1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Metro 2033

Discussion in 'Games' started by HookeyStreet, Mar 14, 2010.

  1. Black Panther

    Black Panther Senior Moderator™ Staff Member

    Joined:
    May 30, 2007
    Messages:
    8,576 (3.21/day)
    Thanks Received:
    1,928
    Is this game very cpu intensive as well?

    I'm sure my 5970 will cope, but then I've only got an E8400 (albeit at 4Ghz) and 4GB RAM...
     
  2. digibucc

    digibucc

    Joined:
    May 21, 2009
    Messages:
    4,922 (2.53/day)
    Thanks Received:
    1,493
    i actually don't know much about other intels, this is my first jump from AMD in a decade.

    I have to say though, a Q9650 at almost 4ghz is damn good... the only thing I may have on you is the QPI, but even with that - if your scale is i7 at ten and where do you rate? probably 8 or so, even more. very close.
     
  3. DTV DRAGON

    DTV DRAGON New Member

    Joined:
    Jun 3, 2008
    Messages:
    877 (0.38/day)
    Thanks Received:
    64
    Location:
    canada
    ok made it out of the catacombs,had to reload that level as i needed that other guy with me, I realy like this game lol
     
  4. AphexDreamer

    AphexDreamer

    Joined:
    Jun 17, 2007
    Messages:
    7,112 (2.68/day)
    Thanks Received:
    916
    Location:
    C:\Program Files (x86)\Aphexdreamer\
    Ok beat it oh high DX9 getting 40 to 75 FPS. Now back to god of war.
     
  5. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,666 (13.28/day)
    Thanks Received:
    14,060
    So it's all pretty linear isn't it? I was hoping for more free roaming. :ohwell:
     
  6. DirectorC

    DirectorC New Member

    Joined:
    Nov 4, 2009
    Messages:
    1,624 (0.91/day)
    Thanks Received:
    268
    Location:
    Florizy
    Wow this is the new Crysis as far as load generated huh?!

    That just looks so damn stunning. Me wantz.
     
  7. PEPE3D

    PEPE3D New Member

    Joined:
    Feb 12, 2009
    Messages:
    44 (0.02/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    NJ, USA
    I started playing this game today and I think is OK. Graphics are nice real nice. I am playing it at 1920x1200 all eye candy maxed out. FPS 40 to 87. I am still using these Diamond XOC 4870x2 2GB GDDR5 in CF and loving it. I have played almost every new game that had came out since I got them in the fall of 2008. No matter what I play I get great FPS. I think I hold on these puppies until ATI comes out with new cards after 5970, maybe using 32nm GPU's. By the way I run these card clock @850MHz and Memory clock @1000 MHz and water cooled. Idle temp28~32C after playing 5 hrs 39 to 43C depending on the game. Never problems, well build cards. Awesome cards.
     
  8. AphexDreamer

    AphexDreamer

    Joined:
    Jun 17, 2007
    Messages:
    7,112 (2.68/day)
    Thanks Received:
    916
    Location:
    C:\Program Files (x86)\Aphexdreamer\
    Yeah although I have to admit I tried to rush through it. There were areas where you could stay and do a lil more exploring (I would think) but I just decided to keep on going towards the main objective.
     
  9. Lionheart

    Lionheart

    Joined:
    Apr 30, 2008
    Messages:
    4,051 (1.73/day)
    Thanks Received:
    808
    Location:
    Milky Way Galaxy
    Does anyone know if this game is actually using all available CPU cores, meaning a quad core?
     
  10. DirectorC

    DirectorC New Member

    Joined:
    Nov 4, 2009
    Messages:
    1,624 (0.91/day)
    Thanks Received:
    268
    Location:
    Florizy
    "Interview with Metro 2033 crew about Technology in the game

    games.on.net: Does your game takes advantage of multiple CPU cores?

    Olez: Yes, it was a decision way, way before the engine was even in prototype. It was multithreaded from the start.


    games.on.net: So if I go from a dual to quad core, what performance increase can I expect?

    Olez: If you are not bottlenecked by the video card, we have linear scaling – so double the performance. This goes all the way up to eight and sixteen cores."

    http://games.on.net/article/7836/Metro_2033_-_Technical_QA
     
    Lionheart says thanks.
  11. InnocentCriminal

    InnocentCriminal Resident Grammar Amender

    Joined:
    Feb 21, 2005
    Messages:
    6,486 (1.85/day)
    Thanks Received:
    847
    I definitely want to see some 980X results in this game then. Especially as the 980X can hit some freaking awesome speeds on air alone.

    :D
     
  12. imperialreign

    imperialreign New Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    7,043 (2.69/day)
    Thanks Received:
    909
    Location:
    Sector ZZ₉ Plural Z Alpha
    Yeah, it is pretty linear . . . I was a bit disappointed as well, hoping for more "roaming" here and there . . .

    Although, there are some areas where you can do some exploring, and the game doesn't exactly "prod" you into moving further - but the maps are rather limited in their scope . . .
     
