• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

X800 GTO² to X850 XT BIOS Mod

gr81

New Member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
VGA HIS Excalibur X800GTO IceQ II Turbo, 256 GDDR3

I got this card. When I check ATiTool. all seems OK to unlock pipelines.
Config_Die/substrate_fusses: F where have to be.
R480 chip.....
Should I use Saphire or connect3D bios to flash? Or is there a moded His bios.
Card is some new revision. I aplied guarantie and card new card came today. It has some aditional power conector, which old card haven't.

What do you think?
 
Joined
Sep 1, 2006
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
doesn't work for me

well i followed all the instructions...tried 3 times doesn't change pipelines...even though its sapphire gto2, r480 core and all the F's are at right spot...well i checked the instruction like 4 times.. i matched everything it just doesn't work..used flashrom..
 

jaime

New Member
Joined
Sep 16, 2006
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
I bought the blue PCB Sapphire X800GTO 256MB R480 core from Newegg and I tried to flash it by using these commands:

atiflash -s 0 x800gto.bin
atiflash -f -p 0 x850xt.bin -newbios
atiflash -f -p 0 x800gto.bin

But it did not work. It still has 12 pipes.

Here are the screenshots from ATITool:



I confirmed that I have the R480 core but it did not enable the 16 pipes. I used the Sapphire X850XT AGP BIOS to try to unlock it but it did not work.
 
Last edited:
Joined
Feb 12, 2006
Messages
2,289 (0.53/day)
Likes
410
System Name MONEY PIT
Processor i7-3770K @ 4800 1.20v batch #3231B415 Delided
Motherboard ASrock Z77 OC Formula w onboard waterblocks
Cooling Apogee HD, MCP655,rad MCR320-XP,Micro Rev2 res
Memory G,skill Trident X F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti Classified with EK nickel/acetal waterblock installed
Storage 2x120gig Wildfire raid0 2x120gig VERTEX3 raid0
Display(s) 3/ Samsung2343bwx + 65in LG 4K
Case NZXT Phantom White w/red
Audio Device(s) ReCon3d fatal1ty pro, Logitech z906 THX
Power Supply corsair AX860i
Mouse Rat7
Software 64bit ++++ win 10

jaime

New Member
Joined
Sep 16, 2006
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
Joined
Sep 16, 2006
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
:cry: ....:laugh: It appears i have the sheep in wolfs clothing, my prognosis is based on the lack of an onboard power recepticle. Does anyone concur~
 
Last edited:
Joined
Oct 7, 2006
Messages
1,335 (0.33/day)
Likes
90
Processor e8200 3.93mhz@1.264v
Motherboard P5E3 Pro
Cooling Scythe Infinity
Memory 4gb of G.Skill Ripjaw 6-7-7-18@1404 and 1.62v
Video Card(s) HIS 5770 v2 940/1275mhz stock volts
Storage 1TB Hitachi
Display(s) Acer 22" Widescreen LCD
Case Blue Cooler Master Centurion
Audio Device(s) Onboard audio :(, and Klipsch 5.1 Pro Media's
Power Supply 650 Watt BFG
Software Vista 64 Ultimate

dolf

New Member
Joined
Mar 16, 2005
Messages
2,058 (0.44/day)
Likes
30
Up to now I don't remember even single one PowerColor X800GTO unlocked to 16 pipes. (R430 and R480 models). It is better to look for Sapphire.
 
Joined
Oct 7, 2006
Messages
1,335 (0.33/day)
Likes
90
Processor e8200 3.93mhz@1.264v
Motherboard P5E3 Pro
Cooling Scythe Infinity
Memory 4gb of G.Skill Ripjaw 6-7-7-18@1404 and 1.62v
Video Card(s) HIS 5770 v2 940/1275mhz stock volts
Storage 1TB Hitachi
Display(s) Acer 22" Widescreen LCD
Case Blue Cooler Master Centurion
Audio Device(s) Onboard audio :(, and Klipsch 5.1 Pro Media's
Power Supply 650 Watt BFG
Software Vista 64 Ultimate
Up to now I don't remember even single one PowerColor X800GTO unlocked to 16 pipes. (R430 and R480 models). It is better to look for Sapphire.

Well for $87 my budget says go this way for now and upgrade next fall.

Well the card sucks bad low fps even with the oc 3d mark gives it 760.
 
Last edited:

dgore1

New Member
Joined
Nov 21, 2006
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
I have a red Sapphire GTO2 Limited Edition with the following specs:

Device ID 5D4F
chip Name R480
Host Interface PCI-E
Catalyst version unknown
Memory Size 256MB
Memory Type DDR3
Memory Bus Width 256bit
Active Pipelines 8
Default GPU Clock 400.00Mhz
Default Mem Clock 490.00Mhz
Config_DIE_FUSES 0xFFFFFFFF
CONFIG_SUBSTATE_FUSES 0xFFFFFF9F
CONFIG_ROM_FUSES 0x261
GB_PIPE_SELECT 0x2724

I checked to make sure that on the card it says in big bold letters Sapphire GTO2 Limited Edition since mine indicates it has only 8 pipelines.

I noticed that everybody else has 12 pipelines to start with and mine only 8.

When I did the mod, it stays at 8. My thought is it can't be upgraded, just overclocked.

Thanks!
 
Joined
Dec 17, 2005
Messages
7 (0.00/day)
Likes
0
Wtf Send It Back!!!!!

ID send it back or return it to store asap.Its defective or ATI toll is reading it wrong! one of the other. But first download 3d mark 03 i think .Run it, and u should score between 11-16,000.If not RMA it or return it.Note 3d mark 05 should score between 4,500 and 7,000 if im not mistaken.This will let u know if your card is running great good or like SH*T.
 

dgore1

New Member
Joined
Nov 21, 2006
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
Well, can't return it, bought over a year ago. But I didn't load the drivers first. So, after flashing the BIOS a second time, I now have 12 pipes!! Gonna check 3Dmark05 to see how it runs there....hate this weird stuff!!
 

Kinkin

New Member
Joined
Oct 31, 2006
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
I have a red Sapphire GTO2 Limited Edition with the following specs:

Device ID 5D4F
chip Name R480
Host Interface PCI-E
Catalyst version unknown
Memory Size 256MB
Memory Type DDR3
Memory Bus Width 256bit
Active Pipelines 8
Default GPU Clock 400.00Mhz
Default Mem Clock 490.00Mhz
Config_DIE_FUSES 0xFFFFFFFF
CONFIG_SUBSTATE_FUSES 0xFFFFFF9F
CONFIG_ROM_FUSES 0x261
GB_PIPE_SELECT 0x2724

I checked to make sure that on the card it says in big bold letters Sapphire GTO2 Limited Edition since mine indicates it has only 8 pipelines.

I noticed that everybody else has 12 pipelines to start with and mine only 8.

When I did the mod, it stays at 8. My thought is it can't be upgraded, just overclocked.

Thanks!
Actually, I think that Sapphire GTO2 limited edition has 8 pip only, If your card is special edition or platanium(sapphire GTO2) so they have 12 pipelines. I have a shapphire GTO2 special edition 12 pip DF and I unlooked it from 12 pips to 16 pips:toast:
 

dgore1

New Member
Joined
Nov 21, 2006
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
I believe you are right...after flashing and loading the drivers, the LE version only gets 12 pipes...sigh...thanks for all the help!!
 

Hsarci

New Member
Joined
Apr 12, 2007
Messages
1 (0.00/day)
Likes
0
I Need So Much Frekain Help

I bought a Sapphire X800 GTO 256MB AGP off Newegg. I had ever intention of over clocking it. When I got the card I physically checked it to verify that it was a R480 and it was. In fact, it is the same exact card as the one in this post: http://forums.techpowerup.com/showpost.php?p=152674&postcount=1805
Also, I was having the same exact problems. No matter what syntax or commands I used the card would simply not flash.

"jamie" seems to have gotten it to work for him with the assistance of a moder. I have attached a rip of the bios on my card. Can someone please help me out and mod it? Thanks a bunch. (I pulled it using ATItool)
 

Attachments

bugmenot

New Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
13 (0.00/day)
Likes
1
Anyone know where to buy the now discontinued Arctic Cooling ATI Silencer 5 Rev. 2?

I haven't been able to find it anywhere online.

Or perhaps there is a better product out that deprecates this?

My fan just recently has started making a whirling noise.
 

mikecleus

New Member
Joined
May 15, 2009
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
Please, sorry for bumb this discussion, but its very important for me, excuse me please.
Mi card POWERCOLOR X800GTO 256MB 256BITS PCI-EX Can be modded?

Thanks a lot. ;)
 

Attachments

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,627 (5.77/day)
Likes
9,352
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
Please, sorry for bumb this discussion, but its very important for me, excuse me please.
Mi card POWERCOLOR X800GTO 256MB 256BITS PCI-EX Can be modded?

Thanks a lot. ;)
your fuse data matches the OP exactly. This is in fact a good candidate for the mod. Good Luck!
 

mikecleus

New Member
Joined
May 15, 2009
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
Thanks sneekypeet. Can someone help me with the specified mod for this vcard?

Again Thank a lot XD
 
Last edited:

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,627 (5.77/day)
Likes
9,352
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
sorry for the delay, have you ever flashed a card before? Do you understand the risks of a mistake?
 

sneekypeet

Unpaid Babysitter
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
24,627 (5.77/day)
Likes
9,352
System Name His
Processor Intel i7 5930K
Motherboard Asus Maximus V Extreme
Cooling Thermalright True Spirit 140 BW Rev.A
Memory Corsair Dominator Platinum ROG
Video Card(s) nVidia GTX 1080 SLI with EVGA Hybrid coolers.
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Sony 43" 4K 60hz
Case SilverStone Temjin TJ11
Audio Device(s) Realtek on board > Sony receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
weill since you have never flashed you could make a paper weight in the worst case. There are ways to recover from a bad flash, but being you are new to the opperation, it may be a little beyond your realm of comfort.

Be sure to read this and other threads and get a good grasp on flashing. If you have any specific questions along the way feel free to ask.

I, myself, am not the greatest with flashing things, but I can get by. If I can do it, it cant be all that bad:)

I will see if I can find a link to Dolfs boot CD, that makes things a bit easier.