Monitor Lift Stand
Case Fractal Design Meshify S2
Audio Device(s) Creative X-Fi + Logitech Z-5500
Power Supply Corsair AX850 Titanium
Mouse Corsair Dark Core RGB
Keyboard Logitech G810
Software Windows 10 Pro x64 21H1
Benchmark Scores 3800X https://valid.x86.fr/1zr4a5 5800X https://valid.x86.fr/1bigrn
Wait, on chip? Are they doing that now? Last time I checked TPM was a motherboard bound thing...

Last I heard this was true, on the AMD side its built into AGESA.
 

MxPhenom 216

ASIC Engineer
Joined
Aug 31, 2010
Messages
12,671 (3.17/day)
Location
Longmont, CO
System Name Ryzen Rig Incoming!
Processor AMD Ryzen 9 5900x
Motherboard Gigabyte X570S Aorus Master
Cooling 2x EK PE360 | TechN AM4 AMD Block Black | EK Quantum Vector Trinity GPU Nickel + Plexi
Memory Teamgroup T-Force Xtreem 2x16GB B-Die 3600 @ 14-15-15-35
Video Card(s) Zotac AMP HoloBlack RTX3080 Ti 12G | Undervolted 900mV @ 1860MHz
Storage Samsung 980 Pro 1TB (Boot & Games) | Samsung 970 Evo 1TB ( Moarrr Games)
Display(s) Dell S3220DGF 32" 1440p Freesync 2 (G-Sync) HDR 165Hz | 2x Asus VP249QGR 144Hz IPS
Case Lian Li PC-011D | Custom cables by Cablemodz
Audio Device(s) Sennheiser HD560S + Blue Nano Mic
Power Supply Seasonic Prime Ultra Platinum 850
Mouse Razer Viper
Keyboard Razer Huntsman Tournament Edition
Software Windows 10 Pro 64-Bit
Are you f**kin' kidding me? Seriously, these scalpers need to burn in hell already.

Thankfully, I don't need a TPM chip; it's built into my processor.

It still doesn't work. I just tried the compatibility tool on my 8700k and with both PTT and dTPM enabled in BIOS neither option passed. So don't be too thankful.
 
Joined
Jun 22, 2021
Messages
102 (2.32/day)
It still doesn't work. I just tried the compatibility tool on my 8700k and with both PTT and dTPM enabled in BIOS neither option passed. So don't be too thankful.

Who made the module? I just got an Asus brand for an Asus board with an 8700K. Asus built two TPM's only one works with a Z390. Not meaning version levels, there are two distinct builds of V.2
 

MxPhenom 216

ASIC Engineer
Joined
Aug 31, 2010
Messages
12,671 (3.17/day)
Location
Longmont, CO
System Name Ryzen Rig Incoming!
Processor AMD Ryzen 9 5900x
Motherboard Gigabyte X570S Aorus Master
Cooling 2x EK PE360 | TechN AM4 AMD Block Black | EK Quantum Vector Trinity GPU Nickel + Plexi
Memory Teamgroup T-Force Xtreem 2x16GB B-Die 3600 @ 14-15-15-35
Video Card(s) Zotac AMP HoloBlack RTX3080 Ti 12G | Undervolted 900mV @ 1860MHz
Storage Samsung 980 Pro 1TB (Boot & Games) | Samsung 970 Evo 1TB ( Moarrr Games)
Display(s) Dell S3220DGF 32" 1440p Freesync 2 (G-Sync) HDR 165Hz | 2x Asus VP249QGR 144Hz IPS
Case Lian Li PC-011D | Custom cables by Cablemodz
Audio Device(s) Sennheiser HD560S + Blue Nano Mic
Power Supply Seasonic Prime Ultra Platinum 850
Mouse Razer Viper
Keyboard Razer Huntsman Tournament Edition
Software Windows 10 Pro 64-Bit
Who made the module? I just got an Asus brand for an Asus board with an 8700K. Asus built two TPM's only one works with a Z390. Not meaning version levels, there are two distinct builds of V.2

All my board has is a slot for a module. the options in bios enable that slot, but needs to be populated. I have an MSI z370 board.
 
Joined
Apr 22, 2021
Messages
68 (0.65/day)
Location
The Netherlands
System Name C₂H₅OH
Processor AMD Ryzen 5 5900X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Master Rev 1.0
Cooling Custom loop - MO-RA3 420 Pro - Heatkiller 200 D5 pump/res combo
Memory G.Skill Trident-Z 4x8GB B-die 3800-14-15-15-15-34-1T 260 TRFC
Video Card(s) Gigabyte RTX 3080 Ti Aorus Master
Storage Samsung 980 Pro 1TB - Intel 660 Pro 2TB
Display(s) Gigabyte Aorus AD27QD
Case Streacom BC1 Silver
Audio Device(s) Topping DX7Pro - Topping A90 - Hifiman Ananda - Focal Elear - Audeze LCD-XC - Adam A5X & Adam Sub 7
Power Supply Corsair AX850 Titanium
Mouse Logitech G Pro Wireless
Keyboard Ducky One 2 SF White MX Speed Silver
Software Windows 10 Pro
Labor?

