• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Guide to Video BIOS flashing

brad7777

New Member
Joined
Mar 7, 2006
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
#51
x800 gto - x850xt

mod bios from teck powerups atiflash -p -f 0 modbios16p.bin after i restated computer
video card did not start up is there any way i can fix this becuase i dont have a pci card
to reflash agp card.

thanks brad
 

wicken

New Member
Joined
May 30, 2006
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
#52
when i try to run it from my USB memory stick i get this error

"no DPMI - Get csdpmi*b.zip"

can anybody tell me how to resolve it?
 

oqix

New Member
Joined
Aug 15, 2006
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
#53
Very BIG problem

I have GF 5900 XT from MSI and I have a big problem with bios.
I was try flesh bios with wfflash but computer freeze and I restart him.
After the restart computer I saw only black screen and nothing more.
So I use PCI VGA card and try re-flesh bios but it isnt work because
program detect error:
Could not enable the PROM pins!
I try meny bioses but always same problem.
Please help me.:cry:

BTW sorry for bad english.
 

Kanryo

New Member
Joined
Oct 14, 2006
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#54
wicken

I got the same problem you did. It's some sort of driver that you need to start. Go Here
and download the file. In your USB stick, create a folder called "dpmi" and unzip the contents of that zip file to it(BIN and MANIFEST folders.) Then, when booting from the USB, cd to dpmi/bin, and type "cwsdpmi -p". It should tell you it initialized a driver or something. Then nvflash should work(somewhat.) For me, it said it couldn't find an Nvidia display adapter.:wtf: :confused:

I have no idea if this is just me or not. I just got two new video cards replaced by ASUS after my old ones melted, so that could be it. If anyone has any idea what to do from here, I would love you long time if you tell me. Thanks.
 

oqix

New Member
Joined
Aug 15, 2006
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
#55
wicken

I got the same problem you did. It's some sort of driver that you need to start. Go Here
and download the file. In your USB stick, create a folder called "dpmi" and unzip the contents of that zip file to it(BIN and MANIFEST folders.) Then, when booting from the USB, cd to dpmi/bin, and type "cwsdpmi -p". It should tell you it initialized a driver or something. Then nvflash should work(somewhat.) For me, it said it couldn't find an Nvidia display adapter.:wtf: :confused:

I have no idea if this is just me or not. I just got two new video cards replaced by ASUS after my old ones melted, so that could be it. If anyone has any idea what to do from here, I would love you long time if you tell me. Thanks.


Thanks for goodwill. I was try flash bios with other Mainboard. After flash bios I restart PC and when my computer boot up the card was good. Before I has ECS K7S6a :shadedshu and now I have MSI K7N2 Delta2 Platinum:D . I dont have problem with my graphic card.
If anybody have this problem try flash bios in the other mainboard and use nvflash program. I hope that manual can help with your problem.;)
BTW sorry for bad english.
 

Darkmind

New Member
Joined
May 23, 2005
Messages
159 (0.03/day)
Likes
5
Processor Intel Pentium Dual-Core E6600 @ 3GHz (333x9)
Motherboard Gigabyte GA-P35-DS3L
Cooling CM GeminII S
Memory G.SKILL 2x2GB @ DDR2 1000 @ 5-5-5-15
Video Card(s) XFX ATI Radeon 5870 1GB
Storage Seagate Barracuda 7200.10 320GB
Display(s) Samsung 2220ex 21.5in
Case Antec 900 w/ 3 120mm intake fans, 1 120mm rear exhaust fan, 1 200mm top exhaust fan
Audio Device(s) SB Audigy 2ZS w/ Logitech x-530 5.1 speakers
Power Supply Antec Trupower 750w
Software Windows Vista Ultimate 32-bit
#56
I have a slight problem.. I flashed my video card bios (from x850Pro to an x850XT) from a bootable CD.. I followed all the instructions, and it only showed up as 12 rendering pipelines still. My card is a vivo. That's not the main problem though.. after trying to redo it, I tried that empty.bin bios file and rebooted.. BIG MISTAKE. The damn site should tell people not to do that. I was stupid on that part. Now I don't get video to come up on my screen using the video card.. I'm using a backup GeForce 2mx.. I might see if I can find my old old voodoo 3 PCI somewhere... I may not still have it. Is there a way to get it back to normal? Yes I have my old bios on the bootable CD as bios dump.bin (shows up as bios_dum.bin in DOS). I tried flashing the bios just using a blank screen and going by what i remember and all that. Still no luck.. so could anyone help me?
 

