• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

X1900gt Unlock Bios Found!!!

wacko1

New Member
Joined
Nov 5, 2006
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
Processor opteron 170 dual core
Motherboard sapphire a9rd580
Cooling stock
Memory corsair 1024 dualchannel
Video Card(s) 2 Sapphire x1900gt's
Storage 2x wd 250GB in raid , Wd 250Gb , Wd 160gb all sataII , seagate 160GB SataI
Display(s) 21" flatscreen
Case Thermaltake MozartTX
Audio Device(s) onboard Hd audio
Power Supply 750 W OCZ
Software xp
TOFU - Ive got a Club3D 1900RX that has always shown up as a GT since i installed it. Ive just saved my bios and run it in RABiT and have the same device ID as you (724B, 0B12, 1002) but the description is just randomness... (v/PN-113-B04202-101, desc- B04201 BIOS).

Would you be able to o/c and unlock this bios/card (if so, can you pls ;) )??

scaramanga i have exactly the same readings in rabit but this is a sapphire
mine came out of the box with clocks 513 / 657 with only 12 pipes

is it possible to unlock 16pipes

is it possible to flash an xt bios to our gt's to unlock the remaining pipes

here is my bios
 

Attachments

Last edited:

Kasparz

New Member
Joined
Feb 27, 2006
Messages
287 (0.07/day)
Likes
4
If you have rev2 card, its impossible to unlock 16 pipes.
If you have rev1 card, open your bios with RaBiT, and if u see R580pro core, then u can try to flash 16p bios, but x1900gt with R580pro was only few ES cards.
 

scaramanga

New Member
Joined
Oct 26, 2006
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
scaramanga i have exactly the same readings in rabit but this is a sapphire
mine came out of the box with clocks 513 / 657 with only 12 pipes
Yeah, mine is the same clock freq as you

As i stated in my post, Rabit gives a weird name for the chip etc but the same device Id etc as the first poster.#

The description is 'B04201 BIOS' no sign of 'R580pro'
 
Last edited:
Joined
Nov 8, 2006
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
How am i supposed to use rabit... it is completely blank....the logging says...


-- RaBiT v.2.0.0 build 616 started --
> RaBiT driver v.2.0.2 is ready
-- Your ATi video adapter low level info --
Vendor: 0x1002, SubVendor: 0x1002 (ATI Technologies Inc)
Device: 0x724B (), SubSystem: 0x0B12
On Board EEPROM: No ROM
Active pipelines: 12, GB_TILE_CONFIG = 0x0141001D
GB_PIPE_SELECT = 0x00012BB4
-- Memory bus and clocking info --
Memory: 256 bits, 256 Mb
Memory Vendor ID = 0xFFFFFFFF
Core clock = 499.50 MHz
Memory clock = 594.00 MHz
-- Active memory timings --
tCL = 09
tRcdRD = 09
tRcdWR = 18
tRP = 08
tRRD = 08
tR2W = 0C
MemRR = 3B
tRFC = 20


I have an ati x1900 gt... wanna tell me what to do here? i could use the help
 

Changis

New Member
Joined
Jun 21, 2006
Messages
314 (0.07/day)
Likes
0
Location
Norwegia
Processor AMD Opteron 165 (ccbbe) @ 3000 (CPU-Z ID: 125237 )
Motherboard Sapphrie A9RD580 (the White One) (with leaked ATI manta ref, board Bios)
Cooling Cpu: Corsair Nautilus 500 Watercooling Northbridge: T/T spirit II 2 80mm fans 1for HDD one for door
Memory 2x512 Kingston Hyper-x 3500 ddr434 2-2-2-5-1T
Video Card(s) Sapphire X1900XT 256MB
Storage Main: Samsung SP. 160G SataII Storage: 2x WD 320
Display(s) Fujitsu e212 / Daewoo 28" widescreen / dad's 42" HD-TV (when they are away;) or 1 of my 2 projektors
Case Custom Glow-in-the-dark painted PC Case! PM ME IF YOU KNOW ANY1 WITH THE SAME
Audio Device(s) onboard
Power Supply Mist 600W 4x12V@20A
Software Xp Pro
GB_PIPE_SELECT = 0x00012BB4 = not unlockable.
 

Chewy

New Member
Joined
Jul 9, 2006
Messages
3,287 (0.77/day)
Likes
147
Location
Halifax, Canada
Processor Q6600 G0 @ 3.2Ghz
Motherboard Asus p5k-Premium/Black Pearl
Cooling Luna Block, 240mm rad
Memory Patriot Extreme PC2-6400 2x2GB
Video Card(s) Saphire 5850 1GB
Storage 60GB SSD + 2x500GB/1TB/2TB
Display(s) Samsung 226BW and 50" Panasonic S2
Case Silverstone TJ-09
Audio Device(s) X-fi Prelude
Power Supply Enermax Galaxy Dxx 850watt
Software Windows7 32Bit
Benchmark Scores Super Pi 1M 14.333
Die already Topic Die!

