• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

X1900gt Unlock Bios Found!!!

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#51
bakalu said:
How many Pixel Shader Processor in X1900GT mod 16 pipes (36 or 48) ? Thanks.
Cuz I copied the mod from the same basic priniciples of X1800GTO to X1800XT mod, I believe that the X1900GT (if modded successfully) should have 36 pixel shaders. The hex code that I mod in the BIOS only fiddles with the pixel pipelines, not pixel shaders.

If only there was someting like Rivatuner GPU configuration for ATI cards, it would be really nice.
 

Migou

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
12
Likes
0
Processor Athlon 64 X2 4200 (2400 MHz)
Motherboard ASRock 939 Dual SataII
Cooling Arctic Cooling Freezer 64 Pro
Memory 2 x 1 Giga Kingston
Video Card(s) HIS X1900GT
Storage Samsung SATA2 300 Gigas
Display(s) 19'' BenQ FP91V & 19'' Samsung 91S
Case Swiss made
Audio Device(s) Echo Audio Layla 24/96 & Realtek AC'97
Power Supply 370W ENERMAX Noisetaker AX Active PFC
#52
Tofu,

A friend of me have a problem with an ATI card, the system dont see anymore the video card.

He try to remove it and put back without success , after removing the card for 1h30 and
installing it back after doing a full bios reset on the main board the card work again.

This apend after flashing the card .... you have to try this manipulation.

For me is strange because i have flashed your bios from a R580Pro to my R580XL and ok the mod dont work, but I can flash back my card!

Whit chance you have the same problem my friend have.
 
Joined
Mar 9, 2006
Messages
1,196
Likes
130
Location
FL
System Name Iam-a-computah
Processor 7700k @5 Ghz
Motherboard Gigabyte Auros z270x
Cooling Custom water loop, x2 280 radiators
Memory 16gb Corsair Dominator
Video Card(s) MSI 1080 TI FE 11gb WC
Storage SSD: 256gb Samsung 840pro & HHD: WD black 2T
Display(s) Dell 34" UW screen
Case Full tower NZXT
Audio Device(s) Creative x-FI
Power Supply EVGA super NOVA 1300wtt
Keyboard G710
Software W 10
#53
yeah, just try to connect and disconnect ur card ,update every driver and bios possible, and you might hit that "lucky boot/detection". If you want you can return your card too, flashing or OCing viods ur warranty but i found out that ATI is kind enough to give you 1 more chance and they dont even fix ur card they REPLACE it :), believes it happened to me.
 

hot_fifty

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
91
Likes
0
Processor P4 641 3,2@4,5
Motherboard Asus P5WD2-Premium
Cooling Water
Memory Crucial Ballistix D9 fatbody PC5300@374 mhz 4-3-2-4-2 2,1v
Video Card(s) Sapphire X1900GT
Storage WD 200GB SATA2
Display(s) BeQ "19"
Case CM Stacker
Audio Device(s) IceMat and Onboard
Power Supply Enermax 500W
Software ? much
#54
tofu what can I do.. I think I have flashed my X1900GT with a pro bios, the one you have uploaded.. My card cant boot up and a have made a floppy with atiflash 3.15. Once I want to flashback it cant. What can I do to falshback..

Please help
 

laydback

New Member
Joined
Oct 23, 2005
Messages
19
Likes
0
#55
Perhaps you could look at my bios, which is a x1900AIW and compare it to the bios you unlocked.

Here's a picture, although you cant see the numbers on the GPU, the ram chips are clear enough.

