• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Testing please: GPU-Z Resizable BAR Support Report

Joined
May 8, 2016
Messages
1,776 (0.59/day)
System Name BOX
Processor Core i7 6950X @ 4,26GHz (1,28V)
Motherboard X99 SOC Champion (BIOS F23c + bifurcation mod)
Cooling Thermalright Venomous-X + 2x Delta 38mm PWM (Push-Pull)
Memory Patriot Viper Steel 4000MHz CL16 4x8GB (@3240MHz CL12.12.12.24 CR2T @ 1,48V)
Video Card(s) Titan V (~1650MHz @ 0.77V, HBM2 1GHz, Forced P2 state [OFF])
Storage WD SN850X 2TB + Samsung EVO 2TB (SATA) + Seagate Exos X20 20TB (4Kn mode)
Display(s) LG 27GP950-B
Case Fractal Design Meshify 2 XL
Audio Device(s) Motu M4 (audio interface) + ATH-A900Z + Behringer C-1
Power Supply Seasonic X-760 (760W)
Mouse Logitech RX-250
Keyboard HP KB-9970
Software Windows 10 Pro x64
It may be "flaky", however it is correct in my case.
I had to specifically and manually enable CSM (with "Legacy" mode for PCI devices option), because otherwise platform would hang during POST (with ReBAR option enabled).

Just wanted to show Rebar can work with CSM Disabled (regardless of what GPU-z is showing), that's all.
 

bibikalka

New Member
Joined
Apr 29, 2024
Messages
10 (0.13/day)
It may be "flaky", however it is correct in my case.
I had to specifically and manually enable CSM (with "Legacy" mode for PCI devices option), because otherwise platform would hang during POST (with ReBAR option enabled).

Just wanted to show Rebar can work with CSM Disabled (regardless of what GPU-z is showing), that's all.

OK! But how did you specifically disable legacy vBIOS part on your video card? You are saying it boots dark - but that's a symptom of a modded vBIOS that has a UEFI GOP without a proper signature. Otherwise it would display something if booting in UEFI mode. Have you tried to patch up your vBIOS with a magic GOP? That should bring the POST text back when booting in UEFI mode. See the links below for details, the files you should download are "GOP Updater v1.9.6.5.d - magic amd gop.rar" and "GOP Files GOP Tools - GOP Updater 2024-06-02.rar".

 
Joined
May 8, 2016
Messages
1,776 (0.59/day)
System Name BOX
Processor Core i7 6950X @ 4,26GHz (1,28V)
Motherboard X99 SOC Champion (BIOS F23c + bifurcation mod)
Cooling Thermalright Venomous-X + 2x Delta 38mm PWM (Push-Pull)
Memory Patriot Viper Steel 4000MHz CL16 4x8GB (@3240MHz CL12.12.12.24 CR2T @ 1,48V)
Video Card(s) Titan V (~1650MHz @ 0.77V, HBM2 1GHz, Forced P2 state [OFF])
Storage WD SN850X 2TB + Samsung EVO 2TB (SATA) + Seagate Exos X20 20TB (4Kn mode)
Display(s) LG 27GP950-B
Case Fractal Design Meshify 2 XL
Audio Device(s) Motu M4 (audio interface) + ATH-A900Z + Behringer C-1
Power Supply Seasonic X-760 (760W)
Mouse Logitech RX-250
Keyboard HP KB-9970
Software Windows 10 Pro x64
@bibikalka
Again : It's not "black image" issue in EFI mode, the whole PC WILL hang or "freeze" on POST with CSM Disabled, and I have to click reset to get anywhere at that point.

Tool claims I already have latest GOP ?
I attached vBIOS file that I used on that screenshot (if you want to tinker with it).
Regardless, I wouldn't be surprised if this was some weird MB's BIOS issue (I am using beta one after all).
 

Attachments

  • Navi 10Silent.rom
    512 KB · Views: 15
Last edited:

bibikalka

New Member
Joined
Apr 29, 2024
Messages
10 (0.13/day)
@bibikalka
Again : It's not "black image" issue in EFI mode, the whole PC WILL hang or "freeze" on POST with CSM Disabled, and I have to click reset to get anywhere at that point.

Tool claims I already have latest GOP ?
I attached vBIOS file that I used on that screenshot (if you want to tinker with it).
Regardless, I wouldn't be surprised if this was some weird MB's BIOS issue (I am using beta one after all).

OK, I think you may have 2 separate issues!

1st issue, it seems you need this setting to have PCIE work correctly (probably independent of your graphics card, notice how BIOS option is not graphics specific - and this what keeps CSM disabled as "NO"):
I had to specifically and manually enable CSM (with "Legacy" mode for PCI devices option), because otherwise platform would hang during POST (with ReBAR option enabled).

2nd issue, something is screwy with your vBIOS that's when booting in UEFI mode, it likely has issues with signature, and stays black until Windows. And note, your video card does boot in UEFI mode, and not in CSM - that's for sure! Do you have the original vBIOS for your card? I ran the regular GOP updater, see below what it says. GOP updater can only increase the version, so you either find your vBIOS with less than 2.8.0, so you can get the magic GOP 2.8.0 on top. Or you can try the regular GOP so it'll boost it to 2.18 - but if the vBIOS signature issue is still there, it'll remain black. If you dig up your original signed vBIOS, you could update regular GOP to 2.18. Or you dig up your modded vBIOS with some old GOP, so you can stick 2.8.0 magic GOP on top of it.

gop01.png
 

Takla2

New Member
Joined
Oct 17, 2023
Messages
4 (0.01/day)
@W1zzard
Could you please add an additional check/section for reporting the state of the Smart Access Memory toggle from AMDs Control Panel?
 

Attachments

  • Capture.PNG
    Capture.PNG
    4.1 MB · Views: 24

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
27,229 (3.70/day)
Processor Ryzen 7 5700X
Memory 48 GB
Video Card(s) RTX 4080
Storage 2x HDD RAID 1, 3x M.2 NVMe
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
@W1zzard
Could you please add an additional check/section for reporting the state of the Smart Access Memory toggle from AMDs Control Panel?
Your BAR is sized at 16 GB, which is "enabled". Are you saying that performance changes when you turn it off in the AMD control panel, yet the size stays at 16 GB?
 

Takla2

New Member
Joined
Oct 17, 2023
Messages
4 (0.01/day)
Your BAR is sized at 16 GB, which is "enabled". Are you saying that performance changes when you turn it off in the AMD control panel, yet the size stays at 16 GB?
It is enabled in the bios but disabled in the driver.
GPU-Z should check for the registry (smart access memory) value set by AMDs driver and make it visible to the user.
 
Joined
Nov 24, 2018
Messages
2,211 (1.07/day)
Location
south wales uk
System Name 1.FortySe7en VR rig 2. intel teliscope rig 3.MSI GP72MVR Leopard Pro .E-52699, Xeon play thing
Processor 1.3900x @stock 2. i7 7700k @5. 3. i7 7700hq
Motherboard 1.aorus x570 ultra 2. z270 Maximus IX Hero,4 MR9A PRO ATX X99
Cooling 1.Hard tube loop, cpu and gpu 2. Hard loop cpu and gpu 4 360 AIO
Memory 1.Gskill neo @3600 32gb 2.hyperxfury 32gb @3000 3. 16gb hyperx @2400 4 64GB 2133 in quad channel
Video Card(s) 1.GIGABYTE RTX 3080 WaterForce WB 2. Aorus RTX2080 3. 1060 3gb. 4 Arc 770LE 16 gb
Storage 1 M.2 500gb , 2 3tb HDs 2. 256gb ssd, 3tbHD 3. 256 m.2. 1tb ssd 4. 2gb ssd
Display(s) 1.LG 50" UHD , 2 MSI Optix MAG342C UWHD. 3.17" 120 hz display 4. Acer Preditor 144hz 32inch.z
Case 1. Thermaltake P5 2. Thermaltake P3 4. some cheapo case that should not be named.
Audio Device(s) 1 Onboard 2 Onboard 3 Onboard 4. onboard.
Power Supply 1.seasonic gx 850w 2. seasonic gx 750w. 4 RM850w
Mouse 1 ROG Gladius 2 Corsair m65 pro
Keyboard 1. ROG Strix Flare 2. Corsair F75 RBG 3. steelseries RBG
VR HMD rift and rift S and Quest 2.
Software 1. win11 pro 2. win11 pro 3, win11 home 4 win11 pro
Benchmark Scores 1.7821 cb20 ,cb15 3442 1c 204 cpu-z 1c 539 12c 8847 2. 1106 cb 3.cb 970
heres my "X99" its been modded to support rebar. alls good and works well..
1.jpg2.jpg
3.jpg4.jpg
 
Last edited:

izy

Joined
Jun 30, 2022
Messages
944 (1.27/day)
Modded MSI BIOS for RTX 2060S, it doesnt show in Nvidia Panel but it shows on GPU-Z, performance wise i didnt notice any improvements.

1719870771683.png
 
Top