Ohwell cant blame people for trying I guess, just that I already know to have an unlockable 1900gt is like winning the lotto 6/49
 

tofu

New Member
Joined
Feb 2, 2006
Messages
483 (0.11/day)
Likes
12
Location
GTA
System Name Dinosaur
Processor 939 Athlon X2 4200+ @ 2.64GHz
Motherboard Sapphire RD580
Cooling OCZ HDT-S1284
Memory Corsair XMS 2x1GB CE-6 DDR480 2.5-3-2-8
Video Card(s) Zotac GTS 450 1GB 850/1700/1850
Storage OCZ Vertex 2 60GB + Hitachi 320GB + Seagate 1TB
Display(s) 2x Samsung 740B 17" LCD
Case Antec 300
Audio Device(s) ALC880
Power Supply Antec Truepower New 650
Software W7 Pro X64
Die already Topic Die!

Ohwell cant blame people for trying I guess, just that I already know to have an unlockable 1900gt is like winning the lotto 6/49
Good point DIE DIE DIE :nutkick: :nutkick: :nutkick:

PPL, pls stop posting
If its anything to do with overclocking or tweaking, pls start new thread.

"I officially claim this thread dead, biotch!" -not me
 

Chewy

New Member
Joined
Jul 9, 2006
Messages
3,287 (0.77/day)
Likes
147
Location
Halifax, Canada
Processor Q6600 G0 @ 3.2Ghz
Motherboard Asus p5k-Premium/Black Pearl
Cooling Luna Block, 240mm rad
Memory Patriot Extreme PC2-6400 2x2GB
Video Card(s) Saphire 5850 1GB
Storage 60GB SSD + 2x500GB/1TB/2TB
Display(s) Samsung 226BW and 50" Panasonic S2
Case Silverstone TJ-09
Audio Device(s) X-fi Prelude
Power Supply Enermax Galaxy Dxx 850watt
Software Windows7 32Bit
Benchmark Scores Super Pi 1M 14.333
Read the 1st post :p

"Before sending me the BIOSes, open the BIOS with Rabit and see if the Description says R580 "XL", if it does, don't bother. Make sure before sending me the BIOSes that the description says R580 "PRO""
 

Changis

New Member
Joined
Jun 21, 2006
Messages
314 (0.07/day)
Likes
0
Location
Norwegia
Processor AMD Opteron 165 (ccbbe) @ 3000 (CPU-Z ID: 125237 )
Motherboard Sapphrie A9RD580 (the White One) (with leaked ATI manta ref, board Bios)
Cooling Cpu: Corsair Nautilus 500 Watercooling Northbridge: T/T spirit II 2 80mm fans 1for HDD one for door
Memory 2x512 Kingston Hyper-x 3500 ddr434 2-2-2-5-1T
Video Card(s) Sapphire X1900XT 256MB
Storage Main: Samsung SP. 160G SataII Storage: 2x WD 320
Display(s) Fujitsu e212 / Daewoo 28" widescreen / dad's 42" HD-TV (when they are away;) or 1 of my 2 projektors
Case Custom Glow-in-the-dark painted PC Case! PM ME IF YOU KNOW ANY1 WITH THE SAME
Audio Device(s) onboard
Power Supply Mist 600W 4x12V@20A
Software Xp Pro
this thread should be closed...
at most 3! cards have been unlocked of all the sold ones. (prob. first shipment or something)

if you want 16 pipes, buy the XT! (I did)
 

Chewy

New Member
Joined
Jul 9, 2006
Messages
3,287 (0.77/day)
Likes
147
Location
Halifax, Canada
Processor Q6600 G0 @ 3.2Ghz
Motherboard Asus p5k-Premium/Black Pearl
Cooling Luna Block, 240mm rad
Memory Patriot Extreme PC2-6400 2x2GB
Video Card(s) Saphire 5850 1GB
Storage 60GB SSD + 2x500GB/1TB/2TB
Display(s) Samsung 226BW and 50" Panasonic S2
Case Silverstone TJ-09
Audio Device(s) X-fi Prelude
Power Supply Enermax Galaxy Dxx 850watt
Software Windows7 32Bit
Benchmark Scores Super Pi 1M 14.333
good idea close this thread! all the needed infomation is in here.

Oo.. you sold your 2 gts?
 

-Riddick-

New Member
Joined
Dec 12, 2006
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
Have powercolorx1900gt all-in-wonder.
Here is my bios description: R580 113-A52206-101 AIW PAL BIOS 477m/500e
device id: 7249
Well it's not a 580 pro chip but gb_pipe_select is 3fe4 as required, so i think there can be a chance to unlock my card. I looked on my bios in hex editor and saw proper values at line 00000070 - 49 72 18 so there's nothing to change but my card has 36 pipes instead of 48. Do we have something to do with it??
 