Seating one of these on a motherboard qualifies as labor?

View attachment 205419
Nope, I mean getting the machine upgraded from Windows 10 to Windows 11 and making a backup of the original install. And yeah, I know it's labor :p Had a long day.
 
Joined
Mar 1, 2017
Messages
901 (0.56/day)
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T (Quad-Core)
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling DeepCool Gammaxx L120T
Memory 4GB Kingston HyperX Fury + 2GB Memory Module + 2x1GB Memory Modules = 8GB
Video Card(s) Zogis GT 730 1GB DDR3
Storage 1: Goldenfir 240GB SSD; 2: Seagate Barracuda HD 1TB; 3: Toshiba MQ01ABD050 HD 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case Cooler Master Storm Scout
Audio Device(s) Realtek ALC892 with AAF Optimus driver
Power Supply Casemall 600W (Auto-Switch 110V/220V)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 (21H2)
Benchmark Scores Mikrotik RB760iGS with 1Gb/s Up/Down
Gentlemen, I learned today of a Library (DLL) capable of removing TPM 2.0/UEFI/SecureBoot requirements from Windows 11. Please let me know here if you also know anything about it. I'll look into the information.
 

Easy Rhino

Linux Advocate
Staff member
Joined
Nov 13, 2006
Messages
14,997 (2.79/day)
Location
Mid-Atlantic
System Name Desktop
Processor i5 7500 Kaby Lake
Motherboard AsRock MicroATX Z170M Extreme4
Cooling Stock
Memory 2x 16 Gb Gskill Ripjaws 2400
Video Card(s) AMD Radeon 5700
Storage Samsung 970 EVO 1 TB m.2 NVMe + Samsung 860 EVO 2 TB SATA3 SSD
Display(s) LG 34GK950F-B 34" 21:9 Ultragear WQHD Nano IPS Curved Gaming Monitor with Radeon FreeSync 2
Case Corsair Carbide 400C
Audio Device(s) On Board
Power Supply Seasonic SSR-650GD Flagship Prime Series 650W Gold
Mouse Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard Corsair K63 Wireless
Software Windows 10
Joined
Mar 1, 2017
Messages
901 (0.56/day)
Location
Rio de Janeiro, Brazil
System Name Alan Finotty
Processor AMD Phenom II X4 960T (Quad-Core)
Motherboard Gigabyte GA-880GM-UD2H (Rev 1.3)
Cooling DeepCool Gammaxx L120T
Memory 4GB Kingston HyperX Fury + 2GB Memory Module + 2x1GB Memory Modules = 8GB
Video Card(s) Zogis GT 730 1GB DDR3
Storage 1: Goldenfir 240GB SSD; 2: Seagate Barracuda HD 1TB; 3: Toshiba MQ01ABD050 HD 500GB
Display(s) Samsung SyncMaster 933SN/933N/SN1933
Case Cooler Master Storm Scout
Audio Device(s) Realtek ALC892 with AAF Optimus driver
Power Supply Casemall 600W (Auto-Switch 110V/220V)
Mouse Estone X7 Gaming
Keyboard Backlit SemiMechanical Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 (21H2)
Benchmark Scores Mikrotik RB760iGS with 1Gb/s Up/Down
Gentlemen, I learned today of a Library (DLL) capable of removing TPM 2.0/UEFI/SecureBoot requirements from Windows 11. Please let me know here if you also know anything about it. I'll look into the information.
Gentlemen, I think it worked for me.
Before:

1.jpg


Later:

2.jpg


Apparently you can just delete "appraiserres.dll" from your installation source and it will get rid of the check.
Or replace it with an identical one, but from an earlier version of Windows 10.
 
Joined
Jun 22, 2021
Messages
102 (2.32/day)
All my board has is a slot for a module. the options in bios enable that slot, but needs to be populated. I have an MSI z370 board.

I don't know about MSI. I saw a couple of comments from people saying 'theirs' failed so they retried, retried and it finally worked, maybe try again?

Right there with you.

Wait, on chip? Are they doing that now? Last time I checked TPM was a motherboard bound thing...

AMD built it in. The plugin module isn't in retail packages, they get another $20 for a separate box. Now MS is selling it for them for $39.
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
14,359 (4.86/day)
Location
USA
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
Joined
Oct 17, 2014
Messages
7,733 (3.11/day)
Location
USA
I switched to Linux Mint latest beta about an hour ago... loving every damn second of it. Seriously no need for Windows anymore, unless you only care about AAA latest games.

 
Top