• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Using modems and coax instead of ethernet

Joined
Nov 16, 2007
Messages
557 (0.15/day)
Likes
118
Processor i7 920
Motherboard SABERTOOTH X58
Cooling Fans
Memory 24 GB Kingston HyperX 1600
Video Card(s) gtx460
Storage spinners
Display(s) Dell 2001F
Case Lian Li
Audio Device(s) onboard
Power Supply X750
Software win 7 x64 pro
Benchmark Scores fast...
#1
I am trying to get rid of my cable ISP, and have secured a cellular modem that is faster and cheaper than my ISP. My rental house has coax throughout, so I was thinking of using modems to connect the upstairs to the downstairs, through the coax.

Is this possible?

4g USB modem---computer with ICS---Ethernet to modem---coax to next modem---Ethernet to network.
 
Joined
May 13, 2010
Messages
4,422 (1.59/day)
Likes
1,603
System Name RemixedBeast
Processor Intel i5 3570K @ 3.4Ghz
Motherboard ASRock Z77 Pro3
Cooling Coolermaster Hyper 212 Evo
Memory 16GB Corsair XMS3
Video Card(s) EVGA Nvidia GTX 650 Ti SSC 1GB
Storage 1.5TB Seagate/128GB Samsung 840
Display(s) Samsung SyncMaster P2350 23in @ 1920x1080 + LG Flatron 19in Widescreen 1440x900
Case Antec Three Hundred Two
Audio Device(s) Beyerdynamic DT770 Pro 80 // Fiio E7 Amp/DAC
Power Supply 620w Antec High Current Gamer HCG-620M
Mouse Logitech G700s/G502
Keyboard Logitech K740
Software Windows Server 2012 x64 Standard
Benchmark Scores Network: APs: Cisco Meraki MR32, Ubiquiti Unifi AP-AC-LR and Lite, Ligowave NFT-3AC
#2
You would need something called media over coax and that gets flaky sometimes.
 
Joined
Nov 16, 2007
Messages
557 (0.15/day)
Likes
118
Processor i7 920
Motherboard SABERTOOTH X58
Cooling Fans
Memory 24 GB Kingston HyperX 1600
Video Card(s) gtx460
Storage spinners
Display(s) Dell 2001F
Case Lian Li
Audio Device(s) onboard
Power Supply X750
Software win 7 x64 pro
Benchmark Scores fast...
#3
Yeah, MoCa stuff isn't gonna do it. My cable box has the jacks, but the firmware is locked down. This cable company facking sucks. Bend broadband.
 
Joined
May 13, 2010
Messages
4,422 (1.59/day)
Likes
1,603
System Name RemixedBeast
Processor Intel i5 3570K @ 3.4Ghz
Motherboard ASRock Z77 Pro3
Cooling Coolermaster Hyper 212 Evo
Memory 16GB Corsair XMS3
Video Card(s) EVGA Nvidia GTX 650 Ti SSC 1GB
Storage 1.5TB Seagate/128GB Samsung 840
Display(s) Samsung SyncMaster P2350 23in @ 1920x1080 + LG Flatron 19in Widescreen 1440x900
Case Antec Three Hundred Two
Audio Device(s) Beyerdynamic DT770 Pro 80 // Fiio E7 Amp/DAC
Power Supply 620w Antec High Current Gamer HCG-620M
Mouse Logitech G700s/G502
Keyboard Logitech K740
Software Windows Server 2012 x64 Standard
Benchmark Scores Network: APs: Cisco Meraki MR32, Ubiquiti Unifi AP-AC-LR and Lite, Ligowave NFT-3AC
#4
So you've tried the gear for it?
 
Joined
Nov 16, 2007
Messages
557 (0.15/day)
Likes
118
Processor i7 920
Motherboard SABERTOOTH X58
Cooling Fans
Memory 24 GB Kingston HyperX 1600
Video Card(s) gtx460
Storage spinners
Display(s) Dell 2001F
Case Lian Li
Audio Device(s) onboard
Power Supply X750
Software win 7 x64 pro
Benchmark Scores fast...
#5
not tried, ask the company. they said even though the equipment has the functionality, it is not enabled. I have a dcx-3200 cable box and a arris modem to use on their system. the dcx can be used as a modem too, but they wont let it. I have other modems, two 5120 surfboards that work perfectly, but they are not allowed on their system.

I did a bit of genius work though. I put the wifi router upstairs, too!

Edit...I own the modem, bought from craigslist, but they won't let me buy the cable box.
 
