• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

4870x2 Resolution out of Range Error

Joined
Feb 19, 2006
Messages
6,232 (1.20/day)
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Motherboard i7-920 CO@4.2GHZ/MYSTERY P6T Deluxe Intel X58
Cooling MYSTERY Liquid CPU Cooling System
Memory MYSTERY DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) MYSTERY 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 InchMYSTERY @1920x1080
Case MYSTERY e M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply MYSTERY ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
If I remember correctly during our up to 5am trouble shoot , the CRT monitor that only does 1024x724 also same exact symptoms were happening (!, out of range,no picture)I say RMA the card ...maybe the card isn't the issue but the RMA is free and if he can eliminate the card then he can purchase the monitor if that is really the issue.
 

kompulsive

New Member
Joined
Feb 5, 2009
Messages
96 (0.02/day)
System Name The Blue Lagoon
Processor Intel Core i7 920 Nehalem 2.66GHz @ 3.8GHz
Motherboard ASUS P6T Deluxe LGA 1366 Intel X58
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory OCZ Gold 6GB (3 x 2GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800)
Video Card(s) SAPPHIRE 100251SR Radeon HD 4870 X2 2GB
Storage Samsung Spinpoint F1 1TB 7200RPM 32MB Cache SATA 3.0Gb/s
Display(s) BenQ E2400HD
Case Antec Twelve Hundred
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Xclio Greatpower 850w
Software Windows Vista Ultimate 64-bit SP1
If I remember correctly during our up to 5am trouble shoot , the CRT monitor that only does 1024x724 also same exact symptoms were happening (!, out of range,no picture)I say RMA the card ...maybe the card isn't the issue but the RMA is free and if he can eliminate the card then he can purchase the monitor if that is really the issue.
Yeah, but come to find out, the problems with the VGA were only happening on that instance of Vista. After a fresh Vista install the VGA.....

.....wait a minute, I haven't tried the VGA on the fresh install. I'm going to switch hard-drives again, test out the VGA, and report back. Thanks for reminding me about that.

In the mean time I'll be selling anything and everything I find laying around my house, on eBay to raise money.
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
6,232 (1.20/day)
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Motherboard i7-920 CO@4.2GHZ/MYSTERY P6T Deluxe Intel X58
Cooling MYSTERY Liquid CPU Cooling System
Memory MYSTERY DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) MYSTERY 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 InchMYSTERY @1920x1080
Case MYSTERY e M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply MYSTERY ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
Yeah, but come to find out, the problems with the VGA were only happening on that instance of Vista. After a fresh Vista install the VGA.....

.....wait a minute, I haven't tried the VGA on the fresh install. I'm going to switch hard-drives again, test out the VGA, and report back. Thanks for reminding me about that.

In the mean time I'll be selling anything and everything I find laying around my house, on eBay to raise money.
set the res to 1024x768 before you start in the other OS.
 

nafets

New Member
Joined
Jul 26, 2008
Messages
611 (0.14/day)
I don't remember from previous posts, but is there any way you can test a different monitor that runs at 1920x1080? Buying one locally, testing it with your HD4870X2, then returning it?

Same with a video card. Buy it, test it with your E2400HD, and then return it.

In the past I've done this at a local Best Buy. There is no restocking fee for video cards or LCD monitors. Just make sure you return it within 14 days.

(Ok, I reread your posts, and see that you've tried the above things. Possibly keep looking. There may be some computer place that will allow you some leeway for in-house testing of a different video card/monitor for a fee.)

Either way I'm guessing currently available funds is an issue...
 
Last edited:

kompulsive

New Member
Joined
Feb 5, 2009
Messages
96 (0.02/day)
System Name The Blue Lagoon
Processor Intel Core i7 920 Nehalem 2.66GHz @ 3.8GHz
Motherboard ASUS P6T Deluxe LGA 1366 Intel X58
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory OCZ Gold 6GB (3 x 2GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800)
Video Card(s) SAPPHIRE 100251SR Radeon HD 4870 X2 2GB
Storage Samsung Spinpoint F1 1TB 7200RPM 32MB Cache SATA 3.0Gb/s
Display(s) BenQ E2400HD
Case Antec Twelve Hundred
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Xclio Greatpower 850w
Software Windows Vista Ultimate 64-bit SP1
I'm definitely going to try to get my hands on another graphics card and monitor to test. The problem is, I'm not sure if that will be possible. I'm going to call around and see what I can gather.
 

kompulsive

New Member
Joined
Feb 5, 2009
Messages
96 (0.02/day)
System Name The Blue Lagoon
Processor Intel Core i7 920 Nehalem 2.66GHz @ 3.8GHz
Motherboard ASUS P6T Deluxe LGA 1366 Intel X58
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory OCZ Gold 6GB (3 x 2GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800)
Video Card(s) SAPPHIRE 100251SR Radeon HD 4870 X2 2GB
Storage Samsung Spinpoint F1 1TB 7200RPM 32MB Cache SATA 3.0Gb/s
Display(s) BenQ E2400HD
Case Antec Twelve Hundred
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Xclio Greatpower 850w
Software Windows Vista Ultimate 64-bit SP1
Tomorrow I want to buy another monitor from Best Buy to test with my setup. The problem is, won't they try to charge me a restocking fee when I return it?
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
6,232 (1.20/day)
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Motherboard i7-920 CO@4.2GHZ/MYSTERY P6T Deluxe Intel X58
Cooling MYSTERY Liquid CPU Cooling System
Memory MYSTERY DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) MYSTERY 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 InchMYSTERY @1920x1080
Case MYSTERY e M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply MYSTERY ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
Tomorrow I want to buy another monitor from Best Buy to test with my setup. The problem is, won't they try to charge me a restocking fee when I return it?
no restocking fee on monitors.
 

kompulsive

New Member
Joined
Feb 5, 2009
Messages
96 (0.02/day)
System Name The Blue Lagoon
Processor Intel Core i7 920 Nehalem 2.66GHz @ 3.8GHz
Motherboard ASUS P6T Deluxe LGA 1366 Intel X58
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory OCZ Gold 6GB (3 x 2GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800)
Video Card(s) SAPPHIRE 100251SR Radeon HD 4870 X2 2GB
Storage Samsung Spinpoint F1 1TB 7200RPM 32MB Cache SATA 3.0Gb/s
Display(s) BenQ E2400HD
Case Antec Twelve Hundred
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Xclio Greatpower 850w
Software Windows Vista Ultimate 64-bit SP1
Update!

I'm reporting live from a Dell S2409W 24" monitor. I finally went to Best Buy and got another monitor so I could further troubleshoot my issue. I am having the same exact problem with this monitor. This was kind of expected, as I did not think that my monitor was to blame. I just wanted to make sure of it. Aside from the "Out of Range" error, I'm also having the same issues with odd login screen resolutions and dim brightness after logging in (until I run a game, at which point the brightness switches to the correct/normal level but goes dim when I reboot again.) Also, the yellow (!) in the Device Manager has returned since I hooked up the Dell monitor. All of these issues, except the "Out of Range" error which is constant, seem to arise when a DVI connection is changed. The drivers throw a fit and the yellow (!) pops up in the Device Manager.

Anyhow, back to the original problem; the "Out of Range" error that occurs anytime I try to game full screen at 1920x1080 in DX10. I've eliminated a couple of possibilities...

1) My BenQ E2400HD monitor is not to blame.

2) My current install of Vista is not to blame.

The next thing I'm going to do is install an instance of Windows 7 (I've been beta testing it for quite some time now) and see if the issue comes up. Do you folks have any other suggestions?
 
Joined
Dec 31, 2008
Messages
2,685 (0.64/day)
Location
Ohio
System Name TOO MUCH MONEY
Processor CORE I9 9900K
Motherboard ASROCK Z390 TAICHI
Cooling COUGAR HELOR 360 AIO
Memory 32GB TRIDENT Z RGB DDR4-3200
Video Card(s) AORUS RTX 2080Ti Xtreme
Storage SAMSUNG EVO 1TB
Display(s) ACER PREDATOR X34P
Case THERMALTAKE VIEW 37
Audio Device(s) STEELSERIES ARCTIS 7 WIRELESS
Power Supply EVGA SUPERNOVA G+ 1000
Mouse STEELSERIES RIVAL 600
Keyboard RAZOR BLACKWIDOW
Software WINDOWS 10 ENTERPRISE
Benchmark Scores WUT
Yeah, RMA the card.
 

kompulsive

New Member
Joined
Feb 5, 2009
Messages
96 (0.02/day)
System Name The Blue Lagoon
Processor Intel Core i7 920 Nehalem 2.66GHz @ 3.8GHz
Motherboard ASUS P6T Deluxe LGA 1366 Intel X58
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory OCZ Gold 6GB (3 x 2GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800)
Video Card(s) SAPPHIRE 100251SR Radeon HD 4870 X2 2GB
Storage Samsung Spinpoint F1 1TB 7200RPM 32MB Cache SATA 3.0Gb/s
Display(s) BenQ E2400HD
Case Antec Twelve Hundred
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Xclio Greatpower 850w
Software Windows Vista Ultimate 64-bit SP1
Should I try flashing the BIOS first?
 

kompulsive

New Member
Joined
Feb 5, 2009
Messages
96 (0.02/day)
System Name The Blue Lagoon
Processor Intel Core i7 920 Nehalem 2.66GHz @ 3.8GHz
Motherboard ASUS P6T Deluxe LGA 1366 Intel X58
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory OCZ Gold 6GB (3 x 2GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800)
Video Card(s) SAPPHIRE 100251SR Radeon HD 4870 X2 2GB
Storage Samsung Spinpoint F1 1TB 7200RPM 32MB Cache SATA 3.0Gb/s
Display(s) BenQ E2400HD
Case Antec Twelve Hundred
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Xclio Greatpower 850w
Software Windows Vista Ultimate 64-bit SP1
Guess what? The problem doesn't happen in Windows 7 32bit. I'm going to do a fresh install of Vista 32bit right now and see if the problem happens.
 

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,693 (4.08/day)
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and SOHO Server
Processor Ryzen 3600 : Ryzen 1700 @ 3.6Ghz
Motherboard Giga X470 Aorus : Biostar X370 GT5
Cooling Stock : Liquid cooled
Memory 2x16GB Oloy 3600 : 2x4GB Viper Elite 2667
Video Card(s) EVGA 2060 KO Ultra : XFX R5 220
Storage 1TB NVME HGST 2TB : WD 10TB + WD 3TB + HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150
Display(s) Asus 27" + Sceptre 24" : headless
Case CM Masterbox RGB: DIYPC D480-W White Window
Audio Device(s) nVidia's audio : Onboard
Power Supply HCG 850W Bronze : Tt 775W Modular
Mouse Tt Challenger : None
Keyboard Rosewill Neon : None
Software Windows 10: Zorin 12.3
Guess what? The problem doesn't happen in Windows 7 32bit. I'm going to do a fresh install of Vista 32bit right now and see if the problem happens.
Is that with the default Win 7 driver? Because correct me if I am wrong, I beleive they are basically just 8.11's
 

kompulsive

New Member
Joined
Feb 5, 2009
Messages
96 (0.02/day)
System Name The Blue Lagoon
Processor Intel Core i7 920 Nehalem 2.66GHz @ 3.8GHz
Motherboard ASUS P6T Deluxe LGA 1366 Intel X58
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory OCZ Gold 6GB (3 x 2GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800)
Video Card(s) SAPPHIRE 100251SR Radeon HD 4870 X2 2GB
Storage Samsung Spinpoint F1 1TB 7200RPM 32MB Cache SATA 3.0Gb/s
Display(s) BenQ E2400HD
Case Antec Twelve Hundred
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Xclio Greatpower 850w
Software Windows Vista Ultimate 64-bit SP1
Is that with the default Win 7 driver? Because correct me if I am wrong, I beleive they are basically just 8.11's
It is with the Vista 32-bit 9.1 drivers, so I'm pretty sure my card won't exhibit the error under Vista 32. So basically the 64-bit drivers are the problem. What kind of performance hit am I going to take by using Vista 32 instead of Vista 64?
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
6,232 (1.20/day)
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Motherboard i7-920 CO@4.2GHZ/MYSTERY P6T Deluxe Intel X58
Cooling MYSTERY Liquid CPU Cooling System
Memory MYSTERY DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) MYSTERY 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 InchMYSTERY @1920x1080
Case MYSTERY e M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply MYSTERY ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
It is with the Vista 32-bit 9.1 drivers, so I'm pretty sure my card won't exhibit the error under Vista 32. So basically the 64-bit drivers are the problem. What kind of performance hit am I going to take by using Vista 32 instead of Vista 64?
Something very odd about the 64 and 32 bit issue! I don't know what the issue is but it sure shouldn't be! Glad your getting closer to a resolution!
 

kompulsive

New Member
Joined
Feb 5, 2009
Messages
96 (0.02/day)
System Name The Blue Lagoon
Processor Intel Core i7 920 Nehalem 2.66GHz @ 3.8GHz
Motherboard ASUS P6T Deluxe LGA 1366 Intel X58
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory OCZ Gold 6GB (3 x 2GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800)
Video Card(s) SAPPHIRE 100251SR Radeon HD 4870 X2 2GB
Storage Samsung Spinpoint F1 1TB 7200RPM 32MB Cache SATA 3.0Gb/s
Display(s) BenQ E2400HD
Case Antec Twelve Hundred
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Xclio Greatpower 850w
Software Windows Vista Ultimate 64-bit SP1
People are telling me that I really shouldn't switch to Vista 32 and I should just wait for the issue to be fixed. What do you guys think?
 

kompulsive

New Member
Joined
Feb 5, 2009
Messages
96 (0.02/day)
System Name The Blue Lagoon
Processor Intel Core i7 920 Nehalem 2.66GHz @ 3.8GHz
Motherboard ASUS P6T Deluxe LGA 1366 Intel X58
Cooling Thermalright Ultra 120 eXtreme
Memory OCZ Gold 6GB (3 x 2GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800)
Video Card(s) SAPPHIRE 100251SR Radeon HD 4870 X2 2GB
Storage Samsung Spinpoint F1 1TB 7200RPM 32MB Cache SATA 3.0Gb/s
Display(s) BenQ E2400HD
Case Antec Twelve Hundred
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Xclio Greatpower 850w
Software Windows Vista Ultimate 64-bit SP1
Case closed folks. The 9.2 drivers fixed the big problem! WOOOHOO!
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
6,232 (1.20/day)
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Motherboard i7-920 CO@4.2GHZ/MYSTERY P6T Deluxe Intel X58
Cooling MYSTERY Liquid CPU Cooling System
Memory MYSTERY DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) MYSTERY 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 InchMYSTERY @1920x1080
Case MYSTERY e M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply MYSTERY ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
Top