• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

WD SN850 Slower than expected performance

Joined
Dec 6, 2020
Messages
73 (0.55/day)
Hi,

Just picked up a WD SN850 1TB.
Did a fresh install of latest version of Win 10 and installed latest AMD Chipset & Nvidia Gpu drivers.
Compared to review sites it seems my SSD is lacking in performance.
PCIe links are @ 4.0 and its installed on CPU lanes.
Temps max around 75c.
I have also disabled write cache policy on the SSD in device manager but that makes no difference.

Any help would be appreciated :)

Left is my benchmark, right is review site benchmark
 

Attachments

  • 1lEm8xn.png
    1lEm8xn.png
    65.4 KB · Views: 358
  • HXImx46.png
    HXImx46.png
    436.9 KB · Views: 348
Joined
Jan 28, 2012
Messages
402 (0.12/day)
Location
Lithuania
Processor Intel Core i5 4670K @ 4.8 GHz
Motherboard AsRock Z87 Extreme 4
Cooling Lepa NeoIllusion RGB CPU cooler
Memory 2*4GB Patriot G2 Series RAM
Video Card(s) MSI Radeon R9 380 4GB
Storage Transcend SSD 740 256GB + WD Caviar Blue 1TB
Display(s) Samsung SA 300 24" Full HD
Case NZXT Phantom 530 + Bitfenix Recon fan controller
Audio Device(s) Creative SB0770 X-Fi Xtreme Gamer
Power Supply PC Power and Cooling Silencer MkIII 750W 80+ Gold
Mouse Logitech G502
Keyboard Steelseries Apex RAW
Benchmark Scores IT WORKS
Firstly I can see, that you are using this drive as a system drive while speed should be tested while OS is in different drive. I think that it is the main issue.

Also test results are comparable when identical system is used. You can check how test results deppends on motherboard:



Also there is some more minor issues such as different software versions used in Crystal Disk Mark test. Also there was some data writen in your disk, while reviewer's SSD was empty
 
Joined
Dec 6, 2020
Messages
73 (0.55/day)
Hi,

Did a test straight after and used it as D drive, but still hitting the same brick wall with writes not exceeding 3.1 GB/s.

A fan and heatsink has been added and temps don't exceed 55c.

Looking at below screenshot there is definitely a wall which has been hit for writes:


19e0ed904a8f4d1d7a420543afbcfa5b441598f8.png
 
Joined
Jan 8, 2017
Messages
6,601 (4.23/day)
System Name Good enough
Processor AMD Ryzen R7 1700X - 4.0 Ghz / 1.350V
Motherboard ASRock B450M Pro4
Cooling Deepcool Gammaxx L240 V2
Memory 16GB - Corsair Vengeance LPX - 3333 Mhz CL16
Video Card(s) OEM Dell GTX 1080 with Kraken G12 + Water 3.0 Performer C
Storage 1x Samsung 850 EVO 250GB , 1x Samsung 860 EVO 500GB
Display(s) 4K Samsung TV
Case Deepcool Matrexx 70
Power Supply GPS-750C
In crystaldiskmark set the size to 4-8GB and see what sort of results you get. I've observed these benchmarks become very inaccurate with really fast drives and small sized tests.

Even with my low end NVME drive I often don't get the rated speeds unless I increases the size.
 
Joined
Feb 18, 2012
Messages
28 (0.01/day)
Location
Poland
System Name Desktop
Processor AMD Ryzen 9 5950X
Motherboard Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero
Cooling Noctua NH-D15 chromax.black
Memory Ripjaws V DDR4-3600MHz CL16-19-19-39 1.35V 64GB (4x16GB)
Video Card(s) PowerColor Radeon RX 6800 16GB
Storage WD 2TB M.2 PCIe NVMe Black SN850, WD spinners
Display(s) ASUS MG278 27" 144Hz + LG 27GL850-B NanoIPS HDR10 27"
Case Fractal Design Define 7 black white TG Clear Tint
Audio Device(s) Focusrite Scarlett 2i4
Power Supply Seasonic Prime TX 1000W 80 Plus Titanium
Mouse Corsair SCIMITAR RGB
Keyboard Corsair K70 RGB MK.2 LP
Putting my scores for comparison. Its 2Tb SN850 tho. As a system drive.
CrystalDiskMark_20210212143013.png
 