Last edited:
Joined
May 13, 2010
Messages
4,422 (1.59/day)
Likes
1,603
System Name RemixedBeast
Processor Intel i5 3570K @ 3.4Ghz
Motherboard ASRock Z77 Pro3
Cooling Coolermaster Hyper 212 Evo
Memory 16GB Corsair XMS3
Video Card(s) EVGA Nvidia GTX 650 Ti SSC 1GB
Storage 1.5TB Seagate/128GB Samsung 840
Display(s) Samsung SyncMaster P2350 23in @ 1920x1080 + LG Flatron 19in Widescreen 1440x900
Case Antec Three Hundred Two
Audio Device(s) Beyerdynamic DT770 Pro 80 // Fiio E7 Amp/DAC
Power Supply 620w Antec High Current Gamer HCG-620M
Mouse Logitech G700s/G502
Keyboard Logitech K740
Software Windows Server 2012 x64 Standard
Benchmark Scores Network: APs: Cisco Meraki MR32, Ubiquiti Unifi AP-AC-LR and Lite, Ligowave NFT-3AC
#6
what router do you got?
 
Joined
Nov 16, 2007
Messages
557 (0.15/day)
Likes
118
Processor i7 920
Motherboard SABERTOOTH X58
Cooling Fans
Memory 24 GB Kingston HyperX 1600
Video Card(s) gtx460
Storage spinners
Display(s) Dell 2001F
Case Lian Li
Audio Device(s) onboard
Power Supply X750
Software win 7 x64 pro
Benchmark Scores fast...
#7
DIR-825 rev a1. Can't spend money on an Amp now :p

So far, its working great, I don't need to run the network downstairs hard wired.

This is how it goes now...

4g USB modem---win 7 ICS---ethernet into WAN of DIR-825---my house has wifi internet.

Tricky part...the comp serving the internet is also my file server, so I need a different connection to the network. Win 7 took forever trying to get the networks straight, but it did it! It uses a dwa-130 for the lan.

Im still curious about using modems connected to each other. Gonna try it later. I know where one modem is, gotta find the other.
 

Frick

Fishfaced Nincompoop
Joined
Feb 27, 2006
Messages
14,880 (3.45/day)
Likes
5,413
System Name A dancer in your disco of fire
Processor i3 4130 3.4Ghz
Motherboard MSI B85M-E45
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo
Memory 4 x 4GB Crucial Ballistix Sport 1400Mhz
Video Card(s) Asus GTX 760 DCU2OC 2GB
Storage Crucial BX100 120GB | WD Blue 1TB x 2
Display(s) BenQ GL2450HT
Case AeroCool DS Cube White
Power Supply Cooler Master G550M
Mouse Intellimouse Explorer 3.0
Keyboard Dell SK-3205
Software Windows 10 Pro
#8
What sort of coax is it? What kind of speeds would you get?
 
Joined
Nov 16, 2007
Messages
557 (0.15/day)
Likes
118
Processor i7 920
Motherboard SABERTOOTH X58
Cooling Fans
Memory 24 GB Kingston HyperX 1600
Video Card(s) gtx460
Storage spinners
Display(s) Dell 2001F
Case Lian Li
Audio Device(s) onboard
Power Supply X750
Software win 7 x64 pro
Benchmark Scores fast...
#9
Well, I'm no signal engineer, but the cable company can put 150 Mbs over it.

Edit. Its RG-6/U
 
Last edited:

Frick

Fishfaced Nincompoop
Joined
Feb 27, 2006
Messages
14,880 (3.45/day)
Likes
5,413
System Name A dancer in your disco of fire
Processor i3 4130 3.4Ghz
Motherboard MSI B85M-E45
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo
Memory 4 x 4GB Crucial Ballistix Sport 1400Mhz
Video Card(s) Asus GTX 760 DCU2OC 2GB
Storage Crucial BX100 120GB | WD Blue 1TB x 2
Display(s) BenQ GL2450HT
Case AeroCool DS Cube White
Power Supply Cooler Master G550M
Mouse Intellimouse Explorer 3.0
Keyboard Dell SK-3205
Software Windows 10 Pro
#10
Just thought about data caps. There are usually data caps on mobile connections. I assume you have that checked, but still..
 
