• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

How To: Enable SLI on pre-i7/i5 hardware

Joined
Jun 2, 2011
Messages
753 (0.31/day)
Likes
125
System Name An experiment in continuous upgrading
Processor Intel Core i7 2600k @ 4.4 Ghz | FX-8570 @ 4.0 Ghz | Phenom II X4 965
Motherboard MSI P67A-GD53 | MSI 990FXA-GD80 | Asus M4A79 Deluxe
Cooling Noctua NH-D14 | Zalman CNPS10x | Coolermaster*212+
Memory 24gb DDR3-1866 |8Gb | 8Gb
Video Card(s) ASUS GTX 970 Turbo x 2 (SLI) | Sapphire Radeon 7970 + GTX 670 (PhysX) | Radeon 4870 1Gb
Storage 2x240gb SSD + 4tb SSHD + HDDs | 240gb SSD + HDDs | 120gb SSD + WD Blue 500gb
Display(s) ASUS VG248 144hz + Samsung S23A700D 120hz + 3D Vision | 40" Sony 1080p TV | 23" 1080p
Case Cooler Master HAF-X | Lian-Li PC-8 | Antec 302
Audio Device(s) Senn. PC360 G4ME | Sound Blaster Zx | Generic
Power Supply Corsair TX850W | Corsair TX 750 | OCZ 700
Mouse Steelseries Sensei | Logitech G402 W/L | Generic
Keyboard Filco Majetouch Ninja Tenkeyless MX Black | Logitech wireless |SteelSeries 6Gv2 MX Red
Software About 800 top-rated games. | 200 top-rated games | No games
Benchmark Scores No time for benching, I prefer gaming.
I use and need slipatch, however now a lot of AMD mobos come with both crossfire and SLi, and intel mobos tend to have either sli or both so... Yeah, some point down the line, it won't be needed anymore. However, it will be a long time, as things are only now starting to change.
 
Joined
Jun 21, 2009
Messages
1,433 (0.46/day)
Likes
834
Nvidia win this round...
I dont care NVIDIA. I dont play any games with them. I supported this patch for people who needs it. I watch for it and thinking, it could be much better for all of us if NV a whole spent energy against the patch spend to fixing bugs, for example multi display power saving in sli mode.

While i'm working on hypervsior (this thing gives me means to hook direct accesses to hardware), i'll be posting modded drivers. This will be complicated and interesting task, but i will have to write this for intel-vt and amd-v separatively. But when we got it works we got more power on the system and drivers. Also we can try then to sli different cards. So i dont see writing of hypervisor would be senseless. I have wrote two operating system a long time ago, it's time to write virtual machine. Thanks to everybody. I keep working...
 
Last edited:
Joined
Jun 21, 2009
Messages
1,433 (0.46/day)
Likes
834
http://anatolymik.itzod.ru/

I just uploaded modded drivers. You will find there for x64 systems. If anybody needs for x32 just ask. You should use drivers with lastest SLIPatch only. Without it sli wouldn't work. To install modded driver:
1) Unpack to some folder
2) Install 280.19 driver
3) Run Install.cmd from Windows Explorer
4) Reboot system
5) Try sli.

Be aware. Installer of modded driver automaticlly enables test signing mode. Without it you can't use modded drivers.
 
Joined
Dec 1, 2009
Messages
58 (0.02/day)
Likes
14
System Name Black-Raptor
Processor Intel i7 2600K @4.5Ghz
Motherboard Gigabyte GA-Z68X UD4 B3
Cooling CM Hyper 212 plus
Memory Corsair XMS3 8Gb
Video Card(s) SLI GTX 660Ti
Storage 500Gb Samsung, 80Gb Maxtor
Case Tt V3 Black Edition
Audio Device(s) Sound Blaster Recon3D
Power Supply Tt Toughpower XT 750w
I just uploaded modded drivers. You will find there for x64 systems. If anybody needs for x32 just ask.
I would appreciate that you upload de x32 modded Drivers, I´d like to give it a try and then give you my report.

And please tell us what you did this time to resolve the problem
Thank you mate.
 
Joined
Jun 21, 2009
Messages
1,433 (0.46/day)
Likes
834
I would appreciate that you upload de x32 modded Drivers, I´d like to give it a try and then give you my report.

And please tell us what you did this time to resolve the problem
Thank you mate.
A little later i'll make x32. I need to install windows x32. This time i cut latest checking for non-sli system from the driver.
 

haarbal

New Member
Joined
Jul 30, 2011
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
Also i'm sure the slipatch's age is ending up. I just want to know, who really needs the patch yet? Please answer for this post.
Well, nobody "needs" the slipatch, people without a sli mobo usually have old cards as well and dont benefit that much from a new driver anyway. But as long as the sli patch is updated I'll use it. Maybe a good time to stop is after nvidia release a driver that works well with battlefield 3 and its working with slipatch.
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
27 (0.01/day)
Likes
6
I'm still on lga775 with 2xgtx460's so I need and much appreciate the sli patch and the work that has gone into it.

I'm planning to upgrade within the next year, I'll probably skip AM3+ and wait for either lga2011 if I can afford it or AMD's next socket FMx.....so I'm going to need the sli patch a while longer.

I've just downloaded Anatolymik's driver mod but I'm not sure how to do part 3 of the procedure

"3) Run Install.cmd from Windows Explorer"

Could someone explain how I do that please?
 
Joined
Jun 2, 2011
Messages
753 (0.31/day)
Likes
125
System Name An experiment in continuous upgrading
Processor Intel Core i7 2600k @ 4.4 Ghz | FX-8570 @ 4.0 Ghz | Phenom II X4 965
Motherboard MSI P67A-GD53 | MSI 990FXA-GD80 | Asus M4A79 Deluxe
Cooling Noctua NH-D14 | Zalman CNPS10x | Coolermaster*212+
Memory 24gb DDR3-1866 |8Gb | 8Gb
Video Card(s) ASUS GTX 970 Turbo x 2 (SLI) | Sapphire Radeon 7970 + GTX 670 (PhysX) | Radeon 4870 1Gb
Storage 2x240gb SSD + 4tb SSHD + HDDs | 240gb SSD + HDDs | 120gb SSD + WD Blue 500gb
Display(s) ASUS VG248 144hz + Samsung S23A700D 120hz + 3D Vision | 40" Sony 1080p TV | 23" 1080p
Case Cooler Master HAF-X | Lian-Li PC-8 | Antec 302
Audio Device(s) Senn. PC360 G4ME | Sound Blaster Zx | Generic
Power Supply Corsair TX850W | Corsair TX 750 | OCZ 700
Mouse Steelseries Sensei | Logitech G402 W/L | Generic
Keyboard Filco Majetouch Ninja Tenkeyless MX Black | Logitech wireless |SteelSeries 6Gv2 MX Red
Software About 800 top-rated games. | 200 top-rated games | No games
Benchmark Scores No time for benching, I prefer gaming.
I'm still on lga775 with 2xgtx460's so I need and much appreciate the sli patch and the work that has gone into it.

I'm planning to upgrade within the next year, I'll probably skip AM3+ and wait for either lga2011 if I can afford it or AMD's next socket FMx.....so I'm going to need the sli patch a while longer.

I've just downloaded Anatolymik's driver mod but I'm not sure how to do part 3 of the procedure

"3) Run Install.cmd from Windows Explorer"

Could someone explain how I do that please?
FMx is going to be AMD's successor to FM1, their current socket for their integrated CPU/GPU processor, and not a successor to AM3+, which will likely last a few years.
 

RoMeO

New Member
Joined
Mar 24, 2011
Messages
17 (0.01/day)
Likes
1
System Name Smoked Bacon 101
Processor Q9650 @ 4.01ghz
Motherboard x48 P5E3 Asus Premium WiFi@n
Cooling H50, IC Diamond Paste
Memory 4GB DDR3 1420mhz 7-7-7-26
Video Card(s) 2-way SLi GTX480 (1x Asus & 1x KFA2 Anarchy)
Storage 1x Crucial M4, 2x Crucial M225 SSD
Display(s) Acer 3d 120mhz
Case NZXT Phantom Modded
Audio Device(s) X-Fi 5.1 USB External
Power Supply 900w Modular
Software Windows 7 x64 SP1
Benchmark Scores 3dMark 11 Score P9501 http://3dmark.com/3dm11/1674493;jsessionid=1pedxe1jxbccv?show_ads=true&page=
Confirmed now working on 280.19 drivers with 1.5 patch on windows 7 x64 on 2 GTX 480's.

Cheers :toast:
 
Joined
Dec 15, 2010
Messages
114 (0.04/day)
Likes
33
System Name Bigfoot
Processor Q6600@3.2Ghz
Motherboard P5Q Pro Turbo
Cooling Artic Cooling
Memory 4Gb GSkill DDR2 1066Mhz
Video Card(s) 2xGTX460 1Gb HyperSLI
Storage 3x500Gb
Display(s) 22'' LG/ 32'' LG
Case Nox Coolbay 25
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair TX-850W
Software Win7 64/XP 32
anatolymik said:
I dont care NVIDIA. I dont play any games with them. I supported this patch for people who needs it. I watch for it and thinking, it could be much better for all of us if NV a whole spent energy against the patch spend to fixing bugs, for example multi display power saving in sli mode.
I agree with you and it was a figure of speech(maybe a bad one), i know you are doing your best for all of us and it's not a "game", but the truth is, they are putting alot of effort against the patch and treating it like such, "a game or bug that needs to be fixed even better every time", and one can only do so much, i hope everyone understands that.

Thanks
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
27 (0.01/day)
Likes
6
FMx is going to be AMD's successor to FM1, their current socket for their integrated CPU/GPU processor, and not a successor to AM3+, which will likely last a few years.
No, in 2012 the new FMx socket will not just be for APU's but also for pure cpu's such as Komodo....AM3+ is not going to be long lived which is why I'm not considering it.
 
Joined
Jun 2, 2011
Messages
753 (0.31/day)
Likes
125
System Name An experiment in continuous upgrading
Processor Intel Core i7 2600k @ 4.4 Ghz | FX-8570 @ 4.0 Ghz | Phenom II X4 965
Motherboard MSI P67A-GD53 | MSI 990FXA-GD80 | Asus M4A79 Deluxe
Cooling Noctua NH-D14 | Zalman CNPS10x | Coolermaster*212+
Memory 24gb DDR3-1866 |8Gb | 8Gb
Video Card(s) ASUS GTX 970 Turbo x 2 (SLI) | Sapphire Radeon 7970 + GTX 670 (PhysX) | Radeon 4870 1Gb
Storage 2x240gb SSD + 4tb SSHD + HDDs | 240gb SSD + HDDs | 120gb SSD + WD Blue 500gb
Display(s) ASUS VG248 144hz + Samsung S23A700D 120hz + 3D Vision | 40" Sony 1080p TV | 23" 1080p
Case Cooler Master HAF-X | Lian-Li PC-8 | Antec 302
Audio Device(s) Senn. PC360 G4ME | Sound Blaster Zx | Generic
Power Supply Corsair TX850W | Corsair TX 750 | OCZ 700
Mouse Steelseries Sensei | Logitech G402 W/L | Generic
Keyboard Filco Majetouch Ninja Tenkeyless MX Black | Logitech wireless |SteelSeries 6Gv2 MX Red
Software About 800 top-rated games. | 200 top-rated games | No games
Benchmark Scores No time for benching, I prefer gaming.
No, in 2012 the new FMx socket will not just be for APU's but also for pure cpu's such as Komodo....AM3+ is not going to be long lived which is why I'm not considering it.
What, really? Holy hell I was about to buy an AM3+ mobo... :shadedshu
 
Joined
Oct 9, 2010
Messages
12 (0.00/day)
Likes
0
Location
Bucharest, Romania
Processor Phenom II 965
Motherboard Gigabyte MA790FXT-UD5P
Cooling Thermalright Silver Arrow
Memory 4 x 2GB DDR3 1600 CL8 Kingston HyperX
Video Card(s) Palit GTX 470 w Accelero Extreme + Leadtek GTX 470 w Accelero Extreme
Storage OCZ Vertrex 3 + WD Green 1.5TB
Display(s) BenQ XL2410T + Nvidia 3D Vision kit
Case Aplus El Diablo modded
Audio Device(s) Creative X-FI Titanium + Inspire T7900 speakers
Power Supply Cooler Master 1000W
Software Win7 SP1 64bit Ultimate
After having installed the 280.19 driver + the modded driver, the windows desktop shows down in the right corner "Test Mode Windows 7 build7601". Is this normal behavior?
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,154 (1.37/day)
Likes
1,219
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.7Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
About to start testing. Sli enabled right away with modded driver! Main screen doesn't just go black now.
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,154 (1.37/day)
Likes
1,219
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.7Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
Alice: Madness Returns is locking up every time for me. I'll try some tweaks....
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,154 (1.37/day)
Likes
1,219
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.7Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
Okay, I had to apply the special rivatuner tweak to force 3d performance. Really, only gtx2xx series cards need to do this, 4xx series don't have this problem, and it shouldn't affect 9 or 8 series cards. Now that the tweak is enabled, Alice: Madness Returns is running smooth. Now I'm throwing the big boys at it, most system intensive sims I use: DCS: Black Shark is running smooth, next tests will be DCS: A-10 Warhog and Rise of Flight. If it survives these next 2 tests, I'll call it stable.
 
Joined
Oct 6, 2007
Messages
5,154 (1.37/day)
Likes
1,219
Location
Nelson B.C. Canada
System Name Blacknet
Processor E5-1650 Xeon @ 4.7Ghz
Motherboard Asus P9X79 Pro
Cooling Noctua NH-D14/7case fans
Memory 32gb Gskill 1866 Cas9
Video Card(s) Asus Strix GTX970 OC
Storage 2x Toshiba 3TB, Seagate 2TB, 2x EVO 850 250GB
Display(s) 27" Asus VS278Q 1ms
Case Antec 1200
Audio Device(s) Soundblaster Z + AKG Q701 Studio Monitors
Power Supply XFX XTR 750 Gold
Mouse Corsair Vengeance M95
Keyboard Cheap Azio
Software Kubuntu 17.10, Win7 x64 SP1 Ultimate
Benchmark Scores Average....
The biggest pig of resources I have is DCS:A-10 Warhog, it wants a monster of a computer. I just saw a huge increase in performance with the new modded driver. Very nice! I'd recommend this driver. My install process: did an upgrade of full 280.19 driver over my old driver. Without rebooting, extract the patched driver into a folder on the desktop. Then use command prompt, right click and run as administrator, cd to modded driver folder(hopefully you just dropped it on desktop, or c: drive) and type Install.cmd and press enter. Hopefully all of us at this point know how to do things like this! Once it's done, just reboot. When rebooted, go into nvidia control panel, and re-enable sli. Should be that simple.
Edit: if anyone needs a more step by step instruction, pm me.
Edit2: make sure to have slipatch 1.5 installed first!!!!
 
Last edited:

L_BonoBo

New Member
Joined
Jul 29, 2011
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
I bought a second card today and found what NV did this time. I have been waiting for this solution against the patch for a 1,5 years since HALMod. I couldn't and can't understand why they did it so long. The matter is they did direct i/o access to hardware, what i can't hook. This approach of detecting non-sli systems is really problem for me, but there is a workaround and needs time. I got to work already. Also i'm sure the slipatch's age is ending up. I just want to know, who really needs the patch yet? Please answer for this post.
I bought second 460 only because of the patch. I have to wonder Nvidia's attitude: basically they are trying to block out potential customers for buying second card to their old rigs, which would be impossible without the patch! Maybe it's time to think about AMD...
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,710 (5.75/day)
Likes
9,454
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
I bought second 460 only because of the patch. I have to wonder Nvidia's attitude: basically they are trying to block out potential customers for buying second card to their old rigs, which would be impossible without the patch! Maybe it's time to think about AMD...
Nvidia simply charged/charges per board manufacturer and every board in that lineup $4 (per board sold) to be able to licence the code in said bios. The manufacturers then made the choice which in their lineups were worth that $4 bit of code.

Before this patch, it was possible to pull said string from a bios that had it, and then edit the line into the limited bios. I personally watched it happen on an Asus P55 board, but I wouldn't even begin to know how to school someone in that art.