 

Attachments

Migou

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
12
Likes
0
Processor Athlon 64 X2 4200 (2400 MHz)
Motherboard ASRock 939 Dual SataII
Cooling Arctic Cooling Freezer 64 Pro
Memory 2 x 1 Giga Kingston
Video Card(s) HIS X1900GT
Storage Samsung SATA2 300 Gigas
Display(s) 19'' BenQ FP91V & 19'' Samsung 91S
Case Swiss made
Audio Device(s) Echo Audio Layla 24/96 & Realtek AC'97
Power Supply 370W ENERMAX Noisetaker AX Active PFC
#56
Hot_fifty you need a old PCI card just to see what you are doing and flash back the original bios. Look around your friend or ebay to find one very ship or in a old computer ready for the trash !
 

hot_fifty

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
91
Likes
0
Processor P4 641 3,2@4,5
Motherboard Asus P5WD2-Premium
Cooling Water
Memory Crucial Ballistix D9 fatbody PC5300@374 mhz 4-3-2-4-2 2,1v
Video Card(s) Sapphire X1900GT
Storage WD 200GB SATA2
Display(s) BeQ "19"
Case CM Stacker
Audio Device(s) IceMat and Onboard
Power Supply Enermax 500W
Software ? much
#57
I have finally flashes back to original bios on Sapphire... I check the core soon in Rabit, what is the best, R580XL i guess..

Hopefully it was possible for me to flash back with floppy and a pci card.
 

hot_fifty

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
91
Likes
0
Processor P4 641 3,2@4,5
Motherboard Asus P5WD2-Premium
Cooling Water
Memory Crucial Ballistix D9 fatbody PC5300@374 mhz 4-3-2-4-2 2,1v
Video Card(s) Sapphire X1900GT
Storage WD 200GB SATA2
Display(s) BeQ "19"
Case CM Stacker
Audio Device(s) IceMat and Onboard
Power Supply Enermax 500W
Software ? much
#58
tofu please make a great bios for both pro and XL:.. I will hope you dont make voltage regulation possible because if you for example give 1,5 to core and maybe 700+ on core, then atitool fucks up, when you are watching a 2d movie... That sucks..
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#59
Migou said:
Tofu,

A friend of me have a problem with an ATI card, the system dont see anymore the video card.

He try to remove it and put back without success , after removing the card for 1h30 and
installing it back after doing a full bios reset on the main board the card work again.

This apend after flashing the card .... you have to try this manipulation.

For me is strange because i have flashed your bios from a R580Pro to my R580XL and ok the mod dont work, but I can flash back my card!

Whit chance you have the same problem my friend have.
This is good news indeed! 1h30mins, magic number.
I'll try this asap when I get home.
 

hot_fifty

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
91
Likes
0
Processor P4 641 3,2@4,5
Motherboard Asus P5WD2-Premium
Cooling Water
Memory Crucial Ballistix D9 fatbody PC5300@374 mhz 4-3-2-4-2 2,1v
Video Card(s) Sapphire X1900GT
Storage WD 200GB SATA2
Display(s) BeQ "19"
Case CM Stacker
Audio Device(s) IceMat and Onboard
Power Supply Enermax 500W
Software ? much
#60
my card is a XL.. Good or bad?
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#61
hot_fifty said:
tofu please make a great bios for both pro and XL:.. I will hope you dont make voltage regulation possible because if you for example give 1,5 to core and maybe 700+ on core, then atitool fucks up, when you are watching a 2d movie... That sucks..
Does that mean that I should make a BIOS that does not enable ATITool to change the voltages?

hot_fifty, is your card still effed up, or did you fix it already?
 

hot_fifty

New Member
Joined
Jun 15, 2006
Messages
91
Likes
0
Processor P4 641 3,2@4,5
Motherboard Asus P5WD2-Premium
Cooling Water
Memory Crucial Ballistix D9 fatbody PC5300@374 mhz 4-3-2-4-2 2,1v
Video Card(s) Sapphire X1900GT
Storage WD 200GB SATA2
Display(s) BeQ "19"
Case CM Stacker
Audio Device(s) IceMat and Onboard
Power Supply Enermax 500W
Software ? much
#62
fixed it with floppy and pcicard + original bios...

Please make a bios with more volts on gpu, but check if it can view some movies in winamp or media player, because if I use overclocker and set volts up on core then at about 1,5 core, then it fucks up in 2d movies...

A bios with 1,5 vgpu would be nice, but please check if it works on XL, because thats what my card is

PS: Higher clock speeds at stock would be nice like 650/720 is now the max in CCC

Scrennie
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#64
hot_fifty said:
my card is a XL.. Good or bad?
From all the people who have R580"XL" cores, the unlock doesn't work. So I don' think the "XL" cores are the unlockable ones.

