• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

AMD Releases ATI Catalyst 10.9 WHQL Driver Suite

Joined
Jan 2, 2009
Messages
9,774 (2.38/day)
Location
Suffolk/Essex, England
System Name Joseph's Laptop Clevo P771ZM
Processor 4970k @4/4.4ghz
Motherboard *shrugs*
Cooling About 2 kilos of copper fins and pipes.
Memory 2x 8gb
Video Card(s) GTX 970m 6gb
Storage 500gb Msata SSD 2x 2TB storage drives
Display(s) Built in
Power Supply 300w power brick
Mouse Steam controller
Software Windows ten
Steam won't run the driver after it seemingly insta-downloads, do I need to run steam as admin or something?
 

1Kurgan1

The Knife in your Back
Joined
Dec 8, 2008
Messages
10,419 (2.52/day)
Location
Duluth, Minnesota
System Name My Comp | Fiancees Comp
Processor i7 5820k @ 4.6Ghz 1.285v| i5 2500k
Motherboard MSI x99 SLI Plus | AsRock Z77 Pro 3
Cooling Watercooled
Memory 16GB DDR4 2400 @ 2666 | 12GB DDR3 1600
Video Card(s) AMD R9 290x | MSI 5850 OC
Storage 128gb SSD + 2x 2TB | 2TB
Display(s) Asus 27" LCD | 25" Hanns G
Case CM Storm | CM Elite 430
Audio Device(s) Creative Recon 3D PCIe
Power Supply Enermax Galaxy 1250W | Rosewill 630w
Mouse Logitech G700s | Logitech G100s
Keyboard Logitech G901 | Logitech G105
Software Win 8.1 Ultimate x64 | Win 8.1 Ultimate x64
Benchmark Scores 3D Mark - Fire Strike Extreme - 4403
I'm not running mine as admin, but that is worth a shot. So far the 10.9's have been great, first drivers since 10.4a's that actually work good on BC2, finally!
 

10TaTioN

New Member
Joined
Sep 15, 2009
Messages
257 (0.07/day)
Location
Portugal
Processor Intel Core 2 Duo Q9550 @ 3.833Ghz [Stable]
Motherboard ASUS P5Q Pro
Cooling Xigmatek HDT-S1283
Memory Team Group DDR2 Xtreem Dark PC2-8500 @ 902Mhz
Video Card(s) PNY GTX 570
Storage Western Digital 1TB WD10EARS
Case AeroCool AeroEngine II
Software Windows 7 x64 RTM
Benchmark Scores http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=754350
Joined
Apr 12, 2010
Messages
1,302 (0.36/day)
Processor Core i7 920
Motherboard Asus P6T v2
Cooling Noctua D-14
Memory OCZ Gold 1600
Video Card(s) Powercolor PCS+ 5870
Storage Samsung SpinPoint F3 1 TB
Display(s) Samsung LE-B530 37" TV
Case Lian Li PC-B25F
Audio Device(s) N/A
Power Supply Thermaltake Toughpower 700w
Software Windows 7 64-bit
That's weird, I liked 10.4, it seemed to be the best for me till.... 10.8 and Im having nothing but good luck using them. 10.9 I just installed and nada, no problems at all. Im going to run some mark benches to compair 10.8 to 10.9.

Im sure you used EROCKERS guide to do a proper un and new Install:cool:
It is weird and frustrating. Yes, I did follow erocker's guide. Obviously user error cannot be discounted, but I successfully reinstalled 10.4. With so many people providing positive feedback there is clearly some sort of issue with my particular set up, but I have no idea what's going on - I have tried 10.6 and 10.9 and immediately returned to 10.4 in both instances.
 
Joined
Jan 2, 2009
Messages
9,774 (2.38/day)
Location
Suffolk/Essex, England
System Name Joseph's Laptop Clevo P771ZM
Processor 4970k @4/4.4ghz
Motherboard *shrugs*
Cooling About 2 kilos of copper fins and pipes.
Memory 2x 8gb
Video Card(s) GTX 970m 6gb
Storage 500gb Msata SSD 2x 2TB storage drives
Display(s) Built in
Power Supply 300w power brick
Mouse Steam controller
Software Windows ten
It is weird and frustrating. Yes, I did follow erocker's guide. Obviously user error cannot be discounted, but I successfully reinstalled 10.4. With so many people providing positive feedback there is clearly some sort of issue with my particular set up, but I have no idea what's going on - I have tried 10.6 and 10.9 and immediately returned to 10.4 in both instances.
That's what I find most driver issues are, that or dodgy cards.
 

TheMailMan78

Big Member
Joined
Jun 3, 2007
Messages
22,599 (4.81/day)
Location
'Merica. The Great SOUTH!
System Name TheMailbox 5.0 / The Mailbox 4.5
Processor RYZEN 1700X / Intel i7 2600k @ 4.2GHz
Motherboard Fatal1ty X370 Gaming K4 / Gigabyte Z77X-UP5 TH Intel LGA 1155
Cooling MasterLiquid PRO 280 / Scythe Katana 4
Memory ADATA RGB 16GB DDR4 2666 16-16-16-39 / G.SKILL Sniper Series 16GB DDR3 1866: 9-9-9-24
Video Card(s) MSI 1080 "Duke" with 8Gb of RAM. Boost Clock 1847 MHz / ASUS 780ti
Storage 256Gb M4 SSD / 128Gb Agelity 4 SSD , 500Gb WD (7200)
Display(s) LG 29" Class 21:9 UltraWide® IPS LED Monitor 2560 x 1080 / Dell 27"
Case Cooler Master MASTERBOX 5t / Cooler Master 922 HAF
Audio Device(s) Realtek ALC1220 Audio Codec / SupremeFX X-Fi with Bose Companion 2 speakers.
Power Supply Seasonic FOCUS Plus Series SSR-750PX 750W Platinum / SeaSonic X Series X650 Gold
Mouse SteelSeries Sensei (RAW) / Logitech G5
Keyboard Razer BlackWidow / Logitech (Unknown)
Software Windows 10 Pro (64-bit)
Benchmark Scores Benching is for bitches.
It is weird and frustrating. Yes, I did follow erocker's guide. Obviously user error cannot be discounted, but I successfully reinstalled 10.4. With so many people providing positive feedback there is clearly some sort of issue with my particular set up, but I have no idea what's going on - I have tried 10.6 and 10.9 and immediately returned to 10.4 in both instances.
No worries man. Driver updates are optional. Not mandatory in most instances. Plus ever since 10.4 there really hasn't been any MAJOR upgrades. In other words you aint missing anything. :toast:

Honestly I just update mine due to my OCD. No other reason.
 
Joined
Apr 12, 2010
Messages
1,302 (0.36/day)
Processor Core i7 920
Motherboard Asus P6T v2
Cooling Noctua D-14
Memory OCZ Gold 1600
Video Card(s) Powercolor PCS+ 5870
Storage Samsung SpinPoint F3 1 TB
Display(s) Samsung LE-B530 37" TV
Case Lian Li PC-B25F
Audio Device(s) N/A
Power Supply Thermaltake Toughpower 700w
Software Windows 7 64-bit
No worries man. Driver updates are optional. Not mandatory in most instances. Plus ever since 10.4 there really hasn't been any MAJOR upgrades. In other words you aint missing anything. :toast:

Honestly I just update mine due to my OCD. No other reason.
Yeah, I have more or less settled on 10.4 - they have worked perfectly from the outset. Later on I might try overwriting 10.4 directly rather than using erocker's guide to see if that makes any difference (although I used the guide to initially install 10.4 without any problems) and I'll also try to ensure that I choose Spanish for the driver installation wizard - my OS is Spanish and I noticed text corruption (words with accents) on 10.6 and 10.9 in the ATI registration window that pops up at the start. I don't think that either of these approaches will fix things, but I have no other ideas. It may simply be a case that drivers subsequent to 10.4 fix things for a majority of users but somehow and in some way conflict with something in my system. In any event, as you have said, it's not really something to worry about, given that 10.4 is working fine. I would worry if future drivers actually provided something substantial rather than a few extra FPS.
 
Joined
Jun 2, 2007
Messages
5,105 (1.09/day)
Location
Kansas
Processor Core i5 3570K
Motherboard AsRock z77 Pro4
Cooling Zalman CNPS10X Extreme
Memory 2x4GB GSkill Sniper
Video Card(s) MSI GTX970 Gaming
Storage 240GB OCZ ARC 100, Samsung Spinpoint F3 1TB
Display(s) LG 23" 1920x1080
Case Antec P100
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Antec Edge 750W
Software Windows 8.1 Pro 64
WTF !!

Still they are calling it ATI Catalyst ?!!!
The nameswap to AMD isn't coming until the 6000 series; even then the name may be held on to for a while to minimize confusion.
 
Joined
Mar 26, 2008
Messages
1,875 (0.43/day)
Location
Cobourg,Ontario
System Name FX CrossFireX
Processor AMD FX™ 8370 @Stock
Motherboard GA-990FXA-UD5 (rev. 3.1
Cooling Noctua NH-D15 the BEAST
Memory AMD Radeon™ R5 Entertainment Series 16GB (2x8GB) DDR3-1600 MHz CL11 Part Number: R5316G1601U2K-G T
Video Card(s) MSI Gaming R9 390
Storage x3 Seagates 1Terabyte X1 Seagate 2Terabyte <Steam Install
Display(s) 40 Inch Samsung HDTV (monitor)
Case HAF-X:)
Audio Device(s) AMD/HDMI to Onkyo HT-R508 Receiver
Power Supply EVGA SuperNOVA 1000 G2 Power Supply
Software Windows 10 Pro X64
Tried out the AMD driver updater in Steam tonight and it worked perfectly. :toast:

For some reason the Steam version is about 115MB, while the standard AMD/ATI download is about 80MB. :confused:
probably has all languages.
 
Joined
Feb 14, 2008
Messages
978 (0.22/day)
Location
Cincinnati, Ohio
Processor AMD Ryzen 1700 @ 3.825ghz 1.36v
Motherboard ASRock x370 Taichi
Cooling Noctua NH-C14s
Memory Corsair Vengeance RGB 16gb 3200
Video Card(s) Gigabyte GTX 1080 ti
Display(s) LG 4k IPS
Case Be Quiet Pure Base 600 + more fans
Audio Device(s) Sound Blaster Z
Power Supply EVGA P2 750w
Mouse G900
Keyboard G810
Software Windows 10 Pro
I never have to worry about the video settings because I dont use DXVA. You cant really use most filters with DXVA (least in ffdshow anyway, i have it massively tweaked out).

Again if I may ask, do you guys see your super-sampling option just fine or is it me?
 

WarhammerTX

New Member
Joined
Feb 17, 2006
Messages
276 (0.05/day)
Location
Texas
System Name Alienware Aurora
Processor i970 @3.8
Motherboard Alienware x58
Cooling Alienware liquid
Memory 12 gigs Corsair XMS tri-channel
Video Card(s) Visiontek 7950 3 gig
Storage Barrucuda 500 gig sata II x 2
Display(s) Dell U2312HM
Case Aurora
Audio Device(s) Realtec 7.1
Power Supply 875 watt
Software Windows 7 Ultimate 64
Well 10.9 are slower in 3dmark than 10.8 and both are slower than 10.5 Ill try and play some bfbc2 tonight and see what they are really like
 
Joined
Aug 5, 2007
Messages
2,226 (0.48/day)
Location
Australia
System Name All Ryze
Processor Ryzen 7 1700
Motherboard MSI X370 Pro Carbon
Cooling Air
Memory G-skill Flare x 16GB 2400MHz
Video Card(s) MSI 1080
Storage Intel 600p NVMe 512GB for OS , 1TB WD Black and a 4TB Toshiba
Display(s) AOC Q3279VWF
Case Phanteks
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750W
Mouse Logitech G403 wired
Keyboard G19
Software Win 10 Pro
It is weird and frustrating. Yes, I did follow erocker's guide. Obviously user error cannot be discounted, but I successfully reinstalled 10.4. With so many people providing positive feedback there is clearly some sort of issue with my particular set up, but I have no idea what's going on - I have tried 10.6 and 10.9 and immediately returned to 10.4 in both instances.
I had problems instaling 10.8's when they first came out. After properly removing the old ones first even. 10.9's for me installed without a problem.
 
Joined
Apr 12, 2010
Messages
1,302 (0.36/day)
Processor Core i7 920
Motherboard Asus P6T v2
Cooling Noctua D-14
Memory OCZ Gold 1600
Video Card(s) Powercolor PCS+ 5870
Storage Samsung SpinPoint F3 1 TB
Display(s) Samsung LE-B530 37" TV
Case Lian Li PC-B25F
Audio Device(s) N/A
Power Supply Thermaltake Toughpower 700w
Software Windows 7 64-bit
Joined
Apr 3, 2006
Messages
833 (0.16/day)
Location
UK, Brighton
Processor 9900k @ stock (direct die)
Motherboard Aorus Master z390.
Cooling Dual Loop, Custom
Memory 16GB Corsair RGB Pro
Video Card(s) MSI RTX 2080Ti SEAHAWK EK X
Storage Samsung 960 512, Samsung 860 2TB, Sabrent Rocket 1TB
Display(s) Asus MG278Q/Acer XB270HA
Case MM U2-UFO Extended CYO
Audio Device(s) Asus Xonar Xense & AKG K550 Headphones
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Corsair M65 RGB Elite
Keyboard Corsair K70 mk.2 Silent
Software Win 10 Pro X64
@craig

do you get ctd's in bc2? for some reason every driver above 10.5 i get ctd's but 10.5 is the only driver that works with my 5970. i use the guides as well.

havent tried 10.9 though.

any input from anyone would be appreciated.
 

cadaveca

My name is Dave
Joined
Apr 10, 2006
Messages
17,104 (3.35/day)
Get out of DX11 to end BC2 CTD. Edit your config file to force DX10, been working good for me. Can't say I notice any difference, really, either.
 
Joined
Aug 5, 2007
Messages
2,226 (0.48/day)
Location
Australia
System Name All Ryze
Processor Ryzen 7 1700
Motherboard MSI X370 Pro Carbon
Cooling Air
Memory G-skill Flare x 16GB 2400MHz
Video Card(s) MSI 1080
Storage Intel 600p NVMe 512GB for OS , 1TB WD Black and a 4TB Toshiba
Display(s) AOC Q3279VWF
Case Phanteks
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750W
Mouse Logitech G403 wired
Keyboard G19
Software Win 10 Pro
I will re-instal BC2 and av a look. I have just upgraded all my PC's to Win 7 and have not tried BC2 yet :eek:
 
Joined
Apr 3, 2006
Messages
833 (0.16/day)
Location
UK, Brighton
Processor 9900k @ stock (direct die)
Motherboard Aorus Master z390.
Cooling Dual Loop, Custom
Memory 16GB Corsair RGB Pro
Video Card(s) MSI RTX 2080Ti SEAHAWK EK X
Storage Samsung 960 512, Samsung 860 2TB, Sabrent Rocket 1TB
Display(s) Asus MG278Q/Acer XB270HA
Case MM U2-UFO Extended CYO
Audio Device(s) Asus Xonar Xense & AKG K550 Headphones
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Corsair M65 RGB Elite
Keyboard Corsair K70 mk.2 Silent
Software Win 10 Pro X64
Get out of DX11 to end BC2 CTD. Edit your config file to force DX10, been working good for me. Can't say I notice any difference, really, either.
tried that and it sorts my ctd's but having a dx11 card and not being able to run dx11 just takes the piss. thanks for the info :toast:

@craig
no worries, give me a pm once you have some findings. :toast:
 
Joined
Aug 5, 2007
Messages
2,226 (0.48/day)
Location
Australia
System Name All Ryze
Processor Ryzen 7 1700
Motherboard MSI X370 Pro Carbon
Cooling Air
Memory G-skill Flare x 16GB 2400MHz
Video Card(s) MSI 1080
Storage Intel 600p NVMe 512GB for OS , 1TB WD Black and a 4TB Toshiba
Display(s) AOC Q3279VWF
Case Phanteks
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750W
Mouse Logitech G403 wired
Keyboard G19
Software Win 10 Pro
@craig
no worries, give me a pm once you have some findings.
Will do. I am going to look for my image now. The original disc does not work I had to make an image of it to instal kinda makes me feel like a pirate aaaaarrr.:laugh:
 
Joined
Apr 3, 2006
Messages
833 (0.16/day)
Location
UK, Brighton
Processor 9900k @ stock (direct die)
Motherboard Aorus Master z390.
Cooling Dual Loop, Custom
Memory 16GB Corsair RGB Pro
Video Card(s) MSI RTX 2080Ti SEAHAWK EK X
Storage Samsung 960 512, Samsung 860 2TB, Sabrent Rocket 1TB
Display(s) Asus MG278Q/Acer XB270HA
Case MM U2-UFO Extended CYO
Audio Device(s) Asus Xonar Xense & AKG K550 Headphones
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Corsair M65 RGB Elite
Keyboard Corsair K70 mk.2 Silent
Software Win 10 Pro X64
arrgh me matey!

i do the same to almost all my software. cant trust cd's.
 

cadaveca

My name is Dave
Joined
Apr 10, 2006
Messages
17,104 (3.35/day)
tried that and it sorts my ctd's but having a dx11 card and not being able to run dx11 just takes the piss. thanks for the info :toast:
I agree 100%. After find that out when testing multi-gpu performance in the past couple of days, I'm now left wondering if that's the source of my performance issues...played for near 5 hours last night without a single CTD, haven't been able to do that since the beta. Don't know if it's ATi's DX11 driver-base, or the game at fault, though.


:banghead:
 
Joined
Aug 5, 2007
Messages
2,226 (0.48/day)
Location
Australia
System Name All Ryze
Processor Ryzen 7 1700
Motherboard MSI X370 Pro Carbon
Cooling Air
Memory G-skill Flare x 16GB 2400MHz
Video Card(s) MSI 1080
Storage Intel 600p NVMe 512GB for OS , 1TB WD Black and a 4TB Toshiba
Display(s) AOC Q3279VWF
Case Phanteks
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750W
Mouse Logitech G403 wired
Keyboard G19
Software Win 10 Pro
Just installed and patched BC2 and got a CTD after I knifed the first 2 enemies. So yeah it still CTD's with 10.9's. For me anyway :)
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
6,232 (1.21/day)
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Motherboard i7-920 CO@4.2GHZ/MYSTERY P6T Deluxe Intel X58
Cooling MYSTERY Liquid CPU Cooling System
Memory MYSTERY DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) MYSTERY 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 InchMYSTERY @1920x1080
Case MYSTERY e M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply MYSTERY ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
Ran the 10.9 hotfix with update and work around enabled and installed perfect. I tested Steams AMD update feature and it indeed recognized the 10.9 Hotfix as being up to date, so alls good there! I have tested many race games and 3DM06 and seems to be about the same as 10.8b.... I have yet to install the newest profile and probably will soon...If anyone has something they would like me to test just say so.
 
Joined
Apr 3, 2006
Messages
833 (0.16/day)
Location
UK, Brighton
Processor 9900k @ stock (direct die)
Motherboard Aorus Master z390.
Cooling Dual Loop, Custom
Memory 16GB Corsair RGB Pro
Video Card(s) MSI RTX 2080Ti SEAHAWK EK X
Storage Samsung 960 512, Samsung 860 2TB, Sabrent Rocket 1TB
Display(s) Asus MG278Q/Acer XB270HA
Case MM U2-UFO Extended CYO
Audio Device(s) Asus Xonar Xense & AKG K550 Headphones
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Corsair M65 RGB Elite
Keyboard Corsair K70 mk.2 Silent
Software Win 10 Pro X64
had 10.5's installed with profile, deleted the BFBC2 folder in my doc's and installed 10.9 with profile over 10.5, 4 hours so far with no ctd, but doesn't utilize my second gpu only 30%?, full quality in ccc and game 1920x1080. performance is gd with these drivers
 

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,871 (2.21/day)
System Name Black blade red blood!
Processor I7-7700K 4.8/5.2++ 24/7 depending on conditions and challange.
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water 240MM OCool 45mm plus 240 EK Radiator cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz OC'd 3600 with C-14 T1 timings
Video Card(s) Vega56 all day long
Storage 970 EVO M.2 nvme \1TB, Samsumg 860 Evo 1TB / WD 1TB blue storage drive for my gal ^I^
Display(s) 144 Free sync 32" ultra wide
Case Corsair Obsidion 650D
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W FTW
Mouse Logitech G703 with wireless charging pad
Keyboard G15 ol school
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores lol let's play!
I've got a problem and need to verify that its a driver issue. But the thing is I cant go back to 10.4 ccc , I run driver sweeper, driver clean, remove the registry entries, and look for hidden files and folders. Any help out there? :respect:
 
Top