• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

X1900gt Unlock Bios Found!!!

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#1
IF YOUR GB_PIPE_SELECT IS 0x3FE4, THEN YOU CAN UNLOCK :D :D :D

Long story short, there are basically two revisions of the ATI R580 core. One is referred by the engineers as the R580"XL" and the other one is known as R580"PRO". Apparently, if you swap the BIOS on the cards, IT WILL NOT WORK. I just flashed Migou's R580"XL" version BIOS into my card, which is based on the R580"PRO" core, it fked up, and ATIFlash no longer recognizes the card.

If you still want to pursue the 16pp unlock, please post your dumped BIOS and I will mod it for you. If you want to mod it yourself see the X1800GTO @ X1800XT mod thread (See post number 7 on the first page). Works upon the same principle.

Before sending me the BIOSes, open the BIOS with Rabit and see if the Description says R580 "XL", if it does, don't bother. Make sure before sending me the BIOSes that the description says R580 "PRO" as shown below:



dolf said:
The dispute here remembers me my enthusiasm when I saw the RivaTuner core-register values which later on I realized are the same with the FUSE values in ATITool (W1zzard told me that it were "secret" up to that moment and reveals the combination for obtaining them - THANKS). These simple values (which was hard to understand in the begining are very reliable tool to estimate whether some core can be unlocked to 8, 12 or 16 pipes). Nowadays we know much more about the meaning of these values and knowing more I would like to help to all of you which are trying to unlock pipes on X1900GT. But you should know that most of the cores on these cards are with locked quads (on hardware level) and no BIOS flash can get them back. Otherwise these cores would be used for 16 pipe cards! Of course there will be unlockable cores in X1900GT family but they will be with limited number.

Everybody who want's to unlock pipes on X1900GT with BIOS modding MUST have unlockable core. Only then it is worth to search the BIOS for pipe number information (if we accept that isn't situated like in X1800 BIOS - 0x7B). But the unlocking of one X1900GT just confirms that. The only way to estimate the core unlocking potential now is the GB_PIPE_SELECT and we have to learn what the values mean.

I would join the efforts for unlocking of X1900GT if there is people which understand the above. All of you which will receive cards with unlockable cores GB_PIPE_SELECT=0x3FE4 should try the pipe mod (It should be successfull in 99%). If you can't unlock with these GB_PIPE_SELECT=0x3FE4 it means that the pipe number 1/2 bit is not situated in 0x7B and we have to look for other possibility.

Trying various BIOS modifications on locked (on hardware level) cores is waste of time ;)
 
Last edited:

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#2


Here we go
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#3
anyone have a clue as to how I host files?

trying to host the bios here
 

xforce

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
#4
Hi, this is great news indeed. May i know which card's bios did you use to create this mod ?
Is it the BBA ATI X1900GT card or other brands from Sapphire, Gecube or Powercolor ?

Do let us know.

Btw, i'm helping you out to upload your file to a free online hosting service.

http://www.savefile.com/files/1148248

:)
 

OOTay

New Member
Joined
Jan 28, 2006
Messages
710 (0.16/day)
Likes
7
Location
Cali
Processor Athlon 64 X2 3800+ Manchester HT 2000MHz @ 2.5ghz
Motherboard ASRock 939Dual-SATA2 Socket 939 ULi M1695
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 64 Pro, GPU VF700CU-LED, 3 120mm Front, 1 120mm + 92mm Rear, 1 92mm Top.
Memory 1gig pc3200 @ 208mhz 2,2,2,5
Video Card(s) x850pro @ XT 256mb agp @ 535 core 591mem
Storage 160gb Western Digital SATA 3.0gbs
Display(s) 19in Hanns G widescreen 5ms LCD
Case Thermaltake Black Xaser Armor Series
Audio Device(s) onboard 7.1 Realtek
Power Supply Thermaltake 420watt TT
Software Windows XP / Linux, Photoshop God.
#5
nice work tofu! *high five*
 

POGE

New Member
Joined
Oct 28, 2005
Messages
1,585 (0.36/day)
Likes
33
Location
In banjo's Goats.
Processor Turion 64 ML-34 1.8Ghz
Motherboard Compaq Laptop Mobo
Cooling Stock Compaq Laptop Fan
Memory 1x 256 DDR333
Video Card(s) Radeon 200m
Storage 40GB 5200RPM HP
Display(s) Stock Laptop LCD
Case Laptop Case
Audio Device(s) Onboard Realtek
Power Supply Stock Laptop Powerbrick
Software Windows XP Pro
#6
Can anyone verify this?
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,070 (3.44/day)
Likes
17,985
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#7
does direct3d work after you modified the bios?
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#8
xforce said:
Hi, this is great news indeed. May i know which card's bios did you use to create this mod ?
Is it the BBA ATI X1900GT card or other brands from Sapphire, Gecube or Powercolor ?

Do let us know.

Btw, i'm helping you out to upload your file to a free online hosting service.

http://www.savefile.com/files/1148248

:)
I modded this BIOS from the factory ATI cards, ie the ones from the ATI boxes, it shares the same pcb, but I do not know about the memory. Just make sure you are using Samsung 1.4ns chips and that they can clock up to 625 mhz. You may have noticed that the core is upclocked to 600 from 585.
TY very much for th hosting thing!

OOTay said:
nice work tofu! *high five*
Thank you!

POGE said:
Can anyone verify this?
Yes I'm anxious for another X1900GT owner to test this out. I'm thinking of emailing to one of those hardware review sites and have them do a review maybe.

W1zzard said:
does direct3d work after you modified the bios?
Do you mean like ATITool artifact scan? Last time I checked, it was artifact free, and I played a coupla rounds of HaloCE and NFSU2, so Direct3D works? Yes I think so.


BTW, im at school right now, so ill post some results later. The only 3d benchie i have is 3dmark03, so LOL. And i'll post the artifact scan.
 
Last edited:

Migou

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
12 (0.00/day)
Likes
0
Processor Athlon 64 X2 4200 (2400 MHz)
Motherboard ASRock 939 Dual SataII
Cooling Arctic Cooling Freezer 64 Pro
Memory 2 x 1 Giga Kingston
Video Card(s) HIS X1900GT
Storage Samsung SATA2 300 Gigas
Display(s) 19'' BenQ FP91V & 19'' Samsung 91S
Case Swiss made
Audio Device(s) Echo Audio Layla 24/96 & Realtek AC'97
Power Supply 370W ENERMAX Noisetaker AX Active PFC
#9
Hello ,

I have an HIS ATI Radeon X1900GT 256MB 256bit DDR3 and I will try your moded Bios this evening !

I have to check which memory i have on this card ...

You do a good job Tofu :toast:

With regards,

Migou
 

hot_fifty

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
91 (0.02/day)
Likes
0
Processor P4 641 3,2@4,5
Motherboard Asus P5WD2-Premium
Cooling Water
Memory Crucial Ballistix D9 fatbody PC5300@374 mhz 4-3-2-4-2 2,1v
Video Card(s) Sapphire X1900GT
Storage WD 200GB SATA2
Display(s) BeQ "19"
Case CM Stacker
Audio Device(s) IceMat and Onboard
Power Supply Enermax 500W
Software ? much
#10
so nice.. Can anyone confirm that the bios works on X1900GT from Sapphire
 

hot_fifty

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
91 (0.02/day)
Likes
0
Processor P4 641 3,2@4,5
Motherboard Asus P5WD2-Premium
Cooling Water
Memory Crucial Ballistix D9 fatbody PC5300@374 mhz 4-3-2-4-2 2,1v
Video Card(s) Sapphire X1900GT
Storage WD 200GB SATA2
Display(s) BeQ "19"
Case CM Stacker
Audio Device(s) IceMat and Onboard
Power Supply Enermax 500W
Software ? much
#11
in atiwinflash it says P/N mismatch. Please help
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#12
Migou said:
Hello ,

I have an HIS ATI Radeon X1900GT 256MB 256bit DDR3 and I will try your moded Bios this evening !

I have to check which memory i have on this card ...

You do a good job Tofu :toast:

With regards,

Migou
Good Luck!!! To my knowledge, most of the X1900GT's use 1.4ns from Samsung.

hot fifty said:
in atiwinflash it says P/N mismatch. Please help
I used ATIFlash, the DOS one. You can download this in the TechPowerUp! downloads section. When you do, place all the files onto a floppy or a usb boot drive. Fire it up and type atiflash -f -p 0 x19gtu.bin!!!

Hope this works out, and for all u ppl tryiong this.. good luck
Im still at school, so no results posted yet.
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#13
By the way, when I get home, I'll start working on a BIOS that allows voltage changing and fan control in ATITool. Ill post the new BIOS asap.
 

hot_fifty

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
91 (0.02/day)
Likes
0
Processor P4 641 3,2@4,5
Motherboard Asus P5WD2-Premium
Cooling Water
Memory Crucial Ballistix D9 fatbody PC5300@374 mhz 4-3-2-4-2 2,1v
Video Card(s) Sapphire X1900GT
Storage WD 200GB SATA2
Display(s) BeQ "19"
Case CM Stacker
Audio Device(s) IceMat and Onboard
Power Supply Enermax 500W
Software ? much
#14
my card fucked up.. no boot anymore..
 

hot_fifty

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
91 (0.02/day)
Likes
0
Processor P4 641 3,2@4,5
Motherboard Asus P5WD2-Premium
Cooling Water
Memory Crucial Ballistix D9 fatbody PC5300@374 mhz 4-3-2-4-2 2,1v
Video Card(s) Sapphire X1900GT
Storage WD 200GB SATA2
Display(s) BeQ "19"
Case CM Stacker
Audio Device(s) IceMat and Onboard
Power Supply Enermax 500W
Software ? much
#15
it is a sapphire
 

Migou

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
12 (0.00/day)
Likes
0
Processor Athlon 64 X2 4200 (2400 MHz)
Motherboard ASRock 939 Dual SataII
Cooling Arctic Cooling Freezer 64 Pro
Memory 2 x 1 Giga Kingston
Video Card(s) HIS X1900GT
Storage Samsung SATA2 300 Gigas
Display(s) 19'' BenQ FP91V & 19'' Samsung 91S
Case Swiss made
Audio Device(s) Echo Audio Layla 24/96 & Realtek AC'97
Power Supply 370W ENERMAX Noisetaker AX Active PFC
#16
Trying this bios on a HIS X1900GT card.

First I have to use ATIWinflash108 , the force option is removed from version 1.10
and is needed for this bios.

After the reboot i get a black screen (No signal) this append only when the ATI driver load.

To get back my original bios I have to restart in safe mode and remove the ATI driver,
restart normaly , flash back and reinstall the ATI driver.

I try to start ATITool before flashing back and I see the new frequency from the new bios but only 12 pipes like before.

Is not a frequency problems because i can overclock the card to 600/720 and playing Oblivion without problems or artefact.

No chance for me :eek:

Dont know what to do for the moment ...
 

sagi_10

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
32 (0.01/day)
Likes
0
Location
israel,north
Processor AMD 3800X2 0605 @ 3000 1.65V, 2850 1.5V 24/7
Motherboard DFI LANPARTY NF4 ULTRA UT
Cooling Tt BIG TYPHON
Memory GEIL 2GB KIT DC 400@ 415 CL 2.5,3,3,5 2.7V
Video Card(s) X1900GT@725/850 16P (DEAD)
Storage W.D 160GB SATA-2
Display(s) SAMSUNG 740B 17 LCD DVI
Case SUNBEEM TRANSFORMAR BALCK
Audio Device(s) ON/B
Power Supply ANTEC 480 TRUE WATTS DUAL FAN CONTROL
Software WINDOWS XP PRO SP2
#17
I dont know what to do whit the ati fash program...
could somebody help me?
:confused:
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#18
hot_fifty said:
it is a sapphire
Im very sorry about that

uhh, if u hagv integrated graphics or a spare pci card, u can fix it

some ppl at xtremesystems tried it and it was still 12 pipes tho...