Kanryo

New Member
Joined
Oct 14, 2006
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#57
I'm not sure if I entirely understand what your problem is, but if it's a BIOS error in your graphics card, and you can't make a CD boot to flash it, then try the Ultimate Boot CD. It boots up fine, and includes a ton of programs you can use to fix problems in your computer. You can simply use an ISO editor to add your BIOS editing program and the BIOS image to it(try to put it in the FreeDOS folder). Then, start up FreeDOS off the CD and you can navigate to the folder containing the BIOS editing utility and the image, and flash the BIOS from there. If this ISN'T what you needed to know, then at least I tried. Good luck with whatever your problem is.
 

Darkmind

New Member
Joined
May 23, 2005
Messages
159 (0.03/day)
Likes
5
Processor Intel Pentium Dual-Core E6600 @ 3GHz (333x9)
Motherboard Gigabyte GA-P35-DS3L
Cooling CM GeminII S
Memory G.SKILL 2x2GB @ DDR2 1000 @ 5-5-5-15
Video Card(s) XFX ATI Radeon 5870 1GB
Storage Seagate Barracuda 7200.10 320GB
Display(s) Samsung 2220ex 21.5in
Case Antec 900 w/ 3 120mm intake fans, 1 120mm rear exhaust fan, 1 200mm top exhaust fan
Audio Device(s) SB Audigy 2ZS w/ Logitech x-530 5.1 speakers
Power Supply Antec Trupower 750w
Software Windows Vista Ultimate 32-bit
#58
My problem was I rebooted after i flashed my bios with the empty.bin file. No video came up at all. Luckily I found my old voodoo3 PCI to reflash my ati card bios with the original bios. It's all fine now.

Now I can't figure out why whenever I try to flash my ATI X850Pro with the x850XT bios with the modified flashrom program even, it doesn't unlock the other 4 pipelines. Can someone help me? My card is an AGP, and it's an ATI brand.
 

Darkmind

New Member
Joined
May 23, 2005
Messages
159 (0.03/day)
Likes
5
Processor Intel Pentium Dual-Core E6600 @ 3GHz (333x9)
Motherboard Gigabyte GA-P35-DS3L
Cooling CM GeminII S
Memory G.SKILL 2x2GB @ DDR2 1000 @ 5-5-5-15
Video Card(s) XFX ATI Radeon 5870 1GB
Storage Seagate Barracuda 7200.10 320GB
Display(s) Samsung 2220ex 21.5in
Case Antec 900 w/ 3 120mm intake fans, 1 120mm rear exhaust fan, 1 200mm top exhaust fan
Audio Device(s) SB Audigy 2ZS w/ Logitech x-530 5.1 speakers
Power Supply Antec Trupower 750w
Software Windows Vista Ultimate 32-bit
#59
Well, I figured it out. It's hardware locked.. stupid config_fuse crap... -_- oh well. I'm not gonna take a chance and do the conductive paint thing. This is an awesome place btw. Lots of info!
 

rxt

New Member
Joined
Nov 3, 2006
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
#60
Flashing problem

I have a Sapphire X1300 non-pro(256MB/128bit) graphic adapter. I found a new bios on Sapphire site. I got Winflash, and i tried to use it to update my bios. When I run Winflash, it says that my screend will go blank for a few settings, i confirm, and after, my computer freeze, and Winflash doesn`t start; i need to restart my computer. What may be the problem. Please help me with an ideea or some software support. I mention that Lavasys software shows OK my vga card, it shows even the bios version and type, without any problem.
 

