1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Asus crosshair v formula club

Discussion in 'techPowerUp! Club Forum' started by skellattarr, Aug 12, 2012.

  1. os2wiz

    os2wiz New Member

    Joined:
    Sep 25, 2012
    Messages:
    384 (0.67/day)
    Thanks Received:
    83
    Location:
    Brooklyn, New York
    Strange. By the way do you have latest version of cpu-z. Older versions will not show Vishera. What bios version do you have on the board?? It should be 1703. if you have an older version it will not handle the cpu properly.
  2. gmastra100 New Member

    Joined:
    Nov 6, 2011
    Messages:
    103 (0.12/day)
    Thanks Received:
    13
    I have ROG CPUz version 1.57.2 march 2011
    Bios version 1703
    You don't think that as I have a stock cooler there is some thermal issue ?
  3. os2wiz

    os2wiz New Member

    Joined:
    Sep 25, 2012
    Messages:
    384 (0.67/day)
    Thanks Received:
    83
    Location:
    Brooklyn, New York
    Do you have the app Core Temp and HWMonitor??? Download them and let me know what your temps are. But at stock the fan should be fine. Did you put a good thermal paste on and enough? Does your case have good air flow?? What model case, by the way. How is your cable management? Are the cables running underneath the motherboard as much as possible? Did you say you are waiting for a liquid cooling kit??
  4. gmastra100 New Member

    Joined:
    Nov 6, 2011
    Messages:
    103 (0.12/day)
    Thanks Received:
    13
    Hi temps pretty cool.
    HWmonitor
    CPU 30deg C
    AMD FX-8350 package 12deg
    core temp
    cpu 13deg Tj max 90 deg C

    Case is Inwin Dragon rider
    large side fan, 120mm fan at back side ( under CPU) and 120mm rear fan on,
    front and 2 top fans are off controlled by cpu.
    Going bed now, work in morning.
    Thank you for your help
  5. Super XP

    Super XP

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    2,738 (0.83/day)
    Thanks Received:
    537
    Location:
    Ancient Greece, Acropolis
    Do you have Cool & Quiet Enabled?

    I believe you may have AMD Turbo Core Technology APM (Application Power Management) Enabled. There is definitely something within the BIOS that is not set properly disabling you from achieving a constant OC. IMO. I would start with disabling this APM 1st.
  6. Super XP

    Super XP

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    2,738 (0.83/day)
    Thanks Received:
    537
    Location:
    Ancient Greece, Acropolis
    That sounds like a sweet setup.
    Also I managed to get the BIOS #1801 for the Crosshair V Formula off a guy from Guru3D Forums. He said ASUS sent it to him directly and should be coming soon for download off the website. Am I going to install it? Not sure :D
    os2wiz says thanks.
  7. os2wiz

    os2wiz New Member

    Joined:
    Sep 25, 2012
    Messages:
    384 (0.67/day)
    Thanks Received:
    83
    Location:
    Brooklyn, New York

    Can you send the bios to me??? I love trying new bios. That makes me a masochist I guess.
  8. os2wiz

    os2wiz New Member

    Joined:
    Sep 25, 2012
    Messages:
    384 (0.67/day)
    Thanks Received:
    83
    Location:
    Brooklyn, New York
    Did you order from TigerDirect. The cpu was $189.99 yesterday and today. free shipping. No tax.
  9. Super XP

    Super XP

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    2,738 (0.83/day)
    Thanks Received:
    537
    Location:
    Ancient Greece, Acropolis
    I don't live in the US. The S&H cost was over $60 for me, a complete RIPOFF. Anyhow I found it locally for $200. Should pick it up tomorrow afternoon depending on how busy I am at work.
    os2wiz says thanks.
  10. os2wiz

    os2wiz New Member

    Joined:
    Sep 25, 2012
    Messages:
    384 (0.67/day)
    Thanks Received:
    83
    Location:
    Brooklyn, New York
    You actually live in Greece? I wasn't sure since your English is impeccable.
    Super XP says thanks.
  11. os2wiz

    os2wiz New Member

    Joined:
    Sep 25, 2012
    Messages:
    384 (0.67/day)
    Thanks Received:
    83
    Location:
    Brooklyn, New York
    I am happy you found it locally at a reasonable price. I reallybwant to visit Greece for a couple of reasons.Yes to soak upnthe culture and great seafood and lamb. But also to see how people are coping with the crisis. I know the Greeks are Not a defeated people. They didn't sucuumb to Hitler and the will never throw in the towel
    to the rape by the banksters.
    Super XP says thanks.
  12. skellattarr

    skellattarr

    Joined:
    Jul 22, 2008
    Messages:
    635 (0.30/day)
    Thanks Received:
    71
    Location:
    midway city ca
    well i set the fsb to 220 and the ratio to 21 and vcore to 1.425v and dram to 1.665v and its stable at 4.63ghz i think it was the ram volts not being high enough that was the problem. going to lower the vcore to 1.4v to test
    Super XP and os2wiz say thanks.
  13. gmastra100 New Member

    Joined:
    Nov 6, 2011
    Messages:
    103 (0.12/day)
    Thanks Received:
    13
    Hi I will try tomorrow as am out on business.

    But I do know I have turbo engabled , I thought that was required but am learning
    Thank you
  14. os2wiz

    os2wiz New Member

    Joined:
    Sep 25, 2012
    Messages:
    384 (0.67/day)
    Thanks Received:
    83
    Location:
    Brooklyn, New York
    you are right at the same overclock I was able to achieve. Go above that to 4.8 and your cpu voltage and cooling requirements get crazy under full load. I am comfortable where I am at. I think I tried just about everything to go higher and In the end it really doesn't matter. My games run great and so do my productivity
    applications.I hope you and your friend really enjoy your new setup
  15. skellattarr

    skellattarr

    Joined:
    Jul 22, 2008
    Messages:
    635 (0.30/day)
    Thanks Received:
    71
    Location:
    midway city ca
    i think your right because my temps on full load now are 53c on core and 59c on socket if i go any higher in clock the temps would probably be to high.
    os2wiz says thanks.
  16. Super XP

    Super XP

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    2,738 (0.83/day)
    Thanks Received:
    537
    Location:
    Ancient Greece, Acropolis
    Thanks You :)
    My parents are from Greece. Though I was born and live in Canada. I speak both languages fine.
    Got my 8350 today. The batch is 1244, not sure what to make out with it. They had others with the numbers 1233 & 1236.
  17. os2wiz

    os2wiz New Member

    Joined:
    Sep 25, 2012
    Messages:
    384 (0.67/day)
    Thanks Received:
    83
    Location:
    Brooklyn, New York
    I do not know about 1244 may be very good. I have 1236 it is undistinguished. Keep me posted. So what part of Canada? I have been to Toronto, liked it. Once passed through Ottawa may years ago.
  18. Super XP

    Super XP

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    2,738 (0.83/day)
    Thanks Received:
    537
    Location:
    Ancient Greece, Acropolis
    Toronto. It's a great City despite the fact the City's councilors love trying to gridlock the roads by not voting in to build and expand underground high speed transit (Subways). They've already messed up streets like St. Clair Av. W. With Street rail cars.

    Anyhow as soon as I get the time, I will install and see how far I can push her:D Oh, I better perform a Bios Update.
    os2wiz says thanks.
  19. skellattarr

    skellattarr

    Joined:
    Jul 22, 2008
    Messages:
    635 (0.30/day)
    Thanks Received:
    71
    Location:
    midway city ca
    grtz on the 8350 i hope you get some good clocks out of it. so far mine is running rock solid at 4.63ghz.
    ,
    Super XP says thanks.
  20. os2wiz

    os2wiz New Member

    Joined:
    Sep 25, 2012
    Messages:
    384 (0.67/day)
    Thanks Received:
    83
    Location:
    Brooklyn, New York
    Love to get my hands on the 1803 bios. Is it just for stability like all the other releases?
  21. Super XP

    Super XP

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    2,738 (0.83/day)
    Thanks Received:
    537
    Location:
    Ancient Greece, Acropolis
    Not sure, all the guy said was ASUS Germany sent him the 18** bios for the Crosshair V. Same mobo as mine. He also said it should be released soon on the website. Wonder if this is a beta or something?

    PM me your email and I'll send it to you :)

    What I would like is the ability to disables 1 core per module and test it as a Quad-Core not sharing its components.
    os2wiz says thanks.
  22. os2wiz

    os2wiz New Member

    Joined:
    Sep 25, 2012
    Messages:
    384 (0.67/day)
    Thanks Received:
    83
    Location:
    Brooklyn, New York
    I understand that because you could have greater L3 cache per core. I wonder if their is some technical snag which interferes with implementing that scheme with bios.
  23. gmastra100 New Member

    Joined:
    Nov 6, 2011
    Messages:
    103 (0.12/day)
    Thanks Received:
    13
    well am back home
    tried disabling all the things I could in bios, but still the clock speed falls to 1400MHz ( 200*7)
    any other thoughts, Motherboard ?
  24. Super XP

    Super XP

    Joined:
    Mar 23, 2005
    Messages:
    2,738 (0.83/day)
    Thanks Received:
    537
    Location:
    Ancient Greece, Acropolis
    No, there is something else you did not disable. It just sounds like Cool & Quiet is somehow enabled :confused:

    If my memory serves me well, I do recall disabling at least 7 power save features. This mobo is really rich in settings. Slowly browse the bios and see what you can do.
  25. gmastra100 New Member

    Joined:
    Nov 6, 2011
    Messages:
    103 (0.12/day)
    Thanks Received:
    13
    Still struggling
    Settings I have
    Extreme Tweaker:
    Ai Overclock - Manual
    CPU level up - Cancel
    CPU Ratio - 21
    AMD Turbo - tried both Enabled/ Disabled
    CPU bus - 200
    PCIe - Auto
    Mem freq - 1333MHz ( set by system)
    CPU Spread spectrum - Disabled
    PCIe spread spectrum - Disabled
    EPU Power saving - Disabled
    Extreame tweaking - tried both Enabled/ disabled
    Cool n Quit - Alaways disabled
    APM - Disabled
    I cant think of anything else

    I have left a message on the ASUS forum.

    but really starting to think its not finger problems :banghead:

    CPUz 1404MHz , multiplier x7
    os2wiz says thanks.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page