Changis

New Member
Joined
Jun 21, 2006
Messages
314 (0.07/day)
Likes
0
Location
Norwegia
Processor AMD Opteron 165 (ccbbe) @ 3000 (CPU-Z ID: 125237 )
Motherboard Sapphrie A9RD580 (the White One) (with leaked ATI manta ref, board Bios)
Cooling Cpu: Corsair Nautilus 500 Watercooling Northbridge: T/T spirit II 2 80mm fans 1for HDD one for door
Memory 2x512 Kingston Hyper-x 3500 ddr434 2-2-2-5-1T
Video Card(s) Sapphire X1900XT 256MB
Storage Main: Samsung SP. 160G SataII Storage: 2x WD 320
Display(s) Fujitsu e212 / Daewoo 28" widescreen / dad's 42" HD-TV (when they are away;) or 1 of my 2 projektors
Case Custom Glow-in-the-dark painted PC Case! PM ME IF YOU KNOW ANY1 WITH THE SAME
Audio Device(s) onboard
Power Supply Mist 600W 4x12V@20A
Software Xp Pro
OMG! this thread isn't locked yet? :S

read this thread THOROUGHLY, as theese questions have been answered
Try one of the modded bioses, or mod your own (BACKUP ORIGINAL FIRST)
it might work, it might get you nothing (most prob.) or it may fubar your card
Thats the risk you have to take

This answer applies to all Rev 1 X1900GT cards

now PLEASE lock this thread
 

-Riddick-

New Member
Joined
Dec 12, 2006
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
Uff, im sure no one of bioses from here won't work proper on my card 'cos i have an all-in-wonder edition. So i'm askin for only values i have to change in my bios to try unlocking it. Everyone here got "wrong" cards and who has "right" ones has only screens and nothing usefull. SO again, i have rev.1 card, device id: 7249 and gb_pipe_select is 3fe4. My next step?..
 

-Riddick-

New Member
Joined
Dec 12, 2006
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
So what about my post? Do I have an already unlocked card? )) It gets almost 12K in 3dmark 2005 )) clocks 680/1200
 

Rahziel

New Member
Joined
Dec 25, 2006
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
Hey Tofu,

Hope you're still doing this or at least checking up on this thread,

I read everything, confirmed my GB pipes w/ atitool


I have an unlockable & here is my BIOS

BUT....main reason I'm trying this, I've exhausted ALL my options on getting my dual monitor going.

I've gone thru catalyst 6.6-6.12, Omega & NGOhq tweaked drivers. All clean installs no avail

For the life of me I cannot get the 2nd monitor to initailze at all even though all the settings act like it should be working

SO lets unlock & tweak the BIOS! If it mysteriously fixes the 2nd monitor issue as well farkin AWESOME.

If not well you'll be seeing a 16p Unlocked AIW x1900 on ebay shortly
 

Attachments

Last edited:
Joined
Dec 30, 2006
Messages
87 (0.02/day)
Likes
0
Location
Croatia,Umag
Processor Intel Xeon 3050 2.13@3200 ctock volt
Motherboard Asus P5W DH Deluxe
Cooling Server passive cooler HP
Memory Kingmax 1gb 667 mhz
Video Card(s) XFX 7900 GT 470M 256 MB
Storage Seagate Barcuda 80gb,Western Digital 80gb
Display(s) Philips 190X7FB 19'' Lcd
Case Konjine Team Midi
Audio Device(s) Alc 882
Power Supply Termaltake Xaser III 480W
Software Win xp
what about the R580 xt2 chip???
who knows anithing about it..unlock.!!!
 

Namslas90

New Member
Joined
Aug 27, 2006
Messages
4,846 (1.15/day)
Likes
535
Location
Earth
BUT....main reason I'm trying this, I've exhausted ALL my options on getting my dual monitor going.

I've gone thru catalyst 6.6-6.12, Omega & NGOhq tweaked drivers. All clean installs no avail

For the life of me I cannot get the 2nd monitor to initailze at all even though all the settings act like it should be working
Try loading standard windows drivers ver 6.11(not the CCC suite), available @ ATI downloads site under CCC Suite >click> 'additional drivers'. Add to that the ATI Hydrovision driver. Don't use the AVIVO drivers. That just might do it!
 

Tango

New Member
Joined
Jan 26, 2007
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
and R580 XT2 = ?????
Hi eveybody. I am new here.

Lot of work has been done so far here. Got little tired reading! :shadedshu Managed 14 first pages then skipped to the last one and found MAGS's post. I seem to have exactly same card.

I have Sapphire X1900GT 256MB PCI-E. Bought about a month ago from new. Have not yet done overclocking on it yet but modified original cooler since it was a bit too noisy. I now have Zalman VF700-AL cooler on it - quiet! ;)

RaBiT v.2.2.0 reports my card as R580 XT2 (see the attached screen-shots). Anyone managed to unlock pipes so far?

I suspect my card's PCB can be little different. Anyone else has the same? The memory chips Samsung 1.4ns - as usually.

GB_PIPE_SELECT: 0x6E4B
Device ID: 0x724B
SubSystem ID: 0B12
SuVendor ID: 1002

Original card BIOS attached (extracted with ATIflash for DOS mode).

Any chance to unlock this card?
 

Attachments