Joined
Jan 28, 2012
Messages
402 (0.12/day)
Location
Lithuania
Processor Intel Core i5 4670K @ 4.8 GHz
Motherboard AsRock Z87 Extreme 4
Cooling Lepa NeoIllusion RGB CPU cooler
Memory 2*4GB Patriot G2 Series RAM
Video Card(s) MSI Radeon R9 380 4GB
Storage Transcend SSD 740 256GB + WD Caviar Blue 1TB
Display(s) Samsung SA 300 24" Full HD
Case NZXT Phantom 530 + Bitfenix Recon fan controller
Audio Device(s) Creative SB0770 X-Fi Xtreme Gamer
Power Supply PC Power and Cooling Silencer MkIII 750W 80+ Gold
Mouse Logitech G502
Keyboard Steelseries Apex RAW
Benchmark Scores IT WORKS
Joined
Nov 11, 2004
Messages
7,891 (1.31/day)
Location
Formosa
System Name Overlord Mk MXVI
Processor AMD Ryzen 7 3800X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Master
Cooling Corsair H115i Pro
Memory 32GB Viper Steel 3600 DDR4 @ 3800MHz 16-19-16-19-36
Video Card(s) Gigabyte RTX 2080 Gaming OC 8G
Storage 1TB WD Black NVMe (2018), 2TB Viper VPN100, 1TB WD Blue 3D NAND
Display(s) Asus PG27AQ
Case Corsair Carbide 275Q
Audio Device(s) Corsair Virtuoso SE
Power Supply Corsair RM750
Mouse Logitech G502 Lightspeed
Keyboard Wooting Two
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores https://valid.x86.fr/33u9si
System spec? UEFI version?
 
Joined
Feb 18, 2012
Messages
2,264 (0.68/day)
System Name MSI GE75 Raider
Processor i9 9880h
Cooling 2 laptop fans
Memory 32gb of 3000mhz DDR4
Video Card(s) Nvidia 2080
Storage x2 2tb Intel 660p SSD nvme, WD Red SA500 2.5in 4TB
Display(s) 17.3" IPS 1920x1080 144Hz
Power Supply 280w laptop power supply
Mouse Logitech m705
Keyboard laptop keyboard
Software lots of movies and Windows 10 with win 7 shell
Benchmark Scores Good enough for me
Joined
Oct 17, 2014
Messages
6,173 (2.60/day)
Location
USA
System Name Paladius Tacet
Processor Ryzen 5600x
Motherboard MSI X570 Tomahawk
Cooling Arctic Freezer 34 DUO (custom aggressive fan curve)
Memory G.Skill 2x16 3600 14-14-14-34 Dual Rank
Video Card(s) Navi 6800 + Rage Mode + OC
Display(s) Acer Nitro XF243Y 23.8" 0.5ms IPS 165hz 1080p
Case Corsair 110Q Silent + NZXT Aer-P exhaust fan
Power Supply EVGA 700w Gold
Mouse Razer Naga X (2021 Edition)
"The write really do suck", lol

yep I read some reviews on Amazon that said write speeds slow down after a month or so usage on these new gen4 phison controllers. thats main reason I have held off on it. honestly im happy with my old 2tb ssd i have had for like 4 years now... everything loads super fast for me, all i do is game so eh.
 
Joined
Feb 20, 2020
Messages
1,704 (4.03/day)
Location
Texas
System Name Ghetto Rigs x299 & z490 & Q9550 Old timer
Processor 9940x with optimus sigV2 & 10900k with optimus foundation & Q9550 with EK Evo
Motherboard X299 Rampage VI Apex & z490 Maximus XII Apex & Acer WG43M
Cooling D5 combo/280 GTX/ VRM water block copper/280 GTX/ D5 Top/Optimus sigV2/TitanXp/Mora 360x2
Memory Trident-Z 3600C16 4x8gb & Trident-Z 3600c16 2x8gb & 4x2gb crucial
Video Card(s) Titan Xp & 1080ti ftw3 & evga 980ti gaming
Storage 970 evo plus 500gb & 970 evo 500gb many 2.5" ssd's and WD BLK hdd's
Display(s) 1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
Case D450 second floor for 2nd rad x2/ Cherry Entertainment center
Audio Device(s) Built in Realtek x2 with Insignia 2.0 sound bars & 1-LG sound bar
Power Supply evga 1200P2 & 1000P2 with APC AX1500 & 850P2 & CyberPower-GX1325U
Mouse Redragon Perdition x3
Keyboard G910 & G710+x2
Software Win-7 pro x3 and Linux Cinnamon 20.1x2 & win-10 pro x3
Hi,
Tweak town sure likes it
 
Joined
Oct 17, 2014
Messages
6,173 (2.60/day)
Location
USA
System Name Paladius Tacet
Processor Ryzen 5600x
Motherboard MSI X570 Tomahawk
Cooling Arctic Freezer 34 DUO (custom aggressive fan curve)
Memory G.Skill 2x16 3600 14-14-14-34 Dual Rank
Video Card(s) Navi 6800 + Rage Mode + OC
Display(s) Acer Nitro XF243Y 23.8" 0.5ms IPS 165hz 1080p
Case Corsair 110Q Silent + NZXT Aer-P exhaust fan
Power Supply EVGA 700w Gold
Mouse Razer Naga X (2021 Edition)
Hi,
Tweak town sure likes it

tweaktown probably just did a couple days of testing though, not daily usage for two months then more testing. that's the problem with review sites. :/
 
Joined
Dec 6, 2020
Messages
73 (0.55/day)
tweaktown probably just did a couple days of testing though, not daily usage for two months then more testing. that's the problem with review sites. :/
This is a brand new drive. Not getting anywhere near what reviewers got.
I reckon WD are sending out duff drives...
 
Joined
Nov 11, 2004
Messages
7,891 (1.31/day)
Location
Formosa
System Name Overlord Mk MXVI
Processor AMD Ryzen 7 3800X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Master
Cooling Corsair H115i Pro
Memory 32GB Viper Steel 3600 DDR4 @ 3800MHz 16-19-16-19-36
Video Card(s) Gigabyte RTX 2080 Gaming OC 8G
Storage 1TB WD Black NVMe (2018), 2TB Viper VPN100, 1TB WD Blue 3D NAND
Display(s) Asus PG27AQ
Case Corsair Carbide 275Q
Audio Device(s) Corsair Virtuoso SE
Power Supply Corsair RM750
Mouse Logitech G502 Lightspeed
Keyboard Wooting Two
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores https://valid.x86.fr/33u9si
How did you partition it?
GPT or MBR? If it's MBR, try changing to GPT.

What Windows version are you on? Some of them have had some glitchy NVMe performance.

I very much doubt it's a bad drive. I had a similar issue in the past, changing to GPT fixed it for me.

Similar thread here.

Tom's seem to verify that the performance is there.
 
Last edited:
Joined
Feb 20, 2020
Messages
1,704 (4.03/day)
Location
Texas
System Name Ghetto Rigs x299 & z490 & Q9550 Old timer
Processor 9940x with optimus sigV2 & 10900k with optimus foundation & Q9550 with EK Evo
Motherboard X299 Rampage VI Apex & z490 Maximus XII Apex & Acer WG43M
Cooling D5 combo/280 GTX/ VRM water block copper/280 GTX/ D5 Top/Optimus sigV2/TitanXp/Mora 360x2
Memory Trident-Z 3600C16 4x8gb & Trident-Z 3600c16 2x8gb & 4x2gb crucial
Video Card(s) Titan Xp & 1080ti ftw3 & evga 980ti gaming
Storage 970 evo plus 500gb & 970 evo 500gb many 2.5" ssd's and WD BLK hdd's
Display(s) 1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
Case D450 second floor for 2nd rad x2/ Cherry Entertainment center
Audio Device(s) Built in Realtek x2 with Insignia 2.0 sound bars & 1-LG sound bar
Power Supply evga 1200P2 & 1000P2 with APC AX1500 & 850P2 & CyberPower-GX1325U
Mouse Redragon Perdition x3
Keyboard G910 & G710+x2
Software Win-7 pro x3 and Linux Cinnamon 20.1x2 & win-10 pro x3
tweaktown probably just did a couple days of testing though, not daily usage for two months then more testing. that's the problem with review sites. :/
Hi,
If I remember correctly @tabascosauz had interesting comparison of black and blue series and said he prefers the blue
Save a little money and gets better performance out of the blue.
Can't seem to find the thread atm though :/
 
Joined
Feb 18, 2012
Messages
2,264 (0.68/day)
System Name MSI GE75 Raider
Processor i9 9880h
Cooling 2 laptop fans
Memory 32gb of 3000mhz DDR4
Video Card(s) Nvidia 2080
Storage x2 2tb Intel 660p SSD nvme, WD Red SA500 2.5in 4TB
Display(s) 17.3" IPS 1920x1080 144Hz
Power Supply 280w laptop power supply
Mouse Logitech m705
Keyboard laptop keyboard
Software lots of movies and Windows 10 with win 7 shell
Benchmark Scores Good enough for me
yep I read some reviews on Amazon that said write speeds slow down after a month or so usage on these new gen4 phison controllers. thats main reason I have held off on it. honestly im happy with my old 2tb ssd i have had for like 4 years now... everything loads super fast for me, all i do is game so eh.
I've been using a intel 660p for over a year now and its good enough for me. Game drive, movie drive, editing drive, it gets used.
 
Joined
Apr 26, 2009
Messages
479 (0.11/day)
Location
You are here.
System Name Prometheus
Processor AMD Ryzen 9 5950x
Motherboard ASUS ROG Strix B550-I Gaming
Cooling EKWB EK-240 AIO D-RGB
Memory G.Skill Trident Z Neo 32GB
Video Card(s) ASUS Dual Radeon RX 5600 XT EVO
Storage WD Black SN850 1TB Gen4 x4 + 2 x Intel X25-M 160GB SATA
Display(s) DELL U4320Q 4K + Wacom Cintiq Pro 16 4K
Case Jonsbo A4 ver1.1 SFF
Audio Device(s) ASUS SupremeFX S1220A
Power Supply Corsair SF750 Platinum SFX
Mouse Logitech G305 White Lightspeed
Keyboard Vortex Race 3 75% MX Brown
Software Windows 10 Pro x64
Make sure you have the latest AMD chipset driver. From 2/4/2021.
If you do, then try a 4K LBA sector size instead of 512B. Here's mine with 4K:
Screenshot 2021-02-12 152849.png

And 1 million read / 700k write IOPS:
Screenshot 2021-02-12 210634.png
 
Last edited:
Joined
Dec 6, 2020
Messages
73 (0.55/day)
I do have latest Chipset drivers and latest bios and currently formated with GPT.
How do I format with 4K LBA sector size instead of 512B ?
 
Joined
Jun 24, 2015
Messages
2,677 (1.26/day)
Location
Western Canada
System Name Austere Box R1.4
Processor 5900X
Motherboard B550M TUF Wifi (2006)
Cooling NH-C14S iPPC
Memory 32GB 3600 16-19-19
Video Card(s) RTX 2060 Super FE (0.981V)
Storage 3TB SX8200/SN750/Blue3D
Display(s) S2721DGF/GW2765HT
Case Sliger Cerberus
Audio Device(s) Scarlett Solo Gen3
Power Supply Seasonic SGX-650
Hi,
If I remember correctly @tabascosauz had interesting comparison of black and blue series and said he prefers the blue
Save a little money and gets better performance out of the blue.
Can't seem to find the thread atm though :/

I have the SN750, not many reasons to get it over the SN550. The SN850 is all-new PCIe 4.0 and actually kinda impressive on most aspects.

Looks like OP's board just got the short end of the firmware stick, and either has to roll back to an older AGESA if he really cares enough about a benchmark, or wait until the next BIOS update. Even the boards themselves can have quite the impact on SSD performance.

Chipset drivers have been limited to minor bug fixes for months now. Main NVMe slot on the X570-TB3 comes off the CPU.


However, the X570-TB3 also has its only M.2 slot on the back of the board because the layout leaves no space on the front. I'm not sure which case it's been put in, but I can pretty much guarantee that a scorching PCIe 4.0 drive is not having much fun back there running benchmarks constantly, even if OP says it "only" gets up to about 55-75C. The CDM benchmark still takes a minute or two, and in my experience all WD NVMes heat up pretty damn fast. SN850 is not a cool running drive, even if its throttle point is 75-80C.
 
Last edited:
Joined
Nov 11, 2004
Messages
7,891 (1.31/day)
Location
Formosa
System Name Overlord Mk MXVI
Processor AMD Ryzen 7 3800X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Master
Cooling Corsair H115i Pro
Memory 32GB Viper Steel 3600 DDR4 @ 3800MHz 16-19-16-19-36
Video Card(s) Gigabyte RTX 2080 Gaming OC 8G
Storage 1TB WD Black NVMe (2018), 2TB Viper VPN100, 1TB WD Blue 3D NAND
Display(s) Asus PG27AQ
Case Corsair Carbide 275Q
Audio Device(s) Corsair Virtuoso SE
Power Supply Corsair RM750
Mouse Logitech G502 Lightspeed
Keyboard Wooting Two
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores https://valid.x86.fr/33u9si
I guess it got a good review here too, so...
Seems to be very resilient to thermal throttling.

I do have latest Chipset drivers and latest bios and currently formated with GPT.
How do I format with 4K LBA sector size instead of 512B ?
I doubt this is your issue though.

1613196002028.png
 
Last edited:
Joined
Apr 26, 2009
Messages
479 (0.11/day)
Location
You are here.
System Name Prometheus
Processor AMD Ryzen 9 5950x
Motherboard ASUS ROG Strix B550-I Gaming
Cooling EKWB EK-240 AIO D-RGB
Memory G.Skill Trident Z Neo 32GB
Video Card(s) ASUS Dual Radeon RX 5600 XT EVO
Storage WD Black SN850 1TB Gen4 x4 + 2 x Intel X25-M 160GB SATA
Display(s) DELL U4320Q 4K + Wacom Cintiq Pro 16 4K
Case Jonsbo A4 ver1.1 SFF
Audio Device(s) ASUS SupremeFX S1220A
Power Supply Corsair SF750 Platinum SFX
Mouse Logitech G305 White Lightspeed
Keyboard Vortex Race 3 75% MX Brown
Software Windows 10 Pro x64
I did a secure erase from inside the UEFI BIOS. It asked if I wanted 512B or 4K LBA. If you have motherboard firmware issues, all you can do is wait for updates. My SN850 also had a firmware update, but I didn't notice differences in CrystalDiskMark.
 
Joined
Jan 4, 2013
Messages
572 (0.19/day)
Location
Denmark
System Name R9 5950x/Skylake 6400
Processor R9 5950x/i5 6400
Motherboard Gigabyte Master X570/Asus Z170 Pro Gaming
Cooling Arctic Liquid Freezer II 360/Stock
Memory 4xGB Patriot PVS416G4440 CL14/G.S Ripjaws 32 GB F4-3200C16D-32GV
Video Card(s) 6900XT/R7
Storage WD SN850 2TB, Aorus 2TB Corsair MP600 / 960 Evo 1TB
Display(s) 3x LG 27gl850
Case Custom builds
Audio Device(s) -
Power Supply Silverstone 1000watt modular Gold/1000Watt Antec
Software win10pro / Win10 Home / win7 / wista 64 bit and XPpro
This is a brand new drive.
UEFI is latest available for Asrock X570 ITX/TB3, running 5950x & RTX 3070
View attachment 188022
Looking at your board and manual I have to ask if your using a riser card/cable for your Graphics card and thus have set the graphics card to pcie 3.0 in bios?

And will try to do a try on the latest Crystal disk mark when I get the chance - had a bug in the test at one point my self but dissapeared with chipset and windows update

can see that your sending the drive back, just be sure that non of the above is a problem or you might se same result with other pcie 4 gen drives
 
Joined
Dec 6, 2020
Messages
73 (0.55/day)
Hi,
No riser card.
NVME detected and running @x4 Gen4
Booted into Ubuntu and still hitting the same wall on this drive, there is just definately bad drives out there or issue with AGESA ComboAM4v2 1.2.0.0
To be honest looking at the quality of updates coming from AMD at the moment, I would probably presume AGESA issue.
Latest bios update also makes Wi-Fi undetected on this board when running Ubuntu: X570 Phantom Gaming-ITX/TB3 3.00 BIOS breaks WiFi/Bluetooth : ASRock (reddit.com)

1613214663888.png
 
Joined
Nov 11, 2004
Messages
7,891 (1.31/day)
Location
Formosa
System Name Overlord Mk MXVI
Processor AMD Ryzen 7 3800X
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Master
Cooling Corsair H115i Pro
Memory 32GB Viper Steel 3600 DDR4 @ 3800MHz 16-19-16-19-36
Video Card(s) Gigabyte RTX 2080 Gaming OC 8G
Storage 1TB WD Black NVMe (2018), 2TB Viper VPN100, 1TB WD Blue 3D NAND
Display(s) Asus PG27AQ
Case Corsair Carbide 275Q
Audio Device(s) Corsair Virtuoso SE
Power Supply Corsair RM750
Mouse Logitech G502 Lightspeed
Keyboard Wooting Two
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores https://valid.x86.fr/33u9si
Trust me there's nothing wing with that drive. WD will send it back, as is to you.

Your WiFi issue has nothing to do with the AGESA, talk to ASRock as that'll be on them.
 
Top