• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD/ATI Flashing Guide

grimmi

New Member
Joined
Jan 12, 2017
Messages
18 (0.04/day)
Likes
0
Hi, i am trying to flash a rx 480. i followed the guide here (Win98 USB Bootstick). after i boot up from the usb drive and enter atiflash -i. there is no card found. where is my mistake?

XFX RX 480 Core Edition 8 GB (RX-480M8BFA6)

thanks
 

Solaris17

Creator Solaris Utility DVD
Joined
Aug 16, 2005
Messages
19,404 (4.25/day)
Likes
6,312
Location
Florida
System Name Venslar
Processor I9 7980XE
Motherboard MSI x299 Tomahawk Arctic
Cooling EKWB L360 R2.0
Memory 32GB Corsair DDR4 3000mhz
Video Card(s) Gigabyte 1080TI
Storage 2x SG 3TB HDDs (RAID 0) | 1x ADATA 128 SSD (Cache) | 1x Drevo 256 SSD | 1x 1TB Samsung 850 EVO (OS)
Display(s) 3x AOC Q2577PWQ (2k IPS)
Case Inwin 303 White (Thermaltake Ring 120mm Purple accent)
Audio Device(s) Realtek ALC 1220 on Audio-Technica ATH-AG1
Power Supply Seasonic 1050W Snow
Mouse Roccat Tyon White
Keyboard Ducky Shine 6 Snow White
Software Windows 10 x64 Pro
probably the wrong version of ATI Flash. I uploaded the latest one which supports the 4 series cards in the OP Its for Windows. I belive the DOS version only works on 2 series cards and below.
 
Last edited:

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
20,147 (5.19/day)
Likes
5,442
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64

grimmi

New Member
Joined
Jan 12, 2017
Messages
18 (0.04/day)
Likes
0
when i boot from the usb stick no card found. if i start it in Windows 10 the card will be found. but u said no flashing in windows is this also correct for this version?

i don't want it to flash it to a rx580 only modded rx480 bios.

if a create a backup of my bios the file is 256 KB, some moded bios i found to download are 512 KB. they also working? when i open my saved bios file with the Polaris BIOS Editor, there is a warning, This BIOS is less then the standard 512 KB size. Flashing this BIOS may corrupt your graphics card.

thanks
 
Last edited by a moderator:

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
20,147 (5.19/day)
Likes
5,442
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
when i boot from the usb stick no card found. if i start it in Windows 10 the card will be found. but u said no flashing in windows is this also correct for this version?


i don't want it to flash it to a rx580 only modded rx480 bios.

if a create a backup of my bios the file is 256 KB, some moded bios i found to download are 512 KB. they also working? when i open my saved bios file with the Polaris BIOS Editor, there is a warning, This BIOS is less then the standard 512 KB size. Flashing this BIOS may corrupt your graphics card.

thanks
Those procedures may be able to help you on yourcard, no matter what bios you are trying to put in.
 

grimmi

New Member
Joined
Jan 12, 2017
Messages
18 (0.04/day)
Likes
0
okay i'll read this also :)
i can find the cards in windows, but when i try to flash the following error comes.

Can not flash a 0x0 length image into a 0x40000 length rom!ROM not erased

any idea? thanks
 

Solaris17

Creator Solaris Utility DVD
Joined
Aug 16, 2005
Messages
19,404 (4.25/day)
Likes
6,312
Location
Florida
System Name Venslar
Processor I9 7980XE
Motherboard MSI x299 Tomahawk Arctic
Cooling EKWB L360 R2.0
Memory 32GB Corsair DDR4 3000mhz
Video Card(s) Gigabyte 1080TI
Storage 2x SG 3TB HDDs (RAID 0) | 1x ADATA 128 SSD (Cache) | 1x Drevo 256 SSD | 1x 1TB Samsung 850 EVO (OS)
Display(s) 3x AOC Q2577PWQ (2k IPS)
Case Inwin 303 White (Thermaltake Ring 120mm Purple accent)
Audio Device(s) Realtek ALC 1220 on Audio-Technica ATH-AG1
Power Supply Seasonic 1050W Snow
Mouse Roccat Tyon White
Keyboard Ducky Shine 6 Snow White
Software Windows 10 x64 Pro
okay i'll read this also :)
i can find the cards in windows, but when i try to flash the following error comes.

Can not flash a 0x0 length image into a 0x40000 length rom!ROM not erased

any idea? thanks
Start your own thread this thread isnt for tech support. this is just the guide. You will get alot more hits making your own thread.
 

Solaris17

Creator Solaris Utility DVD
Joined
Aug 16, 2005
Messages
19,404 (4.25/day)
Likes
6,312
Location
Florida
System Name Venslar
Processor I9 7980XE
Motherboard MSI x299 Tomahawk Arctic
Cooling EKWB L360 R2.0
Memory 32GB Corsair DDR4 3000mhz
Video Card(s) Gigabyte 1080TI
Storage 2x SG 3TB HDDs (RAID 0) | 1x ADATA 128 SSD (Cache) | 1x Drevo 256 SSD | 1x 1TB Samsung 850 EVO (OS)
Display(s) 3x AOC Q2577PWQ (2k IPS)
Case Inwin 303 White (Thermaltake Ring 120mm Purple accent)
Audio Device(s) Realtek ALC 1220 on Audio-Technica ATH-AG1
Power Supply Seasonic 1050W Snow
Mouse Roccat Tyon White
Keyboard Ducky Shine 6 Snow White
Software Windows 10 x64 Pro
I want to add UEFI support to my Radeon HD7850. I asked Sapphire for a patched BIOS and they send me a file with .ul2 extension. Can I flash it with this guide, do I have to convert it to .rom or do I have to request a .rom file from them? I've attached the file as well as original .rom to this post if it helps.
This thread is not for tech help!
Please make your own thread for FLASH problems!
you will have better luck making a thread.
Please make your own thread.
This thread isnt for support requests, like the OP and previous posts mention.
Start your own thread this thread isnt for tech support. this is just the guide. You will get alot more hits making your own thread.

Some people just do not get it.
 
Last edited:
Joined
Feb 14, 2012
Messages
641 (0.29/day)
Likes
416
Location
Romania
System Name No name
Processor i5 8600k@4800Mhz 1.2v
Motherboard Gigabyte Z370 UD3P
Cooling Prolimatech Super Mega + Coolink 120mm
Memory 16GB 3000Mhz
Video Card(s) Evga 980Ti SC + Accelero Xtreme III
Storage Kingston AV400 256GB, WD30PURX
Display(s) Asus MG279Q
Case CM HAF 922
Audio Device(s) XFI Music
Power Supply Seasonic G650 650W
Mouse Roccat Savu
Keyboard Asus Strix MX Brown
Software Windows 10 Pro x64
Benchmark Scores 5948 3dmark TimeSpy
I have a XFX HD 6950 1GB that has dual BIOS switch, i guess i cand keep one stock BIOS and flash a custom one with that feature. If so, could i try a HD6970 BIOS since i have the 1GB version ? thanks.
 

Tatty_One

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
19,870 (4.50/day)
Likes
6,164
Location
Worcestershire, UK
Processor Skylake Core i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Sapphire 4gb R9 290X VaporX @1150mhz
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
I have a XFX HD 6950 1GB that has dual BIOS switch, i guess i cand keep one stock BIOS and flash a custom one with that feature. If so, could i try a HD6970 BIOS since i have the 1GB version ? thanks.
Well some did and some didn't but if you have the switch you have little to lose trying. Mine did back then, I think it was Asus but quite a few did not, even some that did were fairly unstable but like I said, give it a go.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
20,147 (5.19/day)
Likes
5,442
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
I have a XFX HD 6950 1GB that has dual BIOS switch, i guess i cand keep one stock BIOS and flash a custom one with that feature. If so, could i try a HD6970 BIOS since i have the 1GB version ? thanks.
If that card has a uefi and csm bios (not sure if those early cards did) flash the uefi bios only, csm is compatibility support module for when all else fails situations
 
Joined
Feb 10, 2018
Messages
3 (0.38/day)
Likes
1
Hello Guys, need your help please.

I get 'no adapter found error' with atiflash in dos mode (USB pendrive created with rufus).
I even tried with Atiwinflash, but the software doesnt launch the GUI … weird.
My card is a Sapphire RX 560 Pulse OC Evo 4GB (yup would unlock it if possible).
My Mobo is an Asus 890 GTD Pro (integrated gpu disabled in bios).

Could somebody help me ? I have probably missed Something but what … ?