• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD 590 driver installation issues?, is my card damaged?

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,979 (2.07/day)
Location
Rochester area
System Name RPC MK2
Processor Intel Core i5 9600K@ 4.8Ghz 1.32V
Motherboard Asrock z390 phantom gaming 4
Cooling Enermax ets-t50
Memory CMK16GX4M2B3000C15 16GB DDR4-3000
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2060 XC ULTRA GAMING
Storage 512GB Intel 545s ssd 500GB ADATA SU800 ssd 1TB WD blue
Display(s) Cheap VA panel
Case Phanteks P300
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse M65 Pro RGB
Keyboard K70 RGB
Software Windows 10 +startisback

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,979 (2.07/day)
Location
Rochester area
System Name RPC MK2
Processor Intel Core i5 9600K@ 4.8Ghz 1.32V
Motherboard Asrock z390 phantom gaming 4
Cooling Enermax ets-t50
Memory CMK16GX4M2B3000C15 16GB DDR4-3000
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2060 XC ULTRA GAMING
Storage 512GB Intel 545s ssd 500GB ADATA SU800 ssd 1TB WD blue
Display(s) Cheap VA panel
Case Phanteks P300
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse M65 Pro RGB
Keyboard K70 RGB
Software Windows 10 +startisback
you are going to need to locate the bios chip and then attach the SOC8 test clip to it
make sure you have the clip on the right way

the software for these cheap programers works but can be temperamental to figure out

that video shows the basics
 
Joined
May 17, 2017
Messages
109 (0.09/day)
System Name War Daddy
Processor Intel Core i7-950 @4.1GHz
Motherboard ASUS SABERTOOTH X58
Cooling Cryorig R1
Memory 3x4GB SAMSUNG DDR3 1600MHz
Video Card(s) SAPPHIRE NITRO+ RX 570 8GB
Storage Segate barcuda 2TB
Display(s) SAMSUNG S24C750
Case Corsair carbide spec 03
Power Supply EVGA G3 650W

Abhilash716

New Member
Joined
Aug 3, 2020
Messages
17 (0.21/day)
I installed atiflash4.17 on USB and tried the method of booting up from USB, doing atiflash -f -p 0 bios.rom but i get 'Adaptor not found' error. I did atiflash -i to see adaptors and I noticed it says no vbios found for adaptor 0. Adaptor 1 is my other Graphics card.( I have Ryzen 7 2700x that does not have integrated graphics card so I have to use my working 580 to even get to the boot screen.).
Here is the screenshot when I used amdvbflash from cmd

20200803_023007.jpg
20200803_023109.jpg
 
Joined
May 17, 2017
Messages
109 (0.09/day)
System Name War Daddy
Processor Intel Core i7-950 @4.1GHz
Motherboard ASUS SABERTOOTH X58
Cooling Cryorig R1
Memory 3x4GB SAMSUNG DDR3 1600MHz
Video Card(s) SAPPHIRE NITRO+ RX 570 8GB
Storage Segate barcuda 2TB
Display(s) SAMSUNG S24C750
Case Corsair carbide spec 03
Power Supply EVGA G3 650W
If you're good with soldering, you can try shorting #1 + #8 pins on the BIOS chip, that will force a low reading on the chip.

you'll have to locate the video BIOS chip and short 1-8 pins with a paperclip, or small wire, or by soldering until flashing is complete. The BIOS chip is usually 8-pin and located on the rear, bottom side, tagged as U1-12 on the PCB


Refer to this thread for more information.
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,979 (2.07/day)
Location
Rochester area
System Name RPC MK2
Processor Intel Core i5 9600K@ 4.8Ghz 1.32V
Motherboard Asrock z390 phantom gaming 4
Cooling Enermax ets-t50
Memory CMK16GX4M2B3000C15 16GB DDR4-3000
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2060 XC ULTRA GAMING
Storage 512GB Intel 545s ssd 500GB ADATA SU800 ssd 1TB WD blue
Display(s) Cheap VA panel
Case Phanteks P300
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse M65 Pro RGB
Keyboard K70 RGB
Software Windows 10 +startisback
just use the test clip and the programer no need to solder
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,979 (2.07/day)
Location
Rochester area
System Name RPC MK2
Processor Intel Core i5 9600K@ 4.8Ghz 1.32V
Motherboard Asrock z390 phantom gaming 4
Cooling Enermax ets-t50
Memory CMK16GX4M2B3000C15 16GB DDR4-3000
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2060 XC ULTRA GAMING
Storage 512GB Intel 545s ssd 500GB ADATA SU800 ssd 1TB WD blue
Display(s) Cheap VA panel
Case Phanteks P300
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse M65 Pro RGB
Keyboard K70 RGB
Software Windows 10 +startisback
software if you need it
video
 
