• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Guide to Radeon X800/X850 bios modding

Xeonfan

New Member
Joined
Feb 22, 2007
Messages
30 (0.01/day)
Likes
0
Processor Intel
Motherboard Intel manuf.
Cooling good
Memory Kingston
Video Card(s) Radeon X1950
Storage fast enough
Display(s) large lcd
Case excellent
Audio Device(s) X-Fi
Power Supply strong
Ja, so etwa in der Klasse. Für mich dann lieber ne X1950.... Dieses ganz getue mit übertakten und modifizieren bringt rein gar nichts. Wieso verkauft denn ein GraKa-hersteller eine Karte mit z.b. 850erchip drinne als 800er wenn derselbe als 850er die Qualitätskontrolle unbeanstandet passiert hätte...?!! Also, lasst's schön bleiben, zahlt n paar euronen mehr und kauft euch gleich die schnellere Karte. Das spart allen unnötiges bauchweh...
 
Joined
Feb 18, 2006
Messages
74 (0.02/day)
Likes
7
Location
Alta Loma Ca.
Processor intel 6400 core 2 duo
Motherboard asus p5wdh deluxe
Cooling x90 xp
Memory gskill 6400 hz 2x1 gb
Video Card(s) 1800xl ati
Storage 2xraptors in raido 36gig
Display(s) acer 19 in lcd
Case tc mambo black
Audio Device(s) onboard
Power Supply enmerax 535 watt
Software xp pro xp office
x800xl

hi i have a x800xl i bought used it did work sep post screen i falshed it with a x800pro bios it work couldnt find a x800xl bios for the 2.0 and r430 so i find one and flashed it but now i have no screen tryed to flash back to z800pro but no go flashing blind any help if you can thank you very much rich
 
Last edited:
Joined
Feb 18, 2006
Messages
74 (0.02/day)
Likes
7
Location
Alta Loma Ca.
Processor intel 6400 core 2 duo
Motherboard asus p5wdh deluxe
Cooling x90 xp
Memory gskill 6400 hz 2x1 gb
Video Card(s) 1800xl ati
Storage 2xraptors in raido 36gig
Display(s) acer 19 in lcd
Case tc mambo black
Audio Device(s) onboard
Power Supply enmerax 535 watt
Software xp pro xp office
anyone please help

my card is worth less right now trying to flash blindly but it wont flash any help please thanks in advance
 
Joined
Feb 18, 2006
Messages
74 (0.02/day)
Likes
7
Location
Alta Loma Ca.
Processor intel 6400 core 2 duo
Motherboard asus p5wdh deluxe
Cooling x90 xp
Memory gskill 6400 hz 2x1 gb
Video Card(s) 1800xl ati
Storage 2xraptors in raido 36gig
Display(s) acer 19 in lcd
Case tc mambo black
Audio Device(s) onboard
Power Supply enmerax 535 watt
Software xp pro xp office
i can try flashing it but i now get 0flo1 error no matter what i domaybe to disable the bios like it shows will work but im old and half blind lol. it also says its a m25p05/c flash if that helps
 
Last edited:
Joined
Mar 16, 2005
Messages
2,058 (0.44/day)
Likes
30
i can try flashing it but i now get 0flo1 error no matter what i domaybe to disable the bios like it shows will work but im old and half blind lol. it also says its a m25p05/c flash if that helps
You have to flash it in DOS mode. I would recommend atiflash with the following command line:

atiflash -f -p -newbios 0 biosname.bin
 
Joined
Feb 18, 2006
Messages
74 (0.02/day)
Likes
7
Location
Alta Loma Ca.
Processor intel 6400 core 2 duo
Motherboard asus p5wdh deluxe
Cooling x90 xp
Memory gskill 6400 hz 2x1 gb
Video Card(s) 1800xl ati
Storage 2xraptors in raido 36gig
Display(s) acer 19 in lcd
Case tc mambo black
Audio Device(s) onboard
Power Supply enmerax 535 watt
Software xp pro xp office
ok in dos like ive been doing used your atiflash -f -p -newbios 0 x800.bin got 0fl01 error im going nutts lol not far to go:banghead: btw ty for your replays any help is welcome
 
Last edited:
Joined
Mar 16, 2005
Messages
2,058 (0.44/day)
Likes
30
If your card can boot (is working) just try to flash it on other MOBO. If you are trying to flash it (like adapter 0) booting from PCI card you will not succeed because you should flash adapter 1.
 
