1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

What is holding my gaming performance back?

Discussion in 'AMD / ATI' started by antony209494, Feb 20, 2014.

  1. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    13,929 (5.02/day)
    Thanks Received:
    2,361
    Already been suggested and tried

     
  2. arskatb

    arskatb

    Joined:
    Feb 21, 2014
    Messages:
    206 (0.75/day)
    Thanks Received:
    45
    Location:
    Finland
  3. arskatb

    arskatb

    Joined:
    Feb 21, 2014
    Messages:
    206 (0.75/day)
    Thanks Received:
    45
    Location:
    Finland
    well couldnt saw answer for those
     
  4. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    13,929 (5.02/day)
    Thanks Received:
    2,361
    [​IMG]
     
    antony209494 and RCoon say thanks.
  5. arskatb

    arskatb

    Joined:
    Feb 21, 2014
    Messages:
    206 (0.75/day)
    Thanks Received:
    45
    Location:
    Finland
    insert answere *here*
     
  6. arskatb

    arskatb

    Joined:
    Feb 21, 2014
    Messages:
    206 (0.75/day)
    Thanks Received:
    45
    Location:
    Finland
    btw, how is ur mb temp?
     
  7. antony209494

    antony209494

    Joined:
    Jan 24, 2013
    Messages:
    149 (0.22/day)
    Thanks Received:
    11
    I already did this. Didn't help.
     
  8. antony209494

    antony209494

    Joined:
    Jan 24, 2013
    Messages:
    149 (0.22/day)
    Thanks Received:
    11
  9. Slizzo

    Slizzo

    Joined:
    Aug 2, 2011
    Messages:
    381 (0.31/day)
    Thanks Received:
    72
    Wait. You're using a pirated copy of Windows 8?
     
  10. antony209494

    antony209494

    Joined:
    Jan 24, 2013
    Messages:
    149 (0.22/day)
    Thanks Received:
    11
    Is that so weird?
     
  11. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    13,929 (5.02/day)
    Thanks Received:
    2,361

    actually it is as we're not supposed to be promoting/aiding or abetting the use of 'warez' on these forums. If we had known you were running a pirate copy of windows then i doubt anybody would have been so quick to jump in and help you...

    Windows 8 can be had for a decent price even if you have to source one from ebay - Look for OEM packs/discs they are usually taken off DELL or other big OEM machines but they are 100% legit. This is exactly how i get my copies of windows.

    Anyhow, Good luck finding a solution to your performance problems
     
  12. antony209494

    antony209494

    Joined:
    Jan 24, 2013
    Messages:
    149 (0.22/day)
    Thanks Received:
    11
    I did not know that. Is this part of the forum rules? Where can I find them?
     
    Last edited: Feb 25, 2014
  13. FreedomEclipse

    FreedomEclipse ~Technological Technocrat~

    Joined:
    Apr 20, 2007
    Messages:
    13,929 (5.02/day)
    Thanks Received:
    2,361
  14. Papahyooie

    Papahyooie

    Joined:
    Mar 11, 2009
    Messages:
    619 (0.30/day)
    Thanks Received:
    134
    Location:
    Little Rock, AR
    Don't know if anyone has suggested it yet, but have you tried turning off PCI-express link state power management? Or hell, try changing your cpu power management settings, hard drive power management settings, everything having to do with power saving. Most of the time, setting your power plan to "high performance" is enough, but the specific link state power management should be under advanced power settings. If you have the power settings set to save power, it will drop performance.
     
  15. antony209494

    antony209494

    Joined:
    Jan 24, 2013
    Messages:
    149 (0.22/day)
    Thanks Received:
    11
    "Don't ask for warez or other illegal activities. (ie piracy, porn) Threads will be locked or deleted. Discussion about these topics may be allowed at moderator discretion. The discussion of related issues are permitted within reason."

    "Threads that should/will be closed
    Threads that request forums to participate in something illegal. For example, we will not tolerate threads requesting how to pirate Windows, where to buy marijuana, how to compromise a PC, etc."

    Well I didn't ask for warez or asked anyone to do something illegal. So I think I am ok. I wish a moderator would clarify this though.
     
  16. antony209494

    antony209494

    Joined:
    Jan 24, 2013
    Messages:
    149 (0.22/day)
    Thanks Received:
    11
    No my plan is already set to high performance and link state is off.
     
  17. Papahyooie

    Papahyooie

    Joined:
    Mar 11, 2009
    Messages:
    619 (0.30/day)
    Thanks Received:
    134
    Location:
    Little Rock, AR
    Hm. Well judging by what has been said already, I hate to say it man but you might be dealing with viruses since, ya know... pirating.
     
  18. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,484 (11.48/day)
    Thanks Received:
    9,763
    the problem with pirated copies of windows is that they can be packaged with all kinds of malware - and since you might as well be running an OS made by the moonmen, we're just guessing if we try and help you.


    try with an OS you actually own - i bought windows 8 for $15 legit, you can find it easy enough.
     
  19. antony209494

    antony209494

    Joined:
    Jan 24, 2013
    Messages:
    149 (0.22/day)
    Thanks Received:
    11
    OK I noticed that no one is willing to help anymore after the thing with windows. You may not believe me but I am actually planning on buying it with litecoin from here in the next week:

    https://cryptothrift.com/auctions/download-software/microsoft-windows-8-pro-activation/

    I am bumping the thread again because I have important news. So please try to help me one last time because I think I am getting very close to the root of the problem.

    Actually I was kinda quick to say there is no problem with my temperatures. I said that because I was not seeing my card or cpu go above their "within specs" temps but I didn't monitor MOTHERBOARD temps. I know kind of a noobish move but hey that's what I am. Turns out the FPS drops happen exactly with minor temp drops on northbridge and cpu. So it is THROTTLING! Numbers as follow:

    After a fair amount of gameplay CPU temp stabilizes at about 55 and northbridge 63. This is when the drops happen. That's why I don't experience them in the first minutes of gameplay. That alone screams OVERHEAT and I feel really dumb to not think about this before. When the FPS drops CPU goes about 52 and NB to 60 for a second and then rise back to 55 and 63 and then drop again and the circle keeps going. This was tested in FC3 but I am 100% sure I will observe the same results in BF later tonight when I test it. Question is now what can I do for that?
     
  20. FX-GMC

    FX-GMC

    Joined:
    Aug 26, 2013
    Messages:
    887 (1.95/day)
    Thanks Received:
    346
    Location:
    Cumberland Plateau
    63c doesn't sound that hot. My old ASRock board had VRM throttling issues, but it never happened during gaming. Only prime would get them warm enough to throttle. Strange.
     
  21. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,484 (11.48/day)
    Thanks Received:
    9,763
    or maybe because the load has dropped, the temps are going down AFTER the usage drops?
     
  22. antony209494

    antony209494

    Joined:
    Jan 24, 2013
    Messages:
    149 (0.22/day)
    Thanks Received:
    11
    Thanks for replying again!!!!

    OK I found what's wrong! I wasn't entirely correct in my previous post. It's the mobo itself. Turns out there is a shit ton of people who have throttling issues with the 990 fxa-ud3 and FX CPUS while their temps are fine. So it is actually throttling WITHOUT really needing to. Just type in google 990fx ud3 throttling and you'll see!

    I saw a lot of suggestions about disabling APM and other settings in BIOS to get rid of the issue but this UEFI bios I have is simply BAD (updated to the latest FC version)!! It's missing all those settings!

    Next question: Sabertooth 990fx r2.0 vs Crosshair V Formula Z >>> What do you think?
     
    Last edited: Feb 27, 2014

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page