2THPIC

New Member
Joined
Nov 9, 2006
Messages
60 (0.01/day)
Likes
0
Location
lonsdale, ar
Processor AMD Sempron 2 G -Socket A-
Motherboard K7MNF-64 AGP (SOCKET A)
Cooling (2) led fans (1) red (1) blue
Memory 2 G DDR SDRAM
Video Card(s) EVGA 6600LE 256 GeFORCE
Storage 300G / 7200 rpm / 16 MB buff
Case black bio-hazard clear side panel
Audio Device(s) integrated
Power Supply Enermax 535-watt fma II twin fans
Software XP, the basics & wow
#61
can i flash the bios on a on-board video? my mobo has on-board g-force video.
i've been looking at installing a video card to boost up the graphics, but if i can peap up the video on the mobo that might be another option.
 

azyiz2

New Member
Joined
Dec 11, 2006
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
#62
9800 XT won't work after bios flash!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Recovering from a bad flash

Use an old PCI card to boot your system while your AGP card with the corrupted BIOS is still installed. Your system should initialize the PCI card first. If this does not happen, remove the AGP card and turn the computer on with only the PCI card, go to your BIOS Setup and change the "Init Display First" option to "PCI". Now reinstall the AGP card. Your system should boot normally with the PCI card as primary display adapter. You can now re-flash the corrupted BIOS or use another one. Make sure you are flashing the right card by using the -i (ati) or -a (nvidia) command line option.................................


I tried this method, but my computer is recognizing the AGP Card as primary. When I start up my computer with the AGP Card in the slot the fan on the card is working fine, but no graphics. My keyboard flashes green lights. I've even booted the computer with the floppy in the A drive which contains the flashrom and bin. Still nothing. I have several PCI cards that I tried with my AGP Card and nothing. Need Help!
 

asif brohi

New Member
Joined
Jan 30, 2006
Messages
13 (0.00/day)
Likes
0
System Name INTEL
Processor CORE I7 860
Motherboard INTEL DP55WG
Cooling AIR
Memory KINGSTON 1333 4GB
Video Card(s) RADEON 5770
Storage WD500SATA2
Display(s) VIEWSONIC 2260
Case NORMAL
Audio Device(s) BUILTIN
Power Supply ASUS 550W
Software WIN 7 64BIT
#63
X800xl Bios File Corrupted

HI GUYS iam new to this forum my problem is ati x800xl in use for 2 years fine now giving me problem . having no display at bootup and by listening to the sound its sure that windows xp is loaded but still no display.gpu fan is running alright . another card inserted system working fine ,giving display . my sys spec are cpu AMD athlon 64 ,3200+,x800xl vivo,antec tp2 550.MSI K8N NEO 2 PLATINUM . Seagate 80 gb sata . kingston pc 3200 .512 *2 dual channal. by figuring out all possibilities i find out may be its gpu bios problem so iwent for bios flashing with another pci in the socket but failed having error 0FL01. After that i went to device manager i found x800xl is recoginzed by windows so i shut down and pull out pci card ,booted with x800xl , display comes fine idont know how , but it worked fine for whole night and in between i dumped the bios file using ati tray tool , and shutdown the computer for goodnight sleep , next morning its the same problem giving no display , now i am stuck here , i inserted another card and opened bios file which i dumped last night seems to me currupted , i am attaching file here so you experts firgure it out what the problem is sorry for the long post but i am helpless here
 

Attachments

susyoshi

New Member
Joined
Apr 4, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#64
Pls anyone help me i´m in big trouble.
I bad flashed my ati radeon 9550 now i doesnt work. Since i dont have a pci card i cant reflash my radeon again. Is it possible to flash using an onboard agp card? I´m using it now but i cant flash my radeon, it says no adapter found but i checked and its plugged in.
any help?
 
Joined
Nov 4, 2005
Messages
9,946 (2.25/day)
Likes
2,309
System Name MoFo 2
Processor AMD PhenomII 1100T @ 4.2Ghz
Motherboard Asus Crosshair IV
Cooling Swiftec 655 pump, Apogee GT,, MCR360mm Rad, 1/2 loop.
Memory 8GB DDR3-2133 @ 1900 8.9.9.24 1T
Video Card(s) HD7970 1250/1750
Storage Agility 3 SSD 6TB RAID 0 on RAID Card
Display(s) 46" 1080P Toshiba LCD
Case Rosewill R6A34-BK modded (thanks to MKmods)
Audio Device(s) ATI HDMI
Power Supply 750W PC Power & Cooling modded (thanks to MKmods)
Software A lot.
Benchmark Scores Its fast. Enough.
#65
The onboard shares address space with the AGP port, so it is possible that the AGP slot is disabled when the onboard is used.