Joined
Feb 18, 2006
Messages
74 (0.02/day)
Likes
7
Location
Alta Loma Ca.
Processor intel 6400 core 2 duo
Motherboard asus p5wdh deluxe
Cooling x90 xp
Memory gskill 6400 hz 2x1 gb
Video Card(s) 1800xl ati
Storage 2xraptors in raido 36gig
Display(s) acer 19 in lcd
Case tc mambo black
Audio Device(s) onboard
Power Supply enmerax 535 watt
Software xp pro xp office
ive tryed it on two defferent mo im not blind flashing anymore no pci card and still i get the error in flashrom it say cant find adopter 0 and it the only card and ty again for your help
 

Midian

New Member
Joined
Mar 22, 2007
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
hi i would flash my Sapphire x800pro /gto (r420) . I´ve tried it but with no sucess. i´ve flashed it with atiflash but after reboot there were only 12 pipes just like before.
maybe someone could help me?
 

Attachments

Last edited:
Joined
Mar 16, 2005
Messages
2,058 (0.44/day)
Likes
30
hi i would flash my Sapphire x800pro /gto (r420) . I´ve tried it but with no sucess. i´ve flashed it with atiflash but after reboot there were only 12 pipes just like before.
maybe someone could help me?
Use that and you will obtain 16 pipes ;) . But read the flash instructions file first :) .
 

Midian

New Member
Joined
Mar 22, 2007
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
which bios should i take? I´ve flashed it with an bios from the xt pe but without succes.
 
Last edited:
Joined
Mar 16, 2005
Messages
2,058 (0.44/day)
Likes
30
which bios should i take? I´ve flashed it with an bios from the xt pe but without succes.
The successful flash will end with change of "config rom fuses value=0x1021" to "config rom fuses value=0x1020". Only then you can see the desired 16 pipes. It deppends on the command line ;) .
Using the utility you can start with X800PRO 16 pipe BIOS. If ATITool still shows 12 pipes then uninstall it and install it again. Also the driver if necessary. Start tests with 16 pipes using ATITool and find max. core/memory. Deppending on the result choose the final BIOS which you will flash again using the flash utility. If your card can reach 510/510MHz then use X800XT BIOS. If it is capable of 530/570MHz (which is absolutely possible and normal with sufficient cooling) then use X800XT PE BIOS.
 

Midian

New Member
Joined
Mar 22, 2007
Messages
4 (0.00/day)
Likes
0
Ah i understand the ati tool says 12 pipes after flashing last time. And then i tought f***ing no success with the bios.And i flashed the old bios back to the card.Ok thanks man i try it later and says whether it has worked.

sorry my english isn´t so good i come from germany. the last sentence is from a translater :-D
 
Joined
Feb 18, 2006
Messages
74 (0.02/day)
Likes
7
Location
Alta Loma Ca.
Processor intel 6400 core 2 duo
Motherboard asus p5wdh deluxe
Cooling x90 xp
Memory gskill 6400 hz 2x1 gb
Video Card(s) 1800xl ati
Storage 2xraptors in raido 36gig
Display(s) acer 19 in lcd
Case tc mambo black
Audio Device(s) onboard
Power Supply enmerax 535 watt
Software xp pro xp office
btw Dolf im still trying havent gave up yet trying atiflash -p -atmel 0 x800.bin -f and ive tryed flashrom also flashrom -f -p 0 x800.bin -sst and also with atm still no joy i dont give up :p
 
Joined
Mar 16, 2005
Messages
2,058 (0.44/day)
Likes
30
btw Dolf im still trying havent gave up yet trying atiflash -p -atmel 0 x800.bin -f and ive tryed flashrom also flashrom -f -p 0 x800.bin -sst and also with atm still no joy i dont give up :p
Probably you have a hardware problem thats why you can't flash it. You can try replacing of the EEPROM chip with a new one preliminary flashed with the correct BIOS.
 
