• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

How to enable additional shaders on Radeon HD 6950

easyrider

New Member
Joined
Dec 27, 2010
Messages
20 (0.01/day)
Likes
0
#79
Not sure what do.


Wether I should flash back to 6950 and run @ +20 all the time or

Keep the 6970 bios and run 0% all the time.
 

easyrider

New Member
Joined
Dec 27, 2010
Messages
20 (0.01/day)
Likes
0
#80
Dropped my Ram to 1350 (25mhz) and put slider to +20

No artifacts although it made no difference to perfromance in heaven wether the slider was 0% or 20+%

Got 1377 @ 880/1350 @ 20+%

Got 1380@ 880/1375 @ 0%
 
Joined
Jan 21, 2005
Messages
724 (0.15/day)
Likes
591
System Name Main Rig
Processor AMD FX-6100
Motherboard Asus SABERTOOTH 990FX
Cooling Fans:1x120mm, 2x140mm
Memory 16GB Hyper-X DDR III 1866 9-11-9-27-1T
Video Card(s) Sapphire 6950 2GB x 2
Storage Kingston V200+ 128GB SSD + OCZ Petrol 64GB SSD + WDB 500GB + WDB 640GB + WDB 750GB
Display(s) Asus PA238QR IPS @ 1920x1080
Case Lancool
Audio Device(s) Onboard Realtek HD Audio
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 8 Pro X64
#81
W1zzard you can add my Sapphire 6950 to the successful updated cards. Thanks you just made a rather dull Christmas shine :)
 
Joined
Jan 21, 2005
Messages
724 (0.15/day)
Likes
591
System Name Main Rig
Processor AMD FX-6100
Motherboard Asus SABERTOOTH 990FX
Cooling Fans:1x120mm, 2x140mm
Memory 16GB Hyper-X DDR III 1866 9-11-9-27-1T
Video Card(s) Sapphire 6950 2GB x 2
Storage Kingston V200+ 128GB SSD + OCZ Petrol 64GB SSD + WDB 500GB + WDB 640GB + WDB 750GB
Display(s) Asus PA238QR IPS @ 1920x1080
Case Lancool
Audio Device(s) Onboard Realtek HD Audio
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 8 Pro X64
#83
yup no issues
 

Bluecobra

New Member
Joined
Dec 27, 2010
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
#85
W1zzard, how are you measuring power consumption of the card? Are you using something like a kill-a-watt and subtracting the system power draw? BTW, I bought a Sapphire 6950 from Amazon so I will be able to report my findings in a couple of days. It should be a pretty nice upgrade going from a 4890 to a 6970. :)
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,026 (3.43/day)
Likes
17,893
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#86
W1zzard, how are you measuring power consumption of the card? Are you using something like a kill-a-watt and subtracting the system power draw? BTW, I bought a Sapphire 6950 from Amazon so I will be able to report my findings in a couple of days. It should be a pretty nice upgrade going from a 4890 to a 6970. :)
no, i measure card only power at the bus interface and pci-e power cables. see my vga reviews for a bit more info
 
Joined
Jan 12, 2009
Messages
1,236 (0.38/day)
Likes
165
Location
Connecticut
System Name Corsair 900D
Processor FX8350
Motherboard Asus Crosshair V
Cooling Corsair H110I
Memory 16GB Corsair Vengeance
Video Card(s) Asus GTX1080
Storage 2x 500GB 1x 1TB WD Green
Display(s) Acer 24" 1080p / HP 27" 1080p LED
Case Corsair 900D
Audio Device(s) Sound Blaster X-Fi (Built in/Mobo) - Xonar Sound Card
Power Supply Enermax 1020Watt
Mouse Logitech Something Whatever
Keyboard Logtich G910
Software Windows 10
#88
w1zz thanks a ton for this. Just made the 6950 a deciding factor in my upgrade with this little tweak, can't wait to try it out!
 

Yidaki

New Member
Joined
Dec 27, 2010
Messages
18 (0.01/day)
Likes
1
#89
probably the error lies in the memory frequency. 6950 and 6970 use different chips. -ROC (6970) and -T2C (6950). These have different specification, just take a look at the document.

6Gbps vs. 5Gbps ;)
 

Attachments

Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,654 (1.69/day)
Likes
2,605
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#92
Joined
Jul 7, 2008
Messages
405 (0.12/day)
Likes
69
Location
US
System Name Main Rig/Wife/Spare/Spare2/Server
Processor FX8350/i73770k/i72600k/i7 920/q9550
Motherboard Gigabyte UD5/Gigabyte UD5/Gigabyte UD3/Asrock Extreme/Asus Maximus Formula
Cooling XSPC/CM Seidon 250/Corsair H50/Sunbeam/OCZ Vendetta 2
Memory 16gb/16gb/8gb/6gb ddr3/8gb ddr2
Video Card(s) R9 290/GTX 670/GTX 570/HD6970/HD4350
Storage 2x840 1xvelociraptor/2xS511 1xwd black/2xC300 1xwd black/1x OCZ Vertex 1xspinpoint/1xOCZ Vertex
Display(s) 2x24in/2x 24in/2x 22in/1x 24in
Case Raven/CM690/CM690/Antec/Thermaltake
Audio Device(s) Xi-Fi Titanium/Xi-Fi Fatality/Audigy 2/Realtek Onboard/Realtek Onboard
Power Supply Corsair/Corsair/Antec/Antec/CM
Software Win 8.1 64bit/Win 8.1 64bit/Win 8.1 64bit/Win 8.1 64bit/Win 8.1 64bit
#94
Bought a gigabyte 6950, will let you know how it goes once I get the card.
 
Joined
Dec 20, 2010
Messages
275 (0.11/day)
Likes
47
Processor i5 4670K @4.4GHz 1.239V
Motherboard Asus Z87M-PLUS
Cooling High Pressure Fan System
Memory 24GB DDR3 2400MHz
Video Card(s) AMD R9 290 4GB
Storage 256GB Samsung 830, 500gb WD Blue 7200rpm
Display(s) 23inch Dell LCD
Case Silverstone Sugo SG10B
Power Supply Antec TP-750
Software Windows 10
#95
Ive got to wait till I get back to university to try it out in my rig, almost worth going back early!
 
Joined
Dec 27, 2010
Messages
23 (0.01/day)
Likes
0
Location
Canada
Processor Intel Core 2 Quad Q9550 @ 2.83 GHz (one day I will OC)
Motherboard GIGABYTE EP45-UD3P rev. 1.6
Cooling ZALMAN CNPS7500-ALCU Air Cooler
Memory 2x4GB OCZ PC2-6400 + 2x4GB Corsair PC2-6400 (same timings)
Video Card(s) Sapphire Radeon HD6950 2GB
Storage 1TB WD Caviar Blue 7200 RPM
Display(s) 23" Dell SP2309W LCD + Soundbar
Case Antec Performance P180
Audio Device(s) Build-in HD sound
Power Supply Antec EarthWatts 650W
Software Windows 7 Professional 64-bit
#97
Hi everybody! Glad to be on this forum, you seem like a great bunch :D

So I modded my Sapphire HD6950 with the 6970 bios but even with stock 6950 clocks, everytime I run a 3D app or stability test like FurMark, the screen freezes for a couple seconds, goes black then back to normal with a Windows notification message saying the AMD Display driver has stopped responding and has successfully recovered.

Any idea what may be happening? I didn't reinstall the AMD display driver, should I have done that?
 
Joined
Dec 20, 2010
Messages
275 (0.11/day)
Likes
47
Processor i5 4670K @4.4GHz 1.239V
Motherboard Asus Z87M-PLUS
Cooling High Pressure Fan System
Memory 24GB DDR3 2400MHz
Video Card(s) AMD R9 290 4GB
Storage 256GB Samsung 830, 500gb WD Blue 7200rpm
Display(s) 23inch Dell LCD
Case Silverstone Sugo SG10B
Power Supply Antec TP-750
Software Windows 10
#98
@obsoletepower
This happened to me when I pushed my 6870 (dont own it anymore) to the max and over!
I dont know why it happened but when playing games I think CCC automatically downclocked the core and memory when I started a game because I was able to push the core up to max and it didnt keel over, and when I alt+tabed out of the game a message would very quickly pop up with a loading bar in CCC, but it was always too quick to read.

I would also like an explanation, I suspect its a safety thing for when the chip is pushed too far, so you may have a sample which cannot take the 6970 bios, however I realy dont know, plus I have also experienced the thing that says the driver stopped working and has recovered. I was also thinking it might have been a bad driver installation
 

Yidaki

New Member
Joined
Dec 27, 2010
Messages
18 (0.01/day)
Likes
1
#99
Any idea what may be happening? I didn't reinstall the AMD display driver, should I have done that?
How strong is your PSU?

And: have you tried +10 to +15? Maybe with +20 it gets too hot and you have problems. Try it with lower GPU and memory frequency first ... :)
 
Joined
Mar 13, 2007
Messages
854 (0.22/day)
Likes
46
Location
Eastern Tennessee
System Name Firebird
Processor Ryzen 7 1700X
Motherboard MSI X370 Titanium
Cooling Tt Water2.0 PRO (They use the same bracket as 3.0)
Memory G.Skill TridentZ 2x8GB 3200 15-15-15-35 B-Die (@3333 ATM)
Video Card(s) ASUS STRIX R9 390 8GB
Storage Too many. Samsung 750GB, 120GB 850 EVO, Seagate 1TB, Toshiba 1TB, OCZ 32GB Cache Drive
Display(s) Samsung 46" UN46D6050 1080P HDTV
Case Home-made tech bench.
Audio Device(s) ASUS Xonar Essence STX (I use HDMI though *cry*)
Power Supply CWT PUC1000V-S 1000W, Abee Supremer (import) 1200W currently used as primary.
Mouse Razer Copperhead (circa 2005)
Keyboard Tt Challenger Pro (AVOID! Keys wear super fast)
Software Win 10 Pro x64
Benchmark Scores Meh.
Hi everybody! Glad to be on this forum, you seem like a great bunch :D

So I modded my Sapphire HD6950 with the 6970 bios but even with stock 6950 clocks, everytime I run a 3D app or stability test like FurMark, the screen freezes for a couple seconds, goes black then back to normal with a Windows notification message saying the AMD Display driver has stopped responding and has successfully recovered.

Any idea what may be happening? I didn't reinstall the AMD display driver, should I have done that?
Your graphics card is unstable. Either your PSU is too weak for the extra power draw, or if you are overclocking then it simply might not like those speeds. Especially if you are OCing the RAM since as Yidaki mention, they are likely different chips. Mind you it could still have the same chips seeing as my ASUS 5770s have the same high end chips that pretty much all the 5870s do, but at the same time not all 5770s come with them.



w1zz: So with the 6850s having some review samples running with 6870 shader counts, and I believe it was just a BIOS fix... does that mean the 6850s can be modded to 6870s?? :twitch:

Going to make a news posting over at Pro-Clockers.com for you guys :)

Great job w1zz :D