You could use a friends machine to do the re-flash.
 

susyoshi

New Member
Joined
Apr 4, 2007
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#66
The onboard shares address space with the AGP port, so it is possible that the AGP slot is disabled when the onboard is used.




You could use a friends machine to do the re-flash.
I´m not sure if my bad flashed radeon is agp or pci express. Here is a photo of it. Can you tell me if its really AGP?

 

Howcomes

New Member
Joined
Nov 25, 2007
Messages
27 (0.01/day)
Likes
3
System Name VERITAS-PC
Processor Intel Pentium 4 3.00GHz Prescott
Motherboard Intel D848PFT2 800MHz FSB AGP 8x
Cooling Zalman ZM-MFC1
Memory Kingston 1GB 2x1024 PC3200 DDR@400MHz
Video Card(s) Sapphire ATi Radeon X1950 Pro AGP 512mb *custom*
Storage Maxtor 80GB & Western Digital 250GB
Display(s) DCLCD 22" Widescreen
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Live!
Power Supply Coolmax V-500
Software Dual: XP Professional SP3 Build 3311 RC2 & Vista Ultimate OEM SP0
Benchmark Scores XP/Vista 3DMark 2006: 4006/3886 3DMark 2005: 6443/tba 3DMark 2003: 12054/tba
#67
I´m not sure if my bad flashed radeon is agp or pci express. Here is a photo of it. Can you tell me if its really AGP?



Looks like AGP to me, So Intergrated Video disables the AGP port eh? That kinda explains a lot...Anyway to make it not disabled.
 

Simri

New Member
Joined
Jun 7, 2005
Messages
24 (0.01/day)
Likes
1
Processor Intel Core 2 Duo E6320 1,86GHz @ 3.03GHz sSpec=SLA4U
Motherboard N/A (Asus Maximus Extreme)
Cooling N/A
Memory N/A (OCZ Platinum EB XTC 2GB Kit DDR3 PC3-14400 1800MHz )
Video Card(s) ATI Radeon HD 2900 XT @ 850/1000
Storage RAID 0 2x Maxtor 6V080E0 80GB + RAID 0 2x WDC WD1200JD-00GBB0 140GB
Display(s) LG L194WT
Case Lian-Li PC-65B
Audio Device(s) Creative Labs SoundBlaster Audigy2 ZS
Power Supply OCZ Powerstream 520W
#68
Here is my story about when flash go real wrong.

First flash empty BIOS (128kb) reboot
Windows find new hardware (PCI\VEN_1002&DEV_9400&SUBSYS_94001002)
flash new bios via Windows (ATIWinflash -f -p 0 newbios) and reboot
ops ati card total gone, efter i notice i flashed RV670 bios on my HD2900XT.
so im test to block the singnal from ATI bios (EEPROM) and dont work so im give up.
next day i think/imagine i have nothing to lose so im remove the EEPROM and wow atiflash find the card so next im test to solde back EEPROM but without connect VCC pin to PCB and atiflash find ati card :) so efter boot usb flash im connect VCC (+) to PCB and try flash and atiflash flash without error.

sorry about my eng
 
Joined
Feb 20, 2008
Messages
4,435 (1.24/day)
Likes
733
Location
where everyone wants to be
System Name Everchanging
Processor Core i7 4790K
Motherboard ASUS ROG Maximus VII Hero
Cooling Custom loop
Memory 4x4GB Corsair Dominator Platinum 2800MHz 11-14-14-35
Video Card(s) 2xEVGA GTX 970 SSC
Storage SSD Main, 7TB backups
Display(s) Samsung 40" 4k UHD
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Soundblaster thingy
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Steel Series Sensi
Keyboard Thermaltake eSports Posiden Z Cherry Blues
Software Windows 10 x64
#69
I need a little help with figuring out the cards listed in ATI flash, for the PCI card I am using its some old card a friend lent me (don't know the model or make or anything) and the ATI card is a VisionTek HD 2600 XT AGP. When I do atiflash -i in DOS the read out is as follows

Adaptor bn dn dID asic flash romsize test bios p/n
0 01 00 9586 Rialto M25P05 10000 pass 113-3E4402-032
1 01 00 9586 RV630/M76 PM25LV512 10000 pass 113-3E4402-032

I'm guessing for the flash command "atiflash -p 1 newbios.bin" but just want to be sure.
 