  13. ShiBDiB

    ShiBDiB

    Joined:
    Jul 21, 2008
    Messages:
    4,081 (1.81/day)
    Thanks Received:
    759
    Location:
    Clifton Park, NY
    is the text all weird and jarbley for every1 else? i have periods and whatnot where letters should be in words.
     
  14. tigger

    tigger I'm the only one

    Joined:
    Mar 20, 2006
    Messages:
    10,183 (3.28/day)
    Thanks Received:
    1,399
    I had the same problem,words mixed up or symbols in place of letters.
     
  15. imperialreign

    imperialreign New Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    7,043 (2.69/day)
    Thanks Received:
    909
    Location:
    Sector ZZ₉ Plural Z Alpha
    Haven't noticed . . . but I don't have subtitles on, either.
     
  16. digibucc

    digibucc

    Joined:
    May 21, 2009
    Messages:
    4,922 (2.53/day)
    Thanks Received:
    1,493
    I have them on and have not noticed that at all.
     
  17. newconroer

    newconroer

    Joined:
    Jun 20, 2007
    Messages:
    3,091 (1.17/day)
    Thanks Received:
    312
    One thing I noticed, especially when you get to the front lines on the tracks between the Reds and the Reich, is that you can't really play the game like a fast shooter, especially with the difficulty turned up. And unlike most games the pace isn't so awfully frantic, that you have no idea what's going on ;coughCODcough;. Additionally, enemies don't always boom headshot you while you're in complete cover. I do admit, that sometimes they have pretty good vision in the dark, but I often find after they are dead, that they had vision goggles on.

    So all in all, you actually get to use stealth and cover to your advantage, and it feels good spending fifteen or more minutes clearing out a semi large area, because you were tactical.

    I also after a while started to forget about mutants. The game felt like some trench war battle but in tunnels instead.

    I do have to say though, that a lack of a lean function, as well as a prone/crawl really hurts the gameplay. I'm glad they didn't go with some third person view 'duck and cover' feature like Mass Effect 2, but still, lean/crawl would have taken it up a notch.
     
  18. pantherx12

    pantherx12 New Member

    Joined:
    Jan 2, 2009
    Messages:
    9,714 (4.65/day)
    Thanks Received:
    1,699
    Location:
    ENGLAND-LAND-LAND
    #


    You realise that's intentional right?

    War is hectic as hell, gun fights between two groups are especially hectic.
     
  19. [crs] New Member

    Joined:
    Mar 18, 2010
    Messages:
    20 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    Completed it in 13.8 hrs according to steam lol. Very enjoyable, had to play it at 1600x900, with settings only at high, DX9 and the lowest AF settings just to get it to run so that i wouldnt notice slow down or mouse lag lol. Overall sweet game, short but good
     
  20. imperialreign

    imperialreign New Member

    Joined:
    Jul 19, 2007
    Messages:
    7,043 (2.69/day)
    Thanks Received:
    909
    Location:
    Sector ZZ₉ Plural Z Alpha

    I'm thinking the 14hr mark is going to be the avearage. I beat it in 14.2, and that was taking my time.

    Running through it again for shits & giggles, trying to pick up the other achievements (simply for sense of "completion"), and then I'll be back to STALKER for a long while.

    Damn, and I was thinking the other day . . . there's some sweet features in Metro that would be awesome in STALKER. The ability to put on and take off your gasmask at will - having to deal with mask filters . . . the sense of actual nightvision goggles and having to keep your batteries charged . . .
     
  21. alexsubri

    alexsubri New Member

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    1,391 (0.82/day)
    Thanks Received:
    199
    HELP, anybody getting this error? It will let me play the game, but it won't let me fire any weapons or make me press ESC to teh main screen! .

    [​IMG]
     
  22. pr0n Inspector

    pr0n Inspector

    Joined:
    Dec 8, 2008
    Messages:
    1,334 (0.63/day)
    Thanks Received:
    164
    I have to disagree. These are pointless gimmicks like the car repair in FarCry 2, nothing more than routine chores.
     
  23. pantherx12

    pantherx12 New Member

    Joined:
    Jan 2, 2009
    Messages:
    9,714 (4.65/day)
    Thanks Received:
    1,699
    Location:
    ENGLAND-LAND-LAND
    Aye but depends on perspective really, to some it adds immersion.

    I remember when you didn't even have ammo in games :laugh:
     
  24. InnocentCriminal

    InnocentCriminal Resident Grammar Amender

    Joined:
    Feb 21, 2005
    Messages:
    6,486 (1.85/day)
    Thanks Received:
    847
    Hopefully we'll see some patches released to amend poor performance. I'm very surprised to see some people with i5/i7 rigs struggling to run this game (even in DX10).
     
  25. Marineborn

    Marineborn New Member

    Joined:
    Jan 17, 2009
    Messages:
    2,144 (1.03/day)
    Thanks Received:
    312
    thats cause i5/17 are noobs, i run that bitch maxed oout no problem get that intel garbage out of here....But im just jealous cause i cant afford...wait ill refraise that...i wont spend that much money on a processor thats just mildy better then a amd for 400% more
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page