• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Windows 10 clean install issues

Joined
Jun 18, 2010
Messages
2,130 (0.59/day)
Processor Intel i7 970 // Intel i7 2600K
Motherboard Asus Rampage III Formula // Asus P8P67 Deluxe
Cooling Zalman CNPS9900MaxB // Zalman CNPS11X
Memory GSkill 2133 12GB // Corsair V 2400 32GB
Video Card(s) ASUS GTX1080 // MSI GTX1070
Storage Samsung 860EVO // Samsung840P
Display(s) HP w2207h
Case CoolerMaster Stacker 830se // Lian Li PC-9F
Audio Device(s) onboard
Power Supply Seasonic X 850w Gold // EVGA 850w G2
Mouse Logitech G9
Keyboard Dell
Software W10 Pro 1909
Joined
Mar 18, 2015
Messages
2,484 (1.31/day)
Location
Long Island
I periodically have asked around and not found many in my various circles (mostly technically oriented folks) that are using Edge. I woulda said last year that from those polled it was about 25% Firefox, 50% Chrome, 10% IE, 5% Edge, and 5% Opera and 5% Other. Today it would seem Chrome usage is dropping with most of those switching to FF. Many switchers have told me that they like the look and feel of Chrome but where frustrated in that it would work fine on one box and not on another., with the "nots" having the box's performance improve significantly one Chrome was removed. I have tried troubleshooting some of these myself and hit a wall. I have to wonder is what you are seeing is similar to those situations whereby a fix is elusive. I just haven't spent any time with Edge to point you in any specific direction than web searches and hopefully find an answer ina forum somewhere... I tried that w/ Chrom on those troublesome boxes and really didn't get anywhere.
 
Joined
Jul 5, 2013
Messages
9,455 (3.75/day)
System Name GPD-Q9
Processor Rockchip RK-3288 1.8ghz quad core
Motherboard GPD Q9_V6_150528
Cooling Passive
Memory 2GB DDR3
Video Card(s) Mali T764
Storage 16GB Samsung NAND
Display(s) IPS 1024x600
with the "nots" having the box's performance improve significantly once Chrome was removed.
This is because Chrome has binaries that start with the system and run in the background even when the browser isn't running. FireFox doesn't do this. Couple that with the fact that the newest version of FF is blazing fast, now uses less ram space and it's just a better experience all around.
 
Joined
Oct 2, 2005
Messages
2,982 (0.56/day)
Location
Baltimore MD
Processor Ryzen 2600X
Motherboard ASUS Prime X470-Pro
Cooling Dark Rock TF
Memory 2x8 GB Gskill Trident Z
Video Card(s) Sapphire RX-480 Nitro
Storage OCZ Vertex 3 120G, 960 evo 500G, 1TB WD Black
Display(s) Dell S2330MX
Case NZXT H500
Audio Device(s) Soundblaster Z
Power Supply Seasonic Focus + 650
Mouse Zowie EC2-A
Keyboard Logitech G513
Software Win10 pro 64bit
I have the well known to the webs 'Start Menu Not working / Slow opening apps from taskbar' like you in RS3 aka Fall Creators update,
have you tried making a new admin user account because as I previously stated that totally fixed it for me
 

TheMailMan78

Big Member
Joined
Jun 3, 2007
Messages
22,599 (4.76/day)
Location
'Merica. The Great SOUTH!
System Name TheMailbox 5.0 / The Mailbox 4.5
Processor RYZEN 1700X / Intel i7 2600k @ 4.2GHz
Motherboard Fatal1ty X370 Gaming K4 / Gigabyte Z77X-UP5 TH Intel LGA 1155
Cooling MasterLiquid PRO 280 / Scythe Katana 4
Memory ADATA RGB 16GB DDR4 2666 16-16-16-39 / G.SKILL Sniper Series 16GB DDR3 1866: 9-9-9-24
Video Card(s) MSI 1080 "Duke" with 8Gb of RAM. Boost Clock 1847 MHz / ASUS 780ti
Storage 256Gb M4 SSD / 128Gb Agelity 4 SSD , 500Gb WD (7200)
Display(s) LG 29" Class 21:9 UltraWide® IPS LED Monitor 2560 x 1080 / Dell 27"
Case Cooler Master MASTERBOX 5t / Cooler Master 922 HAF
Audio Device(s) Realtek ALC1220 Audio Codec / SupremeFX X-Fi with Bose Companion 2 speakers.
Power Supply Seasonic FOCUS Plus Series SSR-750PX 750W Platinum / SeaSonic X Series X650 Gold
Mouse SteelSeries Sensei (RAW) / Logitech G5
Keyboard Razer BlackWidow / Logitech (Unknown)
Software Windows 10 Pro (64-bit)
Benchmark Scores Benching is for bitches.
Dude, like WTF?!!

