• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

ATITool 0.0.21 released!

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,051 (3.44/day)
Likes
17,939
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#1
http://atitool.techpowerup.com/ATITool_0.0.21.exe

a ton of changes:

  • Scan for Artifacts now makes a log entry every 15 minutes.
  • Added and tested X800SE PCI-E overclocking support.
  • When the main window is partly or completely off screen when launched, it will be moved to be visible.
  • Render window requires a hw accelerator + running driver.
  • Disabled maximizing/minimizing of render window.
  • Moved I2C access code into kernel driver.
  • Added option to set video card PCI latency
  • Improved theme support (more like enabled it).
  • Added option to create desktop icon after install.
  • Added RV410 support.
  • Added Video Memory Timings Editor (not in 0.0.21 release but in next dev. build)
  • Added option to disable the tray icon (icon will always be visible while ATITool is initializing).
  • Added Gamma Control
  • Added experimental "Remove 9000/9200/9550/9600 clock lock"
  • Trying to overwrite the default profile now gives an error msg.
  • Added option to limit log file size.
  • Bugfixes to the installer.
  • Added fan control for X800.
  • Added options to disable Direct3D error messages.
  • Added shared memory, other applications can now get ATITool data.
  • Fixed settings window popping up in wrong place.
  • Statically linked version - distribution is now only 820 KB in size!
  • Updated Kernel Mode driver - getting ready to port to 64 Bit.
  • Tray icon is automatically recreated when explorer crashes
  • If the tray icon can't be created (possible during windows startup, explorer is not running yet) just continue loading and create the icon as soon as explorer is ready.
  • Added text field with temperature to main window.
  • Added support for Radeon 9550 - these cards are overclocking locked. Use the softmod drivers.
  • Added support for sending clock/temp. data to MBM
  • Added option to log temperatures
  • Added overclocking/temp. monitoring support for X600.
  • Added temp. monitoring support for 9800 PRO on XT PCB with temp. chip.
  • Profile selection is no longer saved on exit, but on change.
  • room.x now included in executable.
  • Fixed bug where the tray temperature display would get stuck on desktop resize.
  • 3D detection seems to have issues with DirectX 9.0C beta - this will not be addressed until the final version of DX9.0C is out.
  • Fixed bug with temperature detection
  • Fixed bug where find max. would try too high clockrates when clock frequency limits are enabled.
  • Added warning if D3D Debug Runtimes are active.
  • Screensaver will be disabled during 'find max' and 'scan for artifacts'
  • Added 'add to start menu' all users/current user
  • Tweaked 3D detection, will*now work with UT2K4's d3d9 renderer
  • Added option to change font/color of temperature in systray
  • Added temperature monitoring for ASUS cards, thanks Peter
  • Added extra checks to low-level hardware code
 
Last edited:

Jeronimo

New Member
Joined
Aug 16, 2004
Messages
14 (0.00/day)
Likes
0
#4
3D detection seems to have issues with DirectX 9.0C beta - this will not be addressed until the final version of DX9.0C is out.
DX9.0C final is out, do your magic Wizzard :p
No, great job, I am glad to have been able to use the beta's of 0.0.21 it worked great and never had really big issues or a card that died on me.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,051 (3.44/day)
Likes
17,939
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#5
check if the release works with dx90c .. i think it does
 
Joined
Aug 16, 2004
Messages
2,998 (0.62/day)
Likes
1,578
Location
Visalia, CA
System Name Crimson Titan 2.5
Processor Intel Core i7 5930K @ 4.5GHz 1.28V
Motherboard Asus ROG Rampage V Extreme
Cooling CPU: Swiftech H220-X, RAM: Geil Cyclone 2, VGA: Custom EK water loop
Memory 8x4GBs G.Skill Ripjaws DDR4 XMP2 3000MHz @ 1.35V
Video Card(s) 2x EVGA GTX Titan X SCs in SLI under full cover EK water blocks
Storage OS: 256GBs Samsung 850 Pro SSD/Games: 3TBs WD Black
Display(s) Acer XB280HK 28" 4K G-Sync - 2x27" Acer HN274s 1920x1080 120Hz
Case Corsair Graphite Black 760T - EK Pump/Reservoir, 360mm EK Radiator
Audio Device(s) SB X-Fi Fatal1ty Pro on Logitech THX Z-5500 5.1/Razer Tiamat 7.1 Headset
Power Supply Silvestone ST1500 1.5 kW
Mouse Cyborg R.A.T. 9
Keyboard Corsair K70 RGB Cherry MX Red
Software Windows 10 Pro 64bit
#7
w00t!! Thanx W1zzard, you da man! :)
 