Joined
Feb 18, 2006
Messages
74 (0.02/day)
Likes
7
Location
Alta Loma Ca.
Processor intel 6400 core 2 duo
Motherboard asus p5wdh deluxe
Cooling x90 xp
Memory gskill 6400 hz 2x1 gb
Video Card(s) 1800xl ati
Storage 2xraptors in raido 36gig
Display(s) acer 19 in lcd
Case tc mambo black
Audio Device(s) onboard
Power Supply enmerax 535 watt
Software xp pro xp office
i cant see well nuff to do that i'll try it in another mo and see what happens i shall not give up is there everyone here that can replace the chip for me at a price ty for the relpy
 
Joined
Mar 16, 2005
Messages
2,058 (0.44/day)
Likes
30
Can this card be modded? If so what would i need to do?
Yes that card can be moded to X800XT. Use the attached X800XT PCI-E BIOS to flash your card using atiflash in DOS mode. The attached BIOS is for VIVO card. If you have non VIVO card just open the BIOS with RaBit and uncheck the VIVO features. Then save the new BIOS and flash with the same command line.

Use the following command line:

atiflash -f -p -newbios 0 x800xt.bin

Reinstall the drivers after the flash and if necessary the ATITool.

Success
 

Attachments

D2theAN

New Member
Joined
Mar 25, 2007
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
Ok kewl..Umm fairly new to this. I know im asking alot but ive actually never done this b4,
is it hard? If you wouldnt mind could you maybe gimme a step-by-step process to make this happen? And BTW, modding this card to x800XT, would it perform better then it currently is?

Ty Dolf
 
Joined
Mar 28, 2007
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
I need help with my ATI X800 from ATI Tech

First
In English:
Excuse me please for my poor english :(
I am from Venezuela and I have an Ati X800 128Mb GDDR3, 390MHz core clock, 350MHz GDDR3 Samsung memory clock, see the image. I Want It apply mod to have better performance but I cant find information about. I know that can be transformed in to x800 xl (if the core is r430 like my card) or x800Pro.
Can help me anyone to do this? If you need my graphic card bios?

En Español:
Soy portador de una tarjeta de video ATI X800 (R430) 128Mb GDDR3, 390MHz core clock, 350MHz GDDR3 Samsung memory clock, Orininal de ATI Tech. y no de otra compañia como se puede ver en la imagen. Mi post es para saber si alguno de ustedes podria ayudarme a convertir mi tarjeta de video en una superior como una X800XL o Pro y activar los 16 pipelines. He buscado mucho en internet y solo encuentro las BIOS para la de 256Mb y la mia es de 128Mb. Espero su ayuda por favor.
Atte: MEGABYTEDESU
 
Joined
Mar 28, 2007
Messages
18 (0.00/day)
Likes
0
I got the X850 Pro, AGP, 4B4B, Chip Type R481, with 12 pipe Line. I ran the
ati tool, core to 571 than it crash, the memory 588



CONFIG_DIE_FUSES 0xFFFFEFFF
CONFIG_SUBTRATE_FUSES 0xFFFFFF9F
CONFIG_ROM_FUSES 0x861
GB_PIPE_SELLECT 0x6E48


Need to know how to Flash my Card, I got window XP
when i Reboot to dos it is A:\ cammand filename not found. ALso am i suppost to drag the bin file the the ATIFlash. This is the coammand i put atiflash -f -p -newbios 0 x850xt_2.bin