• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

vista premium 32bit to 64bit (for free?)

westy1974

New Member
Joined
Sep 24, 2008
Messages
8 (0.00/day)
Likes
0
System Name fujitsu-siemens amilo Pa 1510 (modded)
Processor AMD mobile semperon, 3200+ 1.60Ghz
Motherboard not got a clue
Memory 4gb ddr2 (so-dimm) only showing 2.6 though :(
Video Card(s) ati radeon express 1100 256mb (128mb dedicated)
Storage 120gb sata (fujitsu)
Display(s) 15.4 widescreen lg philips 1280 x 800 brightscreen
#1
i was speaking to someone today and they said that it was possible to upgrade to a 64bit version of vista premium for free, but couldn't remember how........

has anyone here got a clue????? i know my current premium key will work for the upgrade and have tried all the obvious p2p for the download, but no joy :(

any ideas folks???

mart
 
Joined
May 2, 2007
Messages
158 (0.04/day)
Likes
14
Location
Sofia, Bulgaria
System Name Ales Alitis
Processor Intel Core 2 Duo E8400
Motherboard Gigabyte P35-DS3R
Cooling Xigmatek RED SCORPION-S1283; 2*120 + 1*140 case fans
Memory 4GB Kingston Hyper X DDR2 800
Video Card(s) ALBTRON 8800GT 512MB
Storage 2*Seagate SATA 160GB RAID 0; Seagate SATA 320GB; Samsung 500GB on eSATA
Display(s) KTC K-W2205S-T 22"
Case Cooler Master CM 690
Audio Device(s) Auzentech Auzen X-Plosion
Power Supply Chieftech CFT-650A-14C
Software Windows 7 RC x64
#2
I think you can us the same 32bit key for 64bit, but you'll need 64bit installation DVD. Try downloading clean 64bit installation iso (there are few here and there) or get an 64bit DVD from some friend.
 

P4-630

The Way It's Meant to be Played
Joined
Jan 5, 2006
Messages
9,319 (2.12/day)
Likes
9,159
Location
Vinewood
System Name Sansaya / Sansaya Laptop
Processor Intel i7 6700K @ 4.2GHz / Intel i3 7100U
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming / HP 83A3 (U3E1)
Cooling Noctua NH-U12S + Thermal Grizzly Kryonaut + 3 case fans / Fan
Memory 16GB DDR4 Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15 / 6GB DDR4 Samsung 2400MHz CL15
Video Card(s) MSI GTX1070 Gaming X 8GB / Intel HD620
Storage Samsung 850 Pro 512GB + Hitachi 2.5" 7200rpm 750GB / Samsung 256GB M.2 SSD
Display(s) 23.8" Dell S2417DG 165Hz G-Sync 1440p + 21.5" LG 22MP67VQ IPS 60Hz 1080p / 14" 1080p IPS Glossy
Case Be quiet! Silent Base 600 - Window / HP Pavilion
Audio Device(s) SupremeFX Onboard / Realtek onboard + B&O speaker system
Power Supply Be quiet! Straight Power 10 500 Watt CM / Powerbrick
Mouse Logitech MX Anywhere 2 Laser wireless / Logitech Nano Laser wireless
Keyboard RAPOO E9270P Black 5GHz wireless / HP backlit
Software Windows 8.1 x64 / Windows 10
Benchmark Scores Superposition 14106 (1080p medium) Fire Strike 21169 graphics score. Valley 8xAA 4218
#3
i was speaking to someone today and they said that it was possible to upgrade to a 64bit version of vista premium for free, but couldn't remember how........

has anyone here got a clue????? i know my current premium key will work for the upgrade and have tried all the obvious p2p for the download, but no joy :(

any ideas folks???

mart
I know you can upgrade from the 32 bit ultimate to 64 bit ultimate but from premium to 64bit ultimate , not sure about that.