O

oBey

Guest
#10
um. got a question about the fan on the X800. any1 got a good answer on how long the fan vill hold (not die on me ;) ) with the fan speed set to 100%

super release w1zzard. love it
 
E

Ebo

Guest
#11
New version is nice.. ,But I cant use temperature monitoring.. My card is Asus Radeon 9600xt. Hopefully my problem will be solved..
Thanks!
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,051 (3.44/day)
Likes
17,939
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#12
ebo: what does the log file say about temp chip detection? the asus monitoring tool works i assume?
 
E

Ebo

Guest
#13
LOG:
ATITool v0.0.21 started.
Detected GPU Chip: RV360 (4152), 4 Pipelines, 128 MB
Temperature monitoring: chip not detected
Profile 'Default' loaded. Clocks set to: 500.00 / 300.00

Yes, Asus "Smart Doctor" works and show the temperature.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,051 (3.44/day)
Likes
17,939
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#14
ebo: redownload the release and see if it makes a difference did a small change to asus temp chip timing
 
A

Atreus

Guest
#15
Hi.... ive just upgraded from version .20 and when i rebooted my dell 1800FP TFT just goes to standby? ( yellow led) If i reboot in VGA mode ( winxp) and remove this new version and revert back to the previous version everything is ok. Does the new version alter refresh timings? as it appears that on reboot it throws my refresh too high for my dell to handle.

The monitor is using the correct dell driver, but ive tried using generic plug and play as well. Ive had a friend who has the same issue with a different make of tft. I do not have ati-tool set to auto load either.... yet it still throws off the refresh somehow?

Asus x800pro VIVO modded to XTPE@ stock ati bios 520/560
Asus K8V-SE Deluxe
A64 3200(1mb cache)
1GB corsair 3700 C2
Win xp pro sp1
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,051 (3.44/day)
Likes
17,939
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#16
atreus this was fixed a few minutes ago .. try to redownload the file
 
Joined
Aug 20, 2004
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
#17
Blank Monitor on Shutup?

I had .20 version on working great with my X800pro on windows XP SP2, Monitor IIyama E511S. Now with .21 the machine starts to load up ok, but as soon as the reg key kicks in the monitor goes blank and no signal! Reboot in safe mode and remove and all ok again. Any ideas or similar experiences?
 
A

Atreus

Guest
#18
Ok just downloaded and re-tried... Can confirm that this issue is now fixed! nice one... you the man!

Keep up the great work!

Edit. Carpetcrawler just re-download the ati-tool i had same thing but its fixed now if u get the latest build ( redownload)
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,051 (3.44/day)
Likes
17,939
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#20
frozen: the beta testers didnt work hard enough ... 5 showstopper bugs i've already fixed
 
R

RoyC

Guest
#21
My screen gets all weird and distorted when using ATITool 0.0.21. When i first loaded it up I noticed that my core speed wasn't at default so i set it to default. A few seconds later, my entire screen turned to static and my vpu had to do a recover. I have no idea how it did it because i tried it again and it didn't recover the second time. I had to restart the pc and unistall ATITool.
 
A

Atreus

Guest
#22
Well ive had a good play and no other bugs apparent. Nice work on the fan control.... very useful!
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,051 (3.44/day)
Likes
17,939
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#24
royc: what video card?
 
Joined
Aug 20, 2004
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
#25
Moron Alert !!!!

Carpetcrawler said:
I had .20 version on working great with my X800pro on windows XP SP2, Monitor IIyama E511S. Now with .21 the machine starts to load up ok, but as soon as the reg key kicks in the monitor goes blank and no signal! Reboot in safe mode and remove and all ok again. Any ideas or similar experiences?
Hi again, IF I had bothered to look what the hell I was doing, I would have noticed that I had not defined anything in the 'Load on windows startup' just left it blank!!!
When I'm wrong I say it, Sorry to trouble anyone.
Thanks for Great Utility