• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

How To: Enable SLI on pre-i7/i5 hardware

Joined
Jan 23, 2011
Messages
9 (0.00/day)
Likes
1
Hey guess Great patch you Have here but I have one question. I am soon upgrading my mobo. Will it work with this Mobo and chipset? MSI 890FXA-GD70
 

Max One

New Member
Joined
Jan 24, 2011
Messages
17 (0.01/day)
Likes
0
Hey guys,

im Max One and this is my first post here in this forum.

I have problems with this sli patch 1.0 Final 33.22 and using nvidia driver 266.58.
When i start to play Trackmania Nations Forever the game works nice but after some time it hangs for some seconds and after that it starts to stutter. At that moment the game is unplayable only what i can do is to switch fast to desctop and go back to game. This will fix the problem until it starts again to freeze and stutter.

I didnt have these problems until driver 263.14, every driver later than 263.14 are causing the same problem as explained above.

My rig:

X6 1055T
4gb ram
Asus Crosshair IV Formula
2 x 8800 gts 512 mb
Windows 7 x64


I hope some1 can help me or can explain me how to fix my problem.

Thx in advance and sry for my english, it isnt the best.

Max 1
 
Joined
Jan 23, 2011
Messages
9 (0.00/day)
Likes
1
Hey guys,

im Max One and this is my first post here in this forum.

I have problems with this sli patch 1.0 Final 33.22 and using nvidia driver 266.58.
When i start to play Trackmania Nations Forever the game works nice but after some time it hangs for some seconds and after that it starts to stutter. At that moment the game is unplayable only what i can do is to switch fast to desctop and go back to game. This will fix the problem until it starts again to freeze and stutter.

I didnt have these problems until driver 263.14, every driver later than 263.14 are causing the same problem as explained above.

Uninstall all your nvidia drivers, download driver sweeper, then boot into safe mode. Run driver sweeper and delete all things nvida. Reboot into windows and install latest driver
 

Max One

New Member
Joined
Jan 24, 2011
Messages
17 (0.01/day)
Likes
0
Hey natethegreatess,

thx for ur fast reply.
U think this will work? ill give it a try.
Do u had the same problem?

Max 1
 
Joined
Jan 23, 2011
Messages
9 (0.00/day)
Likes
1
Hey natethegreatess,

thx for ur fast reply.
U think this will work? ill give it a try.
Do u had the same problem?

Max 1
Only thing I can say man is just try it out. A lot of people if you read a few pages back about flickering. It might work cause other .dll are conflicting when you install the new ones. Try it out and report back to me. Also I never had any problem like you. Mine pretty much worked the first time but I used driver sweeper first before installing any video drives.
 

Max One

New Member
Joined
Jan 24, 2011
Messages
17 (0.01/day)
Likes
0
Ok, ill try it definitely now, wish me good luck :)

the curious thing is when i install the 263.14 all works fine, i hope ur solution will work for me.

Max 1

Edit:

It doesnt fixed the problem, natethegreatess :-(

It starts to hang some seconds after that its stuttering as before.
Maybe the sli patch is causing the problem?

Any other ideas maybe?
I hope Anatolymik can help me, maybe with a new sli patch or a beta 1.
 
Last edited:
Joined
Jan 23, 2011
Messages
9 (0.00/day)
Likes
1
Ok, ill try it definitely now, wish me good luck :)

the curious thing is when i install the 263.14 all works fine, i hope ur solution will work for me.

Max 1

Edit:

It doesnt fixed the problem, natethegreatess :-(

It starts to hang some seconds after that its stuttering as before.
Maybe the sli patch is causing the problem?

Any other ideas maybe?
I hope Anatolymik can help me, maybe with a new sli patch or a beta 1.

kk it was worth a shot. Some people were having that problem mentioned a few pages back with older cards and the slipatch. Only thing I can say is revert back to old drivers and wait for a new slipatch to come out.
 

Max One

New Member
Joined
Jan 24, 2011
Messages
17 (0.01/day)
Likes
0
Alright ill put it back to my older driver 263.14 and wait for a new patch.

Natethegreatess: Thanks for your help :toast:

Max 1
 
Joined
Aug 28, 2009
Messages
188 (0.06/day)
Likes
69
Location
Taipei
System Name selfmade caseless :D
Processor Intel ES
Motherboard EVGA X99 :)
Cooling LN2
Memory G.SKILL DDR4 @ 3600MHz
Video Card(s) GTX Kingpin's
Storage 3x1TB WD1002FAEX RAID5, Intel 320 300GB, OCZ 960GB PCIe
Display(s) Dell U3014
Case none
Audio Device(s) Creative X-Fi
Power Supply EVGA NEX 1500W's
Mouse Logitech M570 trackball
Keyboard Steelseries APEX RAW and Corsair K-something
Software W2k8 R2 64bit SP1, FreeBSD 10
Benchmark Scores http://www.hwbot.org/community/user/tin?oldstyle=true
Joined
Jul 21, 2009
Messages
35 (0.01/day)
Likes
1
I posted this before, but perhaps anatolymik didn't see it:

Looking back over the past few pages of comments, it looks like the patch isn't using a modified HAL.dll anymore? And a quick glance at the new version, it looks like it's now using a loader, I'm guessing similar to that of a Windows OEM activation loader? Is that right, anatolymik?

Just wondering, because I'd love to be able to move past the use of a loader, and onto a BIOS patch

Edit: After another look, I might be wrong. Looks to be a combination of a loader and a difference patch for HAL.dll. Must have missed that after the first glance, unless it wasn't present a few revisions ago
 
Last edited:
Joined
Jun 21, 2009
Messages
1,433 (0.46/day)
Likes
834
I posted this before, but perhaps anatolymik didn't see it:

Looking back over the past few pages of comments, it looks like the patch isn't using a modified HAL.dll anymore? And a quick glance at the new version, it looks like it's now using a loader, I'm guessing similar to that of a Windows OEM activation loader? Is that right, anatolymik?

Just wondering, because I'd love to be able to move past the use of a loader, and onto a BIOS patch

Edit: After another look, I might be wrong. Looks to be a combination of a loader and a difference patch for HAL.dll. Must have missed that after the first glance, unless it wasn't present a few revisions ago
hal.dll was there always. loader only loads system components and boot time drivers. it has to do nothing with activation. i put there hacked loader to enable unsigned kernel mode boot time drivers start, because i'm patching kernel and hal, which are kernel mode libraries. there is winload.exe file which check certificates of files. osloadw7.exe and osloadwv.exe files is the same winload.exe, but hacked. Activation loader starts before OS selecting menu.
 
Joined
Dec 15, 2010
Messages
114 (0.04/day)
Likes
33
System Name Bigfoot
Processor Q6600@3.2Ghz
Motherboard P5Q Pro Turbo
Cooling Artic Cooling
Memory 4Gb GSkill DDR2 1066Mhz
Video Card(s) 2xGTX460 1Gb HyperSLI
Storage 3x500Gb
Display(s) 22'' LG/ 32'' LG
Case Nox Coolbay 25
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair TX-850W
Software Win7 64/XP 32

divine666

New Member
Joined
Jan 25, 2011
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
hi there !!!
1st - great work man , im sure there are lots of enthusiast out there running sli on non sli motherboards that are very greatfull .
now , i've been waiting long while with cash in my pocket to take a plunge either direction - sli or crossfire . would u agree with me that nvidia's drivers are far superior to amd's ?
as maximus II formula owner im ( in theory ) limited to crossfire ... not anymore thanx to ur hard work lol ... so id like to get 2 gtx's 560 ti as at the moment thats the best bang 4 buck . now whats r the odds that with the next driver release nvidia will block sli patch from being succesfully installed on non sli certified boards ? and in that case will i be able to enable sli with EVGA SLI Enhancement Patch , that enables sli in newly released games , before official nvidia support ?
greetings
 

Max One

New Member
Joined
Jan 24, 2011
Messages
17 (0.01/day)
Likes
0
I figured out using sli patch with newest Avast Internet Security Version 5.1.889 ends in a bsod. In that case u have to use the previous Version 5.0.677 or wait for a newer patch maybe Anatolymik will fix it in the next release :). And another 1 small thing what i noticed is the function when u right click on desctop u have the option to use ur sandbox from avast. But with slli patch enabled it wont shop up on rightclick.

Thats all for now =)

Btw nice new site thumbs up.

Max 1
 
Joined
Oct 5, 2010
Messages
858 (0.33/day)
Likes
218
System Name FragBox
Processor Intel Core i7 2600K @ 5.0GHz/1.45 volts
Motherboard Asus P8Z77 WS
Cooling Custom CPU loop
Memory Kingston 12GB DDR3 1600
Video Card(s) Galaxy GTX 680/Zotac GTX 680 in SLi/EVGA GTX 650Ti
Storage 2 Vertex 3 120's, raid 0, 2 Seagate Momentus XT 500GB's in raid 0, 1 Hitatchi 2TB for backup
Display(s) 3 Acer S232HLX2 in nvidia surround
Case Corsair C70 White
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair AX1200
Software Win 7 x64 Pro
The new site looks great! Keep up the good work guys!
 
Joined
Jun 16, 2009
Messages
5,123 (1.65/day)
Likes
989
Location
North of Germany
System Name Heatbitch / The Dark Tower / Custom Acer
Processor AMD Phenom 2 X4 960T @ 4200mhz 1,44v,3130NB /Q9550 3.4ghz 1.20v/ X2 260 1.42v @3.6
Motherboard Asus M4A89GTD PRO / Asus Rampage Formula/Foxconn A7DA-S 3.0
Cooling Heatkiller 3.0 LT,Laing DDC+,Octakaideca-Rad /EK SP,Tt 400L, B.Ice XT2/Xiggy Black Knight
Memory 4x2gb Transcend 2400 CL10 1.65v: 1600 7-8-7-24-40 1.65 /Dominator 1066 2GB/Ripjaws 2000 CL9 4GB
Video Card(s) 6970, soon to be WCed/ 4870x2 HK Full Cover WC´d / 2xGeforce 8800GT HyperSLI
Storage 128gb Vertex 3, 32GB Ultradrive GX2, 320GB+500GB+2x1TB F1 /160gb Maxtor,500gb F1/ 160GB WD
Display(s) LG Flatron 23" W2353V /Benq 19" FP93E-S/TFT 17"
Case Thermaltake Shark /Superflower SF-860B/Acer m-ATX Tower
Audio Device(s) Realtek Onboard Sound, on all of them
Power Supply Corsair TX850/ OCZ Modxstream-Pro 600W/ MS-Tech 750w
Software XP 32bit Professional+ Win7 64Bit Ultimate
Benchmark Scores 3DMark Vantage: P21385 3DM11: P5920

elbubi

New Member
Joined
Oct 10, 2010
Messages
73 (0.03/day)
Likes
10
Location
Rosario, Argentina
System Name EnterPrise
Processor Phenom II X6 1090T (@4GHz)
Motherboard Gigabyte GA-790FXTA-UD5
Cooling Ocz Gladiator Max (Tuniq TX3)
Memory GSkill RipJaws 1600Mhz (CL7)
Video Card(s) 2 x MSi GTX460 HAWK Edition (w/ SLiPATCH!!! :D)
Storage 2 x Samsung Spinpoint 1TB
Display(s) Samsung T260 26" (1920x1200)
Case Vitsuba Master (modded)
Audio Device(s) SB X-Fi Extreme (Edifier R-451)
Power Supply CoolerMaster UCP 900w
Software Windows 7 Ultimate x64
Benchmark Scores Vantage P30000/GPU26000
Two new bsod's while playing Metro2033:





I want to try something but I need to know if "uninstall" option in patch does really eliminate all files and modifications done by patch or it just removes the alternate boot option.

Kind Regards and thanks indeed as always!!! :)
 
Joined
Oct 5, 2010
Messages
858 (0.33/day)
Likes
218
System Name FragBox
Processor Intel Core i7 2600K @ 5.0GHz/1.45 volts
Motherboard Asus P8Z77 WS
Cooling Custom CPU loop
Memory Kingston 12GB DDR3 1600
Video Card(s) Galaxy GTX 680/Zotac GTX 680 in SLi/EVGA GTX 650Ti
Storage 2 Vertex 3 120's, raid 0, 2 Seagate Momentus XT 500GB's in raid 0, 1 Hitatchi 2TB for backup
Display(s) 3 Acer S232HLX2 in nvidia surround
Case Corsair C70 White
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair AX1200
Software Win 7 x64 Pro

elbubi

New Member
Joined
Oct 10, 2010
Messages
73 (0.03/day)
Likes
10
Location
Rosario, Argentina
System Name EnterPrise
Processor Phenom II X6 1090T (@4GHz)
Motherboard Gigabyte GA-790FXTA-UD5
Cooling Ocz Gladiator Max (Tuniq TX3)
Memory GSkill RipJaws 1600Mhz (CL7)
Video Card(s) 2 x MSi GTX460 HAWK Edition (w/ SLiPATCH!!! :D)
Storage 2 x Samsung Spinpoint 1TB
Display(s) Samsung T260 26" (1920x1200)
Case Vitsuba Master (modded)
Audio Device(s) SB X-Fi Extreme (Edifier R-451)
Power Supply CoolerMaster UCP 900w
Software Windows 7 Ultimate x64
Benchmark Scores Vantage P30000/GPU26000
Joined
Jun 21, 2009
Messages
1,433 (0.46/day)
Likes
834
Two new bsod's while playing Metro2033:

http://img703.imageshack.us/img703/625/bsod1.jpg

http://img402.imageshack.us/img402/731/bsod2g.jpg

I want to try something but I need to know if "uninstall" option in patch does really eliminate all files and modifications done by patch or it just removes the alternate boot option.