Make sure you didn't flash the zip file... unzip the bios file before you flash
 
Last edited:

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#19
hehe, finally got the test results running
keep in mind my cpu is a P4 pressy 2.8



12 pipes as u can see



16 pipes now
All I can say is: VERY CPU LIMITED HERE
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#20
sagi_10 said:
I dont know what to do whit the ati fash program...
could somebody help me?
:confused:
Which ATI flash program do you mean?

ATI Winflash (in which I do not know how to use)
OR
ATIFlash DOS version (im pro at using this)
?
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#21
Can someone dump their X1900GT BIOS for me so I can mod it? I still have to enable the voltage, fan, and temp monitoring from ATITool.


EDIT: LOOK ON PAGE TWO OF THIS THREAD FOR THE TEST RESULTS
 
Last edited:

Migou

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
12 (0.00/day)
Likes
0
Processor Athlon 64 X2 4200 (2400 MHz)
Motherboard ASRock 939 Dual SataII
Cooling Arctic Cooling Freezer 64 Pro
Memory 2 x 1 Giga Kingston
Video Card(s) HIS X1900GT
Storage Samsung SATA2 300 Gigas
Display(s) 19'' BenQ FP91V & 19'' Samsung 91S
Case Swiss made
Audio Device(s) Echo Audio Layla 24/96 & Realtek AC'97
Power Supply 370W ENERMAX Noisetaker AX Active PFC
#22
HIS Excalibur X1900 GT PCIe x16-256 MB GDDR3 256bit 1.20GHz-R580 575MHz

Hop you can modify it !
 

Attachments

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#23
Migou said:
HIS Excalibur X1900 GT PCIe x16-256 MB GDDR3 256bit 1.20GHz-R580 575MHz

Hop you can modify it !
THANK YOU VERY MUCH

this is the 1.4ns samsung right? i would like to test this bios in my own card before i post it.
 

sagi_10

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
32 (0.01/day)
Likes
0
Location
israel,north
Processor AMD 3800X2 0605 @ 3000 1.65V, 2850 1.5V 24/7
Motherboard DFI LANPARTY NF4 ULTRA UT
Cooling Tt BIG TYPHON
Memory GEIL 2GB KIT DC 400@ 415 CL 2.5,3,3,5 2.7V
Video Card(s) X1900GT@725/850 16P (DEAD)
Storage W.D 160GB SATA-2
Display(s) SAMSUNG 740B 17 LCD DVI
Case SUNBEEM TRANSFORMAR BALCK
Audio Device(s) ON/B
Power Supply ANTEC 480 TRUE WATTS DUAL FAN CONTROL
Software WINDOWS XP PRO SP2
#24
tofu said:
Which ATI flash program do you mean?

ATI Winflash (in which I do not know how to use)
OR
ATIFlash DOS version (im pro at using this)
?
i mean the dos version....
how do i replace my bios wuth the new bios??
can i use @vga ?
 
Joined
Nov 27, 2005
Messages
1,066 (0.24/day)
Likes
193
Location
Look behind you!!
System Name NEW
Processor Intel 4770 non-K
Motherboard Gigabyte H81M-DS2V
Cooling CM Hyper 212 plus
Memory 16gb Muskin
Video Card(s) XFX 380X 4gb
Storage Sandisk 120gb plus WD blue 1tb
Display(s) AOC 23.5 LED bl
Case XIGMATEK
Audio Device(s) motherboard
Power Supply Cooler Master 500
#25
When you guys copy your stock bios send it to w1zzard@gmx.net so he can put it in the collection.

Give make,model and memory speeds.