• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

XFI Mod is back:

Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (2.07/day)
Likes
1,772
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
#26
Great. OmeMoar claims it is "superior" which may be the case but offhand I do not even see how to configure SRS (such as how to choose "headphones" and such)
 

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,347 (2.62/day)
Likes
3,967
Location
Rochester area
System Name Kreij Lives On
Processor Intel Core i5 4670K @ 4.4Ghz 1.32V
Motherboard ASUS Maximus VI Gene Z87
Cooling Reeven Okeanos Single 140MM Fan +2 SP120 White's
Memory 16GB kingston hyper x @ 2133 @ 11 11 11 32
Video Card(s) EVGA GTX 1060 ACX Copper Single fan
Storage 240gb Cruical MX200SSD/WD Blue 1TB
Display(s) Samsung S24D300/HP2071D
Case Custom Full Aluminum By ST.o.CH <3
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse Roccat KONE
Keyboard Rocatt ISKU with ISKUFX keycaps
Software Windows 10 +startisback
#27
Great. OmeMoar claims it is "superior" which may be the case but offhand I do not even see how to configure SRS (such as how to choose "headphones" and such)
change the speaker mode in the realtek panel
 
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (2.07/day)
Likes
1,772
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
#28
Ah yes I just figured that out thanks! You can only actually enable SRS when it's on Stereo in Realtek.

Edit: Well here's a problem. The X-Fi software has a checkbox not to sync settings with Windows Sound CP. That is supposed to be on 5.1 and the X-Fi software on Stereo/headphones. But any changes in Realtek are switching Windows settings too.
 
Last edited:

OneMoar

There is Always Moar
Joined
Apr 9, 2010
Messages
7,347 (2.62/day)
Likes
3,967
Location
Rochester area
System Name Kreij Lives On
Processor Intel Core i5 4670K @ 4.4Ghz 1.32V
Motherboard ASUS Maximus VI Gene Z87
Cooling Reeven Okeanos Single 140MM Fan +2 SP120 White's
Memory 16GB kingston hyper x @ 2133 @ 11 11 11 32
Video Card(s) EVGA GTX 1060 ACX Copper Single fan
Storage 240gb Cruical MX200SSD/WD Blue 1TB
Display(s) Samsung S24D300/HP2071D
Case Custom Full Aluminum By ST.o.CH <3
Audio Device(s) onboard
Power Supply HX 750i
Mouse Roccat KONE
Keyboard Rocatt ISKU with ISKUFX keycaps
Software Windows 10 +startisback
#29
Ah yes I just figured that out thanks! You can only actually enable SRS when it's on Stereo in Realtek.

Edit: Well here's a problem. The X-Fi software has a checkbox not to sync settings with Windows Sound CP. That is supposed to be on 5.1 and the X-Fi software on Stereo/headphones. But any changes in Realtek are switching Windows settings too.
No idea man I didn't write the driver
I would assume that its some conflict realteks audio CP you can try disabling it
 
Joined
Nov 1, 2008
Messages
3,626 (1.09/day)
Likes
938
Location
Vietnam
System Name Gaming System / Laptop / HTPC
Processor i5 8600K @4.6Ghz / i5 540m / i7 970
Motherboard Z370 Aorus Ultra Gaming / Acer / Shuttle sx58j3
Cooling CM Seidon 120 XL / Laptop Cooling / SE-903
Memory T Group Nighthawk (3000 MHz)/ 4GB DDR3 / 12gb DDR3
Video Card(s) Colorful 1080Ti / G210m / 7870XT
Storage 750G MX300 + 3TB HDDs / 250G Ultra II /250G 850 EVO
Display(s) Dell U2515H + Asus VX239H/ 15.6" Laptop Screen / 720p 42" Plasma TV
Case Cooler master HAF 922 / Laptop Case / Corsair Air 240
Audio Device(s) On Board Realtek
Power Supply Andyson N700 Titanium / Laptop Power / ACBell 700 W
Mouse Logitech G700s
Keyboard CM Quickfire XT (Cherry MX Reds)
Software Windows 10 x64
Benchmark Scores 3DMark Firestrike = xxxxx Timespy = 9097 Heaven = xxxx
#30
To get the creative control panel with the crystallizer, you need the mobo software, right?
And, if you use the motherboard software, you can't use SRS?

I have had a problem for a long time, that the audio devices menu in windows says that my headphones are speakers as I have them plugged into the back of the PC.
 

Rtype

New Member
Joined
Jul 1, 2013
Messages
2 (0.00/day)
Likes
1
System Name Gaming System
Processor Intel Core i7 860
Motherboard Asus P7P55D
Cooling Intel BOX
Memory 8GB 1333 Kingston
Video Card(s) Asus 5870 v2
Storage Samsung 500GB, WD 320GB
Display(s) LG 32LF2510
Case Cooler Master Elite 332
Audio Device(s) Onboard VIA VT1828S, Asus Xonar Essence ST
Power Supply Chieftec 750W
Software Windows 8 Pro x64
#31
so this is still x-fi mb 1 still then right, not 2, does this have trustudio

I'm still wating for creative to release the SoundCore X-FI MB set
Hi All.
It's my first post on this forum.
I saw today, that Creative released X-Fi MB3 with features like scout mode and the others..
http://us.store.creative.com/Sound-Blaster-XFi-MB3/M/B00CWMCJAS.htm
I have simple question...
How do You think, is these will work with Xonar ST?
Some times ago, i used x-fi gamer sb0730 for few years...and one feature i miss sometimes is crystalizer... That's why I'm interest with 3rd set of X-FI MB from Creative.
Maybe someone of You, have this software and can say...if this will work with asus xonar card?
Sorry for my english...
It's little poor, but I'm trying.
Cheers from Poland!
 

hummel95

New Member
Joined
Jul 2, 2013
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
#32
Can you make the X-FI MB work with AMD HDMI Drivers?
Want to get Eax in Bioshock on my surround system connected with HDMI.
 
Joined
Sep 25, 2007
Messages
5,822 (1.56/day)
Likes
618
Processor Core I7 3770K@4.3Ghz
Motherboard AsRock Z77 Extreme
Cooling Cooler Master Seidon 120M
Memory 12Gb G.Skill Sniper
Video Card(s) MSI GTX 1070
Storage Sandisk SSD + 1TB Seagate Barracuda 7200
Display(s) IPS Asus 26inch
Case Antec 300
Audio Device(s) Xonar DG
Power Supply EVGA Supernova 650 G2
Software Windows 10/Windows 7
#33
Hi All.
It's my first post on this forum.
I saw today, that Creative released X-Fi MB3 with features like scout mode and the others..
http://us.store.creative.com/Sound-Blaster-XFi-MB3/M/B00CWMCJAS.htm
I have simple question...
How do You think, is these will work with Xonar ST?
Some times ago, i used x-fi gamer sb0730 for few years...and one feature i miss sometimes is crystalizer... That's why I'm interest with 3rd set of X-FI MB from Creative.
Maybe someone of You, have this software and can say...if this will work with asus xonar card?
Sorry for my english...
It's little poor, but I'm trying.
Cheers from Poland!
work with a xonar:wtf: maybe you should look at uni xonar

mb3 only works with a few realtek 1150 codecs(right now) I believe, it does come with some Z87 boards though.

but x-fi mb never worked with xonar cards, there was a rumor a while back where alexa at maxxedtech did it, but it never was released.
 
Last edited:
Joined
Oct 9, 2010
Messages
1,281 (0.49/day)
Likes
466
Location
Kolkata, India
System Name Kaby | HP ab221TX laptop
Processor Intel Core i5 7600K @stock | Intel Core i5 5200U
Motherboard Asus Maximus VIII Ranger | HP
Cooling Cooler Master Seidon 120V hydro cooler | Laptop standard copper cooler
Memory 4*8 GB Kingston HyperX Fury @2900 MHz 15-15-15-35 2T | 8GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) Sapphire Radeon R9 270X VaporX: Core: 1150 MHz, memory 1485 MHz | Intel HD Graphics + NVIDIA GT940M
Storage HyperX 3K 240 GB+Fury 240 GB SSDs, WD10EARS, ST500DM002, ST2000DM006 | Toshiba MQ01ABD100
Display(s) Dell S2240M 22" Full HD IPS widescreen| 15.6" full HD IPS LED LCD (LG Display)
Case Corsair Carbide 100R | HP ab221TX chassis
Audio Device(s) Realtek ALC1150 (Supreme FX) | Realtek ALC 290 with Bang & Olufsen (B&O Play)
Power Supply Corsair CS750M | 65W power brick
Mouse Logitech G300S | Synaptics SMBus touchpad
Keyboard Cooler Master Storm Devastator | Island style backlit keyboard
Software Windows 10 Pro | Windows 10 Home x64
#34
Can you all confirm one thing? Is the front panel audio working under AC 97 mode? I don't have HD audio in my front panel. My chip is ALC 887. Thanks.
 

Bo$$

Lab Extraordinaire
Joined
May 7, 2009
Messages
5,626 (1.79/day)
Likes
971
Location
London, UK
System Name Desktop | Server
Processor Intel i7 2700k @ 4.4GHZ | AMD 5350 @ 2500MHZ
Motherboard Asus P7Z77-V Pro | Asus AM1I-A
Cooling GeLID Tranquilo | Stock Air
Memory Crucial Ballistix 2x8GB CL8 1600MHZ | Corsair Vengence 2x4GB CL9 1600MHZ
Video Card(s) Gainward GTX 780 Phantom GLH | PNY GTX 750Ti
Storage Samsung 840 EVO 250GB + 4TB WD Red | 2x Seagate Barracuda 2TB
Display(s) Samsung S27D390H + Asus VE276Q | Headless
Case Fractal Design R5 | CM Elite 110
Audio Device(s) Asus Xonar D1 w/Otone Stilo 5.1 and Creative Fatal1ty headset
Power Supply EVGA Supernova 850 G2| Corsair CX430M
Mouse Razer Imperator 2012
Keyboard Corsair K90
Software Windows 7 SP1 X64 | Ubuntu 16.04LTS
#35
Can you all confirm one thing? Is the front panel audio working under AC 97 mode? I don't have HD audio in my front panel. My chip is ALC 887. Thanks.
mine didn't work with a ALC890 so YMMV ;)
 

hummel95

New Member
Joined
Jul 2, 2013
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
#36
Just found a quote from Daniel K.
"X-Fi MB2 works with ANY soundcard or HD Audio codec, although it needs some tweaking for the ASUS Xonar series."
Does anyone know how to tweak that software?
 

Rtype

New Member
Joined
Jul 1, 2013
Messages
2 (0.00/day)
Likes
1
System Name Gaming System
Processor Intel Core i7 860
Motherboard Asus P7P55D
Cooling Intel BOX
Memory 8GB 1333 Kingston
Video Card(s) Asus 5870 v2
Storage Samsung 500GB, WD 320GB
Display(s) LG 32LF2510
Case Cooler Master Elite 332
Audio Device(s) Onboard VIA VT1828S, Asus Xonar Essence ST
Power Supply Chieftec 750W
Software Windows 8 Pro x64
#37

ryoasakura

New Member
Joined
Jul 8, 2013
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
#38
i just installed GAMESPIRIT Win7_Win8_R271 X64 RTM 2013 and xfi mb 2on my abit ax 78, when i started to realize the sound of my creative megaworks 550 , its seems much much worse than when i using my old xfi mod (the installer file is missing) the bass seems not powerfull and the srs menus is unselectable....plesae someone help me...thx in advance
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,125 (9.57/day)
Likes
13,559
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#39
i tried this.

enabled a bunch of settings, disabled my DD live encoding (instead i just had generic upmixing effects).

broke starcraft II completely, starting the game would crash the sound card so it would disappear from device manager.

did not use the X-fi part of the mod, just the drivers.
 
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (2.07/day)
Likes
1,772
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
#40
Ah crap it seemed this driver was better for you. I haven't run into any game issues (though I don't play SC2).
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,125 (9.57/day)
Likes
13,559
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#41
Ah crap it seemed this driver was better for you. I haven't run into any game issues (though I don't play SC2).
i solved my realtek issue anyway, they just call 5.1 rears sides because they think in 7.1 terms.

simply a mis-wording that once sorted, solved my problems.
 

ryoasakura

New Member
Joined
Jul 8, 2013
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
#42
update : when i turn off srs dolby , my sound looks better but only center speaker are active... when it back on , all 5 channel are on ... :banghead:
 
Last edited:
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (2.07/day)
Likes
1,772
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
#43
Can't play SC2 though?

And Ryo what do you mean sounds "looks better". And what you are playing must need Dolby for surround? Again, I'm no expert on this stuff.
 

ryoasakura

New Member
Joined
Jul 8, 2013
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
#44
Can't play SC2 though?

And Ryo what do you mean sounds "looks better". And what you are playing must need Dolby for surround? Again, I'm no expert on this stuff.

when my srs dobly active, are satelite is active but it has a terible treble , with no bass...when it turn of...the bass an d the treble were nice to hear...but just the center and front speaker are active... im playing metro last night...
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,125 (9.57/day)
Likes
13,559
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#45
Can't play SC2 though?

And Ryo what do you mean sounds "looks better". And what you are playing must need Dolby for surround? Again, I'm no expert on this stuff.
the retail/standard drivers work fine in SC2, they're the ones mis-worded.

these modded ones added many buttons that dont do much, but also took away some features and broke some games. not worth touching IMO.
 

ZanQuance

New Member
Joined
Jul 12, 2013
Messages
2 (0.00/day)
Likes
3
#46
For getting EAX back use the Alchemy universal version found Here, this will do up to EAX4 Advanced HD.



This works with the default driver so no mods needed, also ignore the driver tweak packs they aren't worth the hassle for the srs/dts/dolby features.

And for everything else that makes it sound better FREE(donate if you like) Razer Surround 7.1 for any soundcard till Dec 31 2013

[edit]Wrapping my original post in spoiler tags, might still be useful info for some, but the Razer surround is much better than the THX Studio software, MUCH better.
If your chipset version supports THX Trustudio, then use the basic version that your motherboard manufacture should offer as a free download. This is essentially the Crystalizer from Creative (or is it vice versa?) ;) and sounds plenty fine for everything.

This way your gaming needs are met and you get better sound without the need for modded drivers, or the headache they cause getting them to work on 64-bit OS versions (driver signing enforcement, and Windows vista/7/8 ect...).

Also you can update to the latest Realtek drivers without breaking anything :)

It's a Win Win and my ALC898 has been happy so far

[edit]Ah just remembered, there is a limitation on the Alchemy EAX which only works properly if set to 24-bit 48khz or lower. So if you want EAX in games you'll need to set this first.
 
Last edited:
Joined
Dec 25, 2011
Messages
50 (0.02/day)
Likes
5
System Name Pops pc
Processor Amd Ryzen 7 1700
Motherboard Gigabyte AB350-Gaming 3-CF (AM4)
Cooling Wraith
Memory G.SKILL Ripjaws V Series F4-3200C16D-16GVK DDR4 3200MHZ
Video Card(s) 4096MB ATI AMD Radeon R7 370
Storage Wd Caviar Black, 2TB, 4 x Seagate Green 2TB(ea), Seagate Backup Plus 4TB(external)
Display(s) Planar 27"
Case Antec silent
Audio Device(s) X-fi titanium pushing logitech Z-5500's
Power Supply CoolerMaster 600w
Software Win 10
#47
I've been using the PAX drivers for my xfi titanium, they seem to work well.
 

ZanQuance

New Member
Joined
Jul 12, 2013
Messages
2 (0.00/day)
Likes
3
#49
Joined
Oct 13, 2007
Messages
7,693 (2.07/day)
Likes
1,772
Location
Chicago
System Name DarkStar
Processor i5 3570K 4.4Ghz
Motherboard Asrock Z77 Extreme 3
Cooling Apogee HD White/XSPC Razer blocks
Memory 8GB Samsung Green 1600
Video Card(s) 2 x GTX 670 4GB
Storage 2 x 120GB Samsung 830
Display(s) 27" QNIX
Case Enthoo Pro
Power Supply Seasonic Platinum 760
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard Ducky Pro MX Black
Software Windows 8.1 x64
#50
Very interesting...