Joined
May 19, 2008
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
#70
em, Hi everybody, i have a problem with the video card, Sparkle Geforce 8600 GT 512 MB (model SF-PX86GT512U2-HP), well, my problem is that my video card you see a very much point of colors, without letout see to me O__O, I have tried reestablish the BIOS of the video cards, for i don't can :s ... I have tried with NVFLASH and WFFLASH, without results, ... I have MOBO ASROCK ALIVE NF6G VSTA, HDD SATA 2.5" 20 GB (XBOX 360 xD), DVD-RW SATA, CD-ROM IDEE, HDD SATA 160 GB....

someone knows or has succeeded flahsing this video card?

yaa ne Cry
 
Last edited:
Joined
Jul 19, 2009
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
#71
have a hd2400xt mobility in a acer tm5720. flashed the ati and now got 3 beeps and blank screen at boot up. any solution to fix, maybe a MB bios with vga included? please, i need help with this. thanx...
 
Joined
May 19, 2007
Messages
4,294 (1.11/day)
Likes
509
Processor Intel Core i9 7900X delidded @ 4.7Ghz 1.2v
Motherboard ASUS Rampage VI Extreme
Cooling EK-Supremacy EVO, EK-CoolStream PE 360, EK-CoolStream PE 240, EK-DDC Pump/X-RES 100
Memory Corsair Vengeance RED LED 32GB(8GBx4) DDR4 3400MHz
Video Card(s) EVGA GeForce GTX 1080 Ti FE ( EK 1080TI Waterblock./ Backplate )
Storage Samsung 950 Pro NVME 512GB, 2x 850 Evos 1TB, WD Black 1TB
Display(s) Samsung S27B970 27" Wide PLS Monitor - 2560 x 1440
Case Corsair Carbide Air 540
Power Supply Cooler Master Vanguard Series 1000W
Software Windows 10
Benchmark Scores http://www.3dmark.com/fs/12778735
#72
man this is old didnt help at all flashing my 280 some one should update it
 
Joined
Nov 29, 2009
Messages
18 (0.01/day)
Likes
3
System Name Dirt Devil CM690-II
Processor AMD Phenom II X6 1090T @ 3.6GHz
Motherboard Asus M3N-HT Deluxe
Cooling Coolermaster Seidon w/ FTW and EK RadXT240 Mod.
Memory 2x2GB Team Xtreem Dark 1066
Video Card(s) ASUS GTX 580 DirectCU II 1536MB w/ Swiftech MCW80
Storage Seagate Barracuda 1TB and Sandisk 64GB SSD
Display(s) DELL 19"w
Case Coolermaster CM690-II
Audio Device(s) SB Audigy 2ZS
Power Supply Antec High Current Gamer 750W
Software Win7 X64 SP1
#73
mod bios from teck powerups atiflash -p -f 0 modbios16p.bin after i restated computer
video card did not start up is there any way i can fix this becuase i dont have a pci card
to reflash agp card.

thanks brad
if you had a built in vga in your mobo you can boot that up while the vga is in the cards slot for temporal display then boot with dos bootdisk, flash it again with stock bios ;-0
 
Joined
Mar 16, 2009
Messages
597 (0.19/day)
Likes
101
Location
Ireland.
#74
I liked this article, very useful.

+1 to updating it though, it would be even better.

Do it W1zzard!! :D
 
Joined
Feb 2, 2006
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
#75
Hi
Had problems trying to get USB stick to flash BIOS, followed instuctions to prepare the USB stick eveything goes fine then when I put USB stick in the PC and try to boot from it I get
NO BOOTABLE DEVICE FOUND

Sorry for capitals but I have spelled it as on the screen.

Help please.