Last edited:
Joined
Mar 10, 2010
Messages
8,285 (2.14/day)
Location
Manchester uk
System Name RyzenGtEvo/ Asus strix scar II
Processor Amd R7 3800X@4.350/525/ Intel 8750H
Motherboard Crosshair hero7 @bios 2703/?
Cooling 360EK extreme rad+ 360$EK slim all push, cpu Monoblock Gpu full cover all EK
Memory Corsair Vengeance Rgb pro 3600cas14 16Gb in two sticks./16Gb
Video Card(s) Sapphire refference Rx vega 64 EK waterblocked/Rtx 2060
Storage Samsung Nvme Pg981, silicon power 1Tb samsung 840 basic as a primocache drive for, WD2Tbgrn +3Tbgrn,
Display(s) Samsung UAE28"850R 4k freesync, LG 49" 4K 60hz ,Oculus
Case Lianli p0-11 dynamic
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup, corsair void pro headset
Power Supply corsair 1200Hxi
Mouse Roccat Kova/ Logitech G wireless
Keyboard Roccat Iksu force fx
Software Win 10 Pro
Benchmark Scores 8726 vega 3dmark timespy/ laptop Timespy 6506
Did you try to flash it with atiflash under DOS? If not, it worth give it a try before purchasing the flasher.
Actually, now , using the power shell under administration mode is the best way, hasn't failed me and I've flashed a Lot of cards a lot of times and back again, for Radeon that is.
To clarify, running a atiflash command directly from a power shell with admin rights, copy the ROM into atiflash, then that folder to C:.
Open a powershell, change active directory to C then use ./Atiflash -p -f -(your required GPU number probably 1 since the first is 0) romname.rom, there's a guide in the GPU section.
 
Last edited:

Abhilash716

New Member
Joined
Aug 3, 2020
Messages
17 (0.21/day)
Tried everything including 1+8 paper clip nothing worked, returning it back. Thanks all trying to help me out!
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,979 (2.07/day)
Location
Rochester area
System Name RPC MK2
Processor Intel Core i5 9600K@ 4.8Ghz 1.32V
Motherboard Asrock z390 phantom gaming 4
Cooling Enermax ets-t50
Memory CMK16GX4M2B3000C15 16GB DDR4-3000
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2060 XC ULTRA GAMING
Storage 512GB Intel 545s ssd 500GB ADATA SU800 ssd 1TB WD blue
Display(s) Cheap VA panel
Case Phanteks P300
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse M65 Pro RGB
Keyboard K70 RGB
Software Windows 10 +startisback
Tried everything including 1+8 paper clip nothing worked, returning it back. Thanks all trying to help me out!
where you able to get the programmer to detect the chip and read from it
 

Abhilash716

New Member
Joined
Aug 3, 2020
Messages
17 (0.21/day)
where you able to get the programmer to detect the chip and read from it
Yes I was able to read the bios data, flashed the new ROM into it, ch341a programmer read write verify are successful, but when I plug in I get the exact same thing as the attached screenshots above.
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,979 (2.07/day)
Location
Rochester area
System Name RPC MK2
Processor Intel Core i5 9600K@ 4.8Ghz 1.32V
Motherboard Asrock z390 phantom gaming 4
Cooling Enermax ets-t50
Memory CMK16GX4M2B3000C15 16GB DDR4-3000
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2060 XC ULTRA GAMING
Storage 512GB Intel 545s ssd 500GB ADATA SU800 ssd 1TB WD blue
Display(s) Cheap VA panel
Case Phanteks P300
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse M65 Pro RGB
Keyboard K70 RGB
Software Windows 10 +startisback
does ati flash now correctly report the card as a rx 580 ?
if so try a different bios there is several versions for that card the one you tried may simply be incompatible
the bios db say this SHOULD be the correct bios for that card but double check


the only other suggestion I could give would be to read out the bios image from flash and compare it with a 2d verification tool
I have had to reflash multiple times using these programmers because the test clips often do not provide a good connection
 

Abhilash716

New Member
Joined
Aug 3, 2020
Messages
17 (0.21/day)
does ati flash now correctly report the card as a rx 580 ?
if so try a different bios there is several versions for that card the one you tried may simply be incompatible
Yes I tried all the powercolor ROMs it still shows as 590 and same msg when I try with atiflash
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,979 (2.07/day)
Location
Rochester area
System Name RPC MK2
Processor Intel Core i5 9600K@ 4.8Ghz 1.32V
Motherboard Asrock z390 phantom gaming 4
Cooling Enermax ets-t50
Memory CMK16GX4M2B3000C15 16GB DDR4-3000
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 2060 XC ULTRA GAMING
Storage 512GB Intel 545s ssd 500GB ADATA SU800 ssd 1TB WD blue
Display(s) Cheap VA panel
Case Phanteks P300
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse M65 Pro RGB
Keyboard K70 RGB
Software Windows 10 +startisback
well then sadly the card must have some other problem besides being incorrectly flashed
 
Top