• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Windows 11 22H2 is super broken...

Joined
Jan 23, 2011
Messages
445 (0.10/day)
Location
St. Louis, MO
System Name Alienware 17R4 / Desktop
Processor Intel Core i7-6820HK @ 3.6 Ghz / AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard Alienware 17R4 / ASUS X570-F
Cooling Laptop Cooling / EK-Velocity D-RGB/ Bitspower Classic 3080 Block
Memory 32GB Crucial Ballistix LT DDR4-2400 / 32GB Crucial Ballistix DDR4-3600
Video Card(s) Nvidia Geforce 1070 GTX (Internal) / ASUS ROG STRIX 3080 Ti
Storage 500GB WD Black NVMe / 1TB Inland Premium / 1TB WD Black SN850 / 2TB Inland Premium
Display(s) Alienware AW3821DW / ASUS TUF VG279QM
Case Alienware 17R4 / Lian-Li Dynamic 011 XL ROG
Audio Device(s) Razer Nommo Pro Speakers / Creative AE-5 w/ Beyerdynamic DT 990 Pro / Razer Seiren X
Power Supply 330W Dell PSU / EVGA P2 1200W Platinum
Mouse Logitech G903 / Razer Naga Pro
Keyboard Logitech G613 / Tartarus Pro
I forgot I was signed up for the Insider Preview program and the current build of Windows 11 I am on doesn't like installing updates at the moment..... I had to remove myself from the Insider Preview program and hopefully it will correct itself. Granted installing Windows again is faster than ever.... I'd rather not.

I find it odd lately it seems that with each build/major update of Windows, more stuff gets broken than fixed... job security at its finest I suppose.
 
Joined
Feb 20, 2020
Messages
6,775 (6.30/day)
Location
Texas
System Name Ghetto Rigs x299 & z490 & x99
Processor 9940x w/Optimus Foundation & 10900k w/Black Noctua D15 & 5930k w/Reg-Noctua D15
Motherboard X299 Rampage VI Apex & z490 Maximus XII Apex & x99 Sabertooth
Cooling D5 combo/280 GTX/ VRM copper water block/280 GTX/ Optimus Foundation/ 1080ti FTW3
Memory Trident-Z 3600C16 4x8gb & Trident-Z Royal 4000c16 2x16gb & Trident-Z 3200c14 4x8gb
Video Card(s) 1080ti FTW3-On Loop & Titan Xp-w/ Only GPU loop & evga 980ti gaming-w/ air
Storage 970 evo plus 500gb & 970 evo 500gb many sammy 2.5" ssd's and WD BLK hdd's
Display(s) 1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
Case D450 second floor for 2nd rad x2/ Cherry Entertainment center on Test bench
Audio Device(s) Built in Realtek x2 with 2-Insignia 2.0 sound bars & 1-LG sound bar
Power Supply EVGA 1200P2 & 1000P2 with APC AX1500 & 850P2 with CyberPower-GX1325U & 750P2
Mouse Redragon Perdition x3
Keyboard G710+x3
Software Win-7 pro x3 and Linux Cinnamon 20.2x2 & win-10 & 11pro x3
Benchmark Scores Are in the benchmark section
Hi,
Maybe stop with beta preview or developer build nonsense and maybe the bugs will be less likely.
 
Joined
Oct 1, 2021
Messages
61 (0.13/day)
System Name Phenomenal1
Processor Ryzen 7 5800x
Motherboard MSI X570 Gaming Plus
Cooling Noctua NH-D15s with added NF-A12x25 fan on front
Memory 32 GB - 4 x 8 GB Ripjaws V 16-19-19-39 @ 3600 XMP
Video Card(s) Dell RTX 3080 10GB
Storage Boot SSD: SATA 500GB / Spinning Drives: 1tb + 1tb + 1tb + 2tb + 6 tb
Display(s) Gigabyte M27Q 27" 1440P 170 Hz IPS BGR monitor
Case Montech X3 Mesh - Black
Audio Device(s) Realtek ALC1220P
Power Supply 750 Watt Antec Earthwatts - 4 rail
Mouse Razer Viper
Keyboard Corsair K70 LUX RGB
Software Windows 11
I agree, 22H2 is definitely a little weird. Last major Windows 11 version was pretty solid.

This one seems to have a "slow period" after cold boots where it takes longer to open applications than usual. Start menu losing half of its icons (reverts to the generic application icon), window animations oddly run in low framerate half the time.