Here is someone selling :
Vista Ultimate 64-Bit $65 retail
http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=72296
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,206 (9.52/day)
Likes
13,693
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + Corsair Void RGB
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#4
the 32 and 64 bit keys are the same. You can upgrade to an x64 edition, all you need is the disk.

download it, copy someone elses, borrow someone elses - it'll work just fine (i've done it to a few laptops already)
 

Polarman

New Member
Joined
Jun 24, 2008
Messages
1,626 (0.46/day)
Likes
290
Location
Rimouski
System Name Polar's Dragon
Processor AMD Phenom II 975BE
Motherboard MSI 890FXA-GD65 (Bios 18.7)
Cooling Zalman CNPS 9700 Led
Memory Gskill 8GB DDR3-1333 (8,8,8,21)
Video Card(s) MSI HD6870 Hawk
Storage WD Raptor 250 - WD RE4 500GB
Display(s) Samsung T240 (1920 X1200)
Case Silverstone Raven 2
Audio Device(s) Realtek ALC892
Power Supply PC Power&Cooling Silencer 750 (Red)
Software Windows 7 Home Premium 64Bit + SP1
#5

Fitseries3

Eleet Hardware Junkie
Joined
Oct 6, 2007
Messages
15,508 (4.12/day)
Likes
2,977
Location
Republic of Texas
#6
you can download the dvd free from MS's site but you have to have a retail key. an oem will not work and neither will an upgrade key. has to be full retail key.... and you should have the 64bit disk if you paid for full retail.
 
Joined
Oct 19, 2007
Messages
6,365 (1.70/day)
Likes
1,116
System Name The Green Knight
Processor Intel i5 8600k @4.9GHz w/ Corsair H100i CPU AiO w/Corsair HD120 RBG fan
Motherboard Asus Z370-E Gaming
Cooling 6x120mm Corsair HD120 RBG fans
Memory Corsair Vengeance RBG 2x8GB 3600MHz
Video Card(s) Asus DirectCUII GTX 980 STRIX
Storage Samsung 960 EVO m.2, Samsung 850 EVO 1TB SSD, 2TB backup, 16TB Synology DS1515+ RAID-5
Display(s) Acer Predator 34" 3440x1440 OC'd to 100MHz
Case Corsair 570x RBG Tempered Glass
Audio Device(s) Onboard / Corsair Void Wireless RGB
Power Supply Corsair HX750w Professional Series
Mouse Logitech G602s
Keyboard Corsair K70 Rapidfire
Software Windows 10 x64 Professional
Benchmark Scores Firestrike - 11471 @4.9GHz 980 stock @1178 core 1753 memory 1279 boost Unigine Heaven - 1824
#7

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.89/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#8
the 32 and 64 bit keys are the same. You can upgrade to an x64 edition, all you need is the disk.

download it, copy someone elses, borrow someone elses - it'll work just fine (i've done it to a few laptops already)
Yes, this is 100% correct.

Your Home Premium 32bit key will work for Home Premium 64bit. I have 64bit on my machine using a 32bit key. Have to do a clean install tho. Can't convert a 32bit installation to 64bit.
 

tigger

I'm the only one
Joined
Mar 20, 2006
Messages
10,476 (2.42/day)
Likes
1,673
System Name Black to the Core MKIV
Processor Intel I7 6700k
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming socket 1151
Cooling NZXT Kraken X61 280mm radiator
Memory 2x8gb Corsair vengeance LPX 2400 DDR4
Video Card(s) XFX Radeon R9 290 4gb ddr5
Storage Patriot Blast 120gb ssd Boot and WD10EADX-22TDHB0 1TB Data
Display(s) Dell 2408WFP 24" 1920x1200
Case Nzxt IS 340
Audio Device(s) Asus xonar dsx pci-e
Power Supply Corsair CX750
Mouse Logitech G502
Software Win 10 Pro x64
#9
Does 64bit vista run ok with 2gb of ram? I am considering trying it.
 
Joined
Jan 6, 2008
Messages
85 (0.02/day)
Likes
1
Location
Belleville, New Jersey
System Name Dunno :s
Processor I7-920 @ 4.2ghz
Motherboard Gigabyte X58A UD7
Cooling Corsair Hydro Series
Memory 1600mhz OCZ 6GB
Video Card(s) ATI Powercolor 5970 OC to 850/1200
Storage 128gb Patriot SSD (Boot drive) WD 300gb Velociraptor
Display(s) 28" Hanns-G
Case Thermaltake Armor Plus
Audio Device(s) On board =s
Power Supply Antec 850 watts
Software Windows 7 ultimate 64-bit
#10
Does 64bit vista run ok with 2gb of ram? I am considering trying it.
runs ok but 4gb runs smoother like a sweet spot:)
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,206 (9.52/day)
Likes
13,693
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + Corsair Void RGB
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#11
Does 64bit vista run ok with 2gb of ram? I am considering trying it.
runs just fine. My media PC (that i'm on right now) has 2GB DDR400, and runs with no problems whatsoever.
 

P4-630

The Way It's Meant to be Played
Joined
Jan 5, 2006
Messages
9,319 (2.12/day)
Likes
9,159
Location
Vinewood
System Name Sansaya / Sansaya Laptop
Processor Intel i7 6700K @ 4.2GHz / Intel i3 7100U
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming / HP 83A3 (U3E1)
Cooling Noctua NH-U12S + Thermal Grizzly Kryonaut + 3 case fans / Fan
Memory 16GB DDR4 Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15 / 6GB DDR4 Samsung 2400MHz CL15
Video Card(s) MSI GTX1070 Gaming X 8GB / Intel HD620
Storage Samsung 850 Pro 512GB + Hitachi 2.5" 7200rpm 750GB / Samsung 256GB M.2 SSD
Display(s) 23.8" Dell S2417DG 165Hz G-Sync 1440p + 21.5" LG 22MP67VQ IPS 60Hz 1080p / 14" 1080p IPS Glossy
Case Be quiet! Silent Base 600 - Window / HP Pavilion
Audio Device(s) SupremeFX Onboard / Realtek onboard + B&O speaker system
Power Supply Be quiet! Straight Power 10 500 Watt CM / Powerbrick
Mouse Logitech MX Anywhere 2 Laser wireless / Logitech Nano Laser wireless
Keyboard RAPOO E9270P Black 5GHz wireless / HP backlit
Software Windows 8.1 x64 / Windows 10
Benchmark Scores Superposition 14106 (1080p medium) Fire Strike 21169 graphics score. Valley 8xAA 4218
#12
Does 64bit vista run ok with 2gb of ram? I am considering trying it.
Agree, I used to run Vista with 2x1GB pc8500 4-4-4-12, was quite fast and "snappy" but now I'm much happier with my 4x1GB pc6400 @ 1000MHz;)

runs just fine. My media PC (that i'm on right now) has 2GB DDR400, and runs with no problems whatsoever.
Agree, but when you run games like Crysis on Vista, you will need 4GB
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,206 (9.52/day)
Likes
13,693
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + Corsair Void RGB
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#13
Agree, but when you run games like Crysis on Vista, you will need 4GB
my media PC has no hope in hell of running crysis. i've also seen many people running crysis/warhead at the lans on 2GB in vista with no problems.

ALso, if you run in DX10 you actually get ram savings (DX10 doesnt duplicate textures into system memory like DX9 does)
 

P4-630

The Way It's Meant to be Played
Joined
Jan 5, 2006
Messages
9,319 (2.12/day)
Likes
9,159
Location
Vinewood
System Name Sansaya / Sansaya Laptop
Processor Intel i7 6700K @ 4.2GHz / Intel i3 7100U
Motherboard Asus Z170 Pro Gaming / HP 83A3 (U3E1)
Cooling Noctua NH-U12S + Thermal Grizzly Kryonaut + 3 case fans / Fan
Memory 16GB DDR4 Corsair Vengeance LPX 3000MHz CL15 / 6GB DDR4 Samsung 2400MHz CL15
Video Card(s) MSI GTX1070 Gaming X 8GB / Intel HD620
Storage Samsung 850 Pro 512GB + Hitachi 2.5" 7200rpm 750GB / Samsung 256GB M.2 SSD
Display(s) 23.8" Dell S2417DG 165Hz G-Sync 1440p + 21.5" LG 22MP67VQ IPS 60Hz 1080p / 14" 1080p IPS Glossy
Case Be quiet! Silent Base 600 - Window / HP Pavilion
Audio Device(s) SupremeFX Onboard / Realtek onboard + B&O speaker system
Power Supply Be quiet! Straight Power 10 500 Watt CM / Powerbrick
Mouse Logitech MX Anywhere 2 Laser wireless / Logitech Nano Laser wireless
Keyboard RAPOO E9270P Black 5GHz wireless / HP backlit
Software Windows 8.1 x64 / Windows 10
Benchmark Scores Superposition 14106 (1080p medium) Fire Strike 21169 graphics score. Valley 8xAA 4218
#14
my media PC has no hope in hell of running crysis. i've also seen many people running crysis/warhead at the lans on 2GB in vista with no problems.

ALso, if you run in DX10 you actually get ram savings (DX10 doesnt duplicate textures into system memory like DX9 does)

When I ran Crysis(DX10) some time ago with 2GB ram , my system used upto 98% of those 2GB, actually it did not run smooth because of this.
I must say that was on Vista x86 and no SP1 at that time.

Once I got 4 GB, no more problems and can run anything without being in shortage of ram.
I could use more ram on this pc when I open large cad files, but thats another story.
 
Joined
Jan 7, 2008
Messages
3,923 (1.07/day)
Likes
553
System Name Main / Home Media Serever
Processor Intel i5 2500k @ 4.75ghz / AMD AM3 5200+ x2
Motherboard ASRock Fatal1ty P67 Performance / Biostar 790GX
Cooling Xigmatek Dark Knight / XIGMATEK Apache
Memory 12gb of G.Skill Value Series DDR3 / 4x 1gb DDR2
Video Card(s) XFX Radeon 6870 1gb / Asus Radeon 5450 512mb
Storage 2x Samsung 830 64gb SSD Raid 0 & 750gb WD Blue HDD / OCZ Vertex II 80GB & 10TB of HDD Space
Display(s) 2x Acer 24" LED / Samsung 50" LED
Case Xigmatek Asgard II / APEX PC-389-C
Power Supply Rosewill 750w / Antec EArthwatts 380w
Software Windows 7 Professional x64 SP1 / Ubuntu 14.04
#15
Yeah as others said just buy the disc from microsoft. I tried to download the 64bit image but had a hard time finding it. I ended up just buying the disc and using my 32 bit upgrade key with it.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,206 (9.52/day)
Likes
13,693
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + Corsair Void RGB
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#16
Yeah as others said just buy the disc from microsoft. I tried to download the 64bit image but had a hard time finding it. I ended up just buying the disc and using my 32 bit upgrade key with it.
its hard to find legitimately, but its easy enough to find a torrent for it. its only illegal if you use pirated keys.
 
Joined
Jan 7, 2008
Messages
3,923 (1.07/day)
Likes
553
System Name Main / Home Media Serever
Processor Intel i5 2500k @ 4.75ghz / AMD AM3 5200+ x2
Motherboard ASRock Fatal1ty P67 Performance / Biostar 790GX
Cooling Xigmatek Dark Knight / XIGMATEK Apache
Memory 12gb of G.Skill Value Series DDR3 / 4x 1gb DDR2
Video Card(s) XFX Radeon 6870 1gb / Asus Radeon 5450 512mb
Storage 2x Samsung 830 64gb SSD Raid 0 & 750gb WD Blue HDD / OCZ Vertex II 80GB & 10TB of HDD Space
Display(s) 2x Acer 24" LED / Samsung 50" LED
Case Xigmatek Asgard II / APEX PC-389-C
Power Supply Rosewill 750w / Antec EArthwatts 380w
Software Windows 7 Professional x64 SP1 / Ubuntu 14.04
#17
its hard to find legitimately, but its easy enough to find a torrent for it. its only illegal if you use pirated keys.
Really? I could't find a torrent for it that was actually being seeded. I found a few dead torrents for it but no active ones. Oh well I don't need it now.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,206 (9.52/day)
Likes
13,693
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + Corsair Void RGB
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#18
anyone who DOES need it (on the condition you have your own serial - i wont provide you ones which come with fake keys) PM me and i can help you find one.

Again: i will not be helping pirates, only people looking for x64 ISO's, without a serial key.
 

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.89/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#19
I have an iso that has both x86 and x64 (all editions) on it from when Vista first went RTM. The winbeta group made it.