I really want to take a look at laydback's X19000AIW BIOS file, I'm expecting he/she may have the R580"PRO" core. Please, no one spoil the surprise...
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#65
hot_fifty said:
fixed it with floppy and pcicard + original bios...

Please make a bios with more volts on gpu, but check if it can view some movies in winamp or media player, because if I use overclocker and set volts up on core then at about 1,5 core, then it fucks up in 2d movies...

A bios with 1,5 vgpu would be nice, but please check if it works on XL, because thats what my card is

PS: Higher clock speeds at stock would be nice like 650/720 is now the max in CCC

Scrennie
I'll start working on the BIOS as soon as I get home, but I don't know where to start, it would be nice if you could upload your BIOS so I can mod from there. I wouldn't want to fkup anymore cards because of different cores...

When you fixed your card, did ATIFlash recognize it? Mine don't; thats why I can't fix it.

EDIT: 1.5VGPU is insane for an air cooled, or liquid cooled card. I would say 1.35VGPU is the absolute MAX anyone should go with air cooling. 1.5VGPU is for phase change, ln2, dice, or highhighhigh-end liquid cooling.
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#66
@ hot_fifty

Since you didn't upload the BIOS file from your Sapphire card, I decided to mod ixq's Sapphire X1900GT BIOS. It will work on your card.

Modded, but still in testing:
- Fan control optimized, tell me if the X1900GT fan acts funny after the flash
- VGPU raised to 1.2875VGPU (should be around 1.3-ishV)
- This is a beta bios, so keep in mind it MAY NOT WORK
- It should work on the Sapphire X1900GTs, don't try if your card ain't Sapphire

EDIT: Here it is:::
 
Last edited:

ixq

New Member
Joined
Jun 16, 2006
Messages
22
Likes
0
Processor AMD 64 3000+ @ 2.34
Motherboard K8N-XE
Cooling way to meny fans
Memory 1gb pc3200 2.5-3-3-7
Video Card(s) Sapphire X1900GT 666/800 stock Cooler + 3 120mm fans
Storage 2x raptor 18.7gb 2x 160gb seagates
Case cardboard box ftw.
Software mmm games....
#67
oh.. so you can like unlock the bios for mem timings and volt? couse mine just says "not allowed on this chipset" and volt modding is all gray?
 

laydback

New Member
Joined
Oct 23, 2005
Messages
19
Likes
0
#68
I remember seeing software out there that would compare two binary files and list the differences in bits. I'll see if I can find it.
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#69
ixq said:
oh.. so you can like unlock the bios for mem timings and volt? couse mine just says "not allowed on this chipset" and volt modding is all gray?
Mem timings editing is not supported on the X1K chipsets because (I think) they have the ring bus memory controller.

You should be able to change the voltage of the card through ATITool tho..


EDIT: ixq, did you try the modded bios in your X1900GT? If yes, can you post some results? Ty
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#71
laydback said:
I remember seeing software out there that would compare two binary files and list the differences in bits. I'll see if I can find it.
I looked at your BIOS, but your card is the AIW X1900...
I don't think the majority of the HEX code would do any good to the X1900GTs. It would be very nice if ATI would tell me where the pixel pipeline configuration HEXes are found.


EDIT: I will try the HEX comparison thing soon
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#73
ah ICICICIC!!!!!
Laydback, man you are a genius! :rockout: :rockout: :rockout:

I will experiment and look on further. But I will need someone nice enough to volunteer their X1900GT as lab mice. Unless, of course, I get another one.

:respect: :respect: :respect:
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
#75
The difference between the AIW and GT bios are way different though:

in the AIW bios, the 3FE0 line says 268B 5F02 2689 7702 5F5E 5BC3 268B 5F02
however in the GT, the same line says 4728 5A59 C353 8BD8 26C6 4732 825B C357

I don't think I should copy the entire code, man I need a HEX editor expert.


EDIT: try converting to AIW bios to .BIN file, and maybe you will see the difference