Ok 1st off I didn't get the update as I just got home and checked and Edge is working like nothing even happened :kookoo:

I got an ISO image from a trusted source, used Rufus to make it bootable off thumb stick and I thought lets check once more and it works..

I wonder if it was an issue with M$ servers on Monday :confused: But it works... everything works :peace:

Well I learned a few things today thanks to you all and also have the Image I needed..

Thanks guys for the tips and help :respect:
The edge issue has to do with Cortana. I do installs all the time. Turn her settings off. Sync with MS. Then turn her back on and sync. Reset Edge in the apps menu. Edge should work after that.
 
Last edited:

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,873 (2.18/day)
System Name Computer
Processor I7-7700K 4.8/5.2++ 24/7 depending on conditions and challange.
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water 240MM OCool 45mm plus 240 EK Radiator cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz OC'd 3600 with C-14 T1 timings
Video Card(s) Vega56 all day long
Storage 970 EVO M.2 nvme \1TB, Samsumg 860 Evo 1TB / WD 1TB blue storage drive
Display(s) Samsung CHG70 1440P Freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W FTW
Mouse Logitech G703 with wireless charging pad
Keyboard Corsair K68
Software Windows 10 Pro
have you tried making a new admin user account because as I previously stated that totally fixed it for me
how do you do that exactly without loosing anything from the MS store and such or am I thinking of something else?

The edge issue has to do with Cortana. I do installs all the time. Turn her settings off. Sync with MS. Then turn her back on and sync. Reset Edge in the apps menu. Edge should work after that.
thanks man,
 
Joined
Aug 23, 2011
Messages
69 (0.02/day)
Location
Athens
Processor Intel i5 750
Motherboard ASUS P7P55-M
Cooling Corsair A50
Memory HyperX Fury @1866 8GB
Video Card(s) Gigabyte R9 380 4G
Storage 1TB WD Blue / 2x SSD Kingston 120GB
Display(s) LG 24MP58VQ
Case Corsair Air 540
Audio Device(s) Soundblaster Z
Power Supply XFX TS 550w
Mouse Razer DeathAdder Chroma
Keyboard Razer Blackwidow Stealth 2016
Software Windows 10 Pro x64
have you tried making a new admin user account because as I previously stated that totally fixed it for me
Yes i have tried everything, the problem keep coming back after restart.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
20,425 (3.48/day)
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
Problem number two, if I click on start, my app window opens, and I see all the shit that I don't want installed so I right click and select uninstall but yet the app icon remains. I actually have to select unpin for it to disappear. Even if I go into settings and select apps and select uninstall it does the same thing. It says it's uninstalled but yet that app icon remains..
Yeah that's normal and sucks, happens to me every single time.

Problem number one is Microsoft Edge browser. It launches but when I type in the search bar and click enter Edge does nothing for close to two minutes. If I type in Google, Bing by default shows me google.com and when I click on it nothing happens. If I give it a few minutes the web page will open.
Right after installation that's normal. Seems the system is doing some shit in background which seriously lags Edge.. I just want it to download Firefox, so I won't ever have to use Edge/IE again

Also if you uninstall OneDrive, it will come back after Windows Update, and you might have to manually remove its icon from Explorer after uninstall
 
Joined
Oct 2, 2005
Messages
2,982 (0.56/day)
Location
Baltimore MD
Processor Ryzen 2600X
Motherboard ASUS Prime X470-Pro
Cooling Dark Rock TF
Memory 2x8 GB Gskill Trident Z
Video Card(s) Sapphire RX-480 Nitro
Storage OCZ Vertex 3 120G, 960 evo 500G, 1TB WD Black
Display(s) Dell S2330MX
Case NZXT H500
Audio Device(s) Soundblaster Z
Power Supply Seasonic Focus + 650
Mouse Zowie EC2-A
Keyboard Logitech G513
Software Win10 pro 64bit
how do you do that exactly without loosing anything from the MS store and such or am I thinking of something else?
You make a new whatever admin account, delete the screwed up account then re make it from the new admin account.
From what I can tell windows setup is incorrectly setting up accounts creating accounts after windows has been installed seems to work fine.
All your apps and such should be tied to that MS account so you wont lose anything you have purchased.
 
Top