Windows keeps fucking with my multi monitor wallpapers as well. Switching them, duplicating them, sometimes my monitor 2 (vertical) wallpaper thinks the monitor is landscape and Windows also forgets that it's there in display settings (but it clearly works otherwise)

Worst one has been that I've been forced to shutdown instead of sleep - more than half the time resuming from sleep will go straight to a BSOD at login screen with 0x00021a.

I'm due for a clean install today anyway, we'll see if anything changes. The windowed VRR is a game changer for me though, so I can't just up and use something else.
This sounds like what happens to me if I have too high of a ram or bclk overclock, or just bad ram, which causes data corruption. I could be wrong but I suspect you have data corruption issues.
 

xXb00giedXx

New Member
Joined
Oct 29, 2022
Messages
1 (0.01/day)
Turn Off memory XMP (bios), also can turn off core isolation to test also..........
 

tabascosauz

Moderator
Supporter
Staff member
Joined
Jun 24, 2015
Messages
5,420 (1.95/day)
Location
Western Canada
Processor 5800X3D
Motherboard ROG X570 Impact (4006 mod)
Memory 32GB 3733CL14
Video Card(s) Powercolor 7900XT - 2850@1.05V
Storage 1TB SN750 - 2TB SN850X - 1TB Blue3D
Display(s) M32Q - S2721DGF
Case Caselabs S3
Power Supply Corsair HX1000
This sounds like what happens to me if I have too high of a ram or bclk overclock, or just bad ram, which causes data corruption. I could be wrong but I suspect you have data corruption issues.

sfc and dism are fine, CO is stable, Fabric is fine, ram is stable in 1usmusv3 and anta777, disks are fine.

All went away with a clean install. Bad practice to change Ryzen CPUs on a single install.
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
21,850 (6.25/day)
Location
USA
I totally agree...tried Win 11 for the 2nd time a few days ago [1st time Windows did a self-upgrade to 11...and I lost aa Word document that I had been compiling for 3 or 4 hours...5 pages and....GONE! No way to retrieve it even after returning to Windows 10 with a restore...found the document which had only 2 paragraphs saved...You cannot believe how p!ssed off I was...A$$holes!!] ...immediate decision was...Win 11 is utter rubbish...this time I tried to do a return to Win 10 Pro...seemed a fast enough restore...but the reboot to Windows caused untold neverending BSODs...ran through the sequence OK and pass the Boot SSD selection screen...then just Hello Bloo! Even when selecting the 2nd Boot Drive...

Gave up after maybe 30 mins and went with a totally new fresh install...saying that, now every Folder Desktop and Explorer Windows...is showing a "Status" column and Red Error Circled Icons with a White cross inside it...see pic! Have NEVER used the "Status" column before with ANY Windows installation...
That seems like a hardware problem.
 
Joined
Dec 23, 2018
Messages
40 (0.03/day)
System Name Asus TUF Gaming FA506IU Laptop
Processor AMD Ryzen 7 4800H with Radeon Graphics
Motherboard AMD K17.6 FCH, AMD K17.6 IMC
Cooling Dual Fans Design with Self-Cleaning Cooling
Memory Samsung DRR4 - 3200Mhz 16GB(8GBx2)
Video Card(s) GeForce GTX 1660 Ti (6 GB)
Storage WDC PC SN530 SDBPNPZ-256G-1002 + SHGP31-500GM-2 + ST1000LM035-1RK172
Display(s) LM156LF-2F03 144HZ Adaptive SYNC
Audio Device(s) Realtek ALC256 @ AMD K17.6
Power Supply ASUS Power Brick 180W
Mouse ROG SICA Gaming Mouse
Benchmark Scores CineBench R23 Single core:- 1290 points CineBench R23 Multi core:- 11111 points
I have been using Windows 10 2004 and I have been updating and upgrading without clean install from 20H2 to 21H1 to 21H2 to 22H2 and then I upgraded into Windows 11 22H2. All without any clean installing and no issues so far!

To my case.. this is the dirtiest way of using Windows and yet I haven't really faced any kind of issues across all those Windows versions. The only time I faced issues was when I was using incompatible programs in a new released Windows versions which was easily gets fixed & updated after a couple of days. That's it.

If you notice.. I have jumped to Windows 11 22H2 directly from full dirty Windows 10 updates.

Since the first public release of Windows 11 was horrible and full of issues.. people where screaming and reporting so many issues hence I have waited out for next Windows 11 which was 22H2 release and upgraded to it which I am currently using it as I type this post.
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,526 (0.32/day)
System Name Custom Built
Processor AMD Ryzen 5 3600
Motherboard Asus PRIME A520M-A
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 16GB 2x8GB Corsair Vengeance LPX 2400MHz
Video Card(s) MSI 1050Ti 4GB
Storage KINGSTON SNVS250G 256GB M.2 + 2 data disks
Display(s) Dell S2421NX
Case Aerocool CS103
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Seasonic M12II-520 EVO
Mouse Logitech MX Master 2S
Keyboard Logitech
Software Windows 11 Pro 64-bit
No issues here beyond some hardware issue with usb
 
Joined
May 17, 2021
Messages
2,150 (3.45/day)
Processor Ryzen 5 3600
Motherboard B550 Elite
Cooling Hyperx 212
Memory 32GB Fury Beast DDR4 3200Mhz
Video Card(s) Gigabyte 3060 ti gaming oc pro
Storage Samsung 970 Evo 1TB, WD SN850x 1TB, plus some random HDDs
Display(s) LG 27gp850 1440p 165Hz 27''
Case Lian Li Lancool II performance
Power Supply MSI 750w
Mouse G502
Joined
Jan 5, 2006
Messages
14,934 (2.40/day)
System Name AlderLake / Laptop
Processor Intel i7 12700K / Intel i3 7100U
Motherboard Gigabyte Z690 Aorus Master / HP 83A3 (U3E1)
Cooling Noctua NH-U12A 2 fans + Thermal Grizzly Kryonaut Extreme + 5 case fans / Fan
Memory 32GB DDR5 Corsair Dominator Platinum RGB 6000MHz CL36 / 8GB DDR4 HyperX CL13
Video Card(s) MSI RTX 2070 Super Gaming X Trio / Intel HD620
Storage Samsung 980 Pro 1TB + 970 Evo 500GB + 850 Pro 512GB + 860 Evo 1TB x2 / Samsung 256GB M.2 SSD
Display(s) 23.8" Dell S2417DG 165Hz G-Sync 1440p / 14" 1080p IPS Glossy
Case Be quiet! Silent Base 600 - Window / HP Pavilion
Audio Device(s) Panasonic SA-PMX94 / Realtek onboard + B&O speaker system / Harman Kardon Go + Play / Logitech G533
Power Supply Seasonic Focus Plus Gold 750W / Powerbrick
Mouse Logitech MX Anywhere 2 Laser wireless / Logitech M330 wireless
Keyboard RAPOO E9270P Black 5GHz wireless / HP backlit
Software Windows 11 / Windows 10
Benchmark Scores Cinebench R23 (Single Core) 1936 @ stock Cinebench R23 (Multi Core) 23006 @ stock
Fully updated since yesterday, still works fine for me...
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,526 (0.32/day)
System Name Custom Built
Processor AMD Ryzen 5 3600
Motherboard Asus PRIME A520M-A
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 16GB 2x8GB Corsair Vengeance LPX 2400MHz
Video Card(s) MSI 1050Ti 4GB
Storage KINGSTON SNVS250G 256GB M.2 + 2 data disks
Display(s) Dell S2421NX
Case Aerocool CS103
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Seasonic M12II-520 EVO
Mouse Logitech MX Master 2S
Keyboard Logitech
Software Windows 11 Pro 64-bit
so, you have issues or no issues?
Hardware issue with USB not related to W11 that makes USB devices disconnect and reconnect

the OS works fine
 
Last edited:
Joined
Feb 20, 2020
Messages
6,775 (6.30/day)
Location
Texas
System Name Ghetto Rigs x299 & z490 & x99
Processor 9940x w/Optimus Foundation & 10900k w/Black Noctua D15 & 5930k w/Reg-Noctua D15
Motherboard X299 Rampage VI Apex & z490 Maximus XII Apex & x99 Sabertooth
Cooling D5 combo/280 GTX/ VRM copper water block/280 GTX/ Optimus Foundation/ 1080ti FTW3
Memory Trident-Z 3600C16 4x8gb & Trident-Z Royal 4000c16 2x16gb & Trident-Z 3200c14 4x8gb
Video Card(s) 1080ti FTW3-On Loop & Titan Xp-w/ Only GPU loop & evga 980ti gaming-w/ air
Storage 970 evo plus 500gb & 970 evo 500gb many sammy 2.5" ssd's and WD BLK hdd's
Display(s) 1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
Case D450 second floor for 2nd rad x2/ Cherry Entertainment center on Test bench
Audio Device(s) Built in Realtek x2 with 2-Insignia 2.0 sound bars & 1-LG sound bar
Power Supply EVGA 1200P2 & 1000P2 with APC AX1500 & 850P2 with CyberPower-GX1325U & 750P2
Mouse Redragon Perdition x3
Keyboard G710+x3
Software Win-7 pro x3 and Linux Cinnamon 20.2x2 & win-10 & 11pro x3
Benchmark Scores Are in the benchmark section
Hardware issue with USB not related to W11 that makes USB devices disconnect and reconnect

the OS works fine
Hi,
Not if it's driver related last I checked ms installs drivers automatically from it's media drivers store.
Only real test on hardware issues is if the issue also existed on win-10
If not, yes it's win-11's bad.
 