Kind Regards and thanks indeed as always!!! :)
it removes alternate boot option and patched files. it's enough to boot under general option, but you should disable sli in this case
 

elbubi

New Member
Joined
Oct 10, 2010
Messages
73 (0.03/day)
Likes
10
Location
Rosario, Argentina
System Name EnterPrise
Processor Phenom II X6 1090T (@4GHz)
Motherboard Gigabyte GA-790FXTA-UD5
Cooling Ocz Gladiator Max (Tuniq TX3)
Memory GSkill RipJaws 1600Mhz (CL7)
Video Card(s) 2 x MSi GTX460 HAWK Edition (w/ SLiPATCH!!! :D)
Storage 2 x Samsung Spinpoint 1TB
Display(s) Samsung T260 26" (1920x1200)
Case Vitsuba Master (modded)
Audio Device(s) SB X-Fi Extreme (Edifier R-451)
Power Supply CoolerMaster UCP 900w
Software Windows 7 Ultimate x64
Benchmark Scores Vantage P30000/GPU26000
Thanks for the quick reply Anatolymik ;)
 

Namtaro

New Member
Joined
Sep 22, 2010
Messages
5 (0.00/day)
Likes
0
Hello, this is what I did

Installed 266.58 Rebooted
Installed SLI Patch 1.0 Final, then rebooted into the SLI patch option
When I get to the Nvidia control panel, I don't have an option for SLI

I'm running Windows 7 64bit, Gigabyte EP45-DS4P, and two 460's

Can you tell me what I'm doing wrong? Thanks
 

elbubi

New Member
Joined
Oct 10, 2010
Messages
73 (0.03/day)
Likes
10
Location
Rosario, Argentina
System Name EnterPrise
Processor Phenom II X6 1090T (@4GHz)
Motherboard Gigabyte GA-790FXTA-UD5
Cooling Ocz Gladiator Max (Tuniq TX3)
Memory GSkill RipJaws 1600Mhz (CL7)
Video Card(s) 2 x MSi GTX460 HAWK Edition (w/ SLiPATCH!!! :D)
Storage 2 x Samsung Spinpoint 1TB
Display(s) Samsung T260 26" (1920x1200)
Case Vitsuba Master (modded)
Audio Device(s) SB X-Fi Extreme (Edifier R-451)
Power Supply CoolerMaster UCP 900w
Software Windows 7 Ultimate x64
Benchmark Scores Vantage P30000/GPU26000
Hello, this is what I did

Installed 266.58 Rebooted
Installed SLI Patch 1.0 Final, then rebooted into the SLI patch option
When I get to the Nvidia control panel, I don't have an option for SLI

I'm running Windows 7 64bit, Gigabyte EP45-DS4P, and two 460's

Can you tell me what I'm doing wrong? Thanks
Are you using an sli-bridge???
 

CyberBeat

New Member
Joined
Apr 14, 2010
Messages
17 (0.01/day)
Likes
7
Location
NTH Brisbane, AUS
System Name 800D Black Hole
Processor I7 950 @ 4.0
Motherboard EVGA X58 Classified 3
Cooling Liquid Cooling
Memory Corsair XMS3 6GB
Video Card(s) 3X GTX470
Storage OCZ Vertex II 60GB
Display(s) Acer X233H X3 + BenQ 19"
Case Corsair Obsidian 800D
Power Supply Silverstone Strider 1500W
Software Windows 7 Professional X64
Problems

Hey people,

Been having some problems with my New install,
Before I formatted i had SLI Patch working, that with OCd CPU got me the Highest Q9400 Score on 3Dmark 11.
But i had stupidly forgotten to install anti virus, so i got a virus, and decided to format.
Since then i haven't been able to get it working since, Specs are in the thingy on the left.

have tried the following combinations of Drivers + Patches:

* 258.96 + 0.9 0.91 1.0
* 260.99 + 0.9 0.91 1.0
* 266.58 + 0.9 0.91 1.0
All BSOD with a 7E error code :confused::cry:

Always been uninstalling in safe mode with driver sweeper too..... :(

Any help would be appreciated :D

EDIT: fixed it minutes after posting this...




Thanks to elbubi for mentioning bluescreenview, above.

I ran this, and noticed that all my BSODs where caused by one file. Googled that file, and it ends up being a part of AVAST antivirus.
Uninstalled avast, and SLI patch worked fine, loaded up wiht NO bsods :D
Now to install MS essentials antivirus thingy, and contact AVAST.... :(


while running 3Dmark 11,
I just got a BSOD that was caused bu NTOSKRNP.exe+70740??

Read somewhere that that is part of SLipatch or something, not too sure...
 
Last edited: