• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

How To: Enable SLI on pre-i7/i5 hardware

s{orpion

New Member
Joined
Sep 15, 2006
Messages
52 (0.01/day)
Likes
10
nVidia/sli data

i am running evga 780i with 8800GTX in sli...

currently at work...
won't be home for a few hours yet...
but, if you tell me how to gather the data needed i will send it to you this evening.

:cool:
 
Joined
Mar 25, 2008
Messages
475 (0.13/day)
Likes
16
Location
canada kamloops
System Name fun box
Processor PHENOM 9850 BE
Motherboard M3A32-MVP DELUXE WIFI
Cooling ANTEC 900
Memory 4 GIG DDR2+
Video Card(s) 2X ASUS 4850
Storage 160GIG
Case ANTEC 900
Audio Device(s) MAKES MUSIC AND THINGS PLAY
Power Supply 650 ANTEC
Software WIN XP
Benchmark Scores 15239
i am running evga 780i with 8800GTX in sli...

currently at work...
won't be home for a few hours yet...
but, if you tell me how to gather the data needed i will send it to you this evening.

:cool:
Man I sure hope this is duable..ive read so much on others trying to mob the 8800 series drivers for intel ...most say they cant get past the drivers checking if you have nvidia chipset, and then it wont let sli enable...and that it checks every bootup...damn nvidia..
 
Joined
May 20, 2008
Messages
49 (0.01/day)
Likes
5
Thanks scorpion.

It might be easiest to let me remote control your PC as it takes some trickery.

I sent you a PM.

And also sinister, I really do too. I really don't understand what everyone else is talking about though and hope someone can enlighten me, as I haven't encountered any encryption and I haven't encountered any automatic driver replacement of any files. Obviously it still takes doing and tinkering but it should still be just as possible as it was before. It just takes changing the supplementary detection code they added.
 
Joined
Mar 25, 2008
Messages
475 (0.13/day)
Likes
16
Location
canada kamloops
System Name fun box
Processor PHENOM 9850 BE
Motherboard M3A32-MVP DELUXE WIFI
Cooling ANTEC 900
Memory 4 GIG DDR2+
Video Card(s) 2X ASUS 4850
Storage 160GIG
Case ANTEC 900
Audio Device(s) MAKES MUSIC AND THINGS PLAY
Power Supply 650 ANTEC
Software WIN XP
Benchmark Scores 15239
hmmm hope so..bluevelvet...Whenever you need back on my comp just let me know...steve
 
W

wolf2009

Guest
Hey guys i remembered something, i was trying to make this automated setups of softwares once to try and slipstream into windows xp cd so that they would install automatically when windows was installed from that cd .

SO i came across this software that would monitor all the registry changes, folders created and what options i selected during the installation(while this software was monitoring the installation) that would take place during software installation and recreate that afterwards when i ran the file that it made and my software was installed with just one click. So i guess if u monitor with this software while installing nvidia drivers on a sli mobo and run the same file on a non-sli mobo , lets see what happens then ?

i think solaris may have used this kinda soft while making his utility dvd.
 
Joined
May 20, 2008
Messages
49 (0.01/day)
Likes
5
Good idea, but it won't work unfortunately. The code is in the drivers and checks for SLI capable motherboard on every bootup. So monitoring what it does in the install procedure won't help unfortunately.

There used to be a registry setting that could be enabled (MB_Enable) to force enable SLI (it only did some rudimentary checks rather than in depth checking of the hardware). That is how the previous modded drivers worked. But nVidia removed the setting from their drivers which is why its been so difficult to make new drivers.

Thanks for the input though.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,105 (9.57/day)
Likes
13,535
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
Hey guys i remembered something, i was trying to make this automated setups of softwares once to try and slipstream into windows xp cd so that they would install automatically when windows was installed from that cd .

SO i came across this software that would monitor all the registry changes, folders created and what options i selected during the installation(while this software was monitoring the installation) that would take place during software installation and recreate that afterwards when i ran the file that it made and my software was installed with just one click. So i guess if u monitor with this software while installing nvidia drivers on a sli mobo and run the same file on a non-sli mobo , lets see what happens then ?

i think solaris may have used this kinda soft while making his utility dvd.
brilliant suggestion. it may not give us 100% of what we need, but it WILL give us hints - especially if you can make it work on a reboot, and see what the detection code does.
 

Holi

New Member
Joined
Jun 1, 2008
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
Hey! Any news on the drivers? been following this thread a few days now and was hoping to be able to use my 2x 8800gt cards on my x38 motherboard :p Im running Vista 64 so if you get drivers for it ill test it out for you :) Was hoping that i wouldnt have to change to Vista 32. Thanks for the help.
 

JrRacinFan

Served 5k and counting ...
Joined
Mar 17, 2007
Messages
19,666 (5.01/day)
Likes
4,754
Location
Youngstown, OH
System Name Gamer :Server and Android BuildBox
Processor i7 3930k: Xeon e5-2660
Motherboard MSI X79A-GD45 Plus : Generic
Cooling Liqid cooled: CM 212+
Memory Klevv Neo 2x4Gb 1866 @ 1600 CL9 : 2x8Gb Vengeance 1600 cl9
Video Card(s) EVGA GTX 950 SC : XFX R5 220
Storage HGST 2TB + 480GB OCZ Trion 150 : Seagate 1TB SSHD + WD 3TB + 2x HGST 2TB
Display(s) ViewSonic VX2457-MHD 23.6" : headless
Case DIYPC D480-W White Window : Bitfenix Comrade
Audio Device(s) nVidia HDMI : Onboard
Power Supply EVGA 500b : Tt 775W Modular
Software Windows 7 Ultimate+Manjaro 16.06: Ubuntu Server 16.10
Ok so, are these drivers mainly being on under Vista or Windows XP SP2/3? I want to make a suggestion that you may have to disable driver signature enforcement if on Vista while booting.
 
Joined
Mar 25, 2008
Messages
475 (0.13/day)
Likes
16
Location
canada kamloops
System Name fun box
Processor PHENOM 9850 BE
Motherboard M3A32-MVP DELUXE WIFI
Cooling ANTEC 900
Memory 4 GIG DDR2+
Video Card(s) 2X ASUS 4850
Storage 160GIG
Case ANTEC 900
Audio Device(s) MAKES MUSIC AND THINGS PLAY
Power Supply 650 ANTEC
Software WIN XP
Benchmark Scores 15239
Ok so, are these drivers mainly being on under Vista or Windows XP SP2/3? I want to make a suggestion that you may have to disable driver signature enforcement if on Vista while booting.
I have tried them on xp32 will you still have to disable the driver sig, more than likely blue velv or sol already new this tho..? I dont know if bluevel or sol are any closer or not from two days ago when I let bluevelv on my comp but we didnt get anwhere that day...Hope to here some good news soon tho...Steve
 
Last edited:
Joined
May 20, 2008
Messages
49 (0.01/day)
Likes
5
@Holi: If usign Vista x64 you have to disable Driver Enfrocement to install unsigned drivers as JrRacinFan said. You can do this via command line using bcdedit or using EasyBCD. However, I haven't modded x64 drivers unfortunately yet as each set takes really long and I'm still figuring out what parts do what. So the more platforms I mod drivers for (each set being slightly different - with a big difference between Vista and XP drivers) the longer it takes and with no guarantee the changes actually work :(. So I'm going to limit it to Vista x32 and XP I think right now. Especially since x64 is very picky with driver enforcement.

Also, just an update: I figured out where most of the SLI detection code is but now I just can't figure out what the "proper" values are and which paths the code needs to take. There are many redundant checks so that adds to the difficulty. I'm hoping to collect data from users running SLI already and hopefully get somewhere.
 

Holi

New Member
Joined
Jun 1, 2008
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
Ok. Going to try that driver enforcement thing and try the vista 32 drivers allready posted and see what happens :) ill post more info.
 
Joined
May 20, 2008
Messages
49 (0.01/day)
Likes
5
OK. Well, the x64 drivers up that Sol posted will probably only give you the same thing that Sinister_Steve found in the x32 drivers:

It might show the Stereo - Multi-GPU rendering option in the Control Panel. But SLI itself doesn't work. Unless you were saying you have a SLI board and were going to try it. In which case I am going to try to make a video with what I need done. If that doesn't pan out I may just have to borrow people's computers (if they allow of course :)) and do a few tests.
 

Holi

New Member
Joined
Jun 1, 2008
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
The driver enforsmence wasnt as easy as i thought and i didnt get to install the 32 drivers, but guess it doesnt matters. My board is not a SLI board but a friend of mine has one and i might be able to talk him in to letting me find out the things you need to find out. Just make that video and ill make it happen :) Thanks for doing this.
 
Joined
Mar 25, 2008
Messages
475 (0.13/day)
Likes
16
Location
canada kamloops
System Name fun box
Processor PHENOM 9850 BE
Motherboard M3A32-MVP DELUXE WIFI
Cooling ANTEC 900
Memory 4 GIG DDR2+
Video Card(s) 2X ASUS 4850
Storage 160GIG
Case ANTEC 900
Audio Device(s) MAKES MUSIC AND THINGS PLAY
Power Supply 650 ANTEC
Software WIN XP
Benchmark Scores 15239
tests

Hey Holi why dont you let bluevelvet on ur frinds rig with share my pc so he can figure out what he needs to know...Steve
 

Holi

New Member
Joined
Jun 1, 2008
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
My friend is very protective of his pc and i dont think he will let anyone he doesnt know use it. But im sure we can figure something out.
 
Joined
May 20, 2008
Messages
49 (0.01/day)
Likes
5
Thanks Holi. Its actually not really necessary at this point as I have a few other volunteers lined up so don't worry about it!
 

Holi

New Member
Joined
Jun 1, 2008
Messages
6 (0.00/day)
Likes
0
Ok good to know :) Good luck then and ill keep checking this forum for updates and just ask if you need me for anything =)
 

JDocs

New Member
Joined
Jun 4, 2008
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
Please get this right... My 680i board has been gone since January and still no replacement/repair so I need this to get SLI working on my X38 motherboard...

I'm kinda feeling cheated at this point in time as I am sure you can imagine...
 
Joined
Mar 25, 2008
Messages
475 (0.13/day)
Likes
16
Location
canada kamloops
System Name fun box
Processor PHENOM 9850 BE
Motherboard M3A32-MVP DELUXE WIFI
Cooling ANTEC 900
Memory 4 GIG DDR2+
Video Card(s) 2X ASUS 4850
Storage 160GIG
Case ANTEC 900
Audio Device(s) MAKES MUSIC AND THINGS PLAY
Power Supply 650 ANTEC
Software WIN XP
Benchmark Scores 15239
Hi all here is what someone said to me {they didnt want there name to be shown} on another site they said this........theirs many things u can do like myaking a Ageia driver work through a 8500gt etc... does not work as good as a ageia PPU card but the fact that it works is very promising. the inf in the agia driver is very simular to that of a Nvidia INF.
By when i mean it works it reconizes the card as a moddifed PPU, not able to test it yet though.

I have no idea what he talks about tho?hahah hopeing you guys will...Steve
 

cdawall

where the hell are my stars
Joined
Jul 23, 2006
Messages
26,555 (6.38/day)
Likes
7,460
Location
Houston
System Name Team Blue
Processor 5960X@4.8 1.42v
Motherboard Asus X99M-WS
Cooling EK Supremecy EVO, MCR220-Stack+MCR220+MCR320, D5-PWM+EK X-RES 140
Memory 4x8GB G.Skill Trident Z 3200 CL16
Video Card(s) (2) EVGA SC BLACK 1080Ti's+ EVGA reference 1080Ti soon to be under water
Storage Samsung SM951 512GB, Samsung PM961 512GB
Display(s) Dell UP2414Q 3840X2160@60hz
Case Caselabs Mercury S5
Audio Device(s) Fischer HA-02->Fischer FA-002W High edition/FA-003/Jubilate/FA-011 depending on my mood
Power Supply Seasonic Prime 1200w
Mouse Thermaltake Theron
Keyboard Thermaltake Poseidon ZX
Software W10P
Benchmark Scores Zoom zoom mofo
Hi all here is what someone said to me {they didnt want there name to be shown} on another site they said this........theirs many things u can do like myaking a Ageia driver work through a 8500gt etc... does not work as good as a ageia PPU card but the fact that it works is very promising. the inf in the agia driver is very simular to that of a Nvidia INF.
By when i mean it works it reconizes the card as a moddifed PPU, not able to test it yet though.

I have no idea what he talks about tho?hahah hopeing you guys will...Steve
wait if that worked it would work on a 8400GS right so a $30 PPU?
 
Joined
Mar 25, 2008
Messages
475 (0.13/day)
Likes
16
Location
canada kamloops
System Name fun box
Processor PHENOM 9850 BE
Motherboard M3A32-MVP DELUXE WIFI
Cooling ANTEC 900
Memory 4 GIG DDR2+
Video Card(s) 2X ASUS 4850
Storage 160GIG
Case ANTEC 900
Audio Device(s) MAKES MUSIC AND THINGS PLAY
Power Supply 650 ANTEC
Software WIN XP
Benchmark Scores 15239
sli drivers...

:banghead:Hi all so has anyone tried doing the modding to see if theres a way to get the intel chipset to see the chipset as nvidia chipset ? for perhaps nvidia has not locked this part up so much? well hope this is coming along good for bluevelvet and solaris....steve
 

JDocs

New Member
Joined
Jun 4, 2008
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
:banghead:Hi all so has anyone tried doing the modding to see if theres a way to get the intel chipset to see the chipset as nvidia chipset ? for perhaps nvidia has not locked this part up so much? well hope this is coming along good for bluevelvet and solaris....steve
That would be really dodgy as then we'd all need to modify our chipset driver's inf files to think that the '780i' device ID is actually for chipset xxx...
 
Joined
Mar 25, 2008
Messages
475 (0.13/day)
Likes
16
Location
canada kamloops
System Name fun box
Processor PHENOM 9850 BE
Motherboard M3A32-MVP DELUXE WIFI
Cooling ANTEC 900
Memory 4 GIG DDR2+
Video Card(s) 2X ASUS 4850
Storage 160GIG
Case ANTEC 900
Audio Device(s) MAKES MUSIC AND THINGS PLAY
Power Supply 650 ANTEC
Software WIN XP
Benchmark Scores 15239
That would be really dodgy as then we'd all need to modify our chipset driver's inf files to think that the '780i' device ID is actually for chipset xxx...
ya thats true...but its looking pretty unlikely doing it moding the drivers
 

JDocs

New Member
Joined
Jun 4, 2008
Messages
3 (0.00/day)
Likes
0
He he... Perhaps as a hack for advanced user, after all the average joe won't use these. Besides I'd stick up with that if it worked. I so don't want another NVidia motherboard... They are just wrong!