Joined
Jul 21, 2008
Messages
4,981 (0.94/day)
System Name [Daily Driver -- Home Server]
Processor [Ryzen 5 5600X -- Intel i7-3770K]
Motherboard [Asus TUF GAMING X570-PLUS -- ASUS P8H61-I R2.0]
Memory [32GB Corsair Vengeance LPX 3600MHz (16GBx2) -- 8GB G.Skill Ripjaws (4GBx2)]
Video Card(s) [PNY RTX 3070Ti XLR8 -- IGP]
Storage [2x 1TB WD SN850 NVMe , 2TB Samsung 860 QVO SSD -- Crucial BX500 2TB]
Display(s) [2x 27" HP X27q at 1440p -- SSH]
Case [Fractal Meshify-C -- Lian Li Mini-ITX]
Audio Device(s) [Steelseries Arctis Pro]
Power Supply [CORSAIR RM 650 -- EVGA 550 B5]
Mouse [Logitech G Pro Wireless -- SSH]
Keyboard [Logitech G512 Carbon (GX-Brown) -- SSH]
Software [Windows 11 64-Bit -- Ubuntu]
Joined
Dec 25, 2020
Messages
1,308 (1.71/day)
Location
São Paulo, Brazil
System Name Project Kairi v0.5 (temporary downgrade)
Processor Intel Xeon E5-4669 v3
Motherboard Gigabyte X99-Ultra Gaming rev 1.0
Cooling id-Cooling Frostflow X 360 + Gelid GC-Extreme
Memory 64 GB (4x 16) Corsair Dominator Platinum DDR4-2133 @ 9-11-11-21 1.35v
Video Card(s) ASUS TUF Gaming OC GeForce RTX 3090 24 GB GDDR6X
Storage WD Green SN350 480 GB
Display(s) Samsung The Frame 2022 32-inch (1080p60)
Case Cooler Master MasterFrame 700
Audio Device(s) EVGA Nu Audio (classic)
Power Supply EVGA 1300 G2 1.3kW 80+ Gold
Mouse Logitech G305 Lightspeed K/DA + Logitech G840 XL K/DA
Keyboard Logitech G Pro K/DA with GX Brown switches
Software Windows 11 Pro for Workstations 22H2
Benchmark Scores Older build pic (with R9 5950X installed): https://i.imgur.com/yxc0HrZ.jpg
No issues here beyond some hardware issue with usb

If it's the specs you have on your profile - not hardware issue, you have obsolete AGESA - update your motherboard BIOS. This is a bug that AMD left in the processor management code that causes USB dropouts on AGESA v2 1.1.8.0-1.2.0.2 series.
 
Joined
Jan 12, 2010
Messages
1,526 (0.32/day)
System Name Custom Built
Processor AMD Ryzen 5 3600
Motherboard Asus PRIME A520M-A
Cooling Stock heatsink/fan
Memory 16GB 2x8GB Corsair Vengeance LPX 2400MHz
Video Card(s) MSI 1050Ti 4GB
Storage KINGSTON SNVS250G 256GB M.2 + 2 data disks
Display(s) Dell S2421NX
Case Aerocool CS103
Audio Device(s) Realtek
Power Supply Seasonic M12II-520 EVO
Mouse Logitech MX Master 2S
Keyboard Logitech
Software Windows 11 Pro 64-bit
Hi,
Not if it's driver related last I checked ms installs drivers automatically from it's media drivers store.
Only real test on hardware issues is if the issue also existed on win-10
If not, yes it's win-11's bad.

If it's the specs you have on your profile - not hardware issue, you have obsolete AGESA - update your motherboard BIOS. This is a bug that AMD left in the processor management code that causes USB dropouts on AGESA v2 1.1.8.0-1.2.0.2 series.
Thanks, yeah I updated chipset driver from AMD, latest UEFI with "V2 PI 1.2.0.7" but still persist, I am now pinpointing if it's some USB device problem or it's the motherboard
 
Top