• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

30fps doubling image in games

Status
Not open for further replies.

lyndonguitar

I play games
Joined
Apr 1, 2010
Messages
1,849 (0.66/day)
Likes
502
Location
Philippines
System Name X6 | Lyndon-ROG
Processor Intel Core i7-8700k | Intel Core i7 6700HQ
Motherboard Gigabyte Z370 Aorus Gaming 5 | Asus ROG-GL552VX
Cooling Deepcool Captain 240EX
Memory 16GB Corsair Vengeance LED | 8 GB
Video Card(s) NVIDIA GTX 1080 8 GB GDDR5X | NVIDIA GeForce GTX 950M 4GB
Storage SSDs: 500GB, HDDs: 2TB, 2TB, 3TB | SSD: 250GB, HDD: 1TB
Display(s) BenQ XL2411 1080p@144Hz, 32" HDTV, 19" Monitor | 15.6"1080p
Case Cougar Panzer Max
Audio Device(s) Corsair Gaming H1500 7.1 | ROCCAT Kave 5.1 | Edifier M3200
Power Supply EVGA 750GQ
Mouse Razer Deathadder Chroma | Logitech G302 | Mad Catz Cyborg R.A.T. 5
Keyboard Corsair Vengeance K70 Cherry MX Red
Software Windows 10
#76
I have an 6870 and using a Panasonic Viera 32" + 2x 19" LCD Monitors. using 60 Hz, None of these happens.

Games that ran past 60, Most of the time I have to turn on Vsync to remove screen tearing.

Games that are playing below 60FPS, I don't do anything. and Its fine on 60 Hz

I didn't understand most of what you're saying but try this.

1. Plug-in HDTV
2. set to 60 Hz in the TV and the GPU Settings.
3. REMOVE ANY FRAME LIMIT
4. Set Vsync to "application controlled" in the GPU Settings and in the Games' Video Settings, turn vsync off.
5. Play a game.
6. If problem still there or if its fixed but you're experiencing some kind of screen tearing Turn Vsync on in the Games' Video Settings
7. Play a game.
8. If the image-doubling problem still exists try changing Monitors or Cables
9. If the problem exists Try using the HDTV on another build. repeating steps 1 to 7, If not its the HDTV/Cables.
10. If the problem still exists, its the HDTV, If not then its either the GPU doesnt like your HDTV or vice versa.
 
Last edited:

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,401 (4.84/day)
Likes
5,481
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#77
What is the make and model of the TV and how are you connecting your PC to the HDTV? I have a 42" Panasonic Plasma that I've used my own 6870 (before I upgrade,) and I had nothing close to what you're describing. Some images were a little blurry because the Plasma wasn't scaling to 1080p properly (adjust over/underscan fixed that issue for me). If it looks fine on other displays with the same cable then I would have to guess that it is the TV. Have you also tried a different connector? If you're using DVI/HDMI have you tried VGA or an analog signal to see if the same issue exists?
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,551 (3.97/day)
Likes
8,059
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#78
qubit grabs another popcorn and continues to watch the train wreck unfold. :laugh:
 

lyndonguitar

I play games
Joined
Apr 1, 2010
Messages
1,849 (0.66/day)
Likes
502
Location
Philippines
System Name X6 | Lyndon-ROG
Processor Intel Core i7-8700k | Intel Core i7 6700HQ
Motherboard Gigabyte Z370 Aorus Gaming 5 | Asus ROG-GL552VX
Cooling Deepcool Captain 240EX
Memory 16GB Corsair Vengeance LED | 8 GB
Video Card(s) NVIDIA GTX 1080 8 GB GDDR5X | NVIDIA GeForce GTX 950M 4GB
Storage SSDs: 500GB, HDDs: 2TB, 2TB, 3TB | SSD: 250GB, HDD: 1TB
Display(s) BenQ XL2411 1080p@144Hz, 32" HDTV, 19" Monitor | 15.6"1080p
Case Cougar Panzer Max
Audio Device(s) Corsair Gaming H1500 7.1 | ROCCAT Kave 5.1 | Edifier M3200
Power Supply EVGA 750GQ
Mouse Razer Deathadder Chroma | Logitech G302 | Mad Catz Cyborg R.A.T. 5
Keyboard Corsair Vengeance K70 Cherry MX Red
Software Windows 10
#79

laimis911

New Member
Joined
May 8, 2012
Messages
42 (0.02/day)
Likes
2
#80
What is the make and model of the TV and how are you connecting your PC to the HDTV? I have a 42" Panasonic Plasma that I've used my own 6870 (before I upgrade,) and I had nothing close to what you're describing. Some images were a little blurry because the Plasma wasn't scaling to 1080p properly (adjust over/underscan fixed that issue for me). If it looks fine on other displays with the same cable then I would have to guess that it is the TV. Have you also tried a different connector? If you're using DVI/HDMI have you tried VGA or an analog signal to see if the same issue exists?
I'm using HDMI cable ,I've tried another HDMI but no difference switching cables . I've tried DVI ,same thing . My video card same as yours ,old or new drivers doesn't matter same doubling . My TV supports 720p 1080p full HD and manufacturers are very little known worldwide ,but has a good reputation in my country . The strange thing about this whole ''doubling''problem is that some people have this problem,some don't ,some even can't see it ,but i swear I never noticed that when i played on same TV with console and my eyes are very sensitive to such things . I will try friends PC monitor ,maybe my TV don't work very well with PC .
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,654 (1.69/day)
Likes
2,605
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#81
I'm using Tv not pc monitor ,my TVs manufacturers i guess will be not known where you live but TV has good quality in my country ,also i have older PC monitor LG ,same doubling on both TV and monitor . I'm using HDMI ,tried on DVI-same thing
My TV supports 720p 1080p full HD and manufacturers are very little known worldwide ,but has a good reputation in my country .

Really, sounds like you want a magic answer...

However, you don't want to give any real info.
You should post your make and model of the displays/TVs you are using and, maybe some specs, like what motherboard, processor, and the like.

Heck, post some screen shots of the trouble you are experiencing, not someone else's (looks like this) shots.

All of these members are trying to help you, but you seem to be reluctant to give info, argumentative when an answer is given, and not willing to try the advice given.
You state repeatedly... to, almost, any advice given.

What gives? Do you just need attention or is there a real problem?
Post your specs and that of the TVs/Displays.
Post some pics of the troubles.
List the apps/games this phenomenon happens in.

And, maybe, someone can solve the problem for you.
Instead, this is going on four pages of drama for nada.

Disclaimer: Just my point view on the matter; sorry, if you don't like it or agree.
Have a nice day!
 
Last edited:

brandonwh64

Addicted to Bacon and StarCrunches!!!
Joined
Sep 6, 2009
Messages
19,516 (6.46/day)
Likes
6,937
Location
Chatsworth, GA
System Name The StarCrunch Defender! | X58 Cruncher!
Processor I7 6700K @ STOCK | Intel I7-920
Motherboard Gigabyte Z170X-UD5 | Alienware MS-7543 X58
Cooling Corsair A70 Push/Pull | Corsair H50
Memory Crucial Ballistix DDR4 2400 MHz | Pereema 3x2GB DDR3
Video Card(s) Gigabyte Gaming G1 GTX 1070 | Gigabyte 7970 3GB
Storage 2x Samsung Pro 256GB M.2 SSD's in Raid 0 | 4TB Western Digital SATA drive
Display(s) ViewSonic VG2227wm 1080P | OLD viewsonics
Case NZXT Tempest 410 Elite | NZXT Source 210
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 750TX | Enermax Liberty 500W
Mouse MX518 | MX502
Keyboard TESORO Mechanical | ANZO Mechanical
Software Windows 10 Pro on both
#82
If the TV is not working, why not just get a real monitor to game on? I have used my 52in for gaming many of times but I still prefer my 22inch wide screen over it due to being able to see better.
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,551 (3.97/day)
Likes
8,059
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#83
@95Viper

Dammit man, that was really nice of you - and I'm not being sarcastic. :toast:
 

laimis911

New Member
Joined
May 8, 2012
Messages
42 (0.02/day)
Likes
2
#84
Joined
Jan 11, 2009
Messages
9,025 (2.77/day)
Likes
1,446
Location
Montreal, Canada
System Name Fun waste of money
Processor i7 3930k @ 4 Ghz
Motherboard AsRock X79 Fatal1ty Professional
Cooling Dark Rock Pro 3 (removed 120mm fan)
Memory 32GB (4x8gb) 2133Mhz CL9 Mushkin RedLine
Video Card(s) EVGA ACX 3.0 GTX 1060 6GB
Storage 3.25TB separated in 5 SSDs (SanDisk Extreme Pro, Intel 730 & 520, 2*Crucial MX100)
Display(s) 27" 2560x1440 [Korean] PCBANK PB2700
Case BeQuiet! SilentBase 800
Audio Device(s) iBasso D10 + AKG KXXX
Power Supply EVGA P2 750W 80+ Platinum semi-fanless
Mouse Sensei RAW
Keyboard Black cherry MX Thermaltake ESports
Software Windows 10 Pro X64
#85
I hope you find a solution because it seems like a very annoying problem...

If you want to avoid driver/software problems, try to do a reinstall with the newest drivers etc
 
Joined
Sep 25, 2011
Messages
1,756 (0.77/day)
Likes
479
Location
Cussing desert
System Name Ironic
Processor AMD FX8350 4.2ghz 1.32v (stock volts)
Motherboard CHVF-Z 990FX
Cooling Swiftech Maelstrom/MCP355, EK Supremacy, XT45 360mm rad
Memory 16GB Gskill Ripjaws x
Video Card(s) EVGA GTX 780 reference
Storage Hitachi 1tb HDD; 60gb OCZ SATA III ssd
Display(s) Achieva Shimian 27" 2560x1440
Case Cooler Master HAF 932
Audio Device(s) Integrated
Power Supply EVGA supernova 850 G2
Mouse $20 logitech
Keyboard Possibly the cheapest you can buy
Software Windows 7

laimis911

New Member
Joined
May 8, 2012
Messages
42 (0.02/day)
Likes
2
#87






there you go . all pics are taken from my TV screen
all games are locked at 30fps and this happens with every game at 30fps .
 

laimis911

New Member
Joined
May 8, 2012
Messages
42 (0.02/day)
Likes
2
#88
every time I'm using driver sweeper to delete all left over files all the time ,I did clean windows install,tried different windows version like XP,Vista,now I'm using Windows7 64 . tried old,new drivers nothing solved my problem ..
 
Joined
Jun 3, 2007
Messages
22,400 (5.82/day)
Likes
8,922
Location
'Merica. The Great SOUTH!
System Name The Mailbox 4.5
Processor Intel i7 2600k @ 4.2GHz
Motherboard Gigabyte Z77X-UP5 TH Intel LGA 1155
Cooling Scythe Katana 4
Memory G.SKILL Sniper Series 16GB DDR3 1866: 9-9-9-24
Video Card(s) MSI 1080 "Duke" with 8Gb of RAM. Boost Clock 1847 MHz
Storage 256Gb M4 SSD, 500Gb WD (7200) 128Gb Agelity 4 SSD
Display(s) LG 29" Class 21:9 UltraWide® IPS LED Monitor 2560 x 1080
Case Cooler Master 922 HAF
Audio Device(s) SupremeFX X-Fi with Bose Companion 2 speakers.
Power Supply SeaSonic X Series X650 Gold
Mouse SteelSeries Sensei (RAW) and a Wacom Intuos 4 tablet.
Keyboard Razer BlackWidow
Software Windows 10 Pro (64-bit)
Benchmark Scores Benching is for bitches.
#89
every time I'm using driver sweeper to delete all left over files all the time ,I did clean windows install,tried different windows version like XP,Vista,now I'm using Windows7 64 . tried old,new drivers nothing solved my problem ..
Are you using the same connection for your consoles? ie. same HDMI port/cable?
 
Joined
Sep 25, 2011
Messages
1,756 (0.77/day)
Likes
479
Location
Cussing desert
System Name Ironic
Processor AMD FX8350 4.2ghz 1.32v (stock volts)
Motherboard CHVF-Z 990FX
Cooling Swiftech Maelstrom/MCP355, EK Supremacy, XT45 360mm rad
Memory 16GB Gskill Ripjaws x
Video Card(s) EVGA GTX 780 reference
Storage Hitachi 1tb HDD; 60gb OCZ SATA III ssd
Display(s) Achieva Shimian 27" 2560x1440
Case Cooler Master HAF 932
Audio Device(s) Integrated
Power Supply EVGA supernova 850 G2
Mouse $20 logitech
Keyboard Possibly the cheapest you can buy
Software Windows 7
#90
Does it have it with the fps lock off? Cause AC2 on my rig drops below 30 fairly often and that has never happened.
 

laimis911

New Member
Joined
May 8, 2012
Messages
42 (0.02/day)
Likes
2
#91
Are you using the same connection for your consoles? ie. same HDMI port/cable?
yes . when I sold my xbox I actually left original HDMI cable for myself and since then I'm using it . I've tried different HDMI cable ,new . My friend gave me to check maybe there is a problem with my cable ,but his HDMI cable showed me same doubling . So this problem is not related to drivers and cable or windows . what else could it be
P.s I hope my English is understandable
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,551 (3.97/day)
Likes
8,059
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#92
Nice screenies. Note that this is exactly how judder looks if you take a still shot of it...

This is because the picture only ever moves once every other frame. Do the same screenies with a full 60Hz animation and try to show this "problem" then. ;) You can't, the effect disappears.
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,376 (10.17/day)
Likes
18,020
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#93
Joined
Sep 25, 2011
Messages
1,756 (0.77/day)
Likes
479
Location
Cussing desert
System Name Ironic
Processor AMD FX8350 4.2ghz 1.32v (stock volts)
Motherboard CHVF-Z 990FX
Cooling Swiftech Maelstrom/MCP355, EK Supremacy, XT45 360mm rad
Memory 16GB Gskill Ripjaws x
Video Card(s) EVGA GTX 780 reference
Storage Hitachi 1tb HDD; 60gb OCZ SATA III ssd
Display(s) Achieva Shimian 27" 2560x1440
Case Cooler Master HAF 932
Audio Device(s) Integrated
Power Supply EVGA supernova 850 G2
Mouse $20 logitech
Keyboard Possibly the cheapest you can buy
Software Windows 7
#94
So it doesn't seem to be the cable, tv or driver.

I'm still wondering for two pages now if youve tried it without the limiter. And im still a little bit confused as to why you are wanting to use the limiter.

@erocker: but the charachter isn't affected. And it looks like it gets worse further away from the forefront. If it was the tv wouldn't it affect everything on the screen the same?
 

laimis911

New Member
Joined
May 8, 2012
Messages
42 (0.02/day)
Likes
2
#95
Does it have it with the fps lock off? Cause AC2 on my rig drops below 30 fairly often and that has never happened.
I see that issue every time when my fps are below 40 , no matter if game is locked or not . at 40frames I see this issue a bit ,at 50fps and 50Hz image is smooth this doubling is very little noticeable same at 60fps and 60hz . This also happens when I'm watching movies or watching youtube . everything below 50-60fps leads me to this problem .
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,376 (10.17/day)
Likes
18,020
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#96
Yep, the scaler in the TV is broken.
 

laimis911

New Member
Joined
May 8, 2012
Messages
42 (0.02/day)
Likes
2
#97
So it doesn't seem to be the cable, tv or driver.

I'm still wondering for two pages now if youve tried it without the limiter. And im still a little bit confused as to why you are wanting to use the limiter.

@erocker: but the charachter isn't affected. And it looks like it gets worse further away from the forefront. If it was the tv wouldn't it affect everything on the screen the same?
I'm using limiter in those games where fps jumping to much for example AC . fps jumping from 30-60-30 so this annoys me more than juddering instead of stuttering and lag i choose steady 30fps with judder . Yes it's strange for me too because character usually is clear and not doubled ,only further objects and like @qubit said the faster I rotate camera the more juddering whole screen
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,551 (3.97/day)
Likes
8,059
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
#98
Your TV is broken.
Possibly. I think that $100 Monster HDMI cable will be suitable for our OP. What do you think?

Damn, this popcorn is good! nom nom nom
 

qubit

Overclocked quantum bit
Joined
Dec 6, 2007
Messages
14,551 (3.97/day)
Likes
8,059
Location
Quantum Well UK
System Name Quantumville™
Processor Intel Core i7-2700K at stock (hits 5 gees+ easily)
Motherboard Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Cooling Noctua NH-D14
Memory 16GB (4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3 PC3-12800 C9 1600MHz)
Video Card(s) Zotac GTX 1080 AMP! Extreme Edition
Storage Samsung 850 Pro 256GB | WD Green 4TB
Display(s) BenQ XL2720Z | Asus VG278HE (both 27", 144Hz, 3D Vision 2, 1080p)
Case Cooler Master HAF 922
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty PCIe
Power Supply Corsair HX 850W v1
Software Windows 10 Pro 64-bit
I see that issue every time when my fps are below 40 , no matter if game is locked or not . at 40frames I see this issue a bit ,at 50fps and 50Hz image is smooth this doubling is very little noticeable same at 60fps and 60hz . This also happens when I'm watching movies or watching youtube . everything below 50-60fps leads me to this problem .
Yup, that's the fix. Don't run it at 30fps, but run it at 60fps (same as monitor rate) like I tells ya the whole time. :rolleyes:

Seriously though, try that $100 premium Monster HDMI cable. You'll love it.

Dammit, the popcorn is running low!
 
Status
Not open for further replies.