Joined
Nov 16, 2007
Messages
557 (0.15/day)
Likes
118
Processor i7 920
Motherboard SABERTOOTH X58
Cooling Fans
Memory 24 GB Kingston HyperX 1600
Video Card(s) gtx460
Storage spinners
Display(s) Dell 2001F
Case Lian Li
Audio Device(s) onboard
Power Supply X750
Software win 7 x64 pro
Benchmark Scores fast...
#11
That's the main reason for the switch. Unlimited 4g speeds. Cable co has 125 GB if no other service present. 150 if bundled. And, standalone 12 up/ 1.5 down is $52. We are trying to cut the cord.
 
Joined
May 13, 2010
Messages
4,422 (1.59/day)
Likes
1,603
System Name RemixedBeast
Processor Intel i5 3570K @ 3.4Ghz
Motherboard ASRock Z77 Pro3
Cooling Coolermaster Hyper 212 Evo
Memory 16GB Corsair XMS3
Video Card(s) EVGA Nvidia GTX 650 Ti SSC 1GB
Storage 1.5TB Seagate/128GB Samsung 840
Display(s) Samsung SyncMaster P2350 23in @ 1920x1080 + LG Flatron 19in Widescreen 1440x900
Case Antec Three Hundred Two
Audio Device(s) Beyerdynamic DT770 Pro 80 // Fiio E7 Amp/DAC
Power Supply 620w Antec High Current Gamer HCG-620M
Mouse Logitech G700s/G502
Keyboard Logitech K740
Software Windows Server 2012 x64 Standard
Benchmark Scores Network: APs: Cisco Meraki MR32, Ubiquiti Unifi AP-AC-LR and Lite, Ligowave NFT-3AC
#12
4G "unlimited" might still have a FUP policy... some of those are as high as 150GB/mo and are as low as 5GB/mo or even lower. So check with the provider to see if there are any of those in effect.
 

de.das.dude

Pro Indian Modder
Joined
Jun 13, 2010
Messages
8,201 (2.99/day)
Likes
2,389
Location
Pune
System Name la de da... | Samsung NP355V5C-S05IN
Processor FX 8320 | AMD A8-4500
Motherboard ASRock 990FX Extreme 4 | Samsung something something
Cooling CM Hyper 212 EVO push:pull+ 1 panaflow 113CFM + 2 x 120mm NZXTs | Coolermaster Notepal
Memory 2x4GB DDR3 Corsair Vengeance 1600MHz CL9 | Samsunng 4GB + 2GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) AMD 7790 GHZ edition! | 7670M + 7640G
Storage 1TB WD10EZEX | W.D 500GB Green AADS | Samsung 1TB
Display(s) dell S2240l 1080p IPS 21.5" | Samsung antiglare 15.6"
Case NZXT Guardian 921RB(@home) and Antec ASK4000B U3(Current)
Audio Device(s) Realtek ALC892 with THX True Studio | Realtek something
Power Supply Corsair GS600 | 90W Brick, 6 cell 48000mAh battery
Mouse Logitech G400, GOD TIER MOUSE!! LOGitech F310 gamepad!
Keyboard Logitech K200
Software Windows 8.1 x64 | Windows 8.1 x64
Benchmark Scores real men do bench presses not bench marks.
#13
our digital cable comes through coax cables. i think they is good for a 100m.
 
Joined
Nov 16, 2007
Messages
557 (0.15/day)
Likes
118
Processor i7 920
Motherboard SABERTOOTH X58
Cooling Fans
Memory 24 GB Kingston HyperX 1600
Video Card(s) gtx460
Storage spinners
Display(s) Dell 2001F
Case Lian Li
Audio Device(s) onboard
Power Supply X750
Software win 7 x64 pro
Benchmark Scores fast...
#14
4G "unlimited" might still have a FUP policy... some of those are as high as 150GB/mo and are as low as 5GB/mo or even lower. So check with the provider to see if there are any of those in effect.
http://appleinsider.com/articles/13...s-around-data-throttling-iphone-wi-fi-calling

I have truly unlimited no throttling on one of my devices, 2.5 GB on the others.

I'm doing an experiment now, to see if we can function on cell-only service. So far, it seems good.
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,401 (4.84/day)
Likes
5,481
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#15
You know, the attenuation for a wi-fi signal over RG-6 is something like 30dB/100ft. If you're not going over 200ft, you should be able to send a 802.11n signal over coax with relatively little loss since the average house isn't that big.

I remembered seeing an article where someone did it and got full 802.11g speed over coax throughout his house but I can't find it anymore. It's a good solution if you're house isn't wi-fi friendly but you have coax in all the rooms you want internet in.

I'm not completely confident that it will work, some splitters might not let the 2.4ghz signal pass. If you're good at experimenting you might want to give it a try if you have a spare router sitting around.