• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

ATI Catalyst 8.12 Released

Prash

New Member
Joined
Apr 7, 2008
Messages
69 (0.02/day)
Likes
12
Location
Karnataka, India
Processor E2160
Motherboard Biostar TP35D2-A7
Cooling TRUE 120 + Glacialtech 120mm (89CFM) X 2 in pushpull
Memory Gskill 2 X 1GB 800MHz (Powerchips)
Video Card(s) None at the moment!
Display(s) Dell 198WFP
Power Supply OCZ GameXtreme 700W
#76
:( i hope the final outcome will be good. Will be waiting for your review.
 

Tatty_One

Super Moderator
Staff member
Joined
Jan 18, 2006
Messages
19,745 (4.54/day)
Likes
6,009
Location
Worcestershire, UK
Processor Skylake Core i7 6700k @ 4.6gig
Motherboard MSI Z170A Tomahawk
Cooling Cooler Master Seidon 240V AIO/Viper140's
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3000mhz CL14
Video Card(s) Sapphire 4gb R9 290X VaporX @1150mhz
Storage SkHynix SL308 120GB/CrucialM4/1TB WD Black
Display(s) LG 29inch 2560x1080 Curved Ultrawide IPS
Case Phanteks Enthoo Pro M Windowed - Gunmetal
Audio Device(s) Xifi Elite Pro 7.1/VideoLogic ZXR550's
Power Supply XFX Pro Black Edition 750W Gold modular
Keyboard CM Storm Octane Combo
Software Win 10 Home x64
#77
I always do this (i use driver cleaner pro), issue still not resolved and there are quite a few people starting to post on the ATI forums with similar issues with 3870 based cards both in single and crossfire configurations.

Seems that Windows is detecting an incompatability between the new drivers and my GPUs :(
You arent using a modded BIOS by any chance? from what I have read, the people with the least issues in crossfire are the ones who did not install anything before upgrading to 8.12.
 
Last edited:
Joined
Dec 23, 2007
Messages
16,919 (4.65/day)
Likes
1,622
Location
Omaha, NE
System Name The ShadowFold Draconis (Ordering soon)
Processor AMD Phenom II X6 1055T 2.8ghz
Motherboard ASUS M4A87TD EVO AM3 AMD 870
Cooling Stock
Memory Kingston ValueRAM 4GB DDR3-1333
Video Card(s) XFX ATi Radeon HD 5850 1gb
Storage Western Digital 640gb
Display(s) Acer 21.5" 5ms Full HD 1920x1080P
Case Antec Nine-Hundred
Audio Device(s) Onboard + Creative "Fatal1ty" Headset
Power Supply Antec Earthwatts 650w
Software Windows 7 Home Premium 64bit
Benchmark Scores -❶-❸-❸-❼-
#78
Joined
Sep 13, 2007
Messages
218 (0.06/day)
Likes
19
System Name OC GamePC
Processor Intel Core i7-2600K (4,7ghz @ 1,392v max)
Motherboard Intel Z68
Cooling ID Cooling Frostflow 120mm AIO (2x Noctua NF-F12)
Memory 26gb 1866mhz DDR3 CL9 Dual-Channel (2x8gb)
Video Card(s) EVGA GTX970 SSC @ 1430/7900
Storage 250gb Sata3 SSD, 750GB SSHD
Display(s) 32" 1366x768 Toshiba LED Backlight TV
Case Raijintek Thetis Black
Audio Device(s) Asus Xonar D1 PCI
Power Supply EVGA 550G2
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Firestrike: ~ 11.100 Timespy: ~ 4.000
#79
I do.. I still have yet to beat it on anything higher than low..
What res are you playing it at? Do you have FSAA enabled? Both these factors KILL GPUs in Crysis. So try lowering/disableing those FIRST before you lower the Details.

Shadows are also very demanding, start out with lower settings first (good point to start is medium, for low there are no shadows)... I managed to get a playable 25-30fps like this on pretty much everything high/very high and and am running an HD2600 (res is only 848x480 though; still looks good thanks to the games integrated Shader-antialiasing (not the FSAA option!)).

With your setup you should be able to play the game at 40fps with the same settings as I have on at least 1440x900 resolution 0xAA. Main things killing my FPS are resolution and FSAA, aswell as Shadows (set to medium for me) and very high shaders (set to high for me, however still enableing the sunshafts and object-motionblur from within the autoexec).

Give it a tweak and let us know, there is really no logical reason why Crysis shouldn't run fluidly on your system with most of the eye-candy enabled.

Edit: Crysis is one of the few games that runs better in DX10 for me, so be sure to run it in DX10.
 

InnocentCriminal

Resident Grammar Amender
Joined
Feb 21, 2005
Messages
6,477 (1.38/day)
Likes
844
System Name BeeR 6
Processor Intel Core i7 3770K*
Motherboard ASUS Maximus V Gene (1155/Z77)
Cooling Corsair H100i
Memory 16GB Samsung Green 1600MHz DDR3**
Video Card(s) 4GB MSI Gaming X RX480
Storage 256GB Samsung 840 Pro SSD
Display(s) 27" Samsung C27F591FDU
Case Fractal Design Arc Mini
Power Supply Corsair HX750W
Software 64bit Microsoft Windows 10 Pro
Benchmark Scores *@ 4.6GHz **@ 2133MHz
#80
Even though I've shown AGP users how to edit the ini and inf files to get the 8.12's to install. The AGP 8.12 hotfix drivers are out. They completely skipped 8.11.
 
Joined
Oct 20, 2007
Messages
189 (0.05/day)
Likes
9
#81
:( i hope the final outcome will be good. Will be waiting for your review.

There is a really crappy bug in this game. I won't post my exact numbers "don't have time right now" but, I can get 50 avg fps when I alt tab out to my desktop and let the video card get its memory back and then go back into the game. The game will eventually CTD if I don't occasionally do that. THE GAME HAS A REALLY BAD MEMORY LEAK!!!! It is pretty obvious just do what I said and you can see that the FPS jump up after doing it, then the memory starts leaking out again and the FPS start to dip down again. I can watch it go all the way down to like 1fps that's how bad the leak is. I then ran COD4 max everything 1980x1200 and solid 91FPS and Crysis WARS solid 30 FPS at 1680x1200 all settings high I think... I should be,, pushing 50 FPS avg with GTA IV from what I seen last night.
 

Prash

New Member
Joined
Apr 7, 2008
Messages
69 (0.02/day)
Likes
12
Location
Karnataka, India
Processor E2160
Motherboard Biostar TP35D2-A7
Cooling TRUE 120 + Glacialtech 120mm (89CFM) X 2 in pushpull
Memory Gskill 2 X 1GB 800MHz (Powerchips)
Video Card(s) None at the moment!
Display(s) Dell 198WFP
Power Supply OCZ GameXtreme 700W
#82
Thanks for that, but did u notice any improvements? Anyhow this will help others but not me as i have already ordered a GTX 260/216 :D
 

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,600 (2.65/day)
Likes
3,354
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home
#83
actually was the cleanest install for me since in using the 3870x2 gpu..... did ya'll follow Erockers ATI gpu un-install guide?
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,189 (5.03/day)
Likes
4,797
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#84
i want to see that article myself.
 
Joined
Dec 23, 2008
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
#86
Hmm it's not installing on my vista 64 machine with a 3870X2 - i get an "incompatible driver" error during install thrown by vista and when the computer restarts i get a "no ati driver installed" error...

Downloaded the new drivers direct from ATI too...
YEA i get that same error the one that it says that there is no ati driver installed...
did you find a fix for that? if you did plzz reply by
cuz i am still getting it
 
Joined
Nov 10, 2008
Messages
1,897 (0.57/day)
Likes
676
System Name Star Citizen Enabler
Processor Intel Core i7 4770K @ 4.2GHz
Motherboard MSI Z87-GD65
Cooling Triple 120 rad WC with EK-Supreme LTX CSQ waterblock
Memory 16GB Corsair Vengeance Pro 1866MHz C9
Video Card(s) MSI Gaming 6G GTX 980Ti
Storage Corsair Force 3 120GB, Kingstone V300 240GB, Seagate Barracuda 1.5tb, Samsung Spinpoint F1 1tb
Display(s) Oculus Rift DK2 + 24" 1920x1200 HP LP2475w(H-IPS panel)
Case Corsair Obsidian 800D
Audio Device(s) Asus Xonar D2X (pci-e) with optical into logitech z-5500 speakers
Power Supply Corsair HX850i
Software Windows 7 Professional 64-bit [full retail]
#87
YEA i get that same error the one that it says that there is no ati driver installed...
did you find a fix for that? if you did plzz reply by
cuz i am still getting it
I'm still waiting on ATi to release a hotfix, i was working with them until they managed to recreate the issue in-house, and they said they will open a knowledgebase article when
they have a fix but it looks to be quite a nasty issue to fix so i think we'll have to wait until ccc9.1 is out in January.

If you have 4850s you can try the 4850 hotfix here but that is only meant to work on 4850s experiencing trouble, if you have a 3870 based chip and are getting the error this won't fix it :(

I'll post in the forums here under the ati sub section in graphics cards if/when i see a fix is available.
 
Joined
Dec 23, 2008
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
#88
I'm still waiting on ATi to release a hotfix, i was working with them until they managed to recreate the issue in-house, and they said they will open a knowledgebase article when
they have a fix but it looks to be quite a nasty issue to fix so i think we'll have to wait until ccc9.1 is out in January.

If you have 4850s you can try the 4850 hotfix here but that is only meant to work on 4850s experiencing trouble, if you have a 3870 based chip and are getting the error this won't fix it :(

I'll post in the forums here under the ati sub section in graphics cards if/when i see a fix is available.
Al rite thanks!